Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dya2016

78 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MENETSZÉL2016 A nehéz napokra 2020.03.19 19:22:35
Templom bolygó Annak idején, amikor az első „bolygós” képet szerkesztettem, egyből a Kis herceg jutott eszembe. Régen olvastam már, de valahogy a hangulata és a könyv rajzai mindig jelen voltak. Aztán a Kis herceg után rögtön az íróra gondoltam, akit nagyra tartok egyrészt a könyv miatt, másrészt…..
Dya-képek Vácrátót márciusban 2020.03.10 09:58:50
Bár a hírek most - okkal - mással vannak elfoglalva, azért a tavasz is érkezik, és ennek számtalan jelét megmutatja, virágok formájában. A hétvégét Vácrátóton töltöttük, ahol az én korosztályomat még az Arborétum, a fiatalokat a  Nemzeti Botanikus Kert várta, merthogy időközben átnevezték ezt a…..
Az első, és rövid, tömör válaszom az, hogy: IGEN! De akkor igen kurta bejegyzés születne, így azért mégiscsak kifejteném azt a gondolatsort, mely jó pár hónapja megérett bennem. A 2000-es évek elejétől a választási kampányok kötelező elemei közé tartoznak a felelőtlen igérgetések, (melyeknek nem…..
Talán még télen bukkantam egy nagyon szép fotóra: egy romos templomot ábrázolt, a szántóföld közepén. A húsvéti pikniket terveztük ide, ám az időjárás akkor nem volt túl kedvező, így május 1-re esett a választás, hogy megnézzük Somogyvámost.   Nem sokat tudtam erről a községről, csak azt, hogy…..
Dya-képek Nevek a telefonomban.... 2019.03.06 14:26:34
Ahogy fogom a kezemben a mobilomat, egy  név után kutakodok, és közben átpörgetek neveken, melyeket már hiába hívnék... Nem szoktam fotókat hozzárendelni a hívott számokhoz, így az emlékeimből sejlenek fel arcok,helyszínek, érzések. Leával történt utolsó beszélgetésemet az facebook messengere…..
A bejgli reklámok és a különböző híradások között próbál az ember eligazodni, és azon igyekszik, hogy egyszerre tudjon a szent ünnepre hangolódni, és a politikai nézetei is megtalálják a megfelelő választ arra, ami jelenleg történik. Mert valami akkor is történik, ha épp nem fagyoskodnak a tüntetők…..
Dya2016 2018.12.21 12:16:56
@wrstjnethn: Először is lehetne picit szebben fogalmazni. Másodsorban se nem bátorság, se nem gyávaság, ha valaki más országban dolgozik, és él: ez egy döntés, mint az,hogy piros, vagy fekete pulóvert veszünk fel reggel. De úgy gondolom, hogy ha valaki nem él benne egy szituációban (pl. szingli, gyermektelen, vegetáriánus), akkor ne magyarázza el, hogy milyen egy jó házasság, hogyan kell gyereket nevelni, és milyen a jó sült hús. Te abban tudsz tanácsot adni, és véleményt nyilvánítani hitelesen, hogy miképpen lehet külföldön boldogulni, hogyan kell kiutazni, és mik az ottani szabályok. Ha valaki nem megy külföldre, lehet,hogy azért teszi, mert szereti az országát, itt vannak a szülei, vagy egy csomó kutyája, és olyan szakmája, melyet ha nem is fizetnek meg, de a többi embernek szüksége van rá. Ha valaki független, fiatal, akkor miért ne menne külföldre. De én jobban szeretnék olyan országot, ahonnan nem akar senki elmenni....
Dya2016 2018.12.21 12:47:43
@wrstjnethn: Ami a menetrendet illeti, sajna igazad van.
Dya2016 2018.12.21 13:40:11
@ZX: Nem furcsa, hogy annak kell magyarázkodnia, aki a hazájában próbál boldogulni, és szeretné, ha körülötte rendben és törvényesen mennének a dolgok...?
  2018.10.20.   Kirándulásainkat hol megtervezzük, hol meg csak a véletlen adja meg a célt. Ha tervezünk, felváltva tesszük, mindenki érdeklődése szerint adja a tippet. S ha feleségem adja a tippet, olyan helyre jutunk el, mint a különleges Hegyestű. A Balaton és környéke amúgy is kedvelt…..
Dya2016 2018.11.14 13:21:29
Dya-képek Mert megteheti.... 2018.10.02 14:05:02
Kedves Másképp Gondolkodó Olvasó!   Lehet, hogy Te nem szereted a hamburgert, mert vega vagy, de én igen. Lehet, hogy te imádod a motorokat, és mindenhová azzal mész, de én a négy kerékre esküszöm. Te macskát tartasz, én kutyát. Te öltönyt veszel fel, én farmert. Más zenét hallgatunk, mást…..
Az első pillantás Füzérre Nyári szabadságunkra beterveztük az ország egyik északi csücskének, a Zempléni Tájvédelmi Körzetnek felfedezését. Feleségem foglalt szállást, én a látnivalókat vettem sorra. A szállás foglalás eredménye rejtve maradt előttem, feleségem titokban tartotta. Vizsoly volt az…..
Dya2016 2018.08.10 11:40:38
@F.M.J.: Van egy musor, mindegy, hogy jó-e, vagy sem, most nem az a lényeg. Gasztroangyal a címe. Erdélyi es magyar falvakból előszednek egy nénit, népviseletbe öltöztetik, és az udvaron megfőzetnek/süttetnek régi edényekben vele olyan ételeket, melyek eredeti receptje több száz éves.
A musorvezető időnként megkerdezi, hogy Mari néni máskor is így szokta-e, és az elejtett félmondatokból azért kiderul, hogy maskor nem kemencében süt, hanem a gaztuzhelyen, nem a molnartól veszi a lisztet, hanem kozértből, es nem kézzel gyúr, hanem van robotgép is... A 80 éves Mari néni csaló lenne? Vagy esetleg egy értelmes ember, aki hagyomanyörzés MELLETT halad a korral is? A várakat anno úgy építették, és annyi idő alatt, ahogy annak a kornak a lehetőségei engedték. Igaz, lehetne a várainkat most is evtizedekig epitgetni, lóval vontatni a köveket, és öreg ácsbácsival pár hónap alatt kifaragtatni egy gerendat, csakhogy akkor pár generáció kimarad a látványból.
A vár helyére vár épült, nem wellness, nem szalloda.
A belépő nem drága, es sajna sem reumas tortenelemtanarok, sem értelmiségi tériszonyosok,sem terhesek, es meg sokan nem tudnak felmenni,mivel a varhoz vezeto sziklalépcsőt meghagyták korhű allapotban, így a napi 10-20 fitt turista senkiből nem csinal multimilliost.
Egyébként nem értem, miert nem lúdtollal írsz, es postagalambbal kuldod a kommenteket arról, hogy mennyire hűnek kell maradnunk elődeink stílusához...
Dya2016 2018.08.10 12:32:35
@F.M.J.: Tudod, en nezek tv-t, meg hasznalom a netet is, sőt, olvasok is, innen merítek ötleteket, es igy lehetek en a blogban szereplő feleseg, aki jó sok esztendeje járja Magyarorszagot kocsival, gyalog, vonattal, hogy aztan a masokkal is megosszuk örömünket fotók és blogok formájában. Ha pedig olyan dolgot latunk,amiről meg senki nem szólt, még nagyobb az öröm.
2018. június 16-án ismét megrendezésre került a MÁV Nosztalgia jóvoltából a Levendula Expressz elnevezésű kirándulás. Mint eddig is, az egyik vonzerő a NOHAB volt, melynek létezéséről - férjem révén - csak az utóbbi években szereztem tudomást, de azóta én is megszerettem a "vidáman mosolygó"…..
Dya-képek A nyugalom pillanatai 2018.05.13 20:59:59
(Taliándörögd és Öcs között) Mindenki máshol, máshogyan találja meg azt a pár pillanatnyi, jó esetben pár órányi nyugalmat, amelyre szüksége van. Ami engem illet, az utóbbi időben a természetben, vagy lenyűgöző épületek fotózása közben érzem azt, hogy jó ott lennem, ahol épp vagyok, mert minden…..
Dya-képek Ki rontotta el....? 2018.04.10 14:58:00
Kell egy bűnbak mindig, ha valami nem jól sikerül. Most bőven van miből/kiből válogatni, mármint akiket okolni lehet: - Az ellenzék, amelyik túl puhány volt. - A pártok, melyek nem voltak képes összefogni. - A szavazók, akiknek jó része nem elég felvilágosult az összefüggéseket illetően. (Ezt…..
Tudom, hatásvadász cím. Meg nem is kért fel engem az az ismeretlen, remélhetőleg boldog gyermekkort magáénak tudható kisfiú, hogy írjak helyette. De engem zavar.... Hogy mi? Elmondom....   Húsvét hétfőn - ahogy oly sok más hétvégén is - az országot jártuk. Nem, nem a wellness hoteleket, nem is…..
Tudod, én vagyok Te. Te pedig az vagy, aki mindenkit utál. És az a baj, hogy Te most nagyban politizálsz, így látom az arcodat a plakátokon, a hirdetésekben, és a postaládámból is kikacsintasz. Hallgatlak a tévében, és elmondod, hogy kit miért, és mennyire utálsz. Elmondod, hogy Józsi pártja…..
Dya2016 2018.03.24 14:04:31
@B55: Sajnos... Tegnap kikerultem egy autóst, utanam jött, a piros lampanal kiszallt egy nő, odarohant, ököllel az ablakomra csapott, és azt orditotta: Dögölj meg, te büdös k...a! Itt tartunk...ennyi a toleranciank.
Nézem a hömpölygő emberáradatot a tévében. Sokan vannak, sokféle arckifejezéssel. Az előre legyártott táblák, transzparensek lassan vonulnak, és próbálom kitalálni, ki az, aki tényleg tudja mit visz, és miért viszi, és ki lépdel csak azért, mert felkérték rá. Olvasgatom a kommenteket a Békemenet…..
Dya2016 2018.03.17 14:39:19
Dya2016 2018.03.17 16:32:27
@Jakab.gipsz: Abban egyetértek mindenképp, hogy az igazság, mint tényszerűség nem szubjebtív még a politikában sem. Ha van 100.000 Ft-om, es igazsagosan megosztom a csaladommal,es mindenkinek jut belöle élelemre, ruhara,ha szerenyen is, akkor nyugodtan nezek tukorbe. Ha adok nekik 2000 Ft-ot, a tobbibol magamnak veszek parfumot, meg kencéket, es ők eheznek, akkor hiaba mondja a szomszed, meg a pék, hogy en olyan rendes nő vagyok, a valósag meg is csak az, hogy egy egoista, szar alak vagyok...
Dya2016 2018.03.18 06:59:11
@Jakab.gipsz: Soros nem az én tanulmanyaimat finanszirozta,hanem Orbánét. Soros György az ügyeletes mumus, aki nem kétlem, hogy nem szent, de a harácsolást, rossz szerzodések megkötését, hazugsagokat, korrupciót, fenyegetéseket, pénzek sajat es csaladtagok zsebébe tuszkolasat, kórhazak helyett stadionok építését, a környező orszagokkal es szervezetekkel való békétlenséget nem Soros, hanem a jelenlegi kormany intézi. Kikérem magamnak a "ti akarjátok" mondatrészt. Sem Sorost, sem Orbant nem akarom. Egy normalis, nép érdekeit néző, értelmes, európai, kulturalt, tisztességesen kormányt szeretnék, aki jóban van a saját népével, meg a többi orszaggal is.
Dya-képek Jogos elvárások 2018.02.23 09:35:16
A rendőr dühből megütött egy kutyát, a féltékenységből nőt csonkító orvos 9 évet kapott.   Ez a két hír kering most mindenütt, természetesen hatalmas kommentáradatokkal, melyek stílusán mindig elcsodálkozom. Végtelen agresszivitás miatt háborognak emberek, végtelen agresszivitással....(Vajon a…..
Dya2016 2018.02.23 10:50:34
@DDQ: Mindenki kerül stresszhelyzetbe, és mindenki kerül nyomás alá. Vannak pocsék napok, tragédiák az ember életében. Akkor ordítunk, sírunk, veszekszünk, türelmetlenek vagyunk, stb. Ez természetes. Ha a kutyát megfogja, és behajítja: hát igen, dühös, van ilyen. De boxoló mozdulattal behúzni valakinek /valaminek, az nem csak egy feszült pillanat. Ha én a munkahelyemen türelmetlen vagyok egy beteggel, előfordul. Ha pocsék napom van, akkor lehet, még undok is vagyok. De hogy egy járókeretes nénit felrúgjak, ez SOHA nem fordulhat elő, legyek bármilyen stressz alatt. Ha egyszer is megtenném: másnap nem kéne menjek dolgozni. Ha egy buszvezető egyszer úgy vezeti le a feszültségét, hogy felhajt a járdára direkt a gyalogosok közé: ő is rács mögött marad egy darabig. Nem azzal van a baj, ha valaki feszült, dühös, hanem azzal, ha átlép egy határvonalat. Jelen esetben a boxoló mozdulat nekem a határ túloldalán van.
Dya-képek Ha elkaptad.... 2018.02.21 10:20:57
Ha elkaptad azt a valamit, amiről még nem tudod, hogy vírus-e, vagy más, esetleg óvatlan voltál, és megfáztál, mindenesetre pocsékul érzed magad, akkor általában - ha dolgozó nő vagy - a következő fázisokon mész át: 1. Először vannak a "jósló fájások". Azaz: MINTHA kaparna a torkod, MINTHA…..
Hát elszomorodtam... Úgy látom a napi hírekben, hogy az "ellenzék" szinte jobban bízik a FIDESZ sikerében, mint maguk a narancs-huszárok. Senki nem igazi kormányváltásban gondolkodik, hanem abban, hogy majd a kétharmadot gyengítik egy kicsit. Eltűnődök, hogy vajon egy Olimpián is így indulnak el a…..
Dya-képek Szürke romantika 2018.02.11 10:51:26
(Edelényi kastély) Február van....Olyan hónap, amikor valami mindig esik és minden sáros...  Szürkék az autók a beton-fakó utakon, a kutyák csatakos szőrrel, egykedvűen heverésznek a hó maradékán,  eső áztatja a tereket, pocsolyák tarkítják a járdákat, és az ég színe megegyezik az emberek…..
Miniszterelnök Úr!   Ismét klaviatúrát ragadok, habár már írtam Önnek párszor. Megkaptam levelét a hétvégén (?!?), és mielőtt kibontottam volna, fogadást kötöttem arra, hogy vajon hányszor fogom benne megtalálni a "Soros" szót. Nos, csak ötször, én többre tippeltem. Mivel a levélen dátum nincs,…..
Pár napja világosodott meg bennem, hogy a magányosság érzete nem mindig   külső körülményektől függ. Az ember lelkében ereszkedik le egy rács, mely elválasztja mindenki mástól, és amelyről szentül hiszi, hogy a másikban is ott meredezik zordan. Semmi nem történt. Békésen néztünk egy elég jó filmet,…..
Dya2016 2018.01.25 16:48:58
@aJ.: Nem ertek egyet. Nem vagyunk a rabjai, hanem olyannak születtünk: magasnak, alacsonynak, kínainak, bátornak, butanak, stb. És a vágyaink,szükségleteink is velunk születtek,hozzank tartoznak. És ha én nem is vagyok szakács, jogosan várom el egy étteremben, hogy amit választok, az OLYAN és AZ legyen. A társas lények meg egymastól várják ugyanezt. Az, h valaki egy érzésben, vagy zenében, ízvilagban, irodalomban,tájban érzi azt, hogy ez AZ, es OLYAN, az mindegy.
Dya-képek Ha eljő a Valentin-nap 2018.01.17 14:04:32
Bevallom, mielőtt nekiálltam ennek a bejegyzésnek, "fellapoztam" a Wikipediat, hogy megnézzem, mit is ír erről a jeles napról. Mivel sok az információ, ezért csak a lényeget ollózom ki: Valentin, vagy Valentinus a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Az angolszász…..
Lélekben felkészülök a következő hónapokra, bár tudom, ehhez nem elég egy elhatározás, mert jómagamnak is lesz pár "áll-leesésem" attól, ami a felszínre fog kerülni  rövidesen. A választások előtt egy dologra nem kap soha, senki, semmilyen konkrét választ: MILYEN programot MIBŐL és HOGYAN fog…..
Dya2016 2018.01.11 08:15:14
@Könnyen elkaptuk, uram!: Gondolom, ezt már úgyis csak én olvasom, de azért leírom. Átnézegettem a számadatokat, melyekkel nem is szeretnék vitatkozni.
De:
Vegyünk két családfőt. (Mert mindenkori vezetőink a mi gondoskodó atyáink.) Az egyik családfő vesz fel egy csomó hitelt, és eladósodik, mert taníttatni akarja a gyerekét, fizeti az édesanyja kórházi ápolását, és meg kell csináltassa a fűtésrendszert, mert fagyoskodik a család. Tény, hogy évekig nyögik a hitelt, de nem tehet mást.
A másik családfő szintén vesz fel hitelt, és ebből Dubai-ba megy a barátnőjével, új autót vásárol magának, kondibérletre költ, vesz egy 3 méteres plazmatévét magának, miközben a felesége éhezik, a gyereknek nincs cipője, és éhesen max, bámulhatja a hatalmas tévét.

Lehet, hogy ez utóbbi családfőnek kicsit kevesebb az adóssága, mint a másiknak, de....nem mindent a számok döntenek el, úgyhiszem.....
Dya2016 2018.01.11 13:21:53
@Könnyen elkaptuk, uram!: Nos, mint a legfrissebb hírek jelentik, áprilisban választunk. (Részint jó, hogy ilyen hamar, részint nem annyira, de ez van.) Nem tudom, mivel lehetne rávenni honfitársainkat, hogy fáradjanak el a szavazóhelyiségben. Ha jó idő van, azért nem megy el, ha rossz, akkor meg azért. Bármiről is van szó, az érdektelenség a legfájóbb, és a legveszélyesebb, mert azok, akiknek viszont nagyon is érdekeltek, sokkal egyszerűbb a dolguk. Nem tudom, mi a helyes út, de az bizonyos, hogy felkelni a karosszékből: ez volna az első lépés.... Te nyilván ott leszel, és alighanem azok is, akik itt ilyen-olyan stílusban kommentelgettek. Már csak pár millió embert kellene motiválni. :-)
Dya2016 2018.01.11 16:41:59
@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem tudok jobbat, minthogy nezd meg, a te korzetedben ki indul, ki mit mond, es ki mit tett le eddig az asztalra. Hallgass a szívedre (es ne szavazz a fideszre...) Na jó, szóval dönts sajat megérzéseidre figyelve, es ne arra, hogy bárki (beleértve engem is) mit mond. Úgy sem lehet elore kiszamolni, hogy lenne jó. De az a 2 perc a miénk, a dohos fuggony mogott, a spargan lógó tollal.
A Dráva Pécsi tartózkodásunk idején újabb kalandozáson törtük a fejünket. Feleségem adta az ötletet, menjünk Harkány felé, s majd onnan adja magát a dolog. Pécs határában, az út menti csárda parkolójában láttuk ezt az öreg vasat. S ez volt szemben, csodaszép látványt nyújtanak az őszi…..
Dya2016 2018.01.10 22:18:51
Dya2016 2018.01.11 16:30:56
@studkell: Szerintem meg jó úgy, ahogy van. Ez nem helyesírási hiba, hanem stílusjegy. Amúgy érdemes egy blognal a tartalomra, fotókra reagálni, elvégre nem nyelvtankönyv készült, hanem élménybeszamoló. Ha pedig szukségét erzed annak, hogy valakinek átadd a tudasodat a helyesírast illetően, egy koszonomre is szamithatsz, ha abban a segítő szandek, es nem a kotekedes erzodik...
Sokszor tűnődök azon, mi is tulajdonképpen az "örökharag", "sohatöbbbetnembeszélekveled"  mozgatórugója, oka és "kórlefolyása". Vannak emberek, akik könnyen penderítenek életükből ki felesleges, vagy feleslegesnek vélt egyedeket, és mondvacsinált ürüggyel magyarázzák, mi ennek az oka. "Nem úgy…..