Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bodóné Hofecker Zsuzsanna

11 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Allergének                                                                                                                                          clarapnaraujo / Flickr Mindegy, hogy szénanátha, asztma vagy ételallergia gyötör, nincs mit tagadni rajta: az immunrendszerünk szívás, ha…..
Pablo Caceres Contreras / Flickr Arról már talán sokan hallottak, hogy a varjak, szarkák és bizonyos poszátafajok felismerik az egyes embereket. Ezek a madarak az emberlakta területeken élnek, így hasznosnak és ezzel együtt természetesnek is tűnik részükről, hogy kifejlesszék ezt a képességet. De…..
Flickr – Allan Foster Könnyű a kvantumok világát a hétköznapi tapasztalattól végtelenül távolinak tekinteni, pedig bizonyos kvantumszintű okokra visszavezethető jelenségeket nap, mint nap megtapasztalunk. Ilyen például a felületi feszültség, amely miatt kisebb vízhegyet tudunk építeni egy érmére,…..
Bocsássatok meg azért, hogy nem tettem ki cikket már régóta. Azt a munkamódszert fejlesztettem ki, hogy elmentek minden izgalmas tudományos hírt, aztán várok néhány napot, hogy valahol megjelenik-e. Ha nem, akkor elkezdem lefordítani, kidolgozni. A biztonság kedvéért ellenőrizni szoktam, hogy amíg…..
 Gamma-kitörés                                                  Forrás: Flickr – European Southern Observatory’s photostream A kivételesen nagy tömegű csillagok (kollapszárok), amikor életük végén gravitációs összeomlással szupernóvává alakulnak, erős, keskeny gamma-sugárnyalábot bocsátanak ki…..
Forrás: Wikimedia Commons, George Gastin saját munkája, a képet szerkesztettem. A protetika mára nagyon messzire jutott a kalózos faláb-kampókéz technológiától. Nanotechnológiai fejlesztésekkel például sikerült mesterséges bőrt előállítani, amely révén az amputált személyek a művégtagjaikon is…..
Forrás: Wikimedia Commons – készítette: Przykuta, képjavítás: Pharaoh Hound – Husky A madarak képesek rá, hogy több ezer kilométer tájékozódás után ugyanoda érkezzenek meg évről évre. Ezt a Föld mágneses mezejének érzékelése miatt tudják megtenni, amely érzéket magnetorecepciónak is nevezik. Most a…..
FRISSÍTÉS 2016.02.22. – A kutatás egyik szerzője, Dr. Lengyel Máté tájékoztatása alapján a „preferenciák megfordulását" a „döntések rugalmas megváltoztatására" cseréltem. Ebből kifolyólag a keretes szövegrészt, amely a preferenciák megfordulásának magyarázatáról szólt, töröltem. Ezenkívül…..
Japán fizikusok az eddig legmeggyőzőbb kísérleti bizonyítékokat találták a tetraneutron létezésére. A mérleg immár arra billenhet, hogy e részecske nemcsak fikció, noha atomfizikai tudásunk ennek inkább ellentmondani látszik. Ha a RIKEN kutatóközpontban végzett kísérletet független kutatócsoportok…..
Az újonnan kifejlesztett hatóanyagok biztonságos alternatívát nyújthatnak a morfiumra a gyógyászatban. A kutatók felfedezték, hogy a szervezetben természetes módon előforduló anyagok, az endomorfinok[1] mesterségesen előállított változatai olyan hatékonyak a fájdalom enyhítésében, akárcsak a…..
Tisztelt Olvasó! Ennek a blognak a célja a tudósítás a magyarul még meg nem jelent kortárs természettudományos hírekről, elsősorban cikkfordítások formájában. A szándék az ismeretterjesztés, ám a blog emellett igyekszik minden szempontból korrekt információkat nyújtani a legújabb felfedezésekről…..