Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aL_Ex

27 bejegyzést írt és 307 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Mona Chollet cikke "Az alapjövedelem és hamis barátai" címmel a LeMonde diplomatique magyar kiadásának szeptemberi számában jelent meg. Nem is annyira erre a cikkre kívánok reflektálni, hanem annak is csak egy kommentjére - az összesen kettő darab közül. Az alapjövedelem témájában egy régi…..
aL_Ex 2016.10.06 06:59:33
@bircaman maxval szerkesztő:

Nem érdekel, hogy mi a "szokás" a köreitekben.
aL_Ex 2016.10.06 07:04:43
@bircaman maxval szerkesztő:

"... kisebb rossz a nemzeti tőke, mint a nemzetközi."
A lényegről mesélj! Hogyan oldja meg a "nemzeti" tőke a teljes foglalkoztatást Közmunkával? Amiért a létminimum felét fizetik? Hiszen ha jól megnézzük, ők segélyre szorulnának.
aL_Ex 2016.10.06 07:12:15
@bircaman maxval szerkesztő:

"Nme tudod leírni mi ez a gyakorlatban."
De, le tudom írni. Minden ott kezdődik, hogy először is a jelen valóságot kellene tudni végiggondolni. De te még azt sem tudod leírni. Akkor nem kérdeznél olyan badarságokat, hogy minek az FNA, mire jó az.

Elegem volt belőled. Mostantól kezdve beállítom a kommentszűrőt. Nem olvasom az idétlenségeidet. Különben sem tudom, hogyan sündörögtél vissza a befogadott hozzászólások közé, hiszen ki voltál tiltva.
  Végre valami olyasmit olvastam, amivel nem vitába szállni van kedvem, hanem tovább gondolásra érdemes gondolatnak tartom. A szerző Fricz Tamás politológus, a rövid ismertető a mandineren jelent meg, az eredeti cikk pedig a Magyar időkben olvasható Az új rend az elitokrácia címmel. Ahol kell,…..
  Jámbor András a Kettős Mércében egy vehemens cikket jelentetett meg Soros György és általa alapított Open Society Institute védelmében, melynek címe: A nagy, döbbenetes Soros-leleplezés. Mint ismeretes, hackerek feltörték az OSI szervereit és több mint 2500 fájlt szivárogtattak ki. Végre ezt is…..
Nem tudni, mikor bukik meg. Ha a jelenleg parlamenti ellenzéken múlik, még sokáig nem. Az a természetesség azonban, amellyel megroppantotta a nemzettel kapcsolatos romantikus illúzióinkat, intő jel kell, hogy legyen arra, mennyi mindent kell bepótolnunk és újragondolnunk. Amit látunk, mégsem…..
Vendégszerzőnk, Szabó Gergely, a Pénzriport szerzőjének írása   A Pénzriport ezúttal arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehetne segíteni az adósságcsapdába került több százezer háztartáson. Mind a makroszintű elemzések, mind az ezen a területen dolgozó szakemberekkel folytatott…..
  Előző blogbejegyzésemben felvetettem, hogy a Bitcoin filozófiája libertárius. Ennek kapcsán tovább sorolnám a Bitcoinnal szemben felmerülő kételyeimet. Ebben a cikkemben naiv kérdéseket fogok föltenni, amelyekre nem tudom a választ. Többször megkíséreltem már, hogy párbeszédet kezdeményezzek…..
  Bokros Lajos egy épületes cikket jelentetett meg a Modern Magyarország Mozgalom honlapján „Hülyék-e a svájciak?” címmel. Természetesen a svájciak nem hülyék, de ebből még nem következik, hogy Bokros Lajosnak igaza van! Sőt, akár azt is mondhatjuk – ha már a szerző ilyen alpári szót használt –,…..
aL_Ex 2016.06.16 22:36:45
  A Bitcoin, mint digitális pénz (kriptovaluta) filozófiájáról egy nagyon érdekes cikket olvastam, melynek címe BITCOIN, a modernkori alkímia csodája – Alapvetés. A cikkhez főzött kritikai megjegyzéseimet hozzászólásokban megfogalmaztam, azokra itt most nem térnék ki. Akit érdekel, a megadott…..
  Az utóbbi időben örömmel tapasztalom, hogy pro és kontra egyre többet foglalkozunk az alapjövedelem kérdésével. Nagyon helyes, hogy erről vitatkozunk, így érlelődik az álláspontunk. Viszont nagyon sajnálatosnak tartom a kérdésben tapasztalható alapvető tájékozatlanságot, amit – valljuk be – a…..
aL_Ex 2016.06.12 09:22:10
@Kovácsjános:

"Te meg én biztosan saját fogalmakban gondolkodunk, ám én nem láttam olyan nagyon nagy szakadékot a fogalomhasználataink között."
Ez csak azért tűnhet így, mert nem érted az én baloldaliság meghatározásomat. Az én nézetemben a liberális kizárt, hogy baloldali volna. Aki nem ismeri el a munkához való jogot, az még emberjogi liberális sem lehet, nem hogy baloldali.

Ennek ellenére értelmét látom a kettőnk közötti párbeszédnek is, a korábbi kijelentésem csak az "iróniára" (szerintem fekete humorra) vonatkozott. Elnézést kérek azért, ha az iróniát félreértettem volna. Annak viszont igenis van értelme, hogy a kettőnk közötti nézeteltéréseket megvilágítsuk/tisztázzuk.

A véleményed pedig egyenesen megtisztelő, hogy értelmes írónak tartasz.
aL_Ex 2016.06.12 09:29:00
@Kovácsjános:

A kommentemet kiegészítem a következőkkel:

"Az én nézetemben a liberális kizárt, hogy baloldali volna. Aki nem ismeri el a munkához való jogot, az még emberjogi liberális sem lehet, nem hogy baloldali."
De ennek a kettőnk párbeszédében nincs jelentősége. Neked jogodban áll más mérce alapján megítélni a baloldaliságot. Bár ez is lehet külön vitatéma, de sokkal fontosabb volna a jelen téma szempontjából azt megérteni, hogy lehetséges-e a társadalmi összes lakossági fogyasztást úgy növelni, hogy közben a fogyasztás és felhalmozás aránya nem változik.
  Scheiring Gábor, a Megújuló Magyarországért Alapítvány elnöke nagyon jó cikket jelentetett meg a Kettős Mérce blogban, melynek címe „Az igazságosság forradalma: alapjövedelem vagy barbárság”, amely nekem nemcsak azért tetszik, mert alapvetően egyetértek a benne megfogalmazódó gondolatokkal, hanem…..
aL_Ex 2016.06.09 22:49:45
@LeslieFrank:

A hozzászólásom befejező része:

Az olvasó számára valóban egyértelművé kellene tenni, hogy a jelenlegi adórendszerben befolyó adóbevételek újraelosztásával a feltétel nélküli alapjövedelem rendszere nem megvalósítható. Illetve megvalósítható – úgy, ahogy, valami nesze semmi, fogd meg jól módon. S ha meg is valósul, annak rendszere hosszú távon ugyanúgy nem lesz fenntartható, ahogy a TB-rendszer ma sem az. Ugyanis a jövőben a munkanélküliség tovább fog nőni – a gépesítés és a robotizáció következtében. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy az állam adóbevételei tovább fognak zsugorodni. Ezzel pedig meg is kérdőjeleződik az alapjövedelem fenntarthatósága. Erről korábbi cikkeimben írtam már, elsősorban itt:
alex-fna.blog.hu/2016/03/19/a_gotz_werner-fele_fogyasztasi_adorol

Nem is tudom megérteni, hogyhogy az alapjövedelem mellett kampányoló politikusok erre nem jönnek rá? A tömegeket pedig azzal butítják el, hogy erről a kérdésről hallgatnak. Számomra egyértelmű, hogy az alapjövedelemmel egy mézesmadzagot húznak el az orrunk előtt. A bevezetés pillanatában egy viszonylag kecsegtető összegről essék szó, de idővel az úgyis inflálódik egy szánalmas szintre, ahogy egyébként a nyugdíjak is.

A tömegek számára egyértelművé kell tenni, hogy az alapjövedelem fenntarthatóságának csak akkor van esélye, ha a fogyasztás és felhalmozás/megtakarítás arányában pozitív eltolódás jön létre a fogyasztás javára! Amíg ezt nyíltan nem mondjuk ki, addig mindenkit félrevezetünk! Ez az egyetlen mondat megfogalmazása már garancia volna arra nézve, hogy az alapjövedelem bevezetése a társadalmi méretű kizsákmányolás csökkenésével jár.

………………………….

Elnézést kérek a válaszom elején megfogalmazott kemény szavakért! Azt tartanám helyesnek, ha valóban folyna társadalmi párbeszéd ezekről a kérdésekről, mert egymástól sokat tanulhatunk. Valós megoldás csak a bírálatból születhet.

Köszönöm a hozzászólásodat és a jókívánságokat! Máskor is szívesen látlak.
aL_Ex 2016.06.09 23:31:03
@LeslieFrank:

Egyébként minél többet gondolkodom ezen, azt látom, hogy ez egy nagyon lényeges kérdés, amelyről írnom kell.
Megköszönöm az ihletet!
aL_Ex 2016.06.10 08:32:42
@LeslieFrank:

A tervezett írásommal el is készültem, itt találod:
alex-fna.blog.hu/2016/06/10/az_alapjovedelem_biralatanak_lenyege_kozerthetoen
    Nem arról van szó, hogy valamiről tilos volna beszélni, hanem arról, hogy működnek valamilyen bennünk rögzült tabusító reflexek. Egy bloggernek nem lehet megtiltani, hogy valamiről vitatkozzon. Mégis működik egy olyan belső mechanizmus, amely tabukat emel, és lehetetlenné teszi a párbeszédet.…..
aL_Ex 2016.06.07 17:13:18
@Jean Sol Partre:

Egyenlőre nincs versenyképes alternatíva a Fidesszel szemben. Nincs, aki a hatalmát megdöntse. Mire egy új baloldali kezdeményezés megerősödik, az időbe telik. Az indulásnál vajon a Fidesz észre fogja venni, hogy ez az új alakulat meg fogja dönteni a hatalmát? Ahhoz látnoknak kellene lennie! Vagy ennyire fejlett volna Orbán Viktor veszélyérzete?
aL_Ex 2016.06.07 18:03:22
@Jean Sol Partre:

Ezen jót derültem, a paranoiánál valóban nincs fejlettebb veszélyérzet. S ha feltételezzük, hogy a "Vezér" paranoiás, akkor valóban igazad is lehet.

Szerintem azonban eltúlzod. Hogy egy új baloldal létre tud- jönni, az elsősorban nem Orbán Viktoron múlik, hanem rajtunk. A legfőbb gátja mi magunk vagyunk a baloldal megújulásának. Ha képesek vagyunk egy új baloldalt létrehozni, akkor képesek leszünk meg is védeni a lejáratással szemben. Nem a "kicsinálás" a legnagyobb veszély. Illetve, ha van is "kicsinálás", az sokkal inkább azoktól fog kiindulni, akik a jelenlegi "álbal" státusz quo fenntartásában érdekeltek. Ezt reális gondolatnak tartom.
aL_Ex 2016.06.07 18:06:11
@Jean Sol Partre:

Egyébként éppen azért kell egy civil mozgalomnak párttá szerveződnie, hogy a hangadói egy párt alkalmazottai lehessenek, akik a fizetésüket is onnan kapják. Azaz ne lehessen a civil foglalkozásukon keresztül sakkban tartani őket.
  És ha a liberális demokrácia, illetve a liberális jogállam valójában neoliberális, akkor ez nem azt jelenti, hogy illiberális? Mely szót itt abban az értelemben használom, hogy NEM liberális. Igyekszem nagyon tömören, de annál logikusabban fogalmazni. Teszem ezt pedig azért, mert az előző –…..
aL_Ex 2016.06.07 16:21:13
@Jean Sol Partre:

Ezen fölöslegesen vitatkozunk, mert nagyon jól kifejezi a magyar választópolgárok globalizmus-ellenességét és antiliberalizmusát - ha tud róla a polgár, ha nem.
aL_Ex 2016.06.07 17:09:25
@Jean Sol Partre:

A beszélgetésünknek erre a vonulatára úgy tehetünk pontot, hogy számomra a Fidesz nem elfogadható alternatíva, mert nem baloldali. A 2/3 számára viszont azért alternatíva, mert a nemzeti burzsoáziára támaszkodik és azt kívánja erősíteni. Ebben a kérdésben nyíltan kifejeződik a globalizmus-ellenesség. Ez egy reális szempont, aminek alapján a Fidesz a kisebbik rossz.

A nemzeti érzés önmagában is értékelhető pozitív jelentéstartalommal bír. És itt most nem a nacionalizmus, vagy a sovinizmus értelmében használom a szót, hanem a hazaszeretetről beszélek. és amelynek az igencsak pejoratív értelmű "idegenszívűség" az ellentétpárja. Amit szó szerint úgy kell érteni, hogy a liberálisok az Egyesült Államok, illetve az Európai Unió érdekeit képviselik Magyarország nemzeti érdekeivel szemben.

Ez utóbbi viszont teljesen reális különbség a neoliberálisokkal szemben. És számomra érthető módon meg is magyarázza a Fidesz 2/3-os többségét. Ami úgy jön létre, hogy rengeteg baloldali szavazót is a hazaszeretet motivál. Vagyis a legkisebb rossz a liberális-utálattal feltuningolva bőven elég a 2/3-hoz. Erre nem orvosság sem a fasisztázás, sem Orbanisztán és a fél ázsiai jelleg gúnyolása. Ez mind öngól a "demokratikus" ellenzéki oldalon.
aL_Ex 2016.06.07 17:56:13
@Jean Sol Partre:

Hát, miután a saját hozzáállásodat elnevezted "realistának", az enyém csak naiv lehet.
Kétségtelen, hogy idealista elképzelésem van a problémák megoldásáról, és azt akár naivitásnak is lehet nevezni. Nem vitatom.
  A troll egy aberrált állatfaj, különösen, ha liberális. Embernek nem is nevezném az ilyet. Persze ezt csak indulatból írom, mert emberek ők is, még ha pszichopaták is. Emberi joguknak érzik, hogy másokat zaklassanak. Ebben lelik örömöket. Legalább két ilyenbe is beleszaladtam a blogbejegyzésem…..
aL_Ex 2016.06.05 17:24:48
@belekotty:

Ne is zavarjon téged, hogy a neoliberalizmus és neokonzervativizmus gyakorlatilag egy és ugyanaz!
aL_Ex 2016.06.05 18:11:35
@belekotty:

Idióta! Hát én szavazok a neoliberálisokra, vagy ti? Ti sztároljátok őket! Nélkületek nem kerülhetnének hatalomra.
Szerintem ez öngól volt...
Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása   Újra és újra csőbe vagyunk húzva. Ellenfeleink a mi nézeteinket olyan nézetekkel mossák össze, amelyeket magunk is ellenzünk, a saját nézeteiket pedig olyan értékek mögé rejtik, amelyeket mi magunk is vallunk. Legfőbb ideje véget vetni…..
aL_Ex 2016.06.03 15:03:15
@Jean Sol Partre:

Liberalizmus, neoliberalizmus és a liberálfasizmus
2016. június 03. 14:00 - aL_Ex
A liberális demokrácia és a liberális jogállam vajon miért neoliberális?

alex-penzvilag.blog.hu/2016/06/03/liberalizmus_neoliberalizmus_es_a_liberalfasizmus
aL_Ex 2016.06.04 11:46:29
@Jean Sol Partre:

Küldtem meghívót tegnap a blogomba, de nem látom a válaszodat. Ezek szerint nem érdekel a téma?

alex-penzvilag.blog.hu/2016/06/03/liberalizmus_neoliberalizmus_es_a_liberalfasizmus
aL_Ex 2016.06.04 15:10:16
@Jean Sol Partre:

Vagy beláttad, hogy tarthatatlan az álláspontod?
Ha így van, illene bevallani.
  Bevett szokásom, hogy blogbejegyzéseimet tematikus blogokba rendezem, mert az írásaim gondolatisága egymásra épül. Így könnyebb az írásaim történeti áttekintése, és a logikájuk is jobban követhető. És nem utolsó sorban könnyebb hivatkozni az előzményekre is. Jelen esetben is ez a helyzet. A…..
aL_Ex 2016.06.01 18:47:22
@Afrika steht an der Elbe:

Hát, én úgy döntöttem, hogy nem tiltom ki. Hadd égesse magát! Meg kell adni neki erre a lehetőséget. Ha levegőnek nézzük, akkor lekopik magától is, mert semmi se bosszantja jobban, mint az, ha nem éri el célját.
aL_Ex 2016.06.01 22:08:25
@Afrika steht an der Elbe:

Köszönöm a pozitív szavakat, és köszönöm az egyetértő véleményt is.
Máskor is szívesen várlak, hogy véleményt cseréljünk. Bár - nekem úgy tűnik - eltérő a világnézetünk, de ez nem akadályozhat meg bennünket ebben. Ennyivel -legalább - különbek vagyok az ilyen "teutonordikus parasztoknál".
Keddre virradóra az LMP hirtelen kiesett a 2018-as parlamentből. Hajnalban került ki az Indexre az interjú, amelyben Schiffer András bejelenti: lemond LMP-társelnöki posztjáról és parlamenti mandátumáról is. Az őszi ülésszakban már nem lesz ott a patkóban, nem tesz fel kínzó kérdéseket…..
aL_Ex 2016.06.01 00:06:05
@dont be such a nazi:

Jobban tennéd, ha hallgatnál!
Vita a liberálfasizmusról
2016. május 31. 23:00 - aL_Ex
Beszámoló a vita első napjának tapasztalatairól, a pszichopata trollokról és cinikus véleményekről

alex-penzvilag.blog.hu/2016/05/31/vita_a_liberalfasizmusrol
aL_Ex 2016.06.01 00:09:00
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Lásd mint eggyel feljebb!
Nem kell lementened Wordben, visszatöltöttem mindkettőtök minden kommentjét, hadd lássa mindenki, hogy pszichopata trollokról van szó.
aL_Ex 2016.06.01 00:22:26
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ja, és elfelejtettem mondani, hogy minden tiltást is levettem, nehogy a pszichopata trollok "emberi jogai" sérüljenek, mint Breiviknek. Így hát lehet jönni gennyeskedni "kedves pszichopaták".
  Nemcsak a magyar, de a világpolitika is egyetlen kérdés körül csoportosul: vajon a világ jövőjét az egypólusú világrendben egyeduralmi szerepre törő Egyesült Államok fogja meghatározni? Vagy van más lehetőség is? Nemcsak a menekültválság utal erre a kérdésre, de magyar vonatkozásban van egy…..
  Az utóbbi napok slágertémája Orbán Viktor „sorosozása” és „háttérhatalmazása”. A mainstream liberális média és a Fidesz-párti média egyaránt ezzel a kérdéssel van tele. Ez ma az aktuális gumicsont, amin rágódni lehet. Hadd rágódjak tehát egy kicsit én is ezen a kérdésen, hogy vajon milyen…..
aL_Ex 2016.05.26 10:04:24
@Fánkevő Fáncsi:

Az értelmes gondolkodó emberekhez beszélek. De neked nem kötelező sem olvasni, sem rágódni rajta.
  Néhány gondolattal egészíteném ki tegnapi cikkemet, mert akadt, ami abba nem fért bele, így is elég hosszúra sikeredett. De fontosnak tartom jobban megvilágítani, miért nevezzük a jelenkori polgári demokráciát a pénz demokráciájának, és miért beszélünk ezzel összefüggésben pénzügyi…..
aL_Ex 2016.05.26 09:59:13
@Fánkevő Fáncsi:

Egyet biztosan el lehet mondani. Nem kötelező olvasni. Miért zavar a posztom téged?
  A Bitcoin, mint digitális pénzrendszer anonimitását és decentralizáltságát egy korábbi írásomban bíráltam már. Szokás bírálni a Bitcoint azért is, mert állítólag egy piramisjátékot valósít meg. Ez persze nem egészen így van, de mégis van benne valami. Jelen írásomban erről szeretném kifejteni a…..
A déli határzár nem a leghatékonyabb módszer, de a legsúlyosabb probléma rövid távú, azonnali kiküszöbölésére talán alkalmasnak bizonyulhat – mondja a Mandinernek Sántha Hanga, a svéd kormány volt biztonságpolitikai tanácsadója. Családja a nyolcvanas évek végén menekült…..
aL_Ex 2016.04.05 16:48:53
Idézek egy írásomból, amely a munkához való jog kérdését feszegeti az alapjövedelemmel összefüggésben. És itt vetem fel, hogy ennek a kérdésnek a migránsválsághoz is van köze. Hogy miért álszent és képmutató a liberális bevándorláspolitika amely nem hajlandó a munkához való jogot elismerni.
A liberálisok akkor legyenek befogadóak a menekültekkel szemben, ha elismerik minden ember jogár a munkához.

.............................
alex-fna.blog.hu/2016/03/13/nyilt_level_szabo_timea_pm_reszere

"Kapcsolódó témakör: a menekültválság!
Vajon miért viszonyul idegengyűlölettel Európa a menekültekkel szemben? Hiszen ugyanarról van szó, a munkanélküliségről és a munkahelyféltésről! Ez motiválja az idegenkedést a bevándorlóktól. Erre rakódik rá az idegen kultúrával és eltérő vallással szemben érzett félelem. Mivel a bevándorlókat sem várja más, mint munkanélküli sors, esélyük sincs az európai társadalomban való integrálódásra. Törvényszerűen ki fog alakulni a gettósodás és a párhuzamos társadalom. De mi ezt is letagadjuk.
Ezt a bevándorlási válságot is a neoliberális/neokonzervatív globális kapitalizmus olcsó munkaerőigénye, és tegyük hozzá, a tömeges munkanélküliség igénye kreálta meg, amit emberi jogi maszlaggal körítve próbálnak lenyomni a torkunkon. Ennek a menekültválságnak a megoldása sem képzelhető el a menekültek vak módjára való befogadásával, mert az amúgy is meglévő munkanélküliség drasztikusan megnő. A menekültválság megoldása elképzelhetetlen a munkanélküliség egyidejű felszámolása nélkül! Ebben az esetben is a munkaidőcsökkentés lehet csak a megoldás! Csak ebben az esetben képzelhető el, hogy az európai népesség szolidárisan tekintsen a bevándorlókra! Ez az alapfeltétele, hogy a bevándorlóknak reális esélye legyen az integrálódásra!
Biztosítékot (garanciát) kell adni az európai népességnek arról, hogy a munkanélküliség nem fogja veszélyeztetni a bevándorlók letelepítésével. De a bevándorlókat is biztosítani kell arról, ha képes a munkáltatók elvárásainak megfelelni, és átképezni magát, továbbá képes integrálódni a társadalomban, akkor valóban kedvező életlehetőségek várnak rá. Ez esetben nem lesz oka az elégedetlenségre, és nem fog radikalizálódni. Mert ellenkező esetben bizony a bevándorlók potenciálisan a terrorizmus hátországát fogják jelenteni. Sajnálatos, hogy mindezt az európai liberálisok nem akarják érteni."

......................

Számomra úgy tűnik, ez maga a "svédség". Befogadónak lenni a multikulturalizmus nevében, de leszarni a munkához való jogot!
  Hogyne volna lehetséges alapjövedelmet folyósítani teremtett pénzből, hiszen minden pénz így, vagy úgy, de teremtett pénz. A jegybanknak lehetőségében állna az alapjövedelemhez szükséges pénzt pénzteremtéssel előállítani. De ha a jegybank nem teszi, vajon megteremtheti-e a közvetlenül maga…..
  A marxizmus egyik forrásának a klasszikus politikai gazdaságtant, elsősorban Adam Smith és David Ricardo munkásságát tekintik, mert hozzájuk köthető a munkaérték-elmélet megfogalmazása, mely szerint az áruk értékét az előállításukhoz szükséges emberi munka határozza meg. A munkaérték-elmélet…..
  Korábbi írásomban felhívtam a figyelmet arra, hogy Götz Werner szerint az alapjövedelem eszméjével vissza is lehet élni, ha annak összege nem „elég magas”. Azért fogalmazok így, mert az alapjövedelem kritériumai között az összegszerűség ilyen relatív módon, tág határok között került…..