Regisztráció Blogot indítok
Adatok
urga

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Inkább érdekes vitaindítónak nevezném a mai írást. Beküldője (nevezzük Bélának) véleményével sok ponton lehet vitatkozni, én sem értek vele egyet sok mindenben, de éljen a sokszínűség – lássuk tehát, miként látja ő a dolgokat! Magyarország kívülről – új sorozat a Határátkelőn! Milyennek látod…..
A mai poszt részben annak a sorozatnak a része, melyben azt feszegettük / feszegettétek, vajon mekkora az az összeg (egyáltalán: van-e), amennyiért hazaköltöznétek külföldről, illetve megfordítva, amennyiért már nem érné meg elmenni. Tamás Norvégiából egyrészt megválaszolta…..
urga 2018.10.26 16:46:07
@laci_52: "Nem esett szó a klímáról. Pedig azt bírni kell! Nekem télen még Magyarország is sötét és hideg(pedig mindig itt éltem!), milyen lehet akkor Norvégia?"

Hidegebb és sötétebb. De van, akinek ez kell..
urga 2018.10.27 01:11:36
"Merész, bevállalós, újat mutat" - magam is többször írtam le ezeket a szavakat, mint azt be merném vallani, akár kritikai észrevételként, akár implicit elvárásként (mint például a Baby Driver esetében). És noha továbbra is a receptszerűség uralja a filmvilágot, idén is folytatások, remake-ek és…..
urga 2017.12.21 20:00:34
@osborne: én csak azt nem értem, hogyan lehetnek tömegek vevők erre? Senkit nem zavar, hogy ezeknek az "új" epizódoknak nincs története, csak az eredeti részek cselekményeit csavargatják ide-oda folytatás címszó alatt? Miért kell ezt a Disney-féle harmatgyenge SW utánzatot néznünk, amikor lehetett volna alkotni egy normális új trilógiát?
A CIKK TÉNYLEG EXTRÉM SPOILERES, és egy olyan szerző írta, akinek tetszett a film. Az ébredő Erő. Két éve érkezett meg a mozikba az első Disney által felügyelt, gyártott Star Wars epizód, s még most is hatalmas vitákat vált ki. Én szerettem, szeretem, és Az utolsó jedik előtt…..
urga 2017.12.20 10:44:40
@apitiva: "Kylo valamiért a nemezise, de miért is?"

Mert ő az apja unokaöccsének az unokabátyjának a régi szobatársa ;)
urga 2017.12.20 11:07:06
@Alick: "Nekem sokszor az az érzésem, hogy a hollywood-i sztorigyártók stressz alatt bekokózva próbálnak valamiféle kreatív forgatókönyvet összerakni, azonban elfelejtik józanul ellenőrizni a történetek alapvető következetességét."

Szerintem csak cinikusan kihasználják az Eliza effektust (még általánosabban szólva azt, hogy az emberi elme ott is összefüggéseket, mintákat és mögöttes rendező elvet keres (és talál), ahol semmi ilyesmi nincs (pl. értelmes történet.az utolsó jedikben).

A SW esetében a disney felismerte, hogy gyakorlatilag mindegy, mit hánynak a vászonra, az emberek az eredeti trilógiára támaszkodva, azok kapaszkodói alapján megpróbálnak majd értelmet vetíteni bele.

Engem mérhetetlenül felháborít ez a cinikus hozzáállás.
urga 2017.12.21 00:25:01
@Roger Ebert: "Természetesen a Star Wars soha nem volt egy "Háború és béke" fajsúlyú szépirodalmi műre épülő, nagy dilemmákat és világmegváltó gondolatokat boncolgató filmeposz"

Valamiért mégis messze nagyobb hatással van, és volt az emberekre, mint a súlyos "Háború és Béke". És talán nem véletlenül.
George Lucas sokat dolgozott a film történetén, ami nem random események tárházából áll.

"A filmszéria mítoszi oldalának kidolgozásakor nagy hatással volt rá Joseph Campbell amerikai író-vallástörténész, ... aki a különféle világvallások mögött egy egységes ősmítoszt tételezett fel. Lucas elhatározta, hogy filmjét részben ezekre az ősi mítoszokra építi, melyekből azokat az elemeket veszi át, amelyek feltehetően kultúra- és személyfüggetlenek, amelyek minden ember számára mondanak valamit, kortól, nemtől, kultúrától függetlenül. A félkész történettervet többször is elvitte Campbellnek, és kikérte a véleményét. A konzultációk nyomán Campbell egyszer félig tréfásan „a legjobb tanítványának” nevezte Lucast." (forrás: wikipedia)
Power kritikáját itt olvashatjátok Az ébredő Erő után azzal mentegetőztek a legtöbben és ütötték el a negatív kritikákat, hogy J.J. Abrams filmjének hatalmas feladata volt azzal, hogy újjáélessze a Star Wars-univerzumot, kielégítse a mindenért az asztalt verő rajongókat, és maga a rendező is…..
urga 2017.12.16 23:12:07
@danialves: "amikor 10-ból 9 írás ömleng róla, hogy milyen zseniális mestermű (meg hogy akinek nem tetszik, az nem érti), akkor én nem érzem annak, és ezért éreztem úgy, hogy ezt ennyire részletesen ki kell fejtenem"

Jól tetted. A többi kritikát olvasva a Császár új ruhája című mese jutott eszembe, amikor az udvaroncok váltig dícsérik az uralkodó nem létező ruháját, kórusban zengenek ódát a nagy semmiről. Mindenki tudja, hogy nincs mit nézni, de úgy kell tenni, mintha lenne.

Jó volt végre olvasni egy őszinte kritikát.
urga 2017.12.16 23:51:37
@danialves: "Én sem tudom, mit lehetett imádni ezen ennyire, de ettől még nem gondolom, hogy a saját véleményemen kívül nem létezik őszinte álláspont"

Olvastam egy pár kritikát, és mind azt mondja, hogy ez mennyire zseniális, magával ragadó film - a szalagcímben - aztán a cikkben jönnek a célzások, a finomkodó megfogalmazások arra, hogy valójában nem jó (érzelmi hullámvasút, a legjobb űrgolyhók amit láttam, érdekes, újszerű megoldások stb. Mintha egy gasztrokritikus azt mondaná az újházi tyúhúslevesbe szeletelt zserbóra, hogy ez érdekes, újszerű megoldása a karácsonyi menünek).

Nem érzem úgy, hogy ezek az emberek őszintén leírták a véleményüket, hogy a kritikájukban őszintén írtak volna a film hibáiról. Miközben pontosan tudom, hogy az egyszeri irodista kollégáim (akik nem filmkritikusok, mint ahogy én sem vagyok az), őszintén mondják, hogy szerintük jó film. Ezzel nem tudok vitatkozni, izlések, és pofonok. De hogy egy filmkritikus ne lássa meg, hogy egy filmben nincs történet, és hogy minden jelenetet ez eredeti részekből merítettek, és ezt ne említse meg, az szerintem furcsa.
urga 2017.12.17 00:25:23
@danialves: két éve az ébredő erő miatt ültem be sok év után először moziba, annyira nem szoktam filmeket nézni. A SW-t szerettem, és még most sem értem, hogy miért ennyire igénytelenül vették elő újra, miért a régi részeket turmixolják össze-vissza. Mibe került volna nekik megíratni egy három részre elegendő, új forgatókönyvet?
Azt hiszem, ehhez semmit sem kell hozzáfűzni, de én nem tudom megállni. Ő itt a halasember. Vagyis ő EGY halasember a több ezerből. Melyik nő szíve ne dobbanna meg egy harcsa(?) láttán? Hisz ez az állat maga a megtestesült érzékiség. A lángoló szerelem manifesztációja. És Gyuri tudja ezt. ..
urga 2017.03.31 11:26:24
@Colonel H. Stinkmeaner:

A "Mi kell a nőnek?" kérdésre pedig sok esetben sokkal egyszerűbb a válasz, mint ahogy azt a férfiak gondolnák. Az kell, hogy szeressék ;) és lehetőleg ne a ponty után jöjjön az érzelmi sorrendben. Ez bármilyen más szenvedélyre igaz: autó-motor, foci, munka, extrém sportok... Sokan egyszerűen olyan társat (férjet) szeretnének, akinek a felesége és a családja a legfontosabb.
urga 2017.03.31 11:26:35
@Colonel H. Stinkmeaner: Még egyszer: szerintem nem rossz ez a kép, mert ha valóban szenvedélyes horgász, nem csap be senkit, előre közli, hogy ez van, így kell, hogy a leendő párja elfogadja.
urga 2017.03.31 11:26:59
@Colonel H. Stinkmeaner: Szerintem kifejezetten jóképű lehet (már amennyire ezen a képen meg lehet állapítani), de nem értem, mit szeretne ezzel a képpel üzenni? Hogy ügyes, erős, rátermett? Nekem sajnos mégsem ez jött át, hanem az, hogy a leendő párja sose látja majd, mert megszálllott horgász. Vannak nők, akik ezt nem bánják, de szerintem nem ők vannak többségben.
Többször ért már az a vád, hogy túlzottan szigorúan szelektálok, mondhatni válogatós vagyok férfiak terén. Na jó, hát lehet, hogy kicsit sok a kritérium, de végül mégis mindig az derül ki, hogy akire nagy nehezen rámondom az áment....na éppen arra kellett volna legkevésbé. Belátom, talán…..
urga 2017.03.30 11:23:39
@para_noir: "A társkeresésre vonatkozóan pedig az a személyes tanácsom, hogy kompúter off, és ki a való világba"

Én is ezt tanácsolnám.
Az, hogy mit akarnak a nők, az az élet egyik megfejthetetlen rejtélye. A férfiak szerint. Pedig a nőket nem is olyan nehéz megérteni, annyira nem is bonyolult sem a gondolkodásuk, sem a viselkedésük, sem a reakcióik bizonyos szituációkban...
urga 2016.11.04 15:31:20
A budapesti fákért küzdő civilek jelentős sikerüknek tekinthetik, hogy tegnap Tarlós István főpolgármester kijelentette: a Fővárosi Önkormányzat faültetési programot kezd el, amelynek során három év alatt tízezer új fát ültetnek el Budapesten. Ez a bejelentés kedvező válasz volt az egyre erősödő…..
urga 2016.10.29 15:07:10
@karandash: Ez viccnek tűnik, de sajnos nem az. Tőlünk nyugatra előfordul, hogy a város az egyetlen menedéke azoknak a vadállatoknak, amelyek kiszorultak a vidéket elfoglaló intenzív mezőgazdasági területekről. Vagyis beköltözik a városi parkba a róka, a bagoly, a nyúl, a menyét.. mert a városi zöld területeken kívül egy fűszál nincs sehol nekik.
Kétféle közlekedési beruházással találkozhatunk Budapesten. Van, amire kap pénzt a főváros valamelyik európai uniós alapokból, és van, amelyikre nem. Amelyikre kap, azt muszáj időnként megbeszélni azokkal a budapestiekkel, akiknek a lakása közelében túrnak föl mindent. Amelyikre nem, annál elég, ha…..
urga 2016.07.14 23:59:44
@Hujber Tünde: "Az is egy megoldás lenne, hogy nem járunk még a Wc-re is autóval, és nem veszünk azért autót, hogy megmutassuk a szomszédnak, hogy nekünk is van, és máris kevesebb parkoló kellene."

Teljesen egyetértek. Nekünk egyébként többek között ezért sincs autónk: nem tartom helyesnek, hogy a kocsim elfoglaljon 10 m2 közteret az utcából. Ha valaha is veszünk, csak úgy tesszük meg, hogy veszünk hozzá saját garázst (mindig van eladó a környékünkön). De ez igen kevéssé valószínű, mert a gyerekeket is megtanítottuk már valamire, ami kezd kimenni a divatból: néhány száz métert megtenni önerőből.