Regisztráció Blogot indítok
Adatok
huisje,boompje,beestje

0 bejegyzést írt és 76 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hallottatok már a Polder-modellről? Őszintén szólva én még nem, pedig a holland társadalom jórészt ezen a filozófián alapul. Persze nem csak ezért jó Hollandiában élni, hanem mert mindig a megoldást keresik, és kifejezetten pozitívan gondolkodnak – derül ki a Hollandokk posztjából, ami természetesen…..
huisje,boompje,beestje 2018.03.14 18:15:23
@Boborjnán1986: Végre valaki pont úgy gondolja, mint én. Mindig áradoztam itt ezen az oldalon is, hogy mennyire jó nekem itt. Mostmár tudom, hoga nemcsak nekem, és egyáltalán nem "túlpozitivkodom" az egészet. Akkor rajtam a világ szeme, hamarosan megírom, hogy miért jó? +10, Hollandiában. Amugy én a múzeumokon, történelmen, filmen, festményeken aklimatizálódtam.
Amikor az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, kipróbálják, milyen szuper lesz az élet az Európai Unión kívül, nem csak a saját sorsukról döntöttek, hanem kissé átrendezték a határátkelők célállomásait is. A szigetország rengeteg külföldre vágyó munkavállalót szívott fel, az ő (és a már ott…..
Ass blaster Pozitívan? 2017.06.07 18:40:53
Sokáig gondolkodtam hogyan vezessem be ezt az írást. Talán egy történettel kezdeném. Egyik kedves ismerősömmel ebédeltünk egy olasz étteremben. Valami olyasmit mondott hogy a barátai készülnek kitelepedni de még nem döntötték el hogy vidékre vagy Londonba költözzenek. Én meg mondtam hogy nem…..
Határátkelő Pozitívan? 2017.06.07 06:30:00
Nemzeti sport lett Magyarországon, hogy elmondják, milyen rossz a külföldön élő magyaroknak. Milyen érdekes, hogy amíg OTTHON éltünk, a kutya sem foglalkozott az életünkkel – írja Digger posztjában, ami egyfelől kis visszatekintés is az elmúlt évtizedekre, másfelől magyarázat a pozitív hozzáállásra...
huisje,boompje,beestje 2017.06.07 18:07:33
@Arthamyr: Nem érted, én otthon is 24 órát dolgoztam, heti 7 napban.Leszívták az agyam, napi 100-400km-t autóban ültem, napi 10-50 emberrel kommunikáltam, éjjel pedig az előző napi melóm gyümölcsét számítógépre vittem. S közben mindig mindent nekem kellet kitalálni, megoldani, jól , jobban csinálni, lihegett az ellenőrzés a nyakamban, hogy rajta kapjon. Na, ehhez képest maga az éden!
huisje,boompje,beestje 2017.06.07 18:56:36
@Arthamyr: Pozitívan? Ez volt a mai nap címe... És nagyon sok hideget és meleget is kaptam már ezért. :D De azt gondolom pozitív voltam mindig. Régebben azért, mert ezzel éltem túl, most meg alapállapotból.
huisje,boompje,beestje 2017.06.07 20:04:30
@Payrollerwitch: Naugye! :D Persze nyilván tudtam, hogy ennyi intellektuális munkát valamivel be kell majd foltozni. És tényleg... óriási adomány az egyszerű élet méltóságát élvezni. De!- tudjuk mindannyian jó esetben, hogy egyébként mire van agyi kapacitásunk, és milyen is az alkotó munkát élvezni. Nekem most ez az írás. Azután ha kevés lesz, majd lépünk. Vagy majd jön megint szembe az élet. Hoz valami lehetőséget, vagy berobbant egy bombát.... Ilyen ez.
Határátkelő Hol van az otthonod? 2017.06.01 06:30:00
A kérdés felmerült már itt, a blogon, most újabb válasz érkezett rá Zitától, Hollandiából. Talán nem sértek titkot, ha annyit elárulok, hogy a kísérőlevélben azt írta nekem, hogy praktikus tanácsoktól mentes az írása, mert arról sokan jókat írtak már. Inkább elidőzött a neki fontos és érdekes…..
huisje,boompje,beestje 2017.06.01 12:03:48
@kisrumpf: ez jó hír! :D
huisje,boompje,beestje 2017.06.01 13:03:46
@nl_eni: :D persze, szeretem a kávét!
huisje,boompje,beestje 2017.06.01 13:38:27
@nl_eni: küldtem priviben elérhetőséget
Szülőként nem lehet egyszerű megélni, amikor a gyerek külföldre költözik (pláne, ha az a külföld esetleg nem is Európán belül van), és noha a legtöbben nyilván próbálnak pozitívan és támogatólag hozzáállni, a helyzet mindkét fél számára nehéz. Te is hasonló helyzetben vagy? Otthon hagytad a…..
huisje,boompje,beestje 2017.03.15 21:49:30
@diggerdriver: Csak még azt áruljátok el, hogy mi a jó abban, hogy még nézik is egymást?! Szerintem ez borzasztó morbid. Kislányom, tereld már be a gyerekeket is a képbe, üljenek már kicsit ott hogy lássam őket. :D Milyen jó is nekem, hogy olyan régi a laptopom, hogy még kamera sincs benne. A telefonomban van, de azt titkolom. :D
Hány év kell ahhoz, hogy az ember fragyarul kezdjen beszélni, hogy a töltöttkáposzta helyett a sajt mellett tegye le a voksot (a szeletelt gyulai kolbász azért jöhet), és hogy egy éjjel arra riadjon fel, hogy csőtörés van a már rég eladott magyarországi házában, és fogalma sincs kit kell hívni?…..
huisje,boompje,beestje 2017.03.14 22:01:15
@The Devil Himself as. Zoole: Mindenki politizál, a nyelviskolában, a melóban, a neten, a barátok, és ja volt balhé itt Amsterdamban is, az egyik itt pár utcányira tőlünk, de nem hallottuk. Szerintem minden csoda 3 napig tart, de lehet, hogy csak kettőig, mégis jó hallani, hogy Merkel és Ayrault is felsorakozott kicsinyke hazánk mögött. :D
A személyes véleményem, hogy igen, egy kis ország is lehet karakán, és tényleg a liberalizmus nem a diktátorokról szól, hanem az élni és élni hagyni művészete. Mármost nem minden fér a liberalizmus köténye alá sem. Amúgy hagy ne kommentáljam hogy ki miért is tüntet itt, s ha nem jó neki itt akkor meg miért nőtt fel már hány generáció ebben az országban, mert na... jó itt. Akkor meg ha a diktatúra jobb opció, lehet gyakorolni "otthon". Nade mégis jó itt, akkor meg minek már a protestálás. Azt hiszem, megint bájosan fogalmaztam. :D
huisje,boompje,beestje 2017.03.14 22:13:30
@kisrumpf: Nekem is! Nem is tüntetek :D Amúgy nagyon vicces volt a véleményeket végighallgatni a különböző nációk szájából. A marokán a Rotterdami marokán polgármester tökösségét istenítette, a törökök csöndben voltak, vagy személyes sértésnek fogták fel egy török kiutasítását az országból, én magyar abbéli örömömet fejeztem ki, hogy akkor Viktorunk se jöhet utánunk, mert ő is a diktátor kategóriába tartozik, s meglehet őt is elegánsan elkísérik a határig, ezen a holland ismerőseim jókat röhögtek... és még egy posztra való adalék :D.
huisje,boompje,beestje 2017.03.14 22:52:59
@The Devil Himself as. Zoole: Konkrétan nem volt nekem se bajom még eggyel sem, csak a tüntetők hátterét próbáltam fentebb megfejteni.
Határátkelő Néplélek 2017.03.09 06:29:00
Írek, lengyelek, románok, magyarok (és persze angolok, meg sok más náció tagjai) élnek egymás mellett Nagy-Britanniában, és mindegyik másképp éli meg a határátkelő létet, másképp gondolkodik életről, hazáról. De hogyan? Ezt próbálja meg körüljárni (és még sok minden mást is) Digger mai posztja...
A mai poszt kicsit talán kilóg a határátkelős írások sorából, két okból mégis úgy éreztem, megosztom veletek. Egyrészt azért, mert szerzője, Zita legutóbbi, az amszterdami temetőkről szóló írása igen pozitív fogadtatásra lelt, pedig az sem kapcsolódott szorosan a blog…..
huisje,boompje,beestje 2017.03.03 07:59:03
@NorthPier: Hát nem, és már messziről felismerem ezt a fajtát, volt idő, hogy a pont ilyen Erika néniket vonzottam be, és ez volt benne a nagyobb trauma. 100%-osan kiheverni sosem lehet. De ez a sztori is regényméretű.
huisje,boompje,beestje 2017.03.03 12:35:00
@MRN: Ez így igaz, de látod, nem is vontam párhuzamot a "két kislány" sírása között, pedig tényleg!!! Amúgy is néha megkapom, hogy túl érzelmes vagyok. Persze a másik oldalon meg kemény, küzdős.
huisje,boompje,beestje 2017.03.03 20:58:28
@kisrumpf: Hogy büszkék nem voltak rám, az egy dolog, pedig lett volna mire, de ez is csak a nagyapám nevelése miatt volt így. De ahogy rájött, hogy túlnőttem, okosabb vagyok, na az ott már komoly vitriolozásba ment át. Én meg "hála a jó lelkemnek" tűrtem. Mindig azt gondoltam, hogy nem fog túlnélni, és lám, ebben igazam lett. Azontúl, nekem mindig hiányzott a szeretet, amivel egy gyerek viszonyul az anyukájához. A gyerekeimtől visszakapom minden nap. 3 van :D 3 példányban.
Először meglepődtem, amikor elolvastam Zita posztját, hiszen soha eszembe nem jutott volna, hogy egy ilyen témáról lehet érdekes posztot írni. Mint kiderült, lehet, ráadásul olyat, ami kicsit túlmutat saját magán. Ma tehát egy nagyon érdekes látogatást teszünk a (lassan tavaszi)…..
huisje,boompje,beestje 2017.02.13 20:45:39
@diggerdriver: Sose fogy el, ne add fel, járj nyitott szemmel, füllel, szívvel, és néha a legmorbidabb ötletből születik a legjobb írás. :) Egy író barátomat idézem: "Sose ülj le kávézni egy író emberrel, mert könnyen megesik, hogy idővel viszont látod magad egy novellában, vagy egy regényben." Ilyen ez, én csak anyaggyűjtésnek hívom, a beszélgetéseket, a kikapcsoló magányos sétákat, kirándulásokat... Másrészt meg annyira nem mozgat meg, hogy legyen egy vagy több kiadott könyv, amin az én kis nevem van rajta. Örülök, ha annak, aki olvassa az írásaimat, elindítom a gondolatait, mosolyt csalok az arcára...
huisje,boompje,beestje 2017.02.13 22:24:00
@diggerdriver: Ez mekkora ötlet! :D
huisje,boompje,beestje 2017.02.14 13:17:16
@Dikusz: Fogadd részvétem, és örülök, hogy itt ültél velünk a monitorod mellett, és talán majd délután, estefelé ismét visszajössz. Sokat írtam a halálról, az elmúlásról, de nekem ez az alapállapotom, és mindig ugyanebben a könnyed stílusban, hiszen ez éppúgy hozzá tartozik az életünkhöz, mint a szerelem. Mint ahogy megszülettünk, úgy meg is halunk. Valójában nincs abban semmi baj, hogy egyszer elmegyünk. Ez csak egy snitt volt, majd jön a következő. Én már csak ilyen vagyok. Született égetni való eretnek. És ne feledjük, nekünk nőknek mennyi bajunk volt a testünkkel, hát majd itthagyjuk, és azután megyünk tovább, és lehet, majd egy jobbat találunk. A lelkünk meg úgyis rátalál azokra, akiket igazán szerettünk. Máskor, máshol, máshogyan, csak fel kell ismernünk.
A címben feltett kérdés jóformán megválaszolhatatlan (ízlés kérdése a dolog), de annyiban érdekes, hogy az egyik ajánlott poszt szerzőjének a nagymamája konkrétan azzal érvelt az új-zélandi kalandozás ellen, hogy Kecskemétnél nincsen szebb. Emellett kiderül, hogy mi a…..
huisje,boompje,beestje 2016.12.04 14:36:40
@Zoole[uk]: Én konkrétan Soltvadkertről beszéltem. Volt ott azért még borhamisítás is, maffialeszámolás, pénzmosóteam, és végül elsikkasztották a helyi Takarékszövetkezetet is. Nos, ki gondolná, hogy ki mindenki patyolatfehérre mosva került ki mindezekből. :D
De ez már a múlt, mindig jókat mosolygunk, mikor még mindig feltűnnek arcok a parlamenti tudósítások között. Nade nem politizálunk, ugye.
Amikor a nyár elején meghirdettem a Magyarország 2.0 pályázatot, az volt a nem is titkolt vágyam, hogy talán sikerül összeszedni olyan külföldön bevált ötleteket, gondolatokat, melyeket hasznosítani lehetne Magyarországon is. Azt gondolom, jó pár ilyen írás született, és…..
Hollandiáról sok minden eszébe juthat az embernek (vérmérséklettől, világnézettől és minden egyébtől függően), ma az országot egy egészen érdekes szemszögből mutatja be Zita: ez pedig nem más, mint maga a királyság, a monarchia intézménye. Uralkodói sípszó ..
Bevallom őszintén, mindig csodálattal adózom azok előtt, akik bőven 50 éves koruk felett, inkább már a nyugdíjhoz közelítve képesek változtatni, és külföldre menni dolgozni. Itt, a blogon is volt már több ilyen történet, ma is ilyen következik. Susanne írásában bőven akadnak elgondolkodtató…..
A határátkelők bizonyos szempontból tükröt tartanak Magyarországnak – írja a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett posztjában Zita, aki szerint sok minden lenne, amit érdemes lenne átvenni a hollandoktól, legyen az oktatás, az önismeret vagy a múlthoz való viszony. (Az eddig megjelent írásokat itt…..
huisje,boompje,beestje 2016.08.02 13:44:01
@sellőlány: Mi áll mögötte? Miután a hivatalos kiírás ugye tiltja a politizálást, hát kénytelen a magamfajta burkolni a mondanivalót, és fogalmazni a sorok közé. Érti, aki érti, más meg lemarad róla. Akkor itt van ezzel kapcsolatban még egy mondat, s így a lufis hasonlat is konkrétabb lesz. Meggyőződésem, hogy minden diktátornak homokóra volt a jele az óvodában. Az idő az nagy úr, telik, lejár... ami erőszakra alapul, az születése pillanatában eleve halálra van ítélve. Ha más nem, akkor az idő kikényszeríti a változást. Utóbbi mondat is ott van a poszt végén. Hát ennyit a lufikról, meg a homokórákról.
huisje,boompje,beestje 2016.08.02 14:01:37
@wien74: Én is röghöz kötött magyarként éltem csekély 50 évig. A léc olyan magasan van, ahova tesszük. Magunknak. Nyilván nem buzdíthatunk arra egy országot, hogy keljen útra, az egy dolog, hogy nekem bár a kockázat nagy volt, összejött ez a megoldás, másnak máshogy, más kell eszébe jusson. Nincs itt miről mellébeszélni, mindenki a saját életéért felelős, így vagy úgy. És lám, példa:én, változni, kockáztatni, nyelvet tanulni... sosincs későn. Valójában ezért írok ezen a blogon, és másutt, hogy például szolgáljak, a saját példámmal, nem máséval. És sose azt mondom, hogy emberek, kerekedjetek fel, mert ez tök jó, és könnyed megoldás. Inkább azt szajkózom, hogy változzatok, találjátok meg kiki a saját maga számára legjobb megoldást. Meg azt, hogy soha semmire nincsen késő.
Noha a mai poszt elég sok adatot tartalmaz majd (igen, tudom, statisztika…), ugyanakkor szerintem ezek nagyon érdekes dolgokra világítanak rá. Egyebek mellett arra is, hogyan működik, és milyen hatással van a hétköznapokra és a gondolkodásra a propaganda, micsoda tévképzeteket tud bizonyossággá…..
Határátkelő Élhetőbb ország 2016.07.07 06:45:00
Folytatódik a Magyarország 2.0 pályázat, ezúttal egyik törzsszerzőnk és -kommentelőnk, Digger írásával, aki megpróbálta praktikus példákat felsorolva megmutatni, hogyan lehetne jobbá tenni Magyarországot. Lássuk akkor! Szavazni ma is természetesen itt, a poszt végén, vagy a…..
huisje,boompje,beestje 2016.07.07 16:52:29
@Muscari: A mennyi idő, az húsba vágó kérdés nálam is. Mert a hajó az már nem most hagyta itt kis hazánkat és a lemaradást száz években mérjük. Ez szomorú. A legszomorúbb a sok depressziós ember. Bár egyre kevesebbet megyek Magyarországra, illetve csak vidám ügyekben, ha a barátaim hívnak, és veszettül turistának érzem magam, de azért most is voltam, és azt gondolom, hogy a természet egyedül az, ami volt, a többi az tragikus. Olyan vörösmartys nemzethalálos sötét kép.
huisje,boompje,beestje 2016.07.07 16:58:49
@adamskij: Épp erre utaltam! Persze én is segítek, mentem ki a család egyetemista gyerekeit, a jönni szándékozó barátaimat... A kezdeti ügyintézést meg tudom csinálni, átmenetileg elcsövezhetnek nálunk, de nem mindenkinek, mert ez nem jár, csak egy relatie, amiért én is hálás voltam, mikor kijöttem.
Határátkelő Létezik másik út 2016.06.29 04:42:24
„Van alternatíva, nem folyton keseregni kell, hogy semmi nem változik, hanem következetesen afelé kell menni, hogy változzon a helyzet, akkor is, ha fáj” – írja a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett posztjában László, aki végigvette, min és hogyan lenne érdemes változtatni az országban – kezdve az…..
huisje,boompje,beestje 2016.06.29 11:34:11
Igen, szegény oktatás, meg az egyházi iskolák nem jók, hát azért csak ehhez a részhez szólnék hozzá, mert a többi témát csak ugatom, véleményem azért van azokról is. Néhány dolgot igyekeztem összeszedni bizonyos témákban, majd ha sorra kerülök... Nade lássuk csak: úgy 20 éve tanítottam egy "vaskalapos" katolikus iskolában. Lássatok csodát, támogattak minden kísérletező, pedagógiai projektet. Így sikerült megvalósítani az ötödikes történelem tantárgy kapcsán egy nagyon mai, kicsit finnes témaközpontú, néprajzos szemléletű, hallatlanul érdekes projektet. A lénye a lényeg, hagyták, támogatták, a gyerekek élvezték, én meg sok munkát beleöltem ugyan, de sikerélmény az volt bőven, kreatív tanár lévén nem égtem ki, legalább olyan öröm volt látni, hogy jól működik, mint kitalálni óráról órára az új ötleteket, megoldásokat. Nem mondom könnyebb lett volna "letanítani" a régi bejáratott könyvből akárhanyadjára a tananyagot nulla felkészüléssel. Még csak egy adalék: ebben a velejéig vonalas katolikus iskolában én voltam a református teológián szerzett diplomámmal az eretnek. Hagytak dolgozni, támogattak, egyéniség voltam abban a közösségben is, és nem vágtam le egyetlen centit se a kezemből, lábamból, mert kilógtam a sorból. Elfogadtattam, hogy bizony az ott ami kilóg, az is én vagyok. És elfogadták.... És nem nyomorítottak meg... De ennek már cca. 20 éve. Azóta sok víz lefolyt a Tiszán. És azóta igyekeznek megnyomorítani mindent. Ez a legnagyobb baj. Ami a fejekben zajlik.
Határátkelő Elégtétel 2016.05.31 06:46:00
Mostanában egyre többet lehet olvasni, hallani arról, hogy mekkora szakemberhiány van Magyarországon, olyannyira, hogy az építőipar, sőt, a balatoni turizmus szereplői is katasztrófahelyzetet emlegetnek. A mai poszt szerzője, Digger egy külföldön élő magyar szemszögéből írta meg…..
huisje,boompje,beestje 2016.06.01 10:45:17
Eszembe jutott a mondás "A nagy halak megeszik a kishalakat." Vicces, hogy volt idő, amikor Lenintől idéztük, azután a derék protestáns Luther Márton szájába adtuk. Amúgy meg érdemes egy pillantást vetni a szenzációs Franz Hogenberg, ill. Bruegel 1558-ból származó, flamand közmondásokat megörökítő szenzációs képeire. Szóval nincs új a nap alatt.
Lényeg a lényeg, hogy 15 évet töltöttem el vállalkozóként akkor még Magyarországon, ma már csak Abszurdisztánnak hívom, ezért sokan kevély határátkelőnek, mások meg hülye turistának tartanak, de vállalom. Nos, igen, egyszemélyes vállalkozás voltam, egyéni egy darabig, majd amikor úgy volt költségkímélőbb akkor Kft formátumban. És igen, megtanultam 24/7-ben dolgozni. És igen, bizonyos mércével mérve megtanultam lopni, csalni, hazudni, amivel embert sosem bántottam meg, én csak kiskapuzásnak hívtam. És igen, számtalanszor nem mertem megmondani senkinek, hogy mennyit kerestem. Úgy 4-5 ember helyett, legyen ennyi elég infó. Ja és közben eltartottam 4-5 embert, és nem győztem befele tömködni egyik zsebből a másikat. És megtanultam szembenézni az irigyeimmel is, mert még az is kellett hozzá. Azután ennek a létformának egyenes következményeképpen beszáguldtam egy kanyarba 190-nel. És igen, közmondás ide, Lenin kontra Luther oda, a nagy hal felfalta a kishalat.
De Digger posztja nekem sem erről szól, csak a kommentek közé kívánkozott ez a szösszenet.
A megélhetés bizonytalansága és a politika is lassan emészti fel az embert – mindkettő oka lehet annak, hogy az elmúlt években oly sokan mentek el Magyarországról és lettek határátkelők, véli Zita, aki maga 50 fölött vágott neki Hollandiának. Mai posztjában egyebek mellett…..
huisje,boompje,beestje 2016.03.30 16:20:21
@Evain: Tetszik a hasonlatod! Bár nászúton sose voltam, de most bevizuáltam a képet. És mennyire igazad van! Tudod, az évek, meg a rutin, meg a tolerancia, meg az egyéniséged... a posztban is soroltam jó párat. Meg az előzőekben is... Meg amikor csak tehetem, hogy minden rajtunk múlik. A nászút meg a házasság, na az épp lehet kivétel, mert abban a projektben ketten vannak.
huisje,boompje,beestje 2016.03.31 11:53:05
@Saman: Szoktuk volt mondani, éljünk a mostjainkban, a múltat meg igyekezzünk értékelni. Azért a megértéshez tényleg nem árt tudatosítani magunkban, hogy ami van, az egy hosszú folyamat eredménye, és hogy amit újnak élünk meg, pl. migránsozunk, annak ugye van nem kis hagyománya ezen a bolygón. és mikor modern migrációról beszélünk, akkor sincsen sok új a nap alatt.
Nade nem trendi manapság ilyen mélységekig leásni. Trendi vagy nem trendi, azért teszik, tesszük, és itt ez a remek internet, mint eszköz a kezünkben, hogy legalább is elgondolkodtassuk egymást ilyesféle dolgokon is.