Regisztráció Blogot indítok
Adatok
APMKZS

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ritkán esik szó arról, mi a helyzet, amikor a (házas)pár két tagja között nincs egyetértés a menjünk vagy maradjunk kérdésben. Márpedig ez elég komoly probléma, mint azt a mai poszt szerzője, Péter is megtapasztalja. Ráadásul még azt is el kellene dönteni, hogy merre induljanak…..
APMKZS 2018.12.12 08:52:11
@komisz_kölök: ezt cáfolnám. Az kisebb gyerek második osztályos volt, mikor kijöttünk nulla német nyelvtudással, most hetedikes a gimiben. A nagyobbik tudott valamennyit németül, viszont már 16 éves volt. Itt érettségizett. Mindent lehet. Más kérdés, hogy mennyire érdemes erőltetni a gimnáziumot. De ez már elvezet a fő témától
Határátkelő Wales két év után 2018.09.10 06:30:00
Miért vág neki egy kormánytisztviselő apuka a külföldi fizikai munkának? Ez is kiderül József írásából, ami egy nem akármilyen történet, rengeteg tanulsággal és torokszorító pillanattal. Mutasd be te is a városod - hova érdemes menni, mit nem szabad kihagyni, mennyire könnyű…..
Minitrilógiává nőtték ki magukat Gábor Németországról szóló, a Tíz dolog-sorozatba írt posztjai. Miután elolvashattátok, mi az, ami tetszik és mi az, ami nem, most következzen mindaz, ami hiányzik neki Magyarországról. Te miért szeretsz (vagy nem szeretsz) abban az országban /…..
A blog rendszeres olvasói talán emlékeznek még Manóra, aki többször írt már Németországból, ahol immár négy éve él. Az elmúlt lassan négy évet pedig mi is végigkövethettük egy-egy írásban. Lássuk, hol tart most az életében!..
APMKZS 2018.04.03 19:17:01
@fhdgy: Ismerek valakit,aki otthon is tanár volt,külföldön is az. Otthon is szerette a munkáját,külföldön is szereti. Otthon nem tudott belőle megélni,külföldön elégedett a fizetésével. Szóval ilyen is van,szerencsére nincs minden tanár szükségszerűen csapdahelyzetben. A sok millió német emberről kialakított sarkos vélemény nekem is megütötte a szemem,ilyen fokú általánosítás felsőfokú végzettséggel rendelkező embertől - több mint furcsa. Kár,hogy nincs itt a posztoló,érdekelne a véleménye.
Határátkelő Mamma mia! 2018.02.20 06:30:00
A mai poszt Olaszországba visz, és talán a címből is kitalálható, hogy az anyaságról lesz megint szó. Ami meglepő, hogy amennyire családközpontúak az olaszok, annyira elengedik a szülők kezét a gyermek születését követően. Éva beszámolója következik, aki egy Torino melletti…..
APMKZS 2018.02.20 17:58:49
@Hari Seldon 2: Hát én ezt nem így látom. A szülés/születés az élet legnagyobb eseménye, fontos, hogy hol és hogyan történik, kik vannak körülötted. Ha jól tudom, neked ráadásul orvos a feleséged, kisgyerekeitek is vannak, így még sokkal inkább tudnod kellene, mekkora jelentősége van ennek.
APMKZS 2018.02.20 19:16:36
@Hari Seldon 2: Úgy vélem, hogy kevés nálam racionálisabb ember van, ettől függetlenül ebben a kérdésben nagyon nem értünk egyet. De ez nem baj, ez a téma amúgy is elég messze vezet a blog témájától.
(A poszthoz szervesen kapcsolódó, azt jelentősen árnyaló első rész itt található.)  DE VÉGÜL MEGLETT - SPARTATHLON 2017 Gyakran kérdezik, “hogy készülsz egy ilyen hatalmas versenyre”? Egyrészt nem gondolom sem hatalmasnak, sem versenynek (ez már a mentális készülés része, a legjobb mindent…..
Nagyon sok szempontból különleges Motkány írása, mely nyolc, Münchenben töltött év történetét öleli fel, és tart a mai napig. Érdekes, mert kíméletlenül őszinte (elsősorban önmagával szemben), és érdekes, mert kiderül belőle, sokszor évekig is tarthat, amíg valaki képes megtalálni a helyét, a neki…..
Teljesen egyedül, vagy családdal sem olyan könnyű nekiindulni, de egyedül, két gyerekkel pláne nem az. Márpedig mai szerzőnk, bj így vágott bele a franciaországi életbe, de úgy érezte, muszáj megpróbálnia. Te is hasonló helyzetben vagy, társ nélkül vágtál bele, esetleg gyerek(ek)kel a külföldi…..
APMKZS 2017.04.07 17:07:08
@lapetiteparisinne: Minden elismerésem az erőfeszítéseidért, gyógyulást kívánok a fiúcskának és drukkolok, hogy jól alakuljanak a dolgaitok. Kíváncsian várom a folytatást.
Két hete Gútán (avagy Kolarovo) futottam egy erőfelmérő tesztmaratont az alapozás kellős közepén. Ez az a része a Szlovákiának, ahol Hungaroring sima az aszfalt, sík a terep, csodás kerékpárutak vannak, kedves kis falvak. Tavaly is voltam Gútán vízkeresztkor, szerettem. Sífutórajtszámot adnak,…..
Svájcról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden flottul megy, pontosak, precízek. Mint már jó párszor kiderült, és ezt alátámasztja Ági mai posztja is, azért ez nem feltétlenül és nem minden területen van így. Üdvözöllek titeket a svájci egészségügy világában! (Gyorsan hozzátéve, hogy…..
APMKZS 2017.02.02 07:16:47
@GrandMasterB: Ez én is így látom.
Immár a harmadik részéhez érkezett a külföldön élő magyar gyerekeket bemutató sorozat, ám míg az első két részben (ha valaki lemaradt volna itt és itt pótolhatja) a kisebbek meséltek élményeikről, addig most és egy hét múlva a tinik osztják meg tapasztalataikat. Érdekes lesz látni, mennyire másként…..
APMKZS 2016.12.21 14:27:15
@Ginix: Nagyon jól látod a dolgokat, sokáig ez nekem nem volt teljesen világos, de a tapasztalat szerint valóban így van.
APMKZS 2016.12.21 15:49:11
@bpetya75: Nem több a szünet, csak más az eloszlása. Inkább az utóbbi (birja / szereti? a terhelést).
APMKZS 2016.12.22 13:14:59
@bpetya75: Köszönjük szépen.
Én is fognám vissza a mienket, de nem hagyja magát :)
Alapvetően nem kérdés, hogy amikor egy család külföldre költözik, akkor a gyerek szépen beiratkozik a helyi iskolába, és ott folytatja tanulmányait. Csakhogy ez nem mindig ilyen egyértelmű döntés, előfordulhat olyan élethelyzet, amikor a szülő arra a nem egyszerű döntésre jut,…..
APMKZS 2016.12.08 22:14:09
@pappito: Vizsgázni "csak" az otthoni tananyagból kell(ett) - persze azért az sem kevés. Értelme:
1. Ne felejtsen el / tanuljon meg jól és hibátlanul magyarul, tanulja meg a magyar történelmet, irodalmat, nyelvtant.
2. Segít a külföldi tananyag megértésében és elsajátításában (matekból pl. Magyarországon határozottan gyorsabban haladnak, mint itt). A többi természettudományos ismeret is csak javukra vált.
3. Az első időkben még bizonytalanok voltunk, hogy végleg maradunk-e, nyitva akartuk hagyni a lehetőségét egy esetleges hazaköltözésnek is.
4. A nagy otthon (is) akar érettségizni, ahhoz meg szüksége van az osztályozó vizsgákra.
A nagy uniós programok általában jól működnek, persze mindig vannak kivételek. Ilyen volt az a történet, melyben még tavaly novemberben kísérhettük végig, ahogy egy frissen érettségizett pár nekivág Németországnak a Your first EURES Job program segítségével. Finoman szólva is…..
Nem hétköznapi történet következik ma, hiszen Tímea és szép nagy családja komoly hányattatások után jutott el oda, hogy ma már mindannyian Németországban élnek. Ami nekem nagyon szimpatikus a történetükben az az állandó tanulásvágy és előretekintés, ami a legnehezebb…..
APMKZS 2016.02.16 08:47:54
@pappito: Szeretjük a gyerekeinket, örülünk, hogy vannak. Jól sikerült, okos, értelmes gyerekek. Biztos vagyok benne, hogy hosszú távon társadalmilag is hasznos, hogy ők megszülettek. Nem gondolnám, hogy a születésük előtt azt kellett volna mérlegelnem, hogy futja-e majd vajon iskolai táborozásra néhány év múlva.
APMKZS 2016.02.16 16:45:26
@Herr Géza: Ez nagyon biztató, ezek szerint csak türelmesen ki kell várni. A nagylánynál nyilván az is közrejátszik a hazavágyódásban, hogy 17 évesen Budapestről egy kis világvégi faluba költözni nem vidám dolog. Otthon sok barátnője volt/van, hiányoznak neki - mindamellett, hogy itt is vannak már - ha nem is olyan igazi barátnői - de társai, akikkel jól érzi magát.

@HardPötty: Köszönöm. Igen, a nicknév az ő nevük kezdőbetűi.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, ez így van. Az a baj, hogy nemhogy a végzettségemnek megfelelő, de egyáltalán semmilyen munkát nem kaptam - a jelentkezéseimre még visszajelzést sem nagyon.

@nl_eni: Köszönöm neked is a hozzászólást, biztatást. Igen, valóban kell legalább 2 év a nyelvtanuláshoz. Sok múlik a gyereken is, nálunk a lánykáknak ez valamiért könnyebben megy, a fiúk többet küzdenek vele.

@LittleG (uk): Még annyit a nyelvtanuláshoz, hogy nálunk a lányok szerencsére nagyon szeretnek olvasni és olvasnak is sokat, mindkét nyelven. Igyekszünk nagy hangsúly fordítani arra, hogy ne felejtsenek el magyarul sem. A két lánynak van otthon (Budapesten) is tanulói jogviszonya - magántanulók -, az iskolai szünetekben hazamennek és év végén vizsgáznak azokból a tárgyakból, amiket itt nem tanulnak (a nagyobbik magyarból, történelemből és földrajzból, a kisebb magyarból és matekból). Ez a rendszer valósznűleg nem lesz sokáig fenntartható, nagyon fárasztó, de így talán jobban elmélyül bennük a magyar nyelv, nem felejtik el olyan könnyen. Célul tűztem ki, hogy a gyerekek ugyanolyan jól és hibátlanul beszéljenek, írjanak és olvassanak németül is, magyarul is. Kíváncsi vagyok, mennyi valósul meg belőle.

@pappito: neked valahogy nagyon nem fér a fejedbe ez a gyereklétszám, sajnálom, ha neked nincs sajátod, és drukkolok, hogy legyen lehetőséged megtudni, hogy mennyi öröm van bennük. Mélységesen egyet értek az előttem kommentelőkkel - a gyerekek létszáma adott, lépjünk túl rajta.

@gabuschka: Először is köszönöm a hozzászólásodat, én sem tudtam volna jobban leírni.
Igen, ettől - az újabb anyagi problémától - mi is tartottunk. Nem lehetett előre tudni, hogy kapunk-e valami ellátást és ha igen, mennyit. A lényeg: mivel előtte mindkettőnknek volt németországi munkaviszonya, jogosultak voltunk a munkanélküli segélyre (Arbeitslosengeld I). Ennek összeg az utolsó fizetés (nem tudom, hogy pontosan mekkora időszak) egy bizonyos %-a. Az átképzés ezen időtartam alatt kezdődött, így továbbra is jogosultak vagyunk rá, az összege változatlan, de már "Übergangsgeld"-nek hívják (átmeneti támogatás?). Bár a német ismerőseink nem győznek sajnálni minket, hogy ennyi pénzből nem lehet megélni, nekünk elég, jut mindenre, ami szükséges. Persze lehet, hogy mi már edzettek vagyunk a beosztásban, nem tudom. A családi pótlék összege pedig nagyságrendileg pont fedezi a lakbér összegét.

@Muscari: köszönöm, jó ezt olvasni.

@diggerdriver: köszönöm Digger neked is.

@svájci sapka (ch): valóban elég nagyvonalú a német rendszer. Hozzátartozik azért a dologhoz, hogy nem azonnal kaptuk meg az átképzés lehetőségét. Sőt, nekem első körben a Jobcenterben azt mondták, hogy ilyen nem nagyon volt még náluk. Egyrészt várni kellett rá - majdnem egy évet, és közben aktívan munkát keresni, másrészt bizonyítani, hogy képesek vagyunk és akarunk is tanulni. Szerintem ez egy kölcsönösen előnyös szerződés: most valóban belénk kell fektetni a német államnak valamennyi pénzt, de hosszú távon ez semmi ahhoz képest, amennyit mi és a gyerekeink vissza fogunk neki adóban fizetni. Megbíznak bennünk és mi élünk ezzel a bizalommal.
APMKZS 2016.02.21 20:59:08
@Karma17: Köszönöm a kedves biztatást, nagyon jó érzés.

@midnight coder: sajnálom, ha nem látod, hogy mit nyertünk, Halbajusz nagyon jól elmagyarázta, ezúton is köszönöm neki. Nem szerettem volna hátralevő életemben segédmunkát végezni sem Magyarországon, sem máshol.
Azt nem tudom, hogy 10 év múlva mi lesz, most minden esetre lényegesen jobban, könnyebben élünk. Nem azon kell gondolkoznom, hogy vehetek-e még egy joghurtot, hanem azon, hogy milyen joghurtot vegyek.

@251y20dth és @Halbajusz: köszönöm a pozitív hozzászólást és a drukkolást.

@m.l.eszter: Szia, köszönöm, hogy jelentkeztél. Elnézést a késői válaszért. Bejelöltelek a FB-on a férjem, L. Gusztáv profiljáról. Milyen képzést fogsz elkezdeni?