Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tom Bobb

86 bejegyzést írt és 1329 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokszor merül fel a kérdés, mi az, ami miatt hazaköltöznek magyarok külföldről. A válasz persze sok esetben egyénfüggő, mindenkinek megvan a maga története. Attila hét év Anglia után döntött úgy, hogy családjával visszaköltöznek Magyarországra. A döntést leginkább az anyagiak motiválták, érdemes…..
Tom Bobb 2019.12.05 23:47:20
Volt kérdés, hogy miért Magyarország a B-terv. Az én meglátásom az, hogy azért költöznek haza Angéliáól, mert így-úgy, általában makogva és nehezen, de csak az angol nyelvet beszélik az ilyen emberek, akik "B-terveznek", vagyis hazamenekülnek. Sokszor évek alatt sem ragad rájuk szókincs és/vagy nyelvtan. Nekik egy-egy Hollandia, Németország vagy Svájc nem menne. Nem akarnak németül (sem) tanulni. De ez csak az én véleményem.

Előtte én Kanadában éltem. Mikor mindenféle okok miatt kanadai feleségemmel Európát kellett választanunk a jövőre nézve, akkor először Norvégiára voksoltunk - az angol miatt. Nem ez a hivatalos nyelv, de majdnem mindenki beszél angolul és tudtunk volna ezzel boldogulni. Aztán mégis Németország lett. Számomra keservesen, mert évek kellettek a nyelv valamilyen szintű elsajátításához.

Itt is nehéz. Nem tudom pontosan részletezni a számlákat, de a telefonom 50 havonta, az internet 35, az autó fenntartása (tankolás) olyan 200-230. Ja persze - vállalkozó vagyok. A kevéske németemmel és az alapos szaktudásommal belevágtam, mert már tennem kellett valamit ebben a "dolgozom valakinek, aki ad valami kis bért és közben sopkat követel" rendszerben.
Most valahol jó, de valahol nem. Viszont eszem ágában sincs B-terveket szövögetni - vagyis visszaköltözésen gondolkodni. Ha nem is remekül, de megélünk. Nekünk is van óvoda, rengeteg a fűtés és a villanyszámla (meleg van és az egész házban világítanak a fények, mikor este hazaérkezek)(és ne mondj semmit, mert nem tudom rendszabályozni a családot), sokba kerül az élet, emelkedtek az árak és jön az adófizetés réme is...

Nekem élnek ismerőseim Angliában. Van olyan is, aki raktárban melózik. Egyedül. Anya és a gyerekek otthon. Mégis elvannak. Pedig szintén egy a kereset.
Csak jól kell beosztani. Csak okosan kell csinálni. Az a havi 600 font plusz pénz bizony évente 7,200 font lenne. Nem kevés. Nem azt kell nézni, mit veszítesz (500 font) az óvodán, hanem hogy mit nyersz, ha anya végre melózni kezdene...

Nem ítélkezem. Csak leírtam.
Blogunkon az atomhatalmakat bemutató sorozatunkban már említettük, hogy Izrael feltehetően rendelkezik az emberiség által jelenleg ismert legnagyobb hatóerejű tömegpusztító fegyverrel, azt azonban elfelejtettük (?) megemlíteni, hogy a zsidó állam politikai és katonai vezetésének elsődleges célja az,…..
Tom Bobb 2019.12.03 19:45:36
@kewcheg: Ezt magyarázd el a palesztinoknak. Vagy éppen azoknak, akik támadják őket. Vagy az irániaknak. Az észak-koreaiaknak. sok olyan népnek, akiket agresszorok támadnak, méghozzá olyan agresszorok, akik uralják a médiát - éppen ezért félrevezetnek. Téged is.
Nem, egyáltalán nem hőstett volt ez, hanem katonai agresszió, amit egyszer végre talán megtorol valamelyik állam a térségben. (Irán lesz az.)
Egészen biztos vagyok benne, hogy még azoknál is felmerül egy-két cím, akik egyébként nem jártasak a videojátékokban, ha azt mondom, alkotások, amik folytatást érdemelnének. Ennek lehet több kiváltó oka is: netán az adott játékszéria annyira zseniális, hogy egész egyszerűen igényeljük ugyanazt a…..
Tom Bobb 2019.10.20 18:47:45
Kanada egyike a világ „bezzegországainak”, ami persze nem jelenti azt, hogy minden tökéletes lenne. Most kivételesen nem a határátkelők benyomásai érdekeltek, hanem az, hogy mit gondolnak magukról a kanadaiak? Hogyan látják az országukat, mi az, amiben a legjobbak és mi az, amiben a leggyengébbek –…..
Tom Bobb 2019.07.30 19:20:12
Minden rosszindulat nélkül. Évekig éltem Torontóban és a mai napig hiányzik - de nem megyek vissza. Lehetme, mert lenne munkám, a fél családom ott lakik, de nm akarok. A miértekre pont az a válasz, ami miatt sokan csodálják. Az egészségügyi rendszer - szar. Emberek az ujjukat levágják és váratják őket. 5-6 órát a folyosókon. Betegek dőlöngélnek kint a székeken. nincs ezzel baj, igaz? A bűnözés (főleg Torontóban) növekszik, egyre több a fegyver és a balhé. Csak a sajtó szereti ezt finoman elhallgatni. Továbbá, és ez a legfontosabb - a nyugdíj értéke elég szar, ráadásul 6 hónapig Kanadadában kell élned, ha kell a nyugdíjad, vagyis kötött vagy. Kapsz 800-100 dollárocskát, amiből mehetsz, amerre látsz és élhetsz, ahol csak akarsz, de mindössze hat hónapig. Aztán takarodó van vissza, mert különben az egész életedben befizetett járulékod elment. Röhej. A metróhálózat eléggé lestrapált, a buszok öregek, a villamosok... hagyjuk. Vannak újítások és változások - még egyszer mondom, imádom Torontót, de csak a feeling és a nagyon jó propaganda nem viszi el a hátán azt, hogy a gazdaság eléggé totyog, Kanada nagyban függ az USÁ-tól, és a sok bevándorló miatt valójában már egyre élhetetlenebb, kötelezően liberális, mosolygós fasz kis ország. Ettől függetlenül tényleg szép. Tökéletes. Csodálatos tájai vannak. Meg hihetetlen árai, amiket nemigen tudsz rendes fizetésből kikalkulálni (óvoda, iskola, lakbér, kötelező a kocsidra, satöbbi). De majd lesz olyan, aki cáfol. :-)
Másodfok Hangos szomszéd? 2019.07.26 10:07:30
Biztos vagyok benne, hogy mindenkivel megesett már, hogy a szomszédja zavaróan hangos tevékenységet folytatott. Mind a kertes és társas házban élők között örökös téma a csendháborítás, mely fogalmat sokszor tévesen használjuk a hétköznapok során. Most összeszedtem mindent, amit a csendháborításról…..
Tom Bobb 2019.07.27 19:37:09
@Tatai Katalin: Ha bajod van a EK-es szomszédoddal, mert hangos, megoldható. Csak szólj. Majd én beszélek vele.
Minden országnak van a pozitív mellett negatív oldala is. A minapi izlandi posztnál arra kértelek titeket, írjátok meg, mik ezek abban az országban ahol éltek. Szóval a feladat kifejezetten az (továbbra is), hogy a titeket zavaró dolgokat foglaljátok össze (azaz kösz szépen előre is az „akkor miért…..
Tom Bobb 2019.07.24 07:24:58
Teljesen egyetértek a magyarokra vonatkozó résszel. Most példálózhatnék is - felesleges. A lényeg, hogy "szerencsére" kanadai feleségem van, akivel mi angolul beszélgetünk (boltban is), ezért sikeresen tudtuk elfedni, hogy van magyar is a családban.
Eddig.
Mivel kisfiunk meszületett és most, hogy nagyobbacska, beszélünk is hozzá (feleségem angolul, én magyarul), sokszor "lebukunk" a boltokban, és a vásárlók közül elég sokan hozzánk szólnak, magyarul. Mit lehet tenni? Természetesen kedvesen fogadom a kedves szavakat.
De dolgozni, stzívességet kérni, üzleti partnerségben lenni idekint magyarokkal... Isten mentsen!
A német pazarlást könnyen észre lehet venni. Mikor az ablaktörlőm például rosszalkodni kezdett, gondolkodás nélkül vágták rá, hogy minenestül cserélni kell, darabja 300, rendeljük meg, aztán két nap múlva cserélik. Meglestem, két nap múlva cirka 30 euróból meg lett zsírozva és lefedve az a rész, ami a bajt okozta - működik. Még vagy 10-15 évig. Csere nélkül.
Kaja meg... hát, nem járunk német étterembe. Ha csukott szemmel odaállsz a lábos mellé, éselkezdesz répát, hagymát, húst meg paprikát vagy paradicsomot szeletelni, megöntöd itt-ott közelben található fűszerrel, és közben még egyik lábad fel is emeled a földről, még akkor is különb kaját csinálsz, mint bármelyik mesternémetszakács ebben az országban. Ez tény. A német ételekhez képest egy szelet három napos pizza is maga a profizmus.
A házimunka akkor teher, ha nem szívesen végzik. Mosni, főzni, takarítani időigényes, és fárasztó. Ha hozzátesszük, hogy 1-2-3 gyermek óvodába, iskolába, külön órákra való eljuttatása, együtt tanulás, külön órák, versenyek, iskolai programok szintén nem kevés energiát emésztenek fel, elmondható,…..
Tom Bobb 2019.07.03 18:21:12
Jómagam (férfiember vagyok) elég rosszul választottam. Mielőtt rákérdeznél, miért vagyunk még mindig együtt - mert van egy csodálatos, 2,5 éves kisfiunk, akit nem akarok elengedni. Nem akarom, hogy a "hülye" nevelje fel. Mert hogy nem nevel, csak elvan vele.
De nem ezért írok most.
Szóval férfiember vagyok, aki imád mosogatni. Gyakorlom is, mert nekem fontos, hogy minden tökéletesen legyen elmosogatva. Ráadásul, és ez is fontos, szeretek és tudok is főzni, vagyis főzés közben röhögve mosogatok el, lemosom a tűzhelyet, a környéket és még az asztalt is. Ez mellett nekem sem esik le, amikor be kell rakni a mosást a gépbe és ki kell teregetni. Nem érdekel. 3 perc berakni, nagyjából 8 perc kiteregetni. Nem gond.
Porszívó? Jöhet. Vásároltam egy olyat, amelyik feltépi a padlót. Szeretem. Jó vele dolgozni.

És igen - dolgozó férfiember vagyok. Kemény melóm van, padlózom, vagyis le-föl ugrálok, guggolok és térdelek naphosszat, miközben vállalkozóként nem vakargathatom a tökömet, mert szorítanak határidők és egyebek. Dolgoznom kell, miközben mellettem cigizgetnek, beszélgetnek és alszanak a "jómunkásemberek". Ezek azon fajták, amelyikről a posztban is szó esett. A semmirekellők. Akik mind a munkájukban, mind az élet egyéb területein senkik.

Nem sok férfiember van, amelyik leengedi a hűtőt, hogy kimossa. Amelyik nekiáll vécét pucolni meg mondjuk amelyik odafigyel, hogy mindig legyen pelus. De nem verem tovább a nyálamat.
A lényeg, hogy a poszt túlcsordult, elferdített és keményen nőpárti, holott más is elmesélte fentebb, miféle szutyok kis lánykák vannak, akik még főzni sem tudnak. A többdiplomás senkik. Talán még az ágyban sem jók (erről nem esett szó). Ki tudja?

Amíg világ a világ, a nők és a férfiak mindig haapni fognak egymásra. Hol ezért, hol azért. Azért örülök, hogy sok férfi is kommentált, elmesélve, hogy megy nekik a házimunka. Csajok, akik itt sírtok - rosszul választottatok. Ahogy én is, de hát ez van.
1839. október 8. Egy 180 éves fotó a fényképezés megszületésének első éveiből. A torinói Gran Madre di Dio templom, hivatalosan az első Olaszországban készült fénykép. Ma ÍGY fest...
Tom Bobb 2019.05.26 22:18:53
@JTom: Én azt hiszem, értem, hogy mire gondolt a kommenter - megelőgezve, hogy szerintem senki sem akarja sérteni/lábbal tiporni/nem elismerni a munkádat. Nagyon jó munkát végzel. A kommenter szerintem arra értette nemes beszólását, hogy több mint 70 évvel a kép eseményei után még mindig hírértéke van ennek, nézegetjük és elővesszük, hogy még mindig beszélünk ilyesmikről, miközben egyéb sok-sok "érdekesség" történt és törénik a nagyvilágban, ami súlyosabb, irritálóbb és/vagy bűnösebb volt, mint amit az a fotó (és társai) bemutatnak.
Ezzel természetesen nem védem a kommentert, hiszen igen is egy válogatásban elfér a hírhedtség is a többi érdekesség mellett. Szerintem ő arra gondolt, hogy például Churchillről szeretne "a Bagós ott lóg és alatta az a barna folt, az nem árnyék" feliratú fotót látni, vagy éppen Johnsonról ilyesmit, hogy "kisebb figyelmeztető napalm pottyant a Fehér Házra", meg talán a többi háborús bűnösről olyasmiket, hogy "megtalálták végre a g*cit" és "a bőrét is lenyúzták a r*hadtnak" - de sajnos sosem fog ilyen fotókat látni, mert kis Bokrok és nagy Bokrok is megúszták, ahogy a Londoni Bagós is, meg a másik oldalról a Szibériai Bajszos, vagy éppen a férficsókolgató egyéb paraziták. Ezzel nem tudunk mit tenni.
Szóval nem kell így reagálni olyankor, amikor túlzásnak érzik az emberek az úgynevezett "nácik és fasiszták" tolakodó fotóit, mert például én kedvelem őket, ahogy idefenn is kellemes történet volt a repülőtisztről, aki csakazértis hazament, holott akár az USA, akár Mexikó vagy Dél-Amerika területén kényelmesen élhetett volna. Számomra semleges a "bűntudatkeltéses" fotózmány, mert olvasott emberként látom mögötte a valóságot.
Ennyi. Köszönöm.
Kanada igencsak népszerű célország az Európán kívülre vágyóknak, ám hiába kifejezetten barátságos ország a határátkelőkkel, hivatalosan munkát vállalni és letelepedni mégsem olyan könnyű. Ráadásul elég sok össze-vissza információ kering a neten, úgyhogy remélem, hasznos lesz Lívia posztja, aki…..
Tom Bobb 2018.07.13 22:58:31
@exterminador: És 7 napból 5-ször esik az eső, aztán meg olyan pára van, hogy nem tudsz lélegezni - ja, ez teljesen jó. :-)
Tom Bobb 2019.03.09 19:12:03
@gabors: És tegyük hozzá, hogy eközben Magyarországon is már 400 ezer a hivatalos fizetés - miközben a népek 100-150-200 ezrekből élnek. Kemény munkával. Szóval...
Tom Bobb 2019.03.09 19:12:04
@gabors: Szépen kerestem padlósként, nekem megvolt a 2-3 ezer euróm is, miközben kanadai feleségem a diplomájával és több nyelvű készségével éppn megkereste az 1,800-at. Szóval igen... Van rálátásom.
Joseph és Marybeth Tinning New York északi részén élnek, hat éve házasok, van egy 4 éves kislányuk, Barbara, egy 2 éves fiuk, Joseph. 1971 decemberében a Tinning család bővül, megszületik harmadik gyermekük, Jennifer. Jennifer azonban nem jön ki a kórházból, mindössze 8 naposan életét veszti…..
Miről is szeretnék írni?Az életről, és annak szépségeiről nehézségeiről, a hitről...
A könyv címének kiválasztása a legnagyobb szívás, amivel előbb-utóbb minden (wannabe) írónak szembesülnie kell. Komolyan.  Olyan, mintha egyetlen mondattal kellene leírnod az egész könyved lényegét. Legyen frappáns. Legyen figyelemfelkeltő. Legyen tömény. Adja el a könyvet. Agyrém. Mégis sokan…..
Azt ma már a széles nyilvánosság is tudja, hogy a hidegháború idején a Szovjetunió és az Egyesült Államok is szép számmal állomásoztatott nukleáris fegyvereket európai szövetségeseinek területén - ezeket az utolsó háború első óráiban perceiben vetették volna be különböző hordozóeszközök…..
Tom Bobb 2018.08.07 19:38:39
@Kedélyes Paraszt: Pedig nem mond ő hülyeséget - csak könnyebb lebarmozni, mint átgondolni, mit akart sejtetni. Te viszont orvosdoktor géniusz vagy. Hogyne.
 Hihetetlen, de már 21 éve tudjuk, mit jelent, hogy a Galaxis az Orion övön van. Meg azt is, hogy egy Zajos Tücsök nevű fegyver is elég nagyot tud szólni, akárcsak egy jól összerakott, szórakoztató blockbuster. Ez a film tette sztárrá Will Smith-t (pedig el sem akarta vállalni a…..
Tom Bobb 2018.05.17 19:28:48
@lenörd hofstadter: 2003-ban beszélgettem Nemeréről egy kiadó vezetőjével. Akkoriban volt 1 millió a tarifája - asztal alatt. De a 4-5 nap alatt megírt szarjait is el tudja adni 250-300 ezerért, és ebből van neki évente vagy 10-12.
Nem mindegyik NATO-ország lelkesedett az amerikai indítványért. Oroszországra küldte rá a NATO-t Pompeo. Ezzel a címmel ad hírt a moszkvai Cárgrád tévé internetes változata az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének április 27-ei, pénteki, brüsszeli szerepléséről. Mike Pompeo kinevezését…..
Tom Bobb 2018.04.30 21:09:24
@Kabai Domokos Lajos: Irigylem ezt a tárgyilagosságot és hidegvért, ahogy képes vagy kezelni a jöttmenteket - egyben fel is nézek ezért rád. Én mindenesetre mindig elmondok egy áldást a blogod miatt, mert hiánypótló. A sok Amerikai-barát agymosott ösvény mellett ez az út végre gondolkodásra is serkent, nem csak birkakövetésre.
Dobó Kata 20 éve kért egy Pepsit. Ezen a héten volt pontosan 20 éve, hogy ez a reklám megjelent. A harmincas-negyvenes-ötvenes korosztály egész biztosan emlékszik rá – írta pár hete a Nesze!szer blog. Hát hogyne emlékeznénk! Nekünk, a Kacsamesék-generációnak örökre beleégett a retinájába, ahogy a…..
Hét tenger A Baralong incidens 2018.02.01 10:29:10
A XX. századi legendárium egyik fontos eleme, hogy a két világháború során háborús bűnöket, emberiség elleni bűncselekményeket, meg hasonlókat elkövetni a németek és a japánok privilégiuma volt. Időnként persze az angolszász vitézek is megbotlottak, és csináltak nem egészen tisztességes dolgokat,…..
Tom Bobb 2018.02.03 18:06:05
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az igazság kimondása teljesen rendben van - ettől még lehet objektív egy cikk. Vagy inkább folytassuk még pár évtizedig ezt a sunyi és hazug agymosást, ahol (friss példa) egy Churchill-ről szóló gusztustalan álnok film még a még gusztustalanabb Oscar-díj esélyese is? :-) Tetszik, hogy a cikk írója helyrerakja a dolgokat, méghozzá úgy bevezetve az olvasót, ahogy azt illik. Nincs itt semmi baj.
  Anya ült az asztalnál és vasalt. Közben meg mesélt: a Piroskát, a Hamupipőkét, a Hófehérkét meg a Jancsi is Juliskát. Úgy hallgattuk, mintha életünkben először hallottuk volna, pedig legalább százszor elmondta már. Ugyanúgy, mert ha bármit is kihagyott vagy változtatott, azonnal szóltunk, hogy…..
1948. január. Krakkóban 21 elítélt vár arra, hogy kivégezzék őket. Az első, negyven vádlottat felvonultató Auschwitz-perre 1947. november 24-én került sor. A verdikt december 22-én hangzott el. Az akasztófa alá közel egy hónapot követően, - hét évtizeddel ezelőtt - január 24-én 19 férfi és két nő…..
Tom Bobb 2018.01.07 11:34:28
Végigolvasva a kommenteket (nem bértollnokként, ezt előre vetítem) a legszembetűnőbb, hogy amikor egy nem zsidó személy felszólal az ellen, hogy egy közel 70 évvel ezelőtti, a félremagyarázások és egyéb önző érdekek miatt erősen kozmetikázott, ezáltal nem teljesen valóságosnak tekinthető történeten a mai világzsidóság elképesztő hosszúságú cikkel zajong, akkor az illető rögtön rasszista-fasiszta-jobbikos-náci lesz, függetlenül attól, hogy mindössze rá szeretett volna mutatni arra, miszerint le kéne már zárni a múltat és főleg a múltnak ezen felettébb ingoványos területét, hiszen azóta sok egyéb olyan sztori is megesett, amely szintén szót/hosszú bejegyzést kívánna - és amelyben esetleg pont maguk a világszerte ajvékoló zsidók a ludasok, ha lehet így mondani.
Nincs azzal baj, hogy fröcsögünk, hiszen ez is a ti beszélgetésetek vagy vitátok része, miszerint megalázva kétfelől támadva és nácizva próbálkoztok a józanul gondolkodó ellen fellépni, ezzel is úgymond megsemmisítve/eltörölve pont azt a józanságot, amivel felszólalt vagy fellépett. Ez becsületet érdemel, mert kimódolt és sokat gyakorolt dologra vall, amit más népek/népcsoportok vagy fajok egyáltalán nem képesek ilyen magas szinten művelni.
Mielőtt bárki is feszeget itt majd engem - nem szóltam hozzá a cikkhez és nem nyilvánítottam véleményt. Nem kell engem is lenácizni, bár tényszerű, hogy ha valaki ezt gondolja rólam, akkor attól csak hízik a májam, hiszen ez manapság (pont a sokszor fröcsögött hülyeségetek miatt) már-már elismerés.
Köszönöm.
Tom Bobb 2018.01.07 12:43:33
@kutyás majmok népe: A kommentekhez szóltam hozzá. Elolvastam a cikket is, van róla véleményem, de nem mondom el.
Nem hiszem, hogy a te szóhasználatoddal "agyatlan nácik" valóban azok lennének - ez a ti rögeszmétek csak. A történelmi eseményeket pedig mindig meg lehet változtatni, erre pont a jelzett példát (sejtést) is felhozhatjuk - de ebbe most nem megyünk bele.
Tom Bobb 2018.01.07 14:07:32
@rallus: Ezt nagyon kevesen értik meg. A sapkácska alatt nem sok ész lakozik, szóval... (Egyébként gratulálok, szép megfogalmazás volt.)