Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SimanCsakBálint

8 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A helyzet az, hogy Gajdics Ottó nem tartozik a nagy kedvenceim közé. Néha azonban megfogalmaz lényeges gondolatokat, ahogyan azt a múlt hétfői Sajtóklubban is tette: "Miközben a magyar társadalom jelentős része, majdhogynem száz százaléka teljesen egyetért abban, hogy annak, ami a második…..
Gondolkodtál valaha azon, hogy mi lett volna, ha Harry Potternek végül mégsem sikerül legyőznie Voldemortot? Elmerengtél már valaha azon, hogy milyen lett volna, ha a világ legismertebb detektívje, Sherlock Holmes feltárja Hasfelmetsző Jack rejtélyét? Na és azon, hogy megváltozott volna-e a világ…..
1912. A Titanic egyik áldozatának holttestét veszi fel a CS Mackay-Bennett kábeljavító-hajó egyik csónakja. A hét napig tartó küldetés végére 306 testet emeltek ki az óceánból..
Egy kerékpárüzletben dolgozok, és munkám során rengeteg családdal találkozok. Általában, ha kettőnél több ember száll ki a kocsiból a bolt előtt, azonnal kiül a rettegés az arcomra, és összeszorított farpofákkal várom, hogy mi következik. Ugorjunk is fejest a nagy családi pöcegödörbe. 1. Normális…..
    Egy olyan korszakban, ahol a fasiszta és antifasiszta szavak folyamatosan bővített és kiterjesztett tartalmat kapnak, ráadásul gyakori használatuk során egészen extrém környezetekben is előkerülnek, kijelenthető, hogy napjainkra az eredeti jelentésük gyakorlatilag homályba veszett. Éppen ezért…..
Pár jól irányzott golyó – és az illető nincs többé...
Azok, akik klasszikus részeket (IV., V., VI) még a 80-as, 90-es években látták először, valahogy másképp viszonyulnak a Lázadók Szövetségéhez, mint a későbbi (vagy mai) korosztályok SW rajongói. Ez a bizonyos különbség a felkelők tiszteletében és kicsit misztifikálásában is tetten érhető, hiszen az…..
SimanCsakBálint 2018.03.26 12:47:22
@Donatus a Jerbiton:

Egyrészt mert a világu(n)kat jelenleg a káosz uralja. Az emberiségnek természetes igénye van az alapvető rendre. Ezt testíti meg a Birodalom/Első Rend.

A sithek meg azért népszerűek szerintem, mert kb a 90-es évek óta elterjesztésre került az a nézet, hogy jónak /norma követőnek lenni lúzerség és csak az egyén számít. Ki akarna jedi lenni, akiknek annyi mindenről le kell mondania a köz érdekében? Legyél Sith és TE VAGY a központban. Legyél sith és megtehetsz MINDENT és BÁRMIT!
Hét tenger A nagy verseny 3. 2018.03.12 15:40:00
  A bonyolult stratégiai helyzetben az angolok számára kézenfekvő megoldást jelenthetett volna egy szövetséges bevonása. Erre magától értetődően Németország volt a legmegfelelőbb jelölt, melynek számára a francia-orosz szövetség legalább akkora fenyegetést jelentett, mint az angolok számára. Úgy…..
SimanCsakBálint 2018.03.20 09:45:14
@molnibalage:

A németek már 1890 környékén (az írek és a katolikusok után) kezdtek feljönni közellenségnek, nem kis mértékben a Zoli által is említett Karibi/Dél-Amerikai versenyfutás miatt. Pl. Chile hadserege az 1870-es évektől egészen kb. 1968-ig teljesen német elvekre épült, sőt a Stahhelmet is hordták még Pinochet alatt is. Az I. vh.-ra egyértelműen ők voltak a "barbárok" és a páratlan nyugati civilizációt fenyegető veszély ("hunok"). Hitler megerősödéásével és hatalomra jutásával ez tovább erősödött (ld. Eisenhower Keresztes háború Európában) és ez így is maradt 1945-ig amikor a szovjetek átvették a helyüket, némi joggal tegyük hozzá.

A Szovjetunió bukása nagy hoppá volt ld. Woolsey hasonlata a sárkányról, de alig 10 év után kapóra jött Bin Ladin (Michael Schuer: Imperial Hubris - ez a sztori tuti csak töredéke az igazságnak, de így is hányingertkeltő). Aztán gondolom az emberi jogi harcos ős cimbi szaúdiak beszóltak a feddhetetlen demokrácia exportőrnek, hogy ácsi, és ekkor kerültek elő újra a feltápászkodó oroszok (cca. 2006 körül). És azóta újra ők a rossz fiúk.
SimanCsakBálint 2018.03.20 12:33:28
@molnibalage:

Miért most nem ez megy az oroszokkal?

Egyébiránt az ellenségkép különösen az olyan fanatikus vallási szélsőségesnél, mint az amerikai lakosság többsége (vagy protestáns, vagy emberi jogi mániákus) az szó szerinti ellenséget jelent.

Nekünk újdonság ez a fajta heccelés és gyűlölködés (okkal vagy ok nélkül), de pl. a környező országokban 1920 óta ez megy a magyarsággal szemben.

@savanyújóska
Az amcsiknak még nem esett le, vagy nem akarnak szembe menni a kínaiakkal. Ők még nem váltak ellenségképpé. Az egy dolog katonai/diplomáciai téren mi zajlik. Ez sokkal inkább, sőt elsősorban társadalmi jelenség, Huntington is így foglalkozik vele.
Hét tenger A nagy verseny 2. 2018.03.05 10:37:17
A két világháború után a történészek között, és a közvéleményben is széles körben elfogadottá vált az a nézet, mely szerint Európa XIX. század végén kezdődő válságáért, majd az első világháború kitöréséért Németországot terheli a felelősség, méghozzá elsősorban a fegyverkezési versenyt kirobbantó…..
SimanCsakBálint 2018.03.19 09:19:49
@Akos Gergely:

Bizony. A Cochrane-ről szólót több embernek is ajánlottam. Egyrészt azért mert egy ilyen világ jön, másrészt a sors forgandóságát illusztrálandó.
SimanCsakBálint 2018.03.20 10:15:00
 A közelmúltban a médiát,  ha nem is uralta két orosz hír, de nem lehetett kinyitni egy híroldalt, vagy beleolvasni a haditechnikai/politikai fórumokba, hogy ne került volna szóba (vérmérséklettől függően) a Szu-57-ek szíriai bevetése, a Putyin "évértékelő beszédében" belengetett  orosz…..
SimanCsakBálint 2018.03.06 16:52:52
@Fritz Gerlich:

ÖÖÖ találgathatok?

Washington Post? New York Times?

A liberális demokráciára télleg veszélyt jelent Putyin. A létezésével és azzal, megmutatja lehet másképp is csinálni.

Azonban egyikötök sem gondolkozik már el, miért lehet vonzó egy irányított demokrácia OROSZ vezetője magyarok számára?

És erre NEM az a válasz hogy hülyék, meg birkák mind.
SimanCsakBálint 2018.03.06 18:21:50
@Fritz Gerlich:

Ezt te sem mondod komolyan.
SimanCsakBálint 2018.03.07 12:22:25
@molnibalage:

Hát Michael Scheuer: Imperial Hubris című könyvében más a kapcsolat rajzolódik ki a CIA és a Bin Laden/Al Kaida kapcsolatáról.

Tudod molni bicskanyitogató a stílusod. Te sem vagy más csak egy troll, de te ráadásul még az igazság felkent bajnokának is állítod be magadat. Ettől még hányingert keltőbb az egész fellépésed.

Ezen az sem segít hogy te az orosz fanokkal szemben a nyugat szekerét tolod kritika nélkül.
Hét tenger A német Titanic 2018.02.13 10:48:35
  1945 májusának első napjaiban úgy látszott, a háború már lényegében véget ért. Hitler öngyilkos lett, Berlin elesett, a német csapatok pedig -legalábbis a nyugati fronton- gyakorlatilag beszüntették az ellenállást. A hajdani birodalom romjainak irányítását a Führer végakaratának megfelelően a…..
SimanCsakBálint 2018.02.21 08:16:31
@Untermensch4:

Csakhogy a bolsik és a nácik nem igazán csináltak titkot abból, hogy ők egy elnyomó rendszer.

A demokrácia nevében ALKALOMSZERŰEN emberiség ellenes bűntetteket elkövetni, többet árt a demokrácia eszméjének, mint akárhány év diktatúra, ugyanis lassan az egész eszmét (de a liberális demokráciáét mindnképpen) egy polcra teszi az ANGOLSZÁSZ politikai elit a bolsikkal/nácikkal. A cinizmus már ott van, a szabadságjogok korlátozása közelít, provokálatlan háborúk kipipálva, nemzetközi jogrend semmibevétele dittó, már csak egy világháború hiányzik, de attól sem járunk már messze.
SimanCsakBálint 2018.02.21 10:37:12
@molnibalage:

Nebaszki! Vedd már le a szemellenzőt!

Az írekről már írtak fent, a kurdok pedig brit alattvalók voltak!

Senki nem akarja a briteket összemosni a nácikkal, de a kettős mérce, eszik a hozzád hasonlók, vagy nem eszik, de EDDIG tartott.
SimanCsakBálint 2018.02.21 11:59:25
@Untermensch4:

Bocsesz, de a nácik az antiszemitizmusukból a Mein Kampf előtt sem csináltak titkot. Az hogy mivel jár a frissen felállt náci rendszer már 1933-34-ben egyértelmű volt, nem véletlenül menekültek el sokan, és nem csak zsidók. A bolsevikek rémtettei pedig már 1919-ben ismertek voltak, ha máshonnan nem a Magyar Tanácsköztársaság """""dicsőséges""""" 133 napjából.

Csak az idealisták, az opportunisták és haszonlesők, persze nem beszélve az előző rendszer elnyomottjairól, gondolták hogy a két fajta totalitarizmus jó lehet.
1989-ben beléptem a Fidesz-be. Akkor még úgy hívták, hogy Fiatal Demokraták Szövetsége, fiatalok voltak és demokraták. Ma már – az akkori szabályok értelmében - nem lehetnék a tagjuk. Nem is vagyok, de más miatt. Boldog, lelkes ifjú voltam, hogy bizony én is teszek a demokrácia ügyéért valamit.…..
SimanCsakBálint 2018.01.24 09:24:17
@Viszketeg:

Ja. Olyannyira hogy másfél évig nem csináltak semmit. Majd bele döglöttek!

Ez a cikk a kilátástalanságról szól, vagy arról szólna. Ha én nem próbálom védeni a védhetetlent, te miért teszedM
SimanCsakBálint 2018.01.24 09:28:51
@FayRodisz:

"No ezért kell benneteket leváltani és örökre lehúzni a fajtádat a történelem budijába."

És ez a hozzáállás szerinted mennyiben segít titeket áhított céljaid elérésében?

HA így állsz a "fijugghoz" én akit velük együtt akarsz lehúzni, szerinted mit fogok tenni? Hagyom hogy megtedd? Vagy inkább befogott orral ismét oda ikszelek?

Ugyan élni már nem nagyon hagynak, de megölni - veletek ellentétben- még nem akarnak.
SimanCsakBálint 2018.01.24 09:29:40
@rasztaszív:

Mert úgy lehet?
Nem éppen tekinthető sikeresnek Orbán osztrák-/német-politikája, amennyiben az osztrákok láthatóan a nemzeti politikájuk részének tartják a vendégmunkások családi apanázsának korlátozását, illetve ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy a következő német kormány politikájában a (muszlim) bevándorlókkal…..
SimanCsakBálint 2018.01.16 08:18:54
@HaFr:

A stílus maga az ember. Hogy Béndek úr és a mérhetetlen támogatottságú párt miért tart ott ahol, arra tökéletes válasz ez a rövid komment kedves HaFr.

Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a minimum 1920 óta tartó magyar-román "szerelmet" figyelmen kívül hagyni, és a románokat "új" ellenségként beállítani több mint tájékozatlanság. És akkor még finom voltam.
 A magyar filmtörténetben több évtizedes hagyománya van, hogy egyes helyszíneket külföldön vesznek fel. Nem meglepő ez, hiszen a filmkészítés megszületése óta nemzetközi, univerzális nyelv. Budapest és Magyarország jól beszéli ezt a nyelvet, így válhatott népszerű nemzetközi filmes célponttá. De ez…..
Mekkora teljesítményt buksz az Intel (meg az AMD és az ARM) processzorok nemrég felfedezett hibája miatt? Tényleg 5-30% lesz a bukó, ahogy a gyártók tippelték? Megmértük! ..
SimanCsakBálint 2018.01.11 13:10:00
NemGogol A Lázár-terv 2017.10.07 10:08:59
„Elég szürreális események zajlanak a magyar belpolitikában.” (Lázár János) Tökéletes meglátás. A politika soha nem volt valami egzakt, pontosabban behatárolható képződmény. Az óriás ámbráscetek vándorlása sokkal könnyebben követhető, mint egy egész országnyi főemlős önfeledt és kiszámíthatatlan…..
SimanCsakBálint 2017.10.09 08:50:52
@postumus mumus:

"Lélegezető gépen tartja" - Liberális szemszögből OV egy nagyon negatív szereplő. Az ilyet nem "tartják" hanem irtják. DE szélliberálték arra is képtelenek hogy egy értékelhető ellenzéket rakjanak össze, nemhogy megszorítsák.
                                                                   ,,Nehéz a mértékletesség a szabadság védelmében” -Titus Livius Lemiles cikkeimet általában magyar dolgokról szeretem írni, a most bemutatott téma azonban magyar szemmel annyira idegen és egzotikus, hogy éppen ezért lehet érdekes a…..
SimanCsakBálint 2017.06.20 08:12:16
@Norden:

Van ilyen. Elsősorban Nagy-Britanniában lehet és szokták venni.
Jól ismert történelmi és geopolitikai okok miatt a haditengerészeti érdeklődésű magyar military-fanok úgy száz éve vannak nehezebb helyzetben, mint a másik két nagy haderőnem rajongói. Azt ugyanis sokan tudjuk (az újságírók zömére ez most nem vonatkozik), hogy mi a különbség egy vadászgép és egy…..
SimanCsakBálint 2017.05.17 13:37:13
@tiboru: Yarp. Én is ott találtam. ;-)

Szóval az első osztályú az nem 1st class, hanem 1st rate. Onnan került át a köznyelvbe, és ha már itt tartunk a "sima" sorhajó 3.-5. osztályú a fregatt a 6. osztályú és korvett az első ami nincs osztályba sorolva. Ha a XIX. szdi angol osztályozást nézzük.
Van az amerikai R.E.M. rock bandának egy dala, melynek így kezdődik a refrénje (és a címe is ez). Az addig meglehetősen ismeretlen számot egyből megjegyeztem, amikor az Independence Day című filmben pont akkor szólt a rádióból amikor az idegen űrhajók megérkeztek. Most ahogy biztonságpolitikusként…..
Az új Star Wars mozit háborús filmként hirdető beharangozók után, egy hozzám hasonló biztonságpolitikai szakértőbe oltott SW-fan kizárólag tűkön ülve várhatta, hogy végre ismét belepillanthasson kedvenc univerzumába. Amikor végre sikerült a két órányi játékidő hipp-hopp elröppent, a film elvarázsolt…..
  Nem túlzás kijelenteni, hogy napjainkra az információ fölötti ellenőrzés vált a legfontosabbá, fontosabbá mint a többi erőforrás kontrollálása. Az egymással vetélkedő narratívák, az események hátterét magyarázó érvkészletek hitelessége, hihetősége 2016-ra létfontosságúvá vált. Ahogy a mindent…..
Nemrégiben megjelent egy riport az egyik internetes portálon a jövedelmi egyenlőtlenségek és a fejlődés összefüggéseit kutató, dél-szláv származású amerikai kutatóval Branko Milanovic-csal. Az interjúban a kutató többek között kifejti, hogy nemcsak a a fejlett világ középosztályának alsó-középső…..