Regisztráció Blogot indítok
Adatok
almazsuu

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen…..
almazsuu 2016.03.11 11:21:54
Tanácsot szeretnék kérni közel 4 éves ivartalanított fiú cicámmal kapcsolatban. Menhelyről hoztam el kiskorában. Sokáig semmi gond nem volt a cicámmal, de 1 éves kora után fokozatosan vadulni kezdett (változás itt az életében a párom megjelenése lehetett csak) és egyre gorombább kezdett lenni időszakonként, amikor fel akarta magára hívni a figyelmet. Az állatorvos szerint az ivartalanításkor le kellett volna nyugodnia, de inkább még vadabb lett.
Nagyon aktív azt tudom - amivel nem is lenne gond - és minden területet -szekrények tetejét birtokba vesz - a nappali kivételével, oda még nem tud felmenni - , többségében magaslati helyeken szeret lenni. A lakás - ami nem nagy - is kész játszótér (alagút, dobozok, kaparófa az ablak alatt, ahol fürkészheti a környezetet, labdák stb., még a ruhaszárítót is lefedve elől szoktam hagyni, hogy azon heverésszen, mert azt nagyon szereti), de valahogy ez még mindig nem köti le teljes mértékben és még mindig valami nem jó neki. A közös játék -lézer - is csak ideig-óráig köti le. 1 óra múlva megint bepörög. Étkezés után mindig fékezhetetlen.
A legnagyobb problémám az új szokásával kapcsolatban kezdett aggasztani. Legújabban úgy hívja fel magára a figyelmet, hogy a fotelra felugorva - mindig akkor, amikor valaki ül benne - megpofozza az éppen abban ülőt és utána elszalad, figyeli a reakciót és amennyiben nincs, támadni kezd (harapja a lábunk, kezünk). Sajnos már többször sérülésekkel is járt ez, mint legutóbb, amikor a szemem felhasadt a karmolástól. Amikor valami nem tetszik neki, vagy nem vele foglalkozunk és neki erre lenne igénye - pl. reggel a munkába menet a készülődéskor -, akkor támad és a lábunkat, kezünket harapja. Szó szerint vadászik ránk ilyenkor. (Ilyenkor nem tudok mást tenni és bezárom a szobába, mert más nem segít. Bántani nem bántjuk - az ellökés-ráfújás nem segített soha korábban sem, így azt feladtam az elején. -. Ilyenkor lenyugszik és az ágyon heverészve várja meg azt a pár percet, amíg kinyitom az ajtót és utána minden a helyreáll.)
Nem tudom, hogy mit tehetnék, valamit biztos rosszul csinálok a kezdetektől fogva, de egyre szemtelenebb és az új szokása aggasztó, mert ez már fizikai sérülésekkel jár és mindenképpen meg szeretném oldani a helyzetet, hiszen valami biztos nem jó neki, ha így viselkedik időszakonként (máskor meg bújik, dorombol, rendszeresen ott alszik a közelünkben, vagy az ágy végében a lábunknál, vagy rajtunk alszik el). Arra gondoltam, hogy nincs elég tere és egy nagyobb kaparófa-birodalmat veszek, ami a szekrény tetejéig is felér és így a szekrények felé is megnő a tere és a birodalma a nappaliban (a hálóban ott megoldja az ablakpárkányról a felugrást a szekrényre és onnan le az ágyra - sokszor az éjszaka közepén) és a fán kapaszkodva jobban leköti az energiáit, de lehet, hogy ez nem segít. Nem tudom, hogy erről hogyan szoktassam le és milyen megoldás lenne erre a problémára, elég tanácstalan vagyok. :(
Ha van valami ötleted, akkor azt megköszönném!
almazsuu 2016.04.15 12:20:16
@Macska_fogó:
Köszönöm a válaszod. Próbálom egy ideje megfigyelni a könyv alapján és kideríteni a probléma forrását. Tipikusan a 3 csúcsfázisnál (reggel a felkelésünk után és az etetését követően, munkába indulásunkat megelőzően a készülődés közben, illetőleg lefekvéskor - vagy még azt megelőzően) fordul elő - idő sincs megelőzni sokszor a kitörést -, de van amikor ezektől az időszakoktól független, pl. a tegnapi nap a páromra támadt hasonlóan, mint múltkor rám és megint sebesülés lett a vége, mert a konyhából kihozta, hogy ne nyitogassa a hűtőt (ez egy hobbi volt nála régen és zárni kell a konyhaajtót, mert kinyitja és kiborítja a tartalmát - amúgy lehet, hogy ez is a tér szűkítéséhez vezetett -. (gyerekzárat kell majd rárakni - ezt meg is nézem majd a neten). Ez nem tetszett neki és itt kezdődött pár percre rá a probléma és a támadások sorozata.

A párom megjelenése a lakásban inkább örömforrás neki (amikor meghallja, hogy jön, akkor fut ki és nyávog, hogy üdvözölje), ahogy észrevettük. Egy ideig utána nyugodt és bújós, majd jön a dühkitörés.

Megpróbálkoztam a vadász-zsákmány játékkal - amit azt hiszem itt olvastam - (flakonba száraz kaja, ami a lyukakon kipotyog, ha pofozza és ügyes) - ez egy ideig be is jött és teljesen lekötötte és nyugodtabbnak is tűnt, de ez 1-2 hétig volt megoldás, utána már inkább ismét mi lettünk a célpont a vadulása alatt.
Gondoltunk rá, de mivel a lakásunk elég kicsi, így még egy cicát nem tudnánk befogadni és megfelelő, mind a kettő számára megfelelő helyet kialakítani, így ezt elvetettük.

Mi is arra gondoltunk, hogy az energia sok ( a fotel felborogatása, vadulása, dühkitörései miatt), ezért hamarosan megpróbálkozunk azzal, hogy kinyitjuk neki a teret a szekrények felé és egy nagy stabil kaparófával (földtől plafonig terjedő), hogy azon csimpaszkodjon és ne a fotelon felugorva pofozzon minket - azt fel sem tudja borítani -. Remélem az segít.

Bizakodó vagyok, de ha ez sem jön be, akkor majd mást kitalálok neki, mert ezt meg kell oldani, hiszen mindenre lennie kell megoldásnak.
Az eredményeket majd megírom.
almazsuu 2017.01.16 22:01:51
@Macska_fogó:
Kedves Macska_fogó!

Még 2016-ban írtam a problémàmról az extrém módon aktív macskàmmal kapcsolatban. Azèrt írok, hogy megosszam az eddig elért eredmènyeket.
A felfele terjeszkedés úgy néz ki bejött. Azóta sokkal nyugodtabb. Néha - ritkàn- vannak mèg kitörések, de ezek inkább csak a jàték hevében történnek meg. A giga kaparófànak ( és mèg pàr fejlesztő jàtéknak) köszönhetően rengeteget javult a helyzet.

Köszönöm a koràbbi tanàcsokat!