Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cantharism

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Világnézet Anarchizmus. Mi is az? 2008.02.17 11:41:00
Az anarchizmus is egy a napjaink manipulációkkal félreértelmezett fogalmai közül. Mi is valójában? Anarchizmus Röviden: uralomnélküliség, hatalom nélküli rend. Az anarchisták szerint az állam erőszakosan beavatkozik az emberek életébe; a polgárai biztonságát védeni…..
cantharism 2017.11.14 22:23:27
@Sandralepke: Attól függően, hogy mit értünk király alatt, ez nem biztos, hogy ellentétben áll az anarchizmussal. Például a német származású anarcho-kapitalista filozófus és közgazdász, Hans-Hermann Hoppe úgy érvelt, hogy a királyok eredetileg nem rendelkeztek a végső döntéshozás kizárólagos monopóliumával egy területen belül (mint ahogy egy állam teszi), hanem az emberek önként fordultak hozzájuk, hogy a segítségüket kérjék a konfliktusaik rendezésében. Azért lettek királyok, mert az ő ítéletük bizonyult a legigazságosabbnak. Ahogy Hoppe írja:

"Amit itt a természetes arisztokrácia, a nemesek és a királyok alatt értek egyszerűen ez: Minden legalább minimálisan összetett társadalomban lesz néhány ember, aki birtokolni fogja a természetes elit rangját. A vagyon, a bölcsesség, a bátorság, vagy ezek kombinációjának felsőbbrendű teljesítménye következtében néhány egyén több tekintéllyel fog rendelkezni, mint mások, véleményük és ítéletük pedig széleskörű tiszteletnek örvend. Továbbá a szelektív párválasztás, illetve a polgári és genetikai öröklés törvényei következtében a természetes tekintély pozícióját néhány „nemes” családon belül sokszor továbbadják. Az emberek ilyen, felsőbbrendű teljesítményt magukénak tudó, előrelátó és példamutató magatartást tanúsító családok családfőihez fognak fordulni egymás elleni konfliktusaikkal és panaszaikkal. Általában a nemes családok vezetői azok, akik bíráskodnak és békéltetnek – gyakran díjmentesen, a polgári kötelesség érzetéből. Ami azt illeti, ez a jelenség a mai napig megfigyelhető minden kis közösségben."

"Most térjünk vissza ahhoz a kérdéshez, milyen megoldásra jutnának valódi emberek a személyközi konfliktusok eltörölhetetlen emberi problémájának megoldásával kapcsolatban. Könnyen elképzelhetjük például, hogy általánosan egyet fognak érteni abban, hogy minden konfliktushelyzetben bizonyos egyénekhez szokás fordulni, a legnemesebb családok fejéhez, egy királyhoz. De mint arra korábban utaltunk, elképzelhetetlen az egyetértés abban, hogy ez a király törvényt alkothat. A királyra ugyanaz a törvény fog vonatkozni, ugyanaz a törvény fogja megkötni, mint mindenki mást. A királynak csak alkalmaznia kell a törvényt, nem pedig megalkotni azt. Ennek biztosítása érdekében a királynak sosem adnak monopóliumot bírói pozíciójában. Megeshet, hogy ténylegesen mindenki hozzá folyamodik igazságért, hogy „természetes” monopóliummal bír döntőbírói és békéltetői pozíciójában. De mindenki szabadon választhat másik bírót, másik nemest, ha elégedetlen a királlyal. Azaz a királynak nincs törvényes monopóliuma bírói pozíciójában. Ha azon kapják, hogy törvényt alkot ahelyett, hogy csak alkalmazná azt, vagy ha hibákat követ el a törvény alkalmazása során – azaz félreértelmezi, elferdíti vagy meghamisítja egy adott eset tényeit – ítéletét szabadon vitathatja egy másik nemesi törvényszék, őt pedig felelősségre vonhatják téves ítéletéért. Röviden: úgy tűnhet, mintha a király volna az államfő, de ő határozottan nem egy Állam része, hanem egy természetes, vertikálisan és hierarchikusan rendezett és rétegződött társadalmi rendé: egy arisztokráciáé."

ellenpropaganda.com/arisztokracia/
A liberalizmus (szabadságelvűség) és a demokrácia (tömegelvűség) két gyökeresen más politikai kultúra összeegyeztetésére tett kísérlet, és a fennmaradása azon múlik, hogy képes-e létrehozni és stabilizálni egy önálló kultúrát. A mai fejlemények szerint nem biztos: a tömeg legyőzni látszik a…..
cantharism 2017.10.17 20:30:45
@444:
> de ha nincs állam, akkor nincs törvény

szívélyesen ajánlanám

mises.org/library/ethics-liberty
A kapitalizmus a szabadság. Ez az a rendszer, ahol sem tiltások, sem kötelességek nem nyomorítják meg az álmaidat, ahol nem az állam mondja meg hogy mit kezdj az életeddel. Hogyan értem ezt valójában? Úgy, hogy a kapitalizmusban lehetsz feltaláló, vállalkozó, gyári munkás, gyártulajdonos,…..
cantharism 2017.07.20 19:52:25
@som tam: Az állami oktatás és a kapitalizmus antonimák.
Az n-edik könyvet olvasom éppen, amelyik súlyos válságban látja a kapitalizmust, és meg akarja váltani az emberiséget a szenvedésektől valamilyen magasröptű cél vagy ideológia nevében. Politikai oldalon pedig olyan emberek is beállnak a nyugati társadalmi rendszer bírálatába, akik maguk odahaza csak…..
cantharism 2016.07.31 16:07:11
@pitcairn2:

"túl kéne már lépni ezen a "kapitalizmus" versus "szocializmus" bullshit-en

a valódi ellentét az egyéni szabadság és a központi koordináció között húzódik"

A kettő egy és ugyanaz.
Maradva az előző témánál, a jól bevált fisking üzemmódban reagálnék Zöldhajúlány nemi erőszakkal kapcsolatos írására. Vigyázat, a cikk második felében csúnya szavak is találhatóak... Amikor egy tizenéves lányt egy egész osztály előtt szégyenít meg a tanára, kizárólag azért, mert rózsaszín tincs van…..
cantharism 2016.05.13 10:58:02
@zombigyilkos: @Deansdale: El kell nekik küldeni priviben. Apró, de annál édesebb vigasz: i.imgur.com/6cQLhZu.png
Deansdale A zenéről 2016.04.25 09:44:42
Elborzaszt, hogy manapság zenének csúfolják azt a szórakoztatóipari pénzszivattyúzási tevékenységet, amiben néhány félkegyelmű nigger a fejenként száz szavas szókincsükkel összekrákognak valami értelmetlen baromságot, ami még nyelvtanilag sincs normálisan összerakva. Ezalatt valami zeneipari…..
Léteznek okos és hülye, szorgalmas és lusta, szerencsés és szerencsétlen emberek. Egy tisztán kapitalista rendben, ahol senki nem oszt újra vagyont, ez elkerülhetetlenül vezet a vagyoni különbségek növekedéséhez. Ez önmagában nem lenne probléma, hiszen aki okos és szorgalmas, az éljen jobban mint…..
cantharism 2016.04.08 12:32:12
@TrollEdomer:

"akár lázadásokat is fizetett"

[citation needed]

Egyébként az egész gonosz Rockefeller csalással szerzett monopóliuma egy kamu:
mises.org/library/gates-rockefeller-myth
mises.org/library/100-years-myths-about-standard-oil

Az egyetlen bűne az volt, hogy túl jól szolgálta ki a vevőit, így a versenytársak elég lobbipénze folyhatott az államhoz. Mégviccesebb, hogy semmilyen monopólium nem létezett: "It never achieved a monopoly (in 1911, the year of the Supreme Court decision, Standard Oil had roughly 150 competitors, including Texaco and Gulf) that would enable it to monopolistically boost consumer prices."
A tervek azért vannak, hogy bedőljenek, épp ezért egyéb elfoglaltságaim miatt még nem tudtam a blogom tartalmának felépítésével foglalkozni, ámbátor rengeteg érdekes témát összegyűjtöttem az elmúlt hónapok során, melyek között lesznek majd rendkívül provokatív, intellektuális, kevésbé intellektuális…..
Arguably, Magna Carta is the oldest document of the development of what came to be called the rule of law in Britain and in the Western World in general. It was born 800 years ago, on 15 June, 1215., at Runnymede, near Windsor. Sitting in my room at the Runnymede-on-Thames Hotel I watch the…..
Többen kérdeztétek-kértétek a véleményemet a kockásinges forradalommal kapcsolatban. Pláne a tegnapi nap után, amikor szerintem "Ma megnyerték a kockás inges forradalmat. Még nem verték le, de megnyerték...". Már most látom, hogy semmi különleges, egetrengető bejelentés nem történt. A rendszer nem…..
Nemrég találkoztam egy a fejtörővel. Így hangzik: egy apa és a fia autóbalesetet szenvednek, és az apa meghal. A fiú súlyosan megsebesül, és kórházba szállítják. A sürgősségi osztályon az orvos felkiált: nem tudom megoperálni ezt a fiút, mert a gyerekem! Hogyan lehetséges ez? Ma, a 21. században ez…..