Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nurserykingu

35 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miért van az,hogy egy családban minden gyerek más és más annak ellenére,hogy ugyanúgy nevelték őket? Miért érezzük azt,hogy egyik gyerekünkkel könnyebb? Ezeken lehet,hogy mindenki eltűnődött már. Voltak akik választ is próbáltak rá találni. Alexander Thomas és Stella Chess egy longitudinális…..
A pocakban lakó baba kb akkora,mint egy őszibarack,és egyre emberibb formát ölt. Kialakulnak a hangszálai, a mája epét, míg a hasnyálmirigye inzulint termel. Fogkezdeményei vannak,keményedő koponyája,és átlátszó bőre, Hiába még nincs elég testzsírja. Ökölbe szorításban már ügyes...
Vannak azok a félig megrágott nyúlfülek, textilpelenkák, soha ki nem mosható kopott mackók, sárga cumik,amiket nem lehet helyettesíteni a kékkel. Ismerjük őket szülőként, óvónőként, gondozónőként. Talán néha már idegesítőnek is tűnnek, zavarónak. Elvégre nem túl szépek. Lyukasak, nyálasak,…..
A legtöbben nem szívesen beszélünk arról, ami a wc-n történik velünk. Viszont most éppen erről lesz szó,pontosabban mondva a baba kakájáról,ami az első napoktól kíséri a szülők életét állagával és szagával. A legelső meconium néven fut,és fekete,ragadós. Olyan mint a szurok,és ha ránézünk nem…..
Ha ebben a hétben jársz,akkor egy lime méretű élőlényt cipelsz magadban. A jövőbeni kisbabád ekkor kb 15 gramm,ami elég kevés,de az előző héthez képest a duplája,vagyis egy gyorsan növekvő kis lényről beszélünk. Az aprócska manócska arca egyre emberibb, grimaszol, mosolyog,és sír is odabent. Ez a…..
torppicurok Földimogyoró allergia 2017.01.13 21:21:01
A földimogyoró nem csonthéjas,mint a dió,mogyoró,mandula, hanem hüvelyes növény Gyermekünknek 3 éves kor előtt semmiképpen ne adjunk földimogyorót,de akár 6 éves korig is várhatunk vele. A földimogyoró allergia leginkább az Egyesült Államokban,és Kanadában számít gyakorinak,mivel a földimogyoró…..
torppicurok Rend a lelke mindennek 2017.01.13 21:18:42
Egyszer eljön az idő,amikor már szeretnéd,hogy az esti rendrakásnál ne csak te pakolj,hanem a gyermeked is. Ez persze nem fog egyik napról a másikra menni,de érdemes úgymond erőltetni,és próbálkozni.  Legyen benne játék. Az elég egyértelmű,hogy kicsiket játékkal lehet nevelni,ez igaz a pakolásra…..
Ezen a héten egy 11.hetes kis élet növekszik a pocakodban. Még igen apró kis élőlény,de mégis egy csoda,hiszen csontvázzal,keringéssel és idegrendszerrel bír. Sőt még icipici lábai is vannak. A legizgulósabb heteknek ekkor szakadt vége, innentől a magzat fő feladata,hogy növekedjen és…..
torppicurok Bili a szobában 2016.08.28 17:46:07
Minden szülő egyik legparásabb kérdése,hogy mikor fog végre a csemete bilibe, Wc-be pisilni. Ebből komoly versenyt lehet csinálni,dicsekedni,hogy Jucika már egyedül bilibe pisil,vagy keseregni,hogy Jucika még nem pisil a bilibe,pedig elmúlt 2 éves. Már erről is lehetne írni,hogy miért érezzük…..
„Ez a történet nem csak rólunk és korántsem csak a nőkről szól. A szül(et)és méltóságának és minőségének óvása össztársadalmi feladat, hisz a felnövekvő generáció életminőségére is döntő hatással lehet.” Szerző: Kinyik Anita Szül(et)éssebek A szülés eseményében sok benső és látszólag külső réteg…..
Nurserykingu 2016.05.19 10:48:09
@fumerin: Nekem az otthonszüléssel nem lenne bajom,Európa számos országában működik,és jól. Csak ahhoz szükség lenne bizalomra a kórházi személyzet,és az otthonszülést levezető bábák között,és ugyanilyen fontos lenne az is,hogy ne ellenségként tekintsenek egymásra a felek. Az orvos számára a bába ne kuruzsló legyen,és az otthonszülés dolgozói se úgy tekintsenek a szülészorvosokra,mint akik belerondítanak a természet játékába.
Egyébként én inkább annak vagyok a híve,hogy olyan intézmények legyenek,ahol "kellemes" a szülés..
Nurserykingu 2016.05.19 10:54:47
@Rébusz: Sok mindennel egyetértek. Igen a szülést nem lehet előre megtervezni,hogy majd így meg úgy,lehet,hogy közben más lesz,vágni kell stb. Tudtommal a figyelemzavar,hiperaktivitás nem a szülés mikéntjének eredménye, viszont az igaz,hogy egy rövid ideig tartó oxigénhiányos állapot is okozhat később hátrányokat a gyermek életében, mozgás,beszéd szintjén. Valóban az a lényeg,hogy egészséges gyermek szülessen. Ha ez sikerül hüvelyi úton,boldogság van,ha meg császárral,akkor is boldogság van.
Nurserykingu 2016.05.19 13:47:36
@Rébusz: Ebbe nem akarok belemenni,mert nem ezzel foglalkozom speciálisan (ADHD és társai),de én úgy tudom,hogy a szülés körüli problémák nem önmagukban vezethetnek figyelemzavarhoz,hanem alapból van egy genetikai örökség,ami viszont nem biztos,hogy kijönne,ha nem lenne vmi zűr a szülés körül,Tehát visszaértünk az elejére.
Valóban nincs olyan,hogy túl sok császár,túl sok gipszelés sincsen. Alapvetőleg azt támogatom,hogy a klasszikus mód legyen a szülés, de ebben rugalmasnak kell lenni.
S amit bevallom nehezen értek meg. "Hogyan tudtad feldolgozni,hogy császáros lett a babád?"
nem igazán értem,mert ha vki úgy dönt,hogy ő császárral akar szülni,mert ez meg ez,akkor valószinüleg felkészült rá lelkileg,nem traumaként éli meg
ha meg nem így tervezte,de kellett,mert a csecsemő életfunkciói gyengék voltak,pulzus leesett stb,és életmentő volt a császár,akkor meg nehezebb,de örülni kell annak,hogy egy élő gyereket ringat,és nem a temetőbe jár ki a meg nem született sírjához. Tudom ez durva példa,de erről van szó. Ismerik olyan anyát,aki 9 hónapig hordta a babát a hasában,minden rendben volt,majd a szülésnél komplikáció lépett fel,és azonnal császár,és az anyuka most nem azon gondolkodik,rágja magát,hogy de a természetes szülés,meg úgy a nemtudommi,hanem örül annak,hogy van egy kétéves gyereke,aki beszél,mászkál,játszik,és él.
Valóban kényes téma,én pont ezért nem is vagyok híve. Otthonszülést levezetőnek nagyon komoly anatómiai,és egészségügyi ismeretekkel kell rendelkeznie,és tudnia kell a kompetencia határokat. Szerintem a második hiánya okozza a legtöbb problémát,hogy érzi,látja,hogy itt már több kell,de még nem hívja a mentőt,még próbálkozik,még..
A téma ingoványossága abban rejlik,hogy nem feltétlen kell feltűnő problémákra gondolni,logopédus ismerősöm páciensei pl nagyrészt mind vmilyen kisebb-nagyobb szülési komplikációt hordanak magukkal,és laikusként nem is veszel észre semmit,de attól még van...
Igen. És nem.. Igen,mert: Van,hogy apa,unokatestvér,nagymama,szomszéd kislány foglalkozik a gyerekeddel. Pl amíg boltba mész,edzésen vagy. Ilyenkor jól jön a babysitternek valami ötletbörze,főleg,ha egyébként nem kisgyerekekkel foglalkozik.  Igen,mert: előfordul,hogy szeretnéd valamivel lekötni a…..
torppicurok Bölcsőde előtt 2016.05.16 10:39:01
Szeptemberben sok kisgyermek megy majd közösségbe,legyen az családi bölcsőde,vagy akár klasszikus bölcsőde. Minden kisgyermek más és más,és senkire nem lehet ráhúzni semmilyen sablont,hogy majd hogyan fogja ezt megélni. Ez a poszt inkább pár érdekességet,példát mutat be. Kezdetnek. Nem feltétlen…..
Szerintem sok felesleges pánikot el lehet kerülni, ha a fontos tényekkel tisztában vagyunk..ami persze kezdő anyukaként ritkán adatik meg. Nagyon kedves, aranyos védőnénik volt, neki is vannak gyerekei, unokái is...de sokszor könyv szagú volt, amit mondott. Sajnos...és most kövezzen meg engem, aki…..
Nurserykingu 2016.05.11 21:25:02
Pár plusz gondolat tőlem
1, Igény szerinti szoptatás. Az első hónapokban valóban ezt kell követni,egyszerűen azért,mert a baba gyomra nagyon pici,és gyorsan ürül. Viszont egy idő után érdemes rendszert vinni az egészbe. Ez nem lesz bonyolult,mert az anya látni fogja,hogy a gyereke milyen időközönként éhezett meg.
2, Kiskorban valóban van a cicinek nyugtató hatása,egy párhónapos számára nincs ennél jobb. Viszont, ahogy növekszik érdemes ezt mással kiváltani,öleléssel pl.
3, Nem lehet,addig ameddig csak szoptatott. Amint megismerkedik más ételekkel már óvatosabbnak kell lenni. Én ezért nem ajánlom a komfortcicit egyéveseknek.
4, Ez igaz:) A tejmennyiség nem a kosármérettől függ. Úgyhogy mindenki tegye mellre a babát
5, ha úgy adódik nyugodtan eheti cumisüvegből a tejet. nem ezen fog múlni a későbbi kapcsolat. itt egyre kell figyelni,hogy vegyük ölbe a kicsit,hogy érezhesse az illatunk.
6, Így van,nem kell feleslegesen ijedezni.
7, így van, változatos étkezés alap
8, ne rakjuk minden étkezés után mérlegre a babát,de ne is vessük el a mérleget. az ugyanis,hogy mennyi ideig volt cicin nem megbizható. az első hónapban nem fogyhat a baba, hanem pont hogy híznia kell,és ezt csak méréssel lehet látni. ha nem gyarapszik,annak ellenére,hogy szoptatva van x ideig,akkor érdemes felkeresni gyerekorvost,és az anyának is orvost. Előfordul ugyanis,hogy az anyánál van vmi egészségügyi gubanc,ami miatt nem úgy alakulnak a dolgok,ahogy képzelik.
9, Igen lázasan lehet szoptatni. Egyszerűen azért is,mert nem a lázasság kezdetén leszünk betegek,hanem korábban,így ha addig nem fertőztünk,ekkor sem fogunk.
10, igen,vannak ezek az ugrások,amikor kicsit több az igény

A lényeg az,hogy bátran,és önbizalommal telve próbálkozzanak az anyukák:)
torppicurok Nyári forróságban 2016.05.10 15:59:37
Közelednek a nyári napok, a forróság, a tűző napsütés. Ilyenkor nagyobb figyelmet kell fordítanunk gyermekünk egészségére. A következőkben pontokba szedem ezeket. Röviden és tömören. 1, Folyadékpótlás. Nem mintha erre nem kéne figyelni egyébként is,de amikor rekorddöntögetően nagy a meleg,akkor még…..
torppicurok Szoptatás okosság 2016.05.09 16:26:54
A szoptatás mára divattá vált. Jó és rossz értelemben egyaránt. Jó,mert egy újszülött legjobb tápláléka az anyatej,és rossz,mert gyakran találkozni olyan gondolatokkal miszerint csak akkor vagy jó anya,ha fél éven át csakis anyatejjel eteted a gyereked. A következőkben erről szeretnék írni. Nem a…..
Nurserykingu 2016.05.10 11:49:18
@Trollmama: Igen, van létjogosultsága. szó nincs arról,hogy a hozzátáplálást követően nem kell,nem lehet mellre rakni a babát. Egyrészről kezdetben nem lehet csak pépekkel etetni a babát. Nem úgy kezdjük, hogy elé rakunk egy tányér sütőtök pürét minden átvezetés nélkül. Altatáshoz is jó módszer elég sokáig,vagy ha beteg a baba,és ezért nyűgös.
Inkább abban az esetben nem találom jónak,amikor akkor is rögtön mellre rakják a kicsit,ha az megbotlott,beütötte a kezét.Vagyis ezeknél a mindennapi kis baleseteknél.Ott nem biztos,hogy kell. Persze,ha valaki így csinálja még nem fogok rá ujjal mutogatni.
Nurserykingu 2016.05.10 12:23:35
@Trollmama: Örülök annak,ha beszélünk erről a témáról. Ha az anyák merik elmondani a tapasztalataikat,akár jók,akár rosszak. Ha mernek beszélni a nehézségekről,és ha megkapják a megfelelő segítséget. Nekem ez a lényeg,és nem az,hogy bárkit lebeszéljek,rábeszéljek bármire.
Úgyhogy köszönöm:)
Nurserykingu 2016.05.10 15:35:37
@D mint Dominique: Természetesen arról is fogok:)
torppicurok ABCD 2016.05.08 13:53:09
Várandósként sokszor emlegetik neked a folsavat. De mi is a folsav? Miben található meg? Miért kell? A folsavat elnevezhetjük vidámságvitaminnak,mivel az a fő feladata,hogy jó hangulatban éljük mindennapjaink. Az,hogy önbizalomtól duzzadunk, optimisták vagyunk,és vidámak ugyanúgy hozzátartoznak…..
Nurserykingu 2016.05.10 12:51:05
@D mint Dominique: A folsavat ne kerüljék el:)
Minden baba más is más. Egyikükre sem lehet ráhúzni egy táblázatot. Ám vannak olyan mozgásfejlődési elemek,amiknek meg kell lenni egy bizonyos életkorra,hogy továbbtudjon a baba lépni a következő lépcsőfokra. Most nézzük,hogy mikor mire figyeljünk. 1. hónap: Babánk ilyenkor még nem rendelkezik…..
Nurserykingu 2016.05.10 12:34:19
@Csige Gabriella: Igen,ez nagyon jó. Mindenkinek ajánlott. K öszönöm,hogy ezt megosztottad:) Nagyon jók az ábrák is.S
Dévény Anna módszere az egyik legjobb,amit kitaláltak mozgásfejlesztés terén. Ismerségi körömben is van olyan kisgyerek,aki dévényes tornával fejlődött.

Itt utána lehet nézni
www.deveny.hu/
torppicurok Óvakodj a macskától! 2016.05.05 11:43:43
Kezdjük ott,hogy a toxoplasma az egy állat. Egysejtű ugyan,de állat,és nagyon szereti a macskákat. Ő a világ legnagyobb macskafanja. Alakja olyan mint egy padlizsán. Olyannyira,hogy a macskák belében szaporodik,és minden más élőlényre csak járműként néz,ami majd eljutatja a következő macskáig.…..
Eljön a nap,amikor megszületik az,aki eddig bent élt. Megszületni nem a világ legkellemesebb eseménye.Véget ér a kilenc hónapig tartó boldog lubickolás,rugdosás,és helyette védtelenség van, fájdalom, fázás, sírás. Elkezdődik a kinti élet. Újszülöttnek lenni 6 hétig tart,aminek az első hete alatt…..
Az ember szembetalálkozik ezzel,hogy RDS,és nem tudja,hogy mégis mi lehet az. Respirációs distressz szindróma. Szerintem így sem mond semmit. Viszont most megismerkedünk vele. Bár inkább nem ismerjük meg... Az RDS súlyos légzési elégtelenséget jelent, melynek fő okozója a tüdő fejletlensége. Pont…..
Ha a 9. hétben jársz,akkor egy olajbogyó nagyságú kis élőlényt cipelsz fel-alá nap,mint nap. Ami egyébként formáját tekintve nem olajbogyó,sőt..erre a hétre kezd először emberi formát önteni. Így néz ki. Van egyértelműen látszó szeme,és nem valami szemre hasonlító kezdeménye, térdízülete ,és…..
torppicurok ABCD.. 2016.04.27 18:47:59
A B-ket még nem hagyjuk el..nagyon nem. A B3 következik, aminek természetesen van egy neve. Niacin. A B3 vitamint legjobban állati termékekből tudjuk beszerezni,sovány húsból,májból,szárnyasokból. Tejben és tojásban kisebb mennyiségben,gabonafélékben pedig nem hasznosítható formában található meg.…..
Nyolc hete növekszik egy kis ember odabent. Egyelőre akkora méretben,mint egy kis málna. Málnányi mérete azonban becsapós lehet,mert ez a kis csöppség már mozog,igaz egyelőre,csak reflexszerűen,és ezt az anya még nem érzi. Elkezdenek kialakulni a csontjai,elkezdenek elkülönülni az ujjak,és…..
Kedves mesebeli állat a mókus,mely diót,mogyorót gyűjt a hosszú tél idejére. Mókusból persze sok van,van belőle vörös,szürke,csíkos, repülő. Sőt még mormota is van. Bizony a hegyekben élő mormota is mókus. A mókus ismertetőjele a nagy bozontos farok. Ha ilyet látsz akkor a közelben egy mókus…..
Ha az interneten böngészünk megdöbbentő,sőt dühítő ostobaságokat találhatunk gyógyítás témakörében.  Főleg külföldön vált elterjedté,de magyar fórumokon is találkozni oltásellenességgel,meg más egyébbel is. Most szólok,hogy számsorok nem gyógyítanak betegségeket,áltudományos őrültségekkel nem lehet…..