Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr. Milus Katalin

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három évvel ezelőtt már írtam az 1848-49-es forradalom és szabadságharc sajóvámosi eseményeiről. Március 15-e alkalmából ismét készültem néhány érdekességgel, amelyek a szabadságharc ideje alatt, vagy ahhoz kapcsolódóan történtek. A sajósenyei szomszédaink számára ismerősen csengő Máriássy családról…..
Az itt látható üdvözlőlapok nagy része a két világháború közötti évtizedekből származik. Néhány darab viszont még ettől is régebbi, az I. világháború idején íródott. Lássuk, milyen rímekbe szedett üzenetekkel köszöntötték fel egymást a barátok és hogyan próbálták postai úton elcsavarni a sajóvámosi…..
Nagyon sok vámosit érdekel, hogy kik laktak a kastélyban, mit lehet tudni az életükről. Anna nap alkalmából ezért most egy olyan hölgy életrajza következik, aki itt élt egy évszázaddal ezelőtt. Anna hercegnét, a „herceg mamát” talán még emlegették az idős családtagok, a személye még egy-két…..
A történet megtekintését 18 éven aluliak számára nem ajánlom!..
Talán kicsit meglepő a mai cikk címe; azonban a helytörténethez hozzátartozik a régmúlt szakmáinak, gazdasági tevékenységeinek ismerete is. Egy mára már elfeledett megélhetési forrásról írok mai cikkemben, a selyemhernyó tenyésztésről, s egyúttal az egyik kedvelt kirándulóhely, az eperfasor eredeti…..
Amikor két és fél évvel ezelőtt megírtam Büttner Lina történetét, megígértem, hogy folyamatosan közzéteszem majd azokat a történeteket, amelyek Sajóvámoson játszódnak. Azóta már többen is kérdezték, nem találtam-e már újabbakat. Nos, többet is találtam, de a cselekmények főleg Büttner Júliához…..
Idén ünnepeljük az első világháború végének centenáriumát. A 100 éves évforduló alkalmából ideje megemlékeznünk azokról a hősökről, akik Sajóvámosról kerültek a harctérre...
A határban minden dombnak, medernek, dűlőnévnek története van. Ma ezekből osztok meg néhányat. Régi vámosiak, arnótiak, pálfalusiak, keresztúriak és kelecsényiek mesélnek arról, hogy miket termesztettek, milyen jeles pontokkal jelölték a falu határait és meddig fajultak a határviták a…..
A mai bejegyzésben az 1940-es évek filmhíradóiból ágyaztam be két, helytörténeti szempontból érdekes videót. Az egyik filmhíradó 1946-ból származik, sajóvámosi életképeket tartalmaz, a másikon pedig Horthy István és Edelsheim-Gyulai Ilona esküvője tekinthető meg...
Tudták, hogy egyes kutatók szerint a híres halotti beszéd és könyörgés a szomszédos Boldváról származik? Bár eredete a mai napig vitatott, sokan a misekönyvet a Bódva vize melletti bencés apátságnak tulajdonítják, és a nyelvjárást is boldvainak vélik. „Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ,…..
Ahogy korábban is írtam, a levéltárakban a Sajóvámosra vonatkozó birtokjogi iratok több évszázadot felölelnek. A Keglevich család nem bízta a véletlenre, hogy az uradalmakért folyó jogviták esetén minden okirati bizonyíték hiánytalanul rendelkezésre álljon. Vissza lehet vezetni a záloglevelek,…..
Nem kellett gondolkoznom azon, hogy mit jelentessek meg a mai napon a blogon, hiszen rengeteg „március 15-ös” történet van. 1848-ban megjelent egy kiadvány, amely Landerer nyomdájában készült, a szerkesztői Petőfi és Jókai voltak, és tartalmaz egy levelet Sajóvámosról, amit maga Kossuth Lajos írt.…..
Melyik orvosunk csipkelődött a hatóságokkal a Ludas Matyiban? Melyik plébánosunk írt hittankönyvet? Mit fizetett ki Ferenc József királyunk saját zsebből a vámosiaknak? Ki fúrta meg az önkormányzat kasszáját? Válogatás következik: ezekkel a hírekkel szerepeltünk a hírlapokban és bulvár újságokban…..
Tudta, hogy Vámoson valaha egy ferences kolostor működött? Mivel töltötték mindennapjaikat? Mi lett a kolostor sorsa? Ismerje meg mai bejegyzésünkből!..
Az alkalomhoz illően egy karácsonyi történet következik. „A szent-éjszaka (Karácsonyi rege)” 1845. december 24-én játszódik. Megismerhetjük belőle két kislány, a 9 éves Lina és az 5 éves Júlia (Lullika) legkedvesebb karácsonyát. Megtudhatjuk, mivel díszítették akkoriban a fenyőfákat, milyen…..
Miután elolvastam két boszorkányperünk jegyzőkönyvét, sokáig gondolkoztam azon, hogy megírjam-e a történteket. A vallomások ugyanis mai szemmel érthetetlenek, felkavaróak. 1709-ben Tóthné Karasznai Zsuzsanna és Tóthné Nagy Borbála ellen boszorkányper indult. A tanúvallomások alapján egyszerű…..
Néha a padláson is lehet találni kincseket. Például első világháborús képeket Erdélyről...
Többen is kitalálták, hogy Büttner Lina írónőről van szó, aki 1836. december 9-én született Sajóvámoson és 13 éves koráig itt is nevelkedett. Szerencsések vagyunk, hiszen gyermekkoráról sokat írt, így ráláthatunk arra is, hogy milyen volt az élet szülőfalujában...
Vámosi legendák A BEBEKEK KINCSE 2016.05.24 22:27:55
A Bebek család tagjai nem voltak túl népszerűek sem a jobbágyaik, sem az őket körülvevő nemesek körében. A családfők közismerten fondorlatos cselszövők voltak, akik rendszeresen átverték a szövetségeseiket. Ha pillanatnyi érdekük úgy kívánta, szövetkeztek a törökökkel, borsot törtek az egyházi…..
A korábban itt élő Bebek, Rákóczi, Mágócsy, Móricz, Kátay családok történelme is gazdag, azonban a Keglevich család olyan nagy gondossággal őrizte meg Sajóvámos és Sajópálfala iratait levéltárukban még azokból a korokból is, amikor nem birtokolta a községeket, hogy méltánytalan volna őket a végére…..
A mai bejegyzésben egy különleges mitológiai lény legendáját fogom megosztani, amelyről akár egy remek X-akták epizódot is lehetne forgatni. Sajóvámosi őseink fantáziája gazdag lehetett, mert különféle veszedelmes lények történeteivel ijesztgették az ide utazókat. Sajnos időközben a köztudatból…..
A középkori városi pecsétek közül Sajóvámosé is fennmaradt. Ezen a középkori pecsétnyomón kívül még számos lenyomatot használt a község – ezek ott sorakoznak azon a több ezer oklevélen, írásos dokumentumon, amelyek Sajóvámosról fennmaradtak – ám az 1487-es Szent Katalin pecsét több okból is…..