Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mimiblog

296 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Barisnyikov idejében az American Ballet Theater vezető karmestere volt, Balanchine és Robbins alatt a New York City Balletnél vendégeskedett, az elmúlt három évtizedben pedig a vezető európai balett-társulatok produkcióit vezénylő Paul Connelly idén ősszel a Magyar Nemzeti Balettel és az OPERA…..
Világsztárokkal lép fel Münchenben, énekel Kolozsváron, szeptemberben pedig Papageno, Taddeo és Bagó szerepében is látható volt az OPERA produkcióiban Sándor Csaba. A székelyföldi basszbariton gondolatai azonban rendre hazajárnak, és tesz is azért, hogy Csíkszentsimonba is hazavigye tapasztalatait a…..
Miért jön Magyarországra egy elismert, vezető kubai táncos? Milyen kihívásokkal jár megérkezni egy idegen országba, és mi segítette, hogy otthon érezze magát a Magyar Nemzeti Balett társulatában? Miben különbözik a kubai balettiskola a Vaganova-módszertől? García Carriera Claudia magántáncossal…..
Táncosnak tanult és lépett is fel, musicalekben énekelt, egy világpremierrel a háta mögött pedig most az operára összpontosít. Fiatal kora ellenére a Magyar Állami Operaház közelmúltban véget ért Olasz nő Algírban-sorozatában Lindorót alakító kanadai tenor máris jelentős múltra tekint vissza. Az…..
Az elmúlt hetekben a János vitéz Iluskáját, az Olasz nő Algírban Zulmáját és A varázsfuvola három hölgyének egyikét is alakította az OPERA produkcióiban Kálnay Zsófia. A fiatal mezzoszoprán mesélt arról, miért okozott fejtörést neki Iluska megformálása, hány előadás kell ahhoz, hogy egy produkció…..
A tavalyi 5. Marton Éva Énekversenyen első és közönségdíjas Andrei Danilov beugrással mutatkozott be az operaházi Rigoletto-sorozat egyik szereposztásának mantovai hercegeként. Az elmúlt években a Deutsche Oper Berlin tagjaként figyelemre méltó repertoárt építő fiatal tenor mesélt többek közt…..
Meglepő és egyedi – vagy meglepően egyedi? Ezt mindenki döntse el, miután megnézte az Eiffel Műhelyházban bemutatott legújabb előadást, a Pelléas és Mélisande-ot. Az egyenesen Dániából érkezett Hotel Pro Forma csapata optikai illúziók, különleges hangulatteremtés és nem mindennapi fényjáték…..
2022. február 18-tól öt estén keresztül látható ifj. Johann Strauss operettje, A cigánybáró. Az 1882 és 1885 között keletkezett darab létrejöttéhez Liszt Ferenc, Jókai Mór, Tarnóczy Gusztáv, Berkes Lajos és még sok más korabeli személyiségre volt szükség. De hogy is történt mindez? Fotó: Kummer…..
A 98 évvel ezelőtt bemutatott Farsangi lakodalom újra visszatér az Operába! A hóvihar miatt egyazon házba kényszerült sokféle karakterek között még sokfélébb érzelmek vibrálnak – ez alól a házigazdák lánya, Zsuzsika sem kivétel. Az őt megformáló ifjú szoprán, Kristóf Réka avat be bennünket a…..
Nagy sikerrel mutatkozott be az OPERA Eiffel Műhelyházában is a Zenekadémiával közös produkcióban 2016-ban létrejött Szentivánéji álom című előadás, ami az idei évadban vasárnap látható utoljára. Az athéni szerelmesek és tündérek világát Szabó Máté állította színpadra, a zenekar élén pedig a fiatal…..
Donizetti egyi leghíresebb operája mostantól az Opera repertoárján is megtalálható! Méghozzá nem is akármilyen formában, hisz sokak kedvenc humoristája, a Karinthy-gyűrűs Kovács András Péter prózai jelenetekkel egészítette ki a cselekményt. Fotó: Rákossy Péter (Joyful előadás, 2020.) Nem először…..
2021 novemberében nagy sikerrel mutatkozott be Andrássy-Neuenstein Frigyes átdolgozásában a János vitézke c. gyermekelőadás. A darab (egyik) különlegessége, hogy a Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei először állnak színpadra együtt egy közösen készített produkcióban. Harangi…..
Két év kihagyás után újra a kórusoké az Erkel Színház színpada. A „dalos hétvége” második napján, 2022. január 23-án, vasárnap délután az ország számos részéről érkeznek énekkarok, hogy nyolc-tíz perces műsort adjanak egymásnak és baráti vetélkedőn vegyenek részt. Idén pedig élő közvetítés…..
Mutathat még újat egy világhíres operaénekes? – tette fel a kérdést első sorban magának Rost Andrea. A válasz igen volt, így született meg a Kossuth-díjas szoprán gyermekkorának meghatározó zenéiből a Ma éjjel táncolnék – Dalok a lányszobámból című műsor, melynek január 15-én, február 20-án és…..
Itt az ideje az újabb kincskeresésnek! Szombaton, elöljáróban a január 14-ei Az ezred lánya bemutatójához, szintén Donizetti-darabnak lehetnek tanúi azok, akik a Hevesi Sándor Háziszínpad nézőterén foglalnak helyet – vagy megnézik a Facebook-oldalon közzétett felvételt. Az Éljen a mama! egyik, szó…..
Január 8-án újra megtelik az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnoka, ahol ezúttal Beethoven egyetlen operája, a Fidelio csendül fel. Az Opera művészeit Stefan Soltész karmester fogja össze, a magyar énekesek mellett pedig az elismert cseh tenor, Pavel Černoch is színre lép. Az első próba után az általa…..
A fiatal erdélyi basszista erősíti a december 16-tól látható Bohémélet gárdáját. Villáminterjúnkból kiderül, hogy nagyon is magáénak érzi Colline, a filozófus szerepét! Fotó: Kummer János. Hogyan találkozott először az opera műfajával? 3-4 éves lehettem amikor előadás közben megpróbáltam…..
A fiatal olasz szoprán alakítja idén a Bohémélet női főszerepét, Mimit. Beszélgetésünk az első előadás előtt két órával zajlott, de semmilyen izgalom nem fedezhető fel az énekesnőn, szeme vidáman mosolyog, ő maga is kijelenti, hogy nem érez idegességet. A szerep, Puccini zenéje és a budapesti…..
MimiBlog Egy szerep, két művész 2021.11.11 16:41:47
November 13-án mutatja be az Opera Philipp Glass Jean Cocteau regénye nyomán írt balett-operáját, a Veszedelmes édent. Ahogy a műfajbesorolás is mutatja, két művészet találkozik a színpadon, hisz a főszereplőket egy-egy énekes és táncos alakítja. Az Elisabeth karakterén osztozó, egymást kiegészítő…..
Mit szólnának, ha az Eiffel Műhelyház esti előadásai után még egy élményben lehetne részük a Mozdonycsarnokban? Reméljük, szívesen fogadnák az „átszállásra” feljogosító jegyet, mellyel az Opera vadonatúj összművészeti kísérőprogramjára juthatnak el, főszereplői pedig a Zeneakadémia és a Színház és…..
A világot járt csellóművész, Balog Endre lesz az Opera új tematikus sorozatának első vendége. A 2015/16-os évad zenekari kamaraművésze fontosnak tartja, hogy a közönség minden tagja találjon neki tetsző darabot, ezzel a gondolattal is állította össze zenésztársaival az első Musica e parole…..
MimiBlog Kamarazene kutatással 2021.10.29 16:50:43
Különleges zenei élményt készített elő az Opera Zenekarának tíz tagja: A mára feledésbe merült, de éltében igen ismert Moór Emánuel vonósokra írt műveiből válogattak egy csokorra valót. Müller Mónika hegedűművész avat be minket a koncertet megelőző folyamatokba és zenei…..
Két új kamarasorozatot is indít október 31-én a Magyar Állami Operaház Zenekara az Eiffel Műhelyházban. A hónap utolsó vasárnapján 11 órakor jelentkező Kamaramatiné és 16 órakor hallható Musica e parole koncepciójáról, jelentőségéről és első programjairól Popa Gergely zenekar-igazgató…..
MimiBlog Rezdülések hölgydalokra 2021.10.28 13:56:01
Komponisták és asszonyaik címmel ad október 30-án Daldélutánt a Kiváló Művész díjas szoprán énekesnő. Koncertje egyfajta küldetés is, hogy új oldalukról mutasson be női zeneszerzőket és, a szintén zeneszerző, férjeikre gyakorolt hatásukat. A Daldélután főszereplőjével, Bátori Évával…..
A Kossuth-díjas szoprán igencsak meglepődött, mikor kiderült, hogy az idei évadban kapott első szerepeként nem egy operaelőadást, hanem Carl Orff leghíresebb művének női szólamát énekli. A karaktere megteremtéséről, inspirációiról, a karmesterekkel való kapcsolatairól és kerti szépségekről…..