Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jamie és a skodalámpa

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vendégszerzőnk, Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium) írása   Ismerőseim körében újra felütötte a fejét a 168 óra online-on megjelent korábbi írása a kivándorlásról. Nem tudok érzelmek nélkül elmenni a téma mellett, és most már szó nélkül sem. Reflektálnom kell,…..
Jamie és a skodalámpa 2016.03.14 16:24:14
@maroz:

Akkor megint neki futok: tőlem azt és úgy kritizálsz, ahogyan akarsz. Semmi jogom nincsen megszabni és beleszólni, max véleményem lehet.
Rád írtam, rossz stílusban, de ezért az előbb már elnézést kértem. Tovább tudsz ezen lépni vagy még tart a duli-fuli?
Egyébként ok, nem vagy monomániás, de azért a minimum érdekes, hogy szerinted mindenki ballib (én is), mindenki annyira érdekes, mint egy kólaautomata és természetesen senki sem egyéniségek, mindenki egyformán birka.
De legyen így, erre csak annyit mondanék semmit sem tudsz, sem rólam, sem a gondolataimról, sem a világképemről. Én eddig neked, csak pár információ morzsát dobtam magamról és az életemről , hogy bár nem vagyok senki, de annyit elértem, hogy nem kell nélkülöznöm, hogy abból élünk amit csinálni szeretünk. Tudod akinek a nagyszülei fél analfabéta kondások voltak (szó szerint), a szülei pedig szakmunkások, igenis nagy dolog, hogy több diplomával rendelkeznek és szakmájukban (amit imádnak) elismertek. Ennyi. Erre lehet büszkének lenni, még akkor is ha szerinted ez nem ér semmit.

Tudod, én pont 89-ben kezdtem el dolgozni és bár nagyon hálás vagyok a szüleimnek, azért mert mindent megtettek, hogy tanulhassak, de én akkor csak azt láttam,hogy szeretnék menekülni abból a borzalmas szellemi és anyagi nyomorból amiben felnőttem és azt reméltem, hogy a rendszerváltás majd elhozza a sok munkával együtt a kánaánt. Tévedtem? Igen. Rájöttem én is, de azért kellett ehhez nem kevés év tapasztalat stb. Mint ahogy neked is, hiszen nem rég még jótündérrel közös akolban - vagy, hogy ne sértselek megint meg - blogon voltatok.

Viszont arról, hogy én vagy a párom mekkora egyéniségek lennénk vagy egyáltalán erről vagy bármiről mit gondolunk, még egyetlen szót sem írtam, de te tudod a választ. Én ezért csak irigyelni tudlak.

Tudod én magamnak készítem a sajtot, a kolbászt stb. Mert élvezem. Csak azt veszem meg amire szükségem van. És még ettől sem leszek egyéniség.
Viszont amikor a motoromra ülők, amit magam átépítgettem egy picit, akkor már igazi egyéniség leszek (remélem a ballibek mind motoroznak) :-)

Na erről ennyit, gondoltam picit helyre rakjuk a dolgokat a rossz kezdés után, mielőtt ágyba mennénk. :-)

Bocsánat, hogy az időd raboltam, mert téged ez nem érdekel.

A lényeg:
Ez volt az állításod : "Az állítás tagoltabban: az összes magyar munkája hasznának a nagyobbik része külföldre, vagy külföldi rendelkezés alá kerül. "

Jelenleg nem áll a rendelkezésemre pontos információ erről, de valószínűsítem, hogy így van, ahogy írod.
A kérdés az, hogy ez jó vagy rossz? Szerintem ez önmagában nem eldönthető. Azt gondolom, az ország mindenkori vezetésének a legnagyobb hibája volt, hogy nem szelektált. Van olyan multi, amelyik olyat tud, amire mi különböző okok miatt képtelenek vagyunk (pl autógyártás) és van olyan amire képesek vagyunk (kiskereskedelem). Olyan cégeket én beengednék az országba akik az első halmazba tartoznak, olyanokat nem akik a másodikba vagy csak egyet, hogy a versenyt a hazai szereplőkkel erősítsék. Viszont azt tudomásul kell venni, hogy egy multi (sőt bárki) csak akkor fog befektetni, ha hasznot remél és ennek a haszonnak a jó részét elviheti. Hogy hova viszi az egy más kérdés, mert vannak olyan multik akik jól beazonosítható módon, hazaviszik (pl Audi, DTelekom stb) és vannak akik nem, hanem egy harmadik országban parkoltatják (pl Google, Apple, Facebook stb) adóelkerülés céljából.

Nekem azzal önmagával nincs bajom, hogy mindenki azt csinál a haszonnal amit akar. A megoldást ott kéne keresni, hogyan lehetne elérni, hogy a megtermelt haszon után, ott adózzanak, ahol azt megtermelték, de erre véleményem szerint a jelenlegi világban nincsenek ország szintű megoldások.

Az írásod, de főleg a vége alapján leginkább tőke ellenesnek tűnsz, ami természetesen szíved joga, de azt nem látom, szerinted mi a megoldás és hova vezet az, ha egy ember nem rendelkezhet 100m-nál nagyobb vagyonnal? Hogyan képzeled el egy ilyen struktúrában a termelést, a mindennapi életet? A párom szakterületén egy-egy fejlesztés általában több 100 millió eurót igényel, de nem ritkák a milliárdos tételek sem. Hogyan valósulna ez meg a te világodban? Vagy eleve azt mondod nincs szükség ezekre a beruházásokra?
Akinek a vagyona átlépi a százmilliót attól elvennéd a felette lévő részt? És mit csinálnál vele?
Őszintén érdekelnének a válaszaid.

Nem mondom, hogy egészséges az, hogy akkora vállalatok vannak, amelyek bevétele simán több, mint egy k-európai ország éves gdp-je és úgy rángatnak országokat, kormányokat ahogyan akarnak. Azt se mondom, hogy egészséges az irány amerre a világ halad, legyünk konzumidióták, fogyasszunk ész nélkül és ha már bmw-nk stb van akkor egyéniségek lettünk, de a 100 milliós korlátoddal és a teljes multi ellenességeddel egyelőre nem tudok mit kezdeni. Amellett, hogy nem támogatom azt a rendszert, hogy adókedvezménnyel és konkrét támogatásokkal segítjük a multik megtelepedését ahelyett,hogy a kkv szektort támogatnánk.
Jamie és a skodalámpa 2016.03.14 16:27:10
@maroz:

"Én többnyire minden tisztességes megkeresésre reagálok, sőt, még az olyan kólaautomatákra is néha, akik már csak akkor tudnának meglepni, ha átmennének szegecselőgépbe, szóval kár magasan nyitni, mert türelmem viszont már nincs. Elkopott."

Erre csak annyit, hogy mivel soha nem kommenteltem még, nem tudtam, hogy e-mailt kapunk, ha konkrétan hozzánk szól valaki, ezért tartottam jónak magasan nyitni.

Szóval bocs, a tudatlanságból fakadó magas nyitásért. :-)
A magyar társadalmi kohézió szempontjából a cél az, hogy a közoktatás minősége az országban mindenhol egyenlő legyen – nyilatkozta a minap Kövér László a Magyar Katolikus Rádióban. A tétel a kormány közoktatási reformjának egyik sarkalatos pontja, amivel így,…..