Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koopac

67 bejegyzést írt és 534 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem ez az első alkalom, hogy erről a sorozatról írok, de talán furcsának tűnhet, hogy most kifejezetten a 6. évadot választottam témául, hiszen korábban nem beszéltem külön az egyes évadokról. Hogy ezúttal mégis megteszem, arra egyetlen mentségem van: az, hogy a 6. évad alapvetően különbözik a…..
A mezőgazdaság egyik alapjai a talajba juttatott foszfátionok PO43-, amely a növények által könnyedén fölvehető, ebből fedezik a foszforigényüket. Azonban a foszfát jelenleg nem-megújuló nyersanyag, azaz a magas foszfáttartalmú kőzeteket bányákból hozzák a felszínre, amikor…..
Koopac 2015.02.20 08:07:02
@Sexcomb: Gondolom, most nem teng túl a foszfit a talajban, de ha ez a módszer elterjedne, akkor biztos lenne egy-két ilyen eset.

Ez is egy olyan stratégia, hogy a kívánt növénynek előnyt biztosítunk a gyomokkal szemben. Hasonló ahhoz, mint amikor növényi mérgekre rezisztens haszonnövéneket termesztünk (pl roundup). Óriási előnyt jelent, mert ugye nem kell gyomokkal foglalkozni, megnő a termelés stb. Viszont a horizontális géntranszfer miatt csak ideig-óráig alkalmazható. Ahol régóta használják, ott kezdenek terjedni a roundup-rezisztens szupergygyomok.

Kérdés, hogy egy kilátástalan ilyen fegyverkezési versenyben érdemes-e ennyi pénzt és energiát beleölni abba, hogy pár évig, talán évtizedig jó legyen nekünk.

Lehet, hogy igen, nem vagyok közgazdász. De nem szabad, hogy ezek az átmeneti kis sikerek eltereljék a figyelmet a probléma magváról: miért ennyire gyengék a haszonnövényeink, miért ilyen sebezhetők a művelt földek? Erre sincs persze egyszerű válasz, de érdemes lenne a monokultúra és a genetikai egyféleség táján keresgélni, és megpróbálni itt sikereket elérni. Pl gyorsan fel lehetne javítani tájfajtákat, sőt vad populációkat génmódosítással, ha tudnánk pontosan, milyen géneket kell megcélozni.
Update: jönnek az első MastCam fotók! El fog tartani egy darabig, amíg mind eljön, és ez még csak a 34 mm-es kamera, a 100 mm-es objektív még nagyobb felbontásra lesz képes! Egy nyers kép egy kerékről, alatta pedig a Gale-kráter fala (credits: Daniel Machacek). Ezt meg a…..
A legutóbbi bejegyzésem óta sokkal többet tudunk Schmitt Pál doktorijáról. Ha sorra vesszük a tényeket számomra az derül ki, hogy a doktori az akkori szabályoknak megfelelt, bár szellemiségükkel nem. Ha értelmezésem helyes, ilyen alapon a doktorit visszavonni nem lehetne, a plágium…..
Londoni lecsúszott fizikus, aki a hajléktalanoknak mutatja meg, hol van az ingyenkonyha: Szupravezető.  Üdv:Pázmány Péter..
A kormány egyszerre próbál megfelelni a piacok elvárásainak és áll ki határozottan az IMF-tárgyalásokon gazdaságpolitikája mellett. Hol a nyerő stratégia? A Gumiláb (Footloose) című film emlékezetes jelenete a „gyáva nyúl futam” (chicken run). Kevin Bacon és…..
Épp tegnap panaszkodtam, hogy Pázmány Péter már nem látogat bennünket, hát, most megtalált. Van olyan ugyanis, hogy egy poén ott lóg a levegőben, de kollektív tudatalattink fényes bizonyítékaként – mintegy íratlan társadalmi szerződés hatálya alatt – senki sem süti…..
Ma egy kis szóvicc-csokorral kedveskedünk mindenféle nevű olvasóinknak. Ede például ilyet szólt: – Mi az amiben az irániakkal kapcsolatos bírósági jegyzőkönyveket tárolják? – Perzsák. Néha Pázmány Péter is beköszön még Mikorka Kálmán postaládájába: Júlia…..
Kevesen mondhatják el magukról, hogy a mosolyuk olyan, mint a magyar hangjuk. Ő igen. Cool, kajános. ..
Van ebben minden. Híres rapper, autóversenyző, Micimackó. Kíváncsi vagyok, ki mit hoz ki belőle. Én csak idebiggyesztem, hogy ezért a rajzért is El Visco Stellot lehet szidni. Ki mint veti ágyát... ..
Ne a szóviccre tessék koncentrálni, hanem csak ellazultan gyönyörködni BaaZooKaa képében.           repülôszerencsétlenség..
Koopac 2011.12.01 20:06:06
Sanyi írta nekünk a napokban, mi pedig a Brazil GP alkalmából (késve) tesszük közzé: Az Indexen lehet szavazni arról, hogy kin látnánk szívesebben a kalocsai mintás overallt, Hamilton vagy Button. Én személy szerint mind a két McLaren..
Sikeresen elstartolt Floridából a NASA rovere, és már el is kezdte fogyasztani a kilométereket a vörös bolygó felé. Az Atlas-V rakéta bármiféle fennakadás nélkül, tankönyvszerűen indult, ismét tökéletes startot produkálva. Videó itt.     Az izgalom most véget ért,…..
Napi Borzasztó Szóvicc Törpe 2011.11.25 08:03:00
Üdv!Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalra, mivel eddig azt hittem nincsen egy hozzám hasonló, nem teljesen ép embereket összegyűjtő hely. Itt végre feltehetem a kérdésem, melyre a "Hülye vagy!" és a Mennyé'  te a jó..." reakciókon kívül más választ nem…..
Írhattam volna, hogy csélcsapja, de nem írom.A Star Wars hét jegyében: Far, far, avagy Anna, kin SkywalkerÜdv: El Visco Stello..
Koopac 2011.11.19 15:43:11
Svante Pääbo professzor 2010-ben jelentette be, hogy DNS-vizsgálatai szerint a mai ember keveredett a Neander-völgyi emberrel. Azóta e mailekben jelentkeznek nála Neander-völgyiek vizsgálatra, vagy ajánlják figyelmébe férjüket, feleségüket. Svante Pääbo, a Max Planck Intézet…..
Koopac 2011.11.18 14:30:04
@MacChicken: Igen, például a busmanok kitűnően alkalmazkodtak a sivatagi környezethez, sokáig elszigetelten fejlődtek. Sokkal tovább bírják ki víz nélkül, mint mi. Az európaiak meg - sok ázsiaival ellentétben - sokkal inkább képesek a tejet táplálékként hasznosítani felnőtt korban. Persze, hogy az egyes rasszok vagy fajták különbözőek, megvannak a saját "szuperképességeik", és jellemzőik. És abban is igazad van, hogy egy-egy csoport története pontosan bevésődik a génekbe, és látható, hogy mikor, kivel keveredtek és milyen környezetben éltek. Nem lehet pontos határt húzni az alfaj, rassz vagy változat között, és szerintem nem is kéne. A neander-völgyi is csak egy embercsoport volt, olyan, mint az ázsiai, európai, csak talán kicsit jobban különbözött tőlünk, mint mondjuk egy ázsiai, de azért még ebbe a fajba tartozott.

Egyébként az ausztrálok például nem csak neander-völgyi, hanem denisovai géneket is hordoznak. És ki tudja, hogy milyen kihalt csoportok génjei vannak bennünk, akikről esetleg nem is tudunk :)
Napi Borzasztó Szóvicc Titi 2011.11.16 07:00:00
... azaz kettő rövid  a mai nap termése. Az elsőt Andrásból a karácsonyi rajzok nézegetése váltotta ki, a második bÉLa gyilkos szóvicce. Kérem, én csak posztolok, felelősséget nem vállalok. - Hogy hívják a 3D-s Mikulást?- Térapó!- Hol él Sherlock Holmes segédje?-…..
Mai beküldőnknek sajnos nem sikerült leírni Ybl Miklós nevét, de valószínűleg nem is akarta annyira. El Visco Stello képe azt sugallja, hogy a híres építész titokban sith-lovag lehetett. A rejtvény megfejtése: A Jedi visszatér..
Pedig az nem is idő mértékegység! Akkor tartsunk Star Wars hetet, úgyis most volt 20 éves a Quimby. Ne erőlködjetek, én sem látok különösebb összefüggést a kettő között. Mindenesetre örülünk, hogy Té Ronaldinho távollétében is elláttok minket jobbnál jobb…..
 mer hiányzik a múlt idők jele. István írja vagy inkább Sándor:Örömmel jelentem, hogy megtaláltam Budapesten a Barátok közt...
 Ezt is a facebookon találtam...
Koopac 2011.10.22 20:28:23
Tudom, hogy ide azér elkél a 18-as 'kar'-ika, de nem akartam, hogy bennem maradjon, és ott károkat okozzon.bÉla                    Karthágó..
JeLo betekintést nyújtott a nyári szünetének dolgos hétköznapjaiba. Ennél kegyetlenebbül nem manipuláltak még unokát. A nagymamám non-stop a nóta tévét nézi és a nyáron az én agyamat is kimosta. Ez ihlette a következőképviccet. Se veled se nélküled élni nem tudok..