Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vár és Liget

42 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mélyi József a városligeti múzeumi koncepciók hiányáról A Városligetben furcsa idők járnak, a vitákban lassan elmosódnak múlt, jelen és jövő viszonyítási pontjai...
Közönséges hisztéria az, ami a Városligetben zajlik, nem pedig felelős cselekvés – olvasom a Magyar Idők publicisztikáját, amely Zöldhisztéria a ligetben címmel jelent meg. Pedig érdemes lenne figyelni a zöldhisztériával messze nem vádolható kritikus hangokra. Igenis vitának lenne helye akkor,…..
Hogyan lehetséges az, hogy miközben új épületeket építenének a Városligetbe, párhuzamosan azt is állítják, hogy nő a zöldfelület nagysága? „A park zöldfelülete a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő” – állítja honlapján a Liget projekt házigazdája, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a…..
…de akkor mi ez a pimasz mellébeszélés? 1.”Meddig tűrjük még a rasztahajú rendbontók garázdálkodását a Városligetben?” - Tévedés: Orbán Viktornak nincs rasztahaja. Baán Lászlónak sincs. A rendbontás viszont igaz: a Parlament a Ligetet törvényen kívül helyezte, amikor egy tollvonással…..
Ha ez az egész borzadály megépül, a Városligetből alig marad valami, ez azonban nem a fák számán múlik. Lányi András írása a Mandineren...
Ha esetleg a liget beépítésének széleskörű támogatottságáról és szakmai megalapozottságáról hallunk, ne felejtsük, hogy kik emelték fel a szavukat ellene. A teljesség igénye nélkül:..
Tisztelt Miniszter Úr!Köszönjük 2016. május 23-án kelt levelünkre írt válaszát. Magunk is úgy látjuk: egy-egy történelmi korszakot híven jellemez, miként bánik kulturális és természeti örökségével. A Városligetnek az államszocializmus építkezései ártottak a legtöbbet. Maradványaik eltakarítása,…..
Nagyon sok rendőr jelent meg ma reggel 7 óra körül a Városligetben. A rendőrök sorfalat állnak a Hungexpo irodaházaknál, ahol a Városliget Zrt. el szeretné kezdeni az épületek bontását. Egyes információk szerint több száz járőr és készenléti rendőr van a helyszínen.A Ligetvédők közössége a…..
Az Élőlánc Magyarországért szolidaritását fejezi ki a Ligetért harcolókkal, és tiltakozik az őket ért atrocitások ellen! Az érdemi megoldás csakis a "mindent vissza" lehet...
A budapestiek 81%-a támogatná a Városliget megújítását, de nem építene új épületeket, múzeumokat a parkba! Még ennél is többen, 86%-nyian értenek egyet azzal, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet...
Mutassuk meg, hogy az erőszak ellen a mi eszközünk a közösségben van. A Ligetvédők mozgalma arra kéri az ország polgárait, a civil szervezeteket, a pártokat, a szakszervezeteket, a médiát és az egyházakat, hogy segítsék és támogassák a fák, a tiszta levegő védelmét. Június 30-án és július 1-jén…..
A ligetvédők előtte kidöntötték az építési területet lezáró kordont, és megmászták az épületet. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki. A 444 tudósítása...
Összefognak a ligetvédők, tanácskozás a Királydombon A városligeti, római-parti, orczy-kerti fák nem akarnak József nádor téri (stb. stb.) társaik sorsára jutni. Súlyos betegség támadta meg őket: a heveny beépítési láz, amit gátlástalan politikusok terjesztenek. Tünetei: természet-iszony,…..
Heti Válasz 2016. június 9. "Az, hogy a Városligetben többszáz fát kivágnak a tervezett építkezések miatt, mozgósíthatná Európa egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosának lakóit. Hogy a kormány és annak feje a parlament közeléből az uralkodók (és a cs.kir. helytartótanács) épületeibe kívánkozik,…..
Gulyás András cikke György Péter múzeumi negyedről írt cikkének első feléből több gondolattal együtt lehet érteni: való igaz, Baán László vezetése alatt a Szépművészeti Múzeum a korábbi látogatottsági adatokat messze meghaladó kiállításokat hozott létre, és ezek értékes művelődési lehetőséget…..
A Liget-projekt egyik meghatározó támogatója, György Péter a szakmai vita jelentőségét hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban (2016. május 30.). Érdemes ezért felidézni, milyen keretek közt folyik a párbeszéd a Városligetről és a budai Várról...
2016. június 6-án, egy nappal a környezetvédelmi világnap után több százan dőltek ki a budapesti Keleti pályaudvar előtt, a fővárosi (így a városligeti, az Orczy-kerti és a római-parti) fakivágások ellen tiltakozva. Magyarországon nagyon súlyos a légszennyezettség. Budapest fái mind…..
Péntek reggelre a Pest fő útvonalait szegélyező fákon többfelé plakátok jelentek meg, amelyek a főváros módszeresen félrevezetett lakóit a városliget szomorú sorsáról tájékoztatják. A veszélyeztetett fák és védelmezőik azt remélik, hogy az akció fel fogja kelteni a médiumok érdeklődését. Az…..
Civilizációk és kultúrák fejlődéséről, fellendüléséről, stagnálásáról és hanyatlásáról megannyi elmélet született. Szinte közhely, amit persze elsősorban a tőlünk időben távol eső kultúrák, civilizációk vagy éppen birodalmak esetében látunk be, hogy voltak fellendülő, stagnáló vagy éppen hanyatló,…..
A Mindent a maga helyén! felhívás kezdeményezői 2016. április 15-én Áder János köztársasági elnökhöz fordultak a Városliget ügyében. Kértük, vegye át a petíciót a 12.000 aláírással és fogadja képviselőinket. Válasz egyelőre nem érkezett. Az aláírásgyűjtést ezzel lezártuk, nagyon köszönjük…..
A Greenpeace, a Ligetvédők és a VAResLIGET.blog.hu közös állásfoglalása A fővárosiak 75%-a új épületek létesítése nélkül kívánja megújítani a Városligetet. A mai demonstráció e többség szavát erősítette fel: több száz ember formázta meg a Ligetvédők szimbólumát, a bátorságot jelképező ökölből…..
Miután a zuglói képviselő-testület a Liget-projekt mellé állt, egyértelművé vált, hogy a láncfűrészeket már csak a tömeges tiltakozás állíthatja meg a Városligetben – állítja Lányi András. A helyhatóság arra szólította fel Karácsony Gergely polgármestert, a beépítés elleni háború egyik bástyáját,…..
2016. április 24., 15:00–16:30, Városliget, Napozórét Oszd meg! És, kérjük, itt jelezd a részvételed!   A Liget Projekt keretében több száz fát terveznek kivágni. Holott egy idei közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75%-a új épületek létesítése nélkül akarja a Városliget megújítását. Te is…..
Bálint György, azaz az ország Bálint gazdája is felszólalt a Liget Projekt ellen. A 96 éves kertészmérnök a Ligetvédők videójában egy olyan zöld ereklyének nevezi a Városligetet, ami minden világvárosban megtalálható és aminek a megóvására szólít fel rövid, de lényegretörő felhívásában. ..
Olvasd el rövid összefoglalónkat, terjeszd, gyere segíteni! VÉDJÜK MEG A VÁROSLIGETET! NE nem kell több beton (a tervek szerint több mint 25.000 négyzetméter új épület készülne, közel 100.000 négyzetméter szintterület) ne költsenek el rá több mint 100.000.000.000 forint közpénzt ne vágjanak…..