Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bölcsuhu

0 bejegyzést írt és 168 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Harvardon dolgozó Arkhat Abzhanov-ot már évek óta izgatja az arckoponya evolúciója. Hogy miként alakult ki, hogyan evolválódott/evolválódik egyes fajokban (posztdokként Cliff Tabin laborjában pintycsőr evo-devoval foglalkozott). Most az Evolution című újságban megjelent…..
bölcsuhu 2020.11.09 21:07:34
Megengedve, hogy a madárembriók egyedfejlődésének a manipulációjából le lehet vonni ilyen következtetéseket, azonban paleontológus szemmel nézve a madárcsőr evolúciója másként néz ki. A madarak diapszid koponyájú hüllőkből alakultak ki, a dinókkal, pterosauruszokkal, krokodilokkal, gyíkokkal, stb. együtt. Erre a koponyatípusra jellemző, hogy a szemgödrök összeérnek s így az az agyüreg mögöttük végződik. Ez az arckoponya csontjainak jelentős változásával is jár s szinte valamennyi típusnál meghosszabbodnak az állkapcsok s kialakulhat egy csőrszerű képződmény. Ennek a szerepe elsősorban a táplálkozásban van s ezért nem találunk nagy formagazdagságot az esetükben. Fogakkal ellátva vagy anélkül, a cél a táplálék megragadása, feldarabolása, megőrlése. Ez a helyzet a dinoszauruszok, pteroszauruszok, de a gyíkok, krokodilok, a gyíkfarkú ősmadarak esetében is. (Kivételt csak a kígyók képeznek, ahol a fogak - ha vannak, csak a préda fogva tartását és megbénítását - a méreggel bíróknál - biztosítják s emiatt a csőszerű megnyúlás is fejletlen). A valódi madarak esetében a madárcsőr kialakulásának az oka a kéz és a szárnyujjak szerkezetének és a szerepének a megváltozása. A szárnnyá alakult mellső végtag mozgásbeli funkcióján kívül, a többi egykori szerep mind a csőrre hárult. Ennek következtében alakult ki a neognath madárkoponya típus. (A különbség a paleognath és neognath koponyatípus közt az, hogy az előbbinél a basisphenoideum és a pterygoideumok közt egy őket összekötő nyúlvány van, míg az utóbbinál ez hiányzik s így a szájpadcsont és a röpcsontok mozgékonyan izesűlhetnek egymáshoz). A mai futómadarak többségénél ez a jelleg nem alakult ki, megmaradt az ősibb forma, ami arra utal hogy az evolúciójuk során korán elváltak a neognath típustól, másrészt az életmódjuk nem is tette szükségessé ennek a jellegnek a megjelenését (a mai futómadarak csőre - a szélsőségesen specializálódott kivicsőr kivételével - alig különbözik a gyíkfarkú madarakétól s egyben az Archosaurida ősökétől).
A tudomány nem ad egyértelmű választ. Sok tényezőt kell figyelembe venni: hogyan hatnak a szívre, az agyra, a viselkedésre. Az időtartam is fontos, mert bizonyos hatások csak hónapokkal, évekkel később jelentkeznek. A kutatást az is nehezíti, hogy az alkohol hatásait régóta vizsgálják, mint a…..
Matolcsy György hosszú idő után végre igazat szólt. A növekedés.hu-n tett közzé egy cikket, amiben egy vadi új, a családoknak szóló hiteltámogatási programot mutat be "Új Otthon Program" néven. Két dologról fogunk beszélni. Egyrészt a programról, másrészt az egész mögöttes értelméről. Új Otthon…..
Darwin-nap alkalmából tegyük fel a címben szereplő kérdést. Szeretjük azt gondolni, hogy az ember az egyetlen faj az állatvilágban amelyik gondolkodni képes. Mivel pedig ismeretes, hogy agyunk komplexitása az egyik legnagyobb evolúciós vívmányunk, adódik a feltevés, hogy az emberi agy a gondolkodás…..
bölcsuhu 2016.05.04 19:57:01
@fordulo_bogyo:
a pofátlanságnak is van határa...no cemment
bölcsuhu 2016.05.04 19:57:10
@qbr:
Félig igaz: az agyunk az érzékszervek harmadik része. DE ezenkívül számos más funkciója is van (motorikus, asszociációs, stb).

Az érzékeléshez három rész szükséges:
- az ingert érzékelő érzősejtek;
- érzőpálya amelyen az inger továbbítódik az agyba;
- az agyi érzőközpont, ahol kialakul az érzet.
bölcsuhu 2016.05.07 14:35:06
@pounderstibbons:
Bogyó havered ugyanazt a módszert használja a vitánkban,amit a komcsi diktatúrák az ellenzékükkel: hülyének állítják be őket és pszichiátriai kezeléssel diszkreditálják őket! Ő is ezt próbálja pár hozzászólásában. Bár jól tudja kivagyok s ismeri a munkásságomat, látványosan kioktat általános és középiskolai genetikai alapfogalmakból. Miközben a vita egészen másról szól!
Úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a a Vh. után a Csendes Óceán korall zátonyain végzett pl. francia atombomba kisérleteknek a hatása a különálló szigetek hasonló élővilágára hasonló eredményeket hozott volna, mintha nem tudná, hogy pl. a hirosimai robbantásnak sok ezer, évtizedek múlva elpusztult áldozata (tehát nem közvetlenül sugárfertőzésben) hasonló tüneteket mutatott, mintha nem tudná, hogy a baktériológiai laborokban a világ különbözö tájain képesek ugyanolyan kórokozó törzseket egymástól függetlenül előállitani, még ha ezt titkolják is, stb. S ha tudja ezeket, akkor miért tagadja vehemensen, hogy a természet nagy "laboratóriumában" is végbemehet ugyanaz a mutáció egyszerre egyidőben vagy különbözőben s több egyedben is? Miért a baktériumokból indul ki, amelyek osztódással szaporodnak elsősorban? Egy elefántból nem lesz kettő, majd négy, 8 stb. s az sem biztos, hogy az illető elefántbika egyáltalán nemzési lehetőséghez jut hosszú élete során! A világban számtalan olyan bizonyitottan genetikai betegség, malformáció fordul elő, amely egymástól teljesen független populációkban jelenik meg, s a populáció egymással rokonságban nem levő egyedeinél is. Mindez cáfolja a dogmáját, de persze én vagyok a hülye, aki a XIX. sz-i genetikát sem ismerem szerinted! Gratula nektek.
Még januárban több írásban is megemlítettem, hogy már látom előre a CSOK károsultak hadát. Sajnos a törvény és a szabályozás egyáltalán nem teljes, nem korrekt és folyamatosan önkényes módon változik. Az ügyfél ma már nem bízhat a bank állításában sem, hiszen eljutottunk odáig, hogy a közjegyző…..
Malia Obama a Harvard mellett döntött, azaz jövő szeptembertől a világ egyik legnevesebb egyetemén folytatja tanulmányait – jelentette be a Fehér Ház vasárnap. Az amerikai közvélemény már hónapok óta találgatta, hogy Barack és Michelle Obama gyermeke vajon melyik felsőoktatási…..
Egy ideje lehet tudni, hogy Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem PhD fokozat nélkül kinevezett rektora nem nyugszik a bőrében, és a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény rendelkezéseit aprópénzre váltva egy olyan tervet akar átnyomni a magyar tudományos közösségen, ami joggal bőszít fel minden…..
  A szerző keresi a témát vagy a téma találja meg az embert? Mindkettő igaz, sőt kéz a kézben jár. Megfogalmazódni látszott egy kérdéskör, s miközben körbe jártam, rábukkantam egy másik lehetőségre. Lábra akartam passzolni, de egy ütempassz lehetősége sejlett fel. Nem tudom, bejön- e, de egy…..
bölcsuhu 2016.04.25 13:08:09
@Attilajukkaja: ja, neked az fáj, hogy 2010 óta nem süthetitek a pecsenyéteket a tűznél, mert el lettetek kergetve ahogy s ahova Horn Gabika is mondta! Részvétem, de nincs visszaút számotokra, akkor csak szenvedjetek....
bölcsuhu 2016.04.25 13:09:00
Az élet úgy hozta, hogy egymás után két bejegyzést is kell szentelnünk Matolcsynak. Nem szívesen foglalkozunk ezzel az alakkal ilyen gyakran, mert neve leírása beszennyezi a klaviatúrát. Mégsem térhetünk ki az általa teremtett mocsok elől, mivel néhány nagyszerű ember kitartása, a köztársasági elnök…..
Most olvasom a hírt a Magyar Földrajzi Társaság honlapján, hogy a szakiskolák döntő többségében idén szeptembertől megszűnhet a földrajz oktatás. Mivel a Pangea blog alapvetően földrajzos, és remélhetőleg némi hatással van a hazai földrajzos ismeretterjesztésre, nem mehetünk el szó nélkül a…..
bölcsuhu 2016.04.22 20:18:51
@Ylim: Te idióta! A szakiskolák, szakközépiskolák már tavayl óta nem a KLIK-hez tartoznak,ahanem NGM-hez! Pofáztok, a legalapvetőbb információk hiányában is, mert a frusztráltság miatt a gutaütés közelében jártok.
A március 15-ei pedagógustüntetés szervezőinek, a Tanítanék Mozgalomnak véleménye szerint a tankötelezettség csökkentése és a szabad tankönyvválasztás eltörlése két rendkívül rossz döntés volt a kormányzat részéről, amelyet azonnal vissza kellene vonni. Sőt, az iskolai szegregáció ellen is fel…..
bölcsuhu 2016.04.21 13:13:19
@Sir Galahad: ezek az idióták még sohasem voltak osztálykiránduláson, mert akkor láthatták/tapasztalhatták volna, hogy a leglassabbak iramát kell mindenkinek tartania, ha nem akarnak kilométeres libasorban haladni. Pont ez a helyzet a tanulásban is.
S akkor a lemaradottak szándákos órazavarásáról még nem is szóltunk semmit s a miattuk elvesztegetett időről.
PKP közösség Orbán, a gyáva 2016.04.18 15:46:44
Sok téveszme él a magyar emberek körében, ilyen az is, hogy Orbánnal végre van egy vezetője az országnak, amelyik bátor és erős, így határozottan vezeti a nemzetet egy jobb világba. Nem olyan girbe-gurbán, ahogyan az volt a demokráciában: még egykor a szocik alatt "sodródott" az ország, s vett…..
Csapó Gábor a Heti Helyzetben egy régi tanárára hivatkozva egy pohárral mutatta be, hogyan is működik a nemi erőszak, ezt nézze meg mindenki ebben a posztban, mert tényleg elég súlyos, ahogyan a Kiss László-ügy egészen érthetetlen reakciókat vált ki az emberekből. A Sport TV még tegnap küldött ki…..
Ez egy rövid írásocska lesz csak, nyugi. Szóval épp most bukkantam egy hírre, miszerint a Lízingszövetség és a GÉMOSZ betiltaná a nyolc évnél idősebb autók importját. Többek között azt írják indokként, ettől több új autót tudnak majd eladni. Ez persze nettó hülyeség, egy – mondjuk – 15 éves olcsó…..
bölcsuhu 2016.04.08 19:35:36
@Thoreau: felőlem maradhatsz hülye, ha nem fáj neked!
bölcsuhu 2016.04.08 19:56:31
@fidesz maszop dk egykutya: az nem tud róla, akit nem is érdekel. Ja, meg akinek nincs esze.
bölcsuhu 2016.04.08 19:57:09
@fidesz maszop dk egykutya: az nem tud róla, akit nem is érdekel. Ja, meg akinek nincs esze.
Vannak olyan események, amelyekkel az ember azért sem foglalkozik, mert úgy érzi, hogy az azokban való legkisebb részvételtől maga is beszennyeződik. Ilyen történés -a most ismételten napvilágra került- Kiss László szövetségi kapitány 1961-ben megesett -csoportosan elkövetett- nemi erőszak ügye,…..
bölcsuhu 2016.04.08 12:15:44
@Kényszerbagoly: mivel hetkkeel később lett a feljelentés miféle orvosi látleletről hazudoztok patkányok? Milyen dátummal és milyen diagnózissal volt? A szülők magas rangú rendőrtisztek voltak!
Függetlenül minden társadalmi, vallási, politikai meggyőződéstől mindannyiunk közös ügyének kell tekintenünk az erőszak elleni küzdelmet. E szerint kell tenni azért, hogy azokat, akiket józanész, erkölcs és gerinc nem tart vissza, a hosszas börtönbüntetés és a társadalmi páriává válás kilátása…..
Lassan összeáll a kép Kiss Lászlóról és arról is, hogy miért most derült ki, hogy az úszómester fiatal korában egészen aljas módon erőszakolt meg egy fiatal lányt. Innen már csak egy lépés, hogy megtudjuk, milyen sorsa lett az áldozatnak, épp elég szomorú az is, hogy már nem él, tehát elég fiatalon…..
bölcsuhu 2016.04.07 17:06:22
Az Európai Unió tagállamai kötelezettségként írhatják elő a menedékkérők számára, hogy hol telepedjenek le, illetve tartózkodjanak – és bár az Európai Unió Bírósága megválaszolta az előzetes döntésre előterjesztett kérdéseket, mégis szükséges, hogy további kérdéseket is megválaszoljunk. Forrás:…..
Deansdale Nyelvészkedjünk 2016.03.27 12:45:30
Magyarországot valamiért mindenki más olyasmi nevekkel illeti, mint ungarn és hungary. Viktorunk állítólag egyszer megjelentette a weblapján, hogy "az országnév, Hungary is azt jelenti, hogy „a hunok földje”". Erre rögtön lecsaptak a regresszív magyarellenesek - jobb az ilyesmit csírájában…..
bölcsuhu 2016.03.28 20:39:16
@chrisred: Mint már írtam, az emberi természet nem változott az utóbbi évezredek alatt. A kereszténység terjesztése sem volt egy békés folyamat. Annak i megvoltak az emberi és tárgyi áldozatai. Egyik ilyen a rovásírásos emlékek eltüntetése volt.
bölcsuhu 2016.03.28 20:48:52
@Gazzella: De pont a linkelt cikk elején van leírva feketén fehéren, hogy:
1. pogánynak lett nyilvánítva,
2. hogy az idegen származású papok jártak elől a pusztításban.
Persze, titokban fennmaradt (ha nem ez lett volna, mi sem tudnánk róla!), de a megvilágosodás későn jött és ki tudja, hogy milyen értékek vesztek el.
bölcsuhu 2016.03.28 21:02:55
@Gazzella: Már írtam, túl nagy hitelt adtok az egykori feljegyzéseknek. Az egyház ugyanezt tette pár évszázaddal később Amerikában! Nem kellett hozzá királyi rendelet, a pogányságot írtani kellett minden eszközzel. Miért pont a rovásírás lett volna kivétel? .
Egy újabb dolog amibe az ellenzék beleköthet vagy valós aggályokról beszélünk? Beépítik a Városligetet? Csökken vagy nő a zöld terület?..
bölcsuhu 2016.03.20 19:27:31
@Wandál: te már tervezetten vagy ilyen hülye, vagy csak utána fajzottál el?
bölcsuhu 2016.03.20 19:50:38
@Wandál: miért? dicsőség talán, hogy régóta hülyeségeket írkálsz ide?
Juhász Pétert karaktergyilkolják, a Nézőpont szerint Pukliék a szír bevándorlókat támogatják, a Rogán Antal elleni bizonyítékok adathordozója megsemmisült, a városligeti fákat viszont kivágják, ha törik, ha szakad. Kezd nagyon eldurvulni a küzdelem a kormány és ellenzéke között, ami azt vetíti…..
bölcsuhu 2016.03.19 17:57:43
Mi van az agyunkban, legfontosabb szervünkben, ami nagy valószínűséggel a világegyetem legkomplexebb objektuma is egyben? Természetesen neuronok. De kielégítő ez a válasz? Ha azt kérdeznénk, hogy mi van egy könyvben, és azt a választ kapnánk, hogy betűk, akkor nem lennénk vele túlságosan…..
Régóta tudjuk, hogy a politikusok beszédeit nem a politikusok írják, ettől függetlenül velük fogják azonosítani az elhangzott mondatokat. Orbán Viktor úgy érezte, hogy a nemzeti ünnepen a szokásosnál is több aktualitást építtet be a beszédébe, és olyan szélsőséges retorikát rendel magának a…..
bölcsuhu 2016.03.17 18:26:16
@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: az azonnal a legszerencsésebbeknek is pár hét volt. Nem azt írtam, hogy mindenki töltött ott éveket, hanem hogy akár annyit is egyesek! Szövegértés?
bölcsuhu 2016.03.17 18:31:26
@wolves84lb: a szegediek muszáj bekattanjanak? szerencsétlen balliba banda...élvezzétek az "utolsó vacsorátokat! Jellemző rátok...
bölcsuhu 2016.03.17 19:10:35
@fidesz maszop dk egykutya: röhögj kínodban, nehogy már megüssön a guta dühödben....hülye jobbikoska.
Magyarországon a közpedagógusok vívják az osztályharcot. A március 15-ei tüntetési felhívásban a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25, a Tanítanék Mozgalom 4, az Oktatói Hálózat 5, a Civil Közoktatási Platform 12 pontja melletti kiállásra szólítanak fel a szervezők. Hosszú ideig annyira semmibe…..
A dél-afrikai Rising Star barlangrendszer neve múlt hétig csak avatott barlangászoknak mondott valamit. Azóta azonban - még ha nem is pusztán ismeretterjesztő lapokat, újságokat és szociális médiát bújunk - szinte a csapból is ez folyik. Az történt ugyanis, hogy az évtized egyik…..