Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G_Bornemissza

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
BorBoy Igazságot Heimannéknak! 2009.12.08 14:25:00
Az úgy volt, hogy anyám helyett apám, A Művel Alkoholista engem is felkért, szavazzak az év borászára. Le is adtam voksaimat: önhatalmúlag kineveztem Lőrincz Györgyöt az első legjobbnak, az Akutyafája 2.0-t pedig a legjobb ár/érték arányú vörösnek. Nem mellesleg a legjobb…..
Meglehetős rutinnal ismerem már föl a bullshitipar legveszélyesebb szövegeit: kiszúrom azokat a stíluselemek, nyelvi formulákat, logikai bukfenceket, amelyek biztosan jelzik, hogy itt egy professzionális (vagy amatőr) kamugyár próbál a nyakunkba sózni valamit. Amikor kezembe került a…..
G_Bornemissza 2009.07.08 23:11:56
@alföldi merlot: itt elvesztettem a fonalat, hogy akkor most mi a baj: hülyeség a kódrendszer? lehet, hogy hülyeség, sinkó és bandája hiteltelen, és összefonódott kántorbandival? fogalmam sincs, önmagában nem is érdekel

kinek és minek idéztétek be a linkeket? hogyan kapcsolódik ez a bejegyzéshez? tényleg nem értem
BorBoy Buszozzunk és igyunk! 2009.06.19 09:30:00
A borkóstolás rákfenéje az alkohol: akárhogy is ügyeskedünk, csak felszívódik az istenadta, aztán meg a szegény alkesz orra alá dörgöli a zéró toleranciát. Van persze sofőrszolgálat, de az még egy Etyek–Budapest viszonylatban is meglehetősen húzós tétel. A Badacsonyi…..
G_Bornemissza 2009.06.19 22:39:38
Június 19-én egy napra Budapestre, a Borkápolnába költözik a Balaton északi partja. A Borkápolna honlapján olvasható program ígérete szerint 37 borászat borait kóstolhatjuk meg, de lesznek előadások – például a kéknyelűről – és mangalica termékbemutató is. Az…..
G_Bornemissza 2009.06.19 22:37:39
Talán véletlen volt háziasszonyunk választása, talán nem, amikor a számomra egyértelműen legprofibb kicsit (Szepsy) összeterelte a legprofibb naggyal (Oremus). Lehet, sőt biztos, hogy Szepsy István nem mindig találja el elsőre azt az utat, amit aztán járni akar.…..
G_Bornemissza 2009.03.01 09:50:10
Kedves Rezedam,

hozzászólásod jelentős részével egyetértek, de annál a bizonyos körmondat-kitérőnél elakadtam: hogy is van ez? Három jól megfogalmazott mondat? Ha már valóban így van, akkor egyszerűsítsük a borleírásokat biokémiai képletekre, sőt a különféle összetevők arányszámaira. Az ugyanis éppúgy nem mond semmi lényegeset a hozzám hasonló laikus fogyasztónak, mint a három mondat; vagy jó esetben annyit, hogy egy bor gyenge, közepes, jó vagy kiváló. Ám bort mégsem ez alapján veszek/fogyasztok, hanem inkább a többszörösen összetett vagy éppen kegyetlenül rövid mondatok miatt, amelyekből ki tudom olvasni a fentieken kívül azt is, hogy a nálam tapasztaltabb (vagy nem tapasztaltabb, de kommunikatívabb, jobb íráskészségű) kóstolót, jelen esetben egyiket A Művelt Alkoholisták hol gyarapodó, hol fogyó táborából, mennyire ragadta magával, sújtotta le az adott produktum teljesítménye. Ráadásként még élvezem is a jó írásokat – olykor a boroktól függetlenül, meg attól függetlenül is, hogy nekem személy szerint az adott borról mi a véleményem. Az élmény átadásában sajnos nem jeleskedsz, de jeleskedsz másban. Ismered például a francia borokat, olyanokat, amilyenekhez én valószínűleg az elkövetkezendő tíz évben soha nem jutok hozzá. Úgy tűnik, tájékozott vagy a hazai borpiacon, ismered a pincészeteket, láthatólag (olvashatólag) bennfentes vagy, de a stílus nem az erősséged. Nem szégyen, ám nem leszólnivaló, ha valaki élvezetesen tudja megfogalmazni, szavakba fordítani az érzékszervei által felfogott ingereket, melyek szükségszerűen maradnak szubjektívek. A te borleírásaidra, a fogalmaidra, kedves Rezedam, nem a fogyasztóknak, hanem például a küvéket készítő borászoknak lenne szükségük: három, jól megfogalmazott mondatra.
Nyakunkon a karácsony. Fényár az Andrássy úton, embertömegek a bevásárlóközpontokban, tenyésztett  pontyok apatikusan az üveg másik oldalán, édes boros szemét a polcokon. Mert az édes borok legalább ilyenkor fogynak, még ha az éves fogyasztás aránya a szárazakhoz képest…..
Pozitívan közelítek a borokhoz; ha úgy tetszik, a léha örömöt keresem bennünk, s ekként is értékelem őket. Rossz borra fölösleges szót vesztegetni – gondoltam. Éppen ezért merengtem hosszasan Horváth József Ráspi 2004-es alap kékfrankosának martalékai fölött (ami…..
A Művelt Alkoholista Déli Végek 2008.11.03 10:00:00
Lelkes hozzászólónkat, Dagadtost felkértük, hogy ne csak az igét ossza kötetlenül, hanem bőséges kóstolásaiba vigyen rendszert. Önmagát meg nem hazudtolva, elsőre rögtön szeretett Villányába vágta a fejszéjét, röpködnek az allier-i forgácsok. A poszt egyik érdekessége,…..
Örvendetes – én ugyanis a magyar szőlőterületek felértékelődésének, a bennük rejlő potenciálnak tudom be –, hogy egyre több külhoni borász próbál szerencsét magyar borvidékeken. Eleink nyugatra csaptak be harmincegynehányszor begyűjtendő egy kis tapasztalatot,…..
Távoli barátunk, Rambo megtette azt, amit a haza tőlünk is megkövetelt, de nem volt erőnk véghezvinni: elolvasta a szőlészeti biodinamika elsőszámú prófétájának magyarul is megjelent könyvét. És nem csak elolvasta, és nem csak a fejét fogta, de gondosan jegyzetelt is. Joly és…..
Azt eddig is tudtuk, hogy a Bortársaság jó lóra tett a St. Andrea pincészettel. A profin dübörgő marketinggépezet és a jó borok hamar a hazai mainstreambe röpítették Lőrincz György nevét. De hogy a népszerűség a szentandi-szortiment árát ilyen magasságokba fogja katapultálni,…..