Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bmn

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régen érettségiztünk, sok éve elhagytuk az iskolapadot, sokat felejtettünk, de persze utáljuk, ha kijavítanak minket. Ezzel én is így vagyok. Mivel érzékeny a téma, első cikkemet mindjárt saját szarvashibámmal nyitom, amit 10 évvel ezelőttig én is rosszul használtam, és a…..
bmn 2022.03.23 00:53:58
@mdi: miért, azt gondolod, hogy a süket nem jelenti azt, aki nem (vagy alig) hall?... :-o
Ideális esetben minden szónak van egy és csak egy, többé-kevésbé jól meghatározható jelentése. Ettől az ideális esettől sokféle eltérés létezik. A szavak jelentésváltozása, egyáltalán jelentéstörténete és etimológiája mellett éppen ezeknek az anomáliáknak a vizsgálata szolgált alapul a tudományos…..
bmn 2019.12.31 01:29:10
@Androsz: "A 'korán' eleve azt jelenti, hogy 'a megfelelő időben'."

Tökre nem... Ahogy már írta más is: "Korán értem oda, még nem nyitott ki a bolt."; "Időben odaértél? – Ó, még korán is!"

"Akkor, amikor itt a 'kora', vagyis az ideje."

Az eredet csapdája?... Hát az kellemetlen. Vergődj ki belőle.

"Korán felkelni azt jelenti, hogy akkor, amikor itt az ideje. Régen ugyanis a dolgos ember korán kelt. Hogy aranyat leljen, ezt ismerjük."

Az lehet, hogy régen azt jelentette, de ma "korán kelni" inkább azt jelenti, hogy 'hamarabb, mint az szükséges lenne' vagy 'a szokásosnál/átlagosnál hamarabb'.

"Az 'idejekorán' ezt csak megerősíti, tehát 'idejében'."

Eredetileg talán így volt, de ma nem csak ezt jelenti, sőt megkockáztatom: jellemzően nem ezt. Mégpedig azért nem, mert a beszélők nem ilyen értelemben használják. (Hogy a szótárban mi van, az másodlagos. Hogy a régi szótárakban mi van, az meg huszadlagos...)

"Sok olyan szavunk van már, és sok olyan indokolatlan írású szavunk, amelyet a műveletlenség szült."

Nyilván. Ettől még ezek léteznek.

"Az 'elért', mint félreért, régi probléma. ... lehet, hogy téves tájnyelvi változat"

Az miaz??! :-o úgy érted, hoyg egy tájnyelvi változat, amelyet az adott tájon kb. mindenki használ, tévesnek minősíthető? Ők hibásan beszélik a saját anyanyelvüket?... :-o

"@Kinai cuccok blog: »a korán szót soha, még idősek esetében sem...«
Tudom, én is a régmúltra értettem."

De nem azt írtad.

"A korán, túl korán is érthető."

Ja, igen, "túl korán": az mit jelent? 'túlságosan éppen a megfelelő időben'?... :-)
a "túl korán" kifejezés létezése és használata is éppen azt bizonyítja, hogy a "korán" valami olyasmit (is) jelent, ami fokozható. –> tehát nem (csak) azt, hogy 'a megfelelő időben'...

"Az idejekorán viszont egyszerűen mást jelent."

Azt jelenti, amire a beszélők használják. Azt hiszem, hogy elég nagy arányban használják 'idő előtt' értelemben ahhoz, hogy azt mondjuk: azt _is_ jelenti.

"Nem ez lesz az első szó, amelynek a jelentése eltorzul a használatban"

Naugye.

"de fölösleges volna ezt még támogatni is."

inkább arról van szó, hogy te szeretnél beavatkozni (fékezni, irtani, nyelvművelni...), a "támogatás" pedig csak ennek a beavatkozásnak (meg)fékezése volna...
Történt, hogy Budapestre kellett utaznom pár napra. Mivel nem tudtam kerót hozni, és nincs kerékpározó ismerősöm aki tudna kölcsön adni valami használhatót, így már tudtam, hogy Bubi bérlés és mini teszt lesz belőle. Előzetesen persze hívtam a haverokat, hogy aki szeretne csatlakozzon, de mivel…..
bmn 2017.06.02 18:35:49
@Misi....: Nem a properties-re gondoltam eredetileg (azt csak a tipp ellenőrzésére használtam), hanem a PDF-en lévő kis feliratra a jelmagyarázat alatt.
(Jó, persze ez nem jó megoldás, mert csak kb. ugyanannyira tájékoztat, mint a properties: aki tudja, hogy mit és hol kell keresni, az tudja "dekódolni", a pór nép nem.)
J-vel írandóSokan képtelenek megjegyezni, vagy éppen túlzott igyekezetük eredményeképpen, de a muszáj szót képesek elipszilonnal (ly) írni: muszály. Találtam a neten egy szavazást, ahol 42 ellenében 602-en a helyes írásmódra szavaztak, tehát ezt sokan tudják. Ezt a mindössze…..
bmn 2016.09.04 23:16:28
bmn 2016.09.04 23:04:47
@Rooza: Mikor?... ?.o
De tényleg: minek? A nyelvi konzervativizmusnak ugyan megvan a maga szerepe, de a hasonló ostobaságok túltengése eredményezi aztán, hogy amikor meg akarod mutatni gyerekednek a Gőgös Gúnár Gedeont, rájössz, hogy 2 szavanként magyarázatot kell fűznöd a versek mellé. Nincs…..
bmn 2016.03.02 12:48:44