Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Éles Bulcsú

59 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Testvériskolánk, a Kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum meghívására ismét a „kincses városban” töltötte a hétvégét négy fős csapatunk: Burai Levente, Molnár Botond, Popovics László, Szabó Bence (10. E osztály). A szakmai felkészítő és vezető Kalóné Lizák Viktória tanárnő volt, míg a…..
2022 tavaszán hallottam először iskolánk cserediák programjáról. Engem is érdekelt a dolog, de sajnos akkor nem adódott lehetőségem arra, hogy én is fogadjak egy diákot a debreceni iskolából. Viszont volt alkalmam megismerkedni egy-két csokonais diákkal, annak köszönhetően, hogy az osztálytársaim…..
„Nyolc éve már amikor átléptem kapuján” ötlöttek eszembe az ismert ballagási dal sorai, amikor néhány hete (ismét) a kolozsvári Apáczaiban jártam. Aztán eszembe jutottak az első látogatás emlékei, majd a másodiké, a harmadiké, a sokadiké… na és természetesen a visszafogadásoké… 2014. szeptembere.…..
Elsősorban az iskolai színjátszókörnek köszönhetem, hogy eljutottam Kolozsvárra és ott új embereket ismertem meg. Nagy örömmel és izgalommal vártam azt az időt, amikor viszonozhatom az engem vendégül látó emberek kedvességét. Végül október 21. pénteken érkeztek meg a kolozsvári diákok. Antóniával…..
Hosszú kényszerszünet után végre folytatódni látszik a kolozsvári Apáczai Líceummal kiépített testvériskolai kapcsolatunk. Ugyanis – nézőpont kérdése – most valósult meg az a visszafogadás, amelynek 2020 márciusában kellett volna bekövetkeznie… Az okokat tudjuk, itt és most nem is szeretném azokat…..
június 2-án csütörtök reggel izgatottan indultunk el Debrecen városából. Utunk a sokszor emlegetett Kolozsvár felé tartott Bihar és Kolozs megyékben, gyönyörű és lélegzetelállító tájakon keresztül. Amikor megérkeztünk a „Kis Báthory” udvarára, a fogadó diákok csoportja várt minket lelkesen. A…..
Június 2. és 4. között végre megvalósulhatott az, amire két évet kellett várni: folytathattuk a testvériskolai kapcsolatot. A látogatás részleteit a Xantus-vetélkedő kapcsán, élőben volt szerencsém Vörös Alpárral, az Apáczai Líceum igazgatójával egyeztetni, megszervezni – éppen négy héttel az út…..
Nagy örömömre szolgált, hogy a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium biológia tanáraként részt vehettem a Xantus vetélkedőn, melyet a pandémia miatt sajnos többször el kellett halasztani. Testvériskolánk, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum szervezésében zajlott a verseny, melyről előtte…..
Amikor hallottam erről a kirándulásról, akkor el sem tudtam képzelni, hogy mekkora élménnyel fogok majd gazdagodni. Ez egy kihagyhatatlan lehetőség volt. Eleinte az osztályfőnök, Viki néni közölte velünk a lehetőséget, majd Bulcsú tanár úr ismertette a részleteket. Két fontos dolgunk volt: egy híres…..
Újabb emlékek, barátok, egyszóval: újra Kolozsvár – így szól Tóth Nóri 2018-ban íródott beszámolójának a címe. Újra Kolozsvár – elsősorban ezt a részét kóstolgatom a címnek. Újra… Igen, újra, de már nem úgy. Más ez az út már, más… De mehettünk, és újra diákokkal, tehát újra Kolozsvár! Miben volt…..
Egy izgalmas és örömteli öt nappal a hátunk mögött – így szól a blogunk utolsó bejegyzése. Mondhatnám, hogy árválkodik. „Alszik a blog”, „kómába került” a testvérkapcsolat. Két gyötrelmes és szomorú évvel a hátunk mögött – adja magát, hogy ezt a címet viselje a következő írás. 2020. március: nagyon…..
Sokadjára indultam útnak Csokonais diákokkal Kolozsvárra. Ezáltal egy-egy ilyen útnak van egyfajta megszokottsága, de minden alkalom tartogat érdekességeket. Főleg azt, hogy az új jelentkezők hogyan fogják majd tudni „felvenni a ritmust”. Ezúttal az is újdonság volt, hogy nem 21, hanem 16 főre…..
Ismeretlen, viszont egy nagyon izgalmas dologba csöppentem bele hirtelen. Számomra több újdonság volt ebben a programban. Nem ismertem egy lányon kívül senkit, ezért volt bennem egy kis félelem. Teltek a napok és már izgatottan vártam a 26-át. Sajnos betegen kellett mennem, de próbáltam figyelmen…..
Ha elutazunk valahova, akkor az odaút mindig évszázadoknak tűnik. Most se volt másképp. Igaz, már kisgyermekkoromtól járok Kolozsvárra a családommal, de a város mindig egy új oldalát mutatja meg. Talán az egyik legjobb, hogy gyakran járnak a buszok és nem késnek. Az épületek is nagyon szépek, főleg…..
Elsősorban szeretném megköszönni (É. B.) Tanár úrnak a belém vetett bizalmát, hogy elvitt Kolozsvárra. Mikor a tehetségkutató volt, akkor hallottam LIlláékat, ahogy a vicces, izgalmas élményeket mesélik, és ekkor döntöttem úgy, hogy én is részt szeretnék venni ebben a kapcsolatban. Nagy nehézséget…..
Szokás szerint nagyon izgatott voltam a csereprogram miatt. De talán most izgultam a lehető legjobban. Már előtte két héttel, hogy megérkeztek volna a cserediákok én teljes lázban égtem. Pócsai tanár úr megkért, hogy mondjak egy beszédet, hogy én hogyan is élem meg ezt a cserediák programot. Hetekig…..
Néhány évvel ez előtt már volt lehetőségem belekóstolni az Apáczai-Csokonai cserekapcsolatba egy Kolozsvári Magyar Napok alkalmával. Ezt a kis ízelítőt elraktároztam mélyen az agytekervényeimbe, azzal a gondolattal, hogy egyszer még jól fog jönni. Mit ad Isten, így is lett. Volt szerencsém részt…..
Bármikor gondolok vissza érre a pár napra hirtelen egy hatalmas boldogság fog el. Ez pontosan 2019. február 27-én, szerdán reggel kezdődött. Ekkor úgy indultam suliba, hogy tudtam, hogy délután már Lillával, a cserediákommal lehetek. Előtte való napokba már nagyon lelkes voltam, hisz Lillával…..
Szerencsésnek mondhatom magam több szempontból is: Kolozsvár egyik legjobb iskolájába járok, csodálatos testvériskolánk van és nekem van a legaranyosabb cserediákom. Ez a három fantasztikus dolgot lassan 2 éve tapasztalom. Még a kilencedik osztályt el sem kezdtem, amikor lehetőségem adódott részt…..
Ahogy hazaérkeztünk Erdélyből, egy jó hónapunk volt arra, hogy mindent előkészítsünk a kolozsvári barátaink visszafogadására. Főleg a budapesti utazás megszervezése volt nehéz, de aztán minden probléma megoldódott. Ezután, ahogy az lenni szokott, a diákpárok kapcsán is akadtak gondok, hiszen pótolni…..
Iskolatársaimmal és a Kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum pár diákjával töltöttem egy csodálatos hetet Székelyföldön és Kolozsváron. Rengeteg új ismerettel és élménnyel gazdagodtunk az utunk során. Első napunk a debreceni Tesco áruház parkolójában indult, ahová a találkozó hét órára volt…..