Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Collingwood

1 bejegyzést írt és 95 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Amerikai anziksz 1. 2018.11.20 11:19:28
Gondolom, akit egyszer már megérintett a nagy hadihajók varázsa, eljátszik időnként a gondolattal, milyen nagy élmény volna egyszer élőben is látni egy ilyen hajót, s bejárni annak fedélzeteit. A dolog nem lehetetlen, de elég messzire kell menni érte. Európában a legnagyobb múzeumhajó a Belfast…..
A világ bármelyik hadtörténeti múzeumában jár is az ember, mindenütt láthat szolgálatból kivont régi harckocsikat, harci repülőgépeket, ágyúkat, kézi fegyvereket többé-kevésbé épségben megőrizve. Azon viszont talán nem mindenki gondolkodik el, hogy ezek a fegyverek…..
Soron kívüli, sajnálatosan rövid konteó következik, ami nem volt ugyan betervezve, de a napokban nyilvánosságra (vagyis a netre) kikerült egyik - roppant tetszetős, színkódos - világtérkép beindította a bloggazda fantáziáját. Mert mindannyian tudjuk ugye, hogy a…..
Collingwood 2010.12.20 11:48:20
Sziasztok!

Kicsit megkésve, de gratulálok a szuletésnaphoz. Sok órányi kellemes kikapcsolódást köszönhetek a konteo blognak (és a lemilnek, a milstorynak, na meg a csurtusnak), koszonet erte.

Sajnos szavazni nem tudtam, mert céges gépröl netezek éppen, és az adpoll le van tiltva, így inkább leírom a véleményemet: szerintem a titkosszolgálatoknak nem sok köze lehet a közösségi oldalak alapításához, de biztos vagyok benne, hogy alaposan felhasználják az adatokat. Hulyék lennének, ha nem tennék, hiszen talán ez a leginkább költséghatékonyabb módszer. Nemrég láttam egy filmet, a címe Body of Lies (Hazugságok hálója). A CIA-nak egy csalira volt szuksége, ezért kiszemeltek egy mit sem sejto mérnököt, létrehoztak a nevében egy email fiókot, terrorista akciókat dicsöítö maileket kuldtek a nevében, regisztrálták mindenféle fórumon, szóval egy tökéletes terrorista profilt kreáltak néhány órányi kattintgatással. Ez csak egy hollywoodi film volt, de gondolom ez a valóságban is muködhet, ami elég ijesztö perspektíva.

Még egy gondolatmenet a fenti filmböl: bárki lenyomozható és követhetö az elektronikus profilja, telefonhívásai, emailjei alapján, ezért a titkosszolgálatok teljesen ráálltak az elektronikus hírszerzésre. De mi történik, ha valaki teljesen eltunik a virtuális térböl? Ha az uzeneteket email helyett papírfecniken továbbítják, ha nem használnak mobiltelefont, elkerulik a muholdas megfigyelest? Akkor csak a HUMINT marad, és megnézném, hogy egy nyugati ugynök hogyan szerez információkat egy afgán faluban...

Udv`

Collingwood
Collingwood 2010.12.21 13:44:53
@tiboru: Elolvastam a lemil posztot, hát igen, nagyot változott a világ 1991 óta. Szerintem sok Langley-i és Vauxhall Cross-i titkosszolga visszasírja a régi szép, hidegháborus idöket...
És nem a cárok bombája - mint azt Jockey11 vendégposztjából látni fogjuk. Azt hiszem az orosz nyelv szépségeivel, illetve hasonló birtokviszonnyal foglalkoztunk már a Царь-пушка vonatkozásában. De itt kérem nem erről lesz szó, hanem néhány réges régi emberi…..
Hírszerzőkkel foglalkozó sorozatunk újabb, sokak által régóta várt állomásához érkezett. Mai posztunk azt a – szinte lehetetlennel határos – célt tűzte maga elé, hogy bemutassa olvasóinknak azt a szovjet kémet, akit 1957-ben az USA Igazságügyi Minisztériuma…..
Először valami komolyabb címet akartam adni ennek a bejegyzésnek, de aztán belegondoltam milyen is volt valójában ez a kellemes szombati pöstyéni kirándulás és arra jutottam, hogy tényleg csak a buli kedvéért volt értelme elmenni, de azért viszont nagyon! Mert mit is kínál egy ilyen hamisítatlan…..
Mi mindannyian egyéniségek, akarom mondani régi motorosok vagyunk a szakmában, ezért magabiztosan jelenthetjük ki, hogy híres emberek erőszakos halála szinte automatikusan vonzza a konteókat. Természetesen nem vagyunk ostobák: nem akarjuk azt állítani, hogy egy mezei, futottak még…..
Kismy barátunk (aki igen határozott léptekkel közeledik a blogszerkesztői státuszt jelentő második csillag felé) folytatja a tengeri rablókról elkezdett sorozatát, melynek mai részében arról a fazonról ír, akit nemes egyszerűséggel már azok a kortársai is Kalózkirálynak…..
Collingwood 2010.05.10 18:00:43
Most, hogy tudom, hogy Sir Henry kedvenc foglalatossága a vedelés volt, már nem meglepö hogy egy rummárkát is elneveztek róla.(www.captainmorgan.com).

Egyébként kiváló poszt, a Blood kapitány viszontagságai gyerekkorom egyik kedvenc könyve volt.
Szombat helyett hétfőn Kecskemétre érkezik az ohiói légi nemzeti gárda 178. ezredének 162. százada, hogy nyolc darab Block 30-as F-16-osával közös gyakorlatot folytasson a magyar vadászrepülőkkel, mindenekelőtt A-A feladatkörben. Ugyanez a társulat 2001 augusztusában már…..
Collingwood 2010.04.23 15:55:12
Sziasztok! Most olvastam az Index forumon (forum.index.hu/Article/showArticle?t=9067418&la=99719197), hogy Ferihegyre megjott egy KC-135-ös, valószínuleg a gyakorlat miatt. A hétvégén mindenképp megyek ki a reptérre, szeretném lefotózni. Nem tudjátok véletlenul, hogy hol áll a gép?

Udv`

Collingwood
Collingwood 2010.04.23 16:19:41
@zord: Köszönöm a gyors választ. Ma már biztosan nem jutok ki, remélem, holnap még itt lesz.

Collingwood
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ami engem illet, amennyire vissza tudok emlékezni, zsenge gyermekkorom pályaválasztási elképzelései között (a szinte kötelező kovboj, villamosvezető és űrhajós után közvetlenül) előkelő helyen szerepelt a vérszomjas kalóz. Kismy mai…..
Collingwood 2010.04.21 16:04:14
@Rohleder: A "The hunt for the red October" - Vadászat a Vörös Októberre c. film magyar szinkronjában a hajócsavart is sikerult légcsavarra fordítani.

A másik kedvenc "leiterjakabom" az .50 cal machine gun forditasa: 50mm-es gépágyu. Ezzel már annyiszor találkoztam, hogy nem is bosszankodok rajta.

De, hogy ne csak negatív példákat soroljak: Patrick O`Brian Aubrey/Maturin sorozatából megjelent két kötet magyarul is. A fordítónak nem lehett könnyu dolga-a könyvek elképesztö részletességgel ábrázolják a Nelson korabeli Royal Navy mindennapjait - de megoldotta. A fordítás nagyon jó lett.
Collingwood 2010.04.21 16:36:48
@Titus Pullo Urbino: Ez nagyon jó:)

Pedig milyen szépen hangzik ez németul: Möge die Macht mit euch sein.

Elnézést, ezt nem tudtam kihagyni, német szinkronnal láttam elöször a Csillagok háboruját, és ezek a mondatok bevésödtek a memóriámba.
A 2. világháború idején számtalan erőd, bunker, és egyéb védelmi építmény készült, amelyek közül sok még ma is látható. Egyes erődítések méreténél csak haszontalanságuk volt nagyobb. A briteknek viszont volt egy erődrendszerük, amelynek tagjai hasznosnak bizonyultak, és…..
Collingwood 2010.03.18 15:00:54
@proletair: Ez a berlini monstrum igen remiszto. Epiteszeti szempontbol az angol verzio nyert nalam. Hatarozottan tetszenek ezek a bokaig a vizben allo birodalmi lepegetok:)
Collingwood 2010.03.18 15:32:02
@vén betyár: Nagyon szivesen. Az az epitmeny, aminek a honlapjat linkeltem, kis tulzassal ma mar viztorony:). Van egy hatalmas medencejuk, ahol capak uszkalnak... Nagyon jol nez ki
dmarci barátunk, aki olvasónak lelkes, ám kommentelésben egyébként nem valami szószátyár keresett meg ezzel a cikkel, amely jónéhány feldolgozást megélt már. Hogy mennyit? Megnéztem például, hogy az Amazon hány találatot ad Entebbé-re. Százötvenhármat... csak könyvből, meg…..
A harci cselekmények egyik (emberjogi, humanitárius szempontból különösen neuralgikus) kérdése a hadifoglyoké, illetve a velük való bánásmódé. Grg olvasónk elmorfondírozott a dolgon és úgy döntött: megkérdezi a lemilesek örvendetes módon gyarapodó közösségének tagjait,…..
A lemilen már elég sokszor előfordult, hogy egy-egy többrészes poszt első fejezete után a feldühödött kommentelők terrorizálták a szerzőt, megfenyegetvén, hogy macskákkal tétetik tönkre szépen ápolt pázsitját. Viszont ahogy alább olvashatjátok, a macskák másként emlegetve is simán passzolnak a…..
Úgy tíz nappal ezelőtt a lemilközösség meggyőző többséggel kinyilvánította azon akaratát, hogy a finn hadseregről szeretne olvasni egy-két érdekességet. A szerkesztő (vele született populista demokratikus meggyőződésének köszönhetően) meghajol a tömegek előtt: íme…..
Collingwood 2010.02.22 22:57:16
@Markgraf: Tényleg nem Zerok ellen harcoltak, de 1943 után már szembekerültek Hawker Hurricane-ekkel, Lagg-3-asokkal, Mig-3-asokkal, P-40-esekkel is. Emlékeim szerint kb. 25 lelőtt ellenséges gép jutott minden légiharcban elvesztett Brewsterre. Ez még úgy is szép teljesítmény, hogy eleinte elavult orosz típusokkal kellett megküzdeni (I-15, I-153, I-16).

Más: még senki sem említette a finnek legjelentősebb haditechnikai fejlesztését, a Molotov koktélt. (olyat is olvastam, hogy ezt a fegyvert már a spanyol polgárháborúban is használták, de az elnevezés biztosan a téli háborúban született)
A tánchoz leggyakrabban ma már ötvenhárom kilós fiúkat és harmincnégy kilós lányokat társítunk gondolatainkban, ahogy a múlt heti agárversenyről megmaradt rajtszámokkal a hátukon bizarr mozdulatokat végeznek. A háttérben a szpíker bennfentes szöveget mormol imaszerűen, amit…..
Collingwood 2010.02.19 17:37:47
Sajnos meg a munkahelyemen vagyok, es a belinkelt videokat itt nem tudtam megnezni (atok a proxy server beallitasaira), de lattam regebben egy haka videot (talan pont Adi Dasslerek egyik reklamjat), ahol nemcsak a csapat maori tagjai, hanem a sapadtarcuak is lelkesen nyomtak a hakat. Az egyikukon nagyon latszott, hogy az osei valahonnan a Brit szigetekrol szarmaznak (voros haj, sapadt bor...), de ugyanolyan atelessel jarta a tancot:) Eleg mokas latvany volt.

@tiboru: a tengeri utvonalak, a halaszat es a partszakaszok ellenorzesere a legiero a legalkalmasabb (nagy hatotavolsagu jarorgepekkel). Ilyenekkel rendelkezik is a RNZAF. Vannak tovabba szallitogepeik (merevszarnyuak es helikopterek). Harci gepeik viszont tenyleg nincsenek, koszonhetoen egy nehany evvel ezelotti dontesnek, mikor is utod nelkul kivontak az A-4 Skyhawkjaikat.
Kedves olvasónk, Cifu küldte ezt a cikket, amely a hidegháború kevéssé ismert frontvonalait mutatja be. A semleges Svédországnak a szovjet haditengerészet tengeralattjáróival kellett szembenéznie, amikor azok keresztül kasul cirkáltak a svéd felségvizeken. Hogy miért tették ezt, az…..
Állítólag egy yorki hittudós, bizonyos Ealhwine mondta először, valamikor a setét nyolcadik században, hogy vox populi: vox Dei (a nép szava Isten szava), noha már ő sem értett vele egyet, de ez gonoszkodó mellékszál. Csak azért kezdtem ezzel a klasszikus (amúgy szerintem…..
Hogy túlságosan ne kényelmesedjetek el, mindaddig, amíg az általatok megszavazott meteós poszt el nem készül, egy újabb vitaanyagot szeretnék a rendelkezésetekre bocsátani, melynek előzményeit egy másik blogból másolom át. A vita központi témája (amit odaát csak egy rövid…..
Collingwood 2010.01.26 17:23:03
@bryan: "A különlegesek úgy a leghatékonyabbak, ha lélektelen gyilkológépek" - ezzel vitaba szallnek. Ha a kulonleges alakulatoknak fegyvert kell hasznalni, akkor az sokszor azt jelenti, hogy elszurtak az akciot (pl.: melysegi felderites, diverzios tevekenyseg, celmegjeloles a legieronek).
A konteótudomány (művészet?) külön fejezetét képezik azok a rejtélyes földrajzi helyek, ahol a gonosz összeesküvők meghúzzák magukat, s fondorlataikat ezeken az eldugott, általában néptelen vidékeken szövögetik, mindannyiunk legnagyobb megelégedésére rémületére. Mai…..
Van pár említésre méltó érdekesség az Operation Aurora-val kapcsolatban, amikről jobb ha innen értesültök, és nem mondjuk az indexről: A 0-day IE exploitot Dino Dai Zovi (állítása szerint) megbízhatóan "portolta" IE7-re WinXP és Vista alá A legjobb védekezési…..