Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kulkuri

8 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Evidencialitás Előző cikkünkben ismertettük, hogy milyen episztemikus kategóriák találhatók a világ nyelveiben. Itt már röviden szóltunk az evidencialitásról, de most vizsgáljuk meg részletesebben! Ahogyan azt már említettük, az evidencialitás az a nyelvtani kategória,…..
Mi is az az episztemikus? A fogalom görög eredetű, jelentése: ’ismeret, tudás’. A világ nyelveiben számos stratégia létezik a tudás, ismeret kifejezésére. Cikkünkben röviden ismertetjük az ehhez kapcsolódó legfontosabb kategóriákat. Forrás:…..
Eötvös Lingua Minek nevezzelek? 2016.06.03 10:00:00
Előző két cikkünkben az állatok és nemzetek neveihez köthető betegségnevekkel foglalkoztunk. Ebben a bejegyzésben azt taglaljuk, hogy a nyelvekben milyen egyéb szókészleti területekkel érintkezhet a betegségnevek csoportja. Ezek a következők: állatok, növények, testrészek,…..
Néhány héttel ezelőtt olyan betegségek elnevezéseit vizsgáltuk meg, amelyek állatnevekhez köthetőek. Nézzünk most meg egy másik izgalmas csoportot! Ismerősen hangzik az angolkór, francia kór vagy spanyolnátha? És azt tudja, miért így hívják őket? Ha nem, akkor itt a remek lehetőség, hogy megtudja! A…..
Eötvös Lingua Állati betegségek 2016.04.19 08:00:00
Tyúkszem, bárányhimlő, lúdtalp, nyúlszáj... tiszta állatkert, nemde? Természetesen betegnek lenni sosem jó, de most vonatkoztassunk el a vele járó kellemetlenségektől, az esetleges fájdalomtól és tisztán tudományos szempontból nézzük meg, miért is jöhetett létre olyan sok, állatokhoz köthető…..
A ditranzitivitásról szóló sorozatunk első két cikkében megismerkedtünk az alapvető és a ritkább szerkesztésmódokkal is. (Az előzmények itt és itt érhetők el.) Tekintsünk most kicsit más szemszögből ezekre az izgalmas konstrukciókra, és nézzük meg, milyen módon jelölhetőek a ditranzitív ige tárgyai!…..
Előző írásunkban röviden áttekintettük, mik is azok a ditranzitív szerkezetek és mely három szerkesztési típus (indirektív, szekundatív és neutrális) a leggyakoribb a világ nyelveiben. Most azonban essen szó a ritkább szerkesztésmódokról is! (És egzotikus nyelvekből sem lesz…..
Eötvös Lingua Nyelvi vonzódások 2016.03.09 07:32:01
Obi-Wan Kenobi Luke-nak adta Anakin Skywalker fénykardját.Petőfi Sándor episztolát küldött Arany Jánosnak a Toldi megjelenése után.Von Schwarz megmutatta Fritz Teufelnek a négy balettpatkány bemutatkozó anyagát.Bridget Jones anyja a vendégeknek bébiubit kínált. Hogy mi a közös a fenti mondatokban?A…..