Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sqkk

73 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
egy akvárium története Update 2018.03.28 16:04:06
Az UV szűrőt beüzemeltem, éjszakai időzítéssel, de már lehet, hogy későn jött. Már kezd algásodni... Resetelm az aksit egy black outtal, és leveszem a világítást napi 4-5 órára. Hétfő este kezdődött a BO, vasárnap estig tart.  ..
Most nem lacafacázok, az algák elleni harcban teljes fegyverzettel állok fel. Beszereztem egy UV sterilizátort is. Nevesen: Eheim reeflexUV 800 - UV sterilizátor 11W Az Eheim reeflex UV sterilizáló használatával, a vízben található alga csírákat és fertőző baktériumokat elpusztíthatjuk, így…..
Visszaköltöztettem mindenkit az aksiba. Látszólag nem bánják… :) Illetve csináltam egy videót a reggeli “napfelkeltéről”, avagy hogyan is működik a day&night kapcsoló. A video 18-szoros sebességű, ez egy kb. fél óra alatt zajlik le (a lekapcsolás is hasonlóan zajlik). Pár kép (immár…..
egy akvárium története Hi-tech 2018.03.09 17:04:13
Fullosan megújítottam az aksit. Világítás: 2×Juwel HeliaLux LED 1000 day & night kapcsolóval. Ez 2×5625 lumen, azaz 62,5 lumen/liter, ami már elég jó. A day & night kapcsoló meg zseniális. Szimulálja a napfelkeltét meg a naplementét. Így nem fogja stresszelni a halakat a hirtelen…..
Tegnap megjött a szűrő, ma megvettem a növényeket, és újraindítottam az aksit. Persze csak a növényekkel. A szűrő jónak tűnik (ki is szippantott vagy 15 liter vizet bekapcsoláskor… mondjuk nem kicsi a cucc), de az esőztető rettentő hangos, ezért azt nem fogom használni. Megkapta a víz a…..
Már most sajnálom, hogy nem kaptam Amazonia talajt, pedig még el sem kezdtem ebbe ültetni… Az se lesz egy leányálom. JBL Manado Csak úgy 42-szer kell átmosni és lehalászni a tetején úszó vendégmunkásokat, akik nem akarnak talajként működni. Nagyon poros volt. Bízom benne, hogy most már nem fogja…..
2018.03.03 Megkezdtem az újratelepítést, mert ez nem egynapos meló lesz. Nagyon nem… A drágaságaim nagy részét megmentettem. Nevesen a neonokat, a razbórákat, az algázókat, jónéhány helénát, kb. 100 garnélát (nem számoltam), a karácsonyfamoha egy részét, illetve 2 szép közepes növényt. A többiek…..
Na beszereztem nagyjából mindent...Helialux meg a szűrő még nincs itt, de meg van rendelve. És jófel leszek a halacskákkal és garnikkal, mert egy 60 literes habarcsláda albérletében kell átvészelniük a lakóhelyük megújulását. Úgyhogy nagy valószínűséggel már jövő 7végén el tudom kezdeni az…..
Megelégeltem, hogy nem fest úgy az akvárium, mint amilyennek megálmodtam (kicsit sem, de a saját kárán tanul az embör). Ezért úgy döntöttem, hogy újratelepítem az egészet. Úgy gondolom, hogy a szűk keresztmetszet (ami miatt nem tud úgy működni az aksi, mint terveztem) az a szűrés. Tehát úgy…..
Csináltam 2 hete egy újabb blackout-ot, és egy kicsit átrendeztem az akváriumot. Azért elég sok alga túlélte… Bár ezek már inkább mohák :D És legalább másfél hétig tartott a szűrőnek mire kristálytisztára varázsolta a vizet a bolygatás után… Most ilyen:..
Na nem az enyém, és nem is új, hanem rendberaktuk egy kicsit Csabiét. Kapott frankó táptalajt, és fehér homokkal kirajzultuk a “Csalagút” mentén a “Broadway”-t, a “Yellowstone” nemzeti park mellett (a fantázianevek Csabitól származnak :)). Red-moor fácskákat is eszkábáltam, füvesítettünk, pár…..
Már írtam, hogy a világítást lecseréltem led-esre, de most csináltam hozzá egy nagyon patent “állványt” is. 7 cm-rel megmagasítottam az akvárium fölé (hátul nyitott, így jó a szellőzése), és így nem melegíti egyátalán a vizet, úgy sem, hogy du. 1-től 6-ig megy a világítás. És úgy tűnik nem csak a…..
egy akvárium története led 2017.08.13 16:32:04
Beszereztem a led világítást, ez is melegít, de sokkal kevésbé, mint a fénycsövek. Valamint cseréltem ma 1/3 vizet, és egy kicsit megritkítotam az elburjánzott növény állományt. Jelenleg így fest:..
Kiszedtem 2 hullát. Mindkettő petékkel teli nőstény garnéla volt. A garni állomány miatt nem aggódok (van még rajtuk kívül vagy száz másik...), de remélem nem valami betegséget hoztam a halakkal együtt a boltból... De az is lehet, hogy eddig tartott az életciklusuk. A garnik jellemzően egy-máfél…..
Kicsit felturbóztam a halállományt, elvégre 180 literben, ha 3 literrel számolok halanként (amely ezeknél a nano halaknál kb. reális is), akkor az aksi kapacitása 60 lubickoló halacska. Mivel a vörös neon állomány a kezdeti 17 egyedhez képest jelentősen megcsappant (számomra teljesen érthetetlen…..
Eljött az ideje az újabb "sötét-kúrának", hogy algamentesítsem az aksit. Ismét remélem, hogy mindenki túléli. :) Februárban nem volt baj, mindenki magmaradt. Azóta vannak garnik is, neki ez lesz az első 1 heti böjt a vaksötétben... Egy hét múlva találkozunk... :) ui: tegnap azért csináltam egy…..
Csináltam egy részleges vízcserét, és megnyírbáltam a hátsó növényzetet, mert kezdett nagyon eldzsungelesedni az aksi (több, mint egy hónapja nem nyúltam hozzá...) Jelenleg így fest: És jól láthatóan a garnik továbbra is szaporodni akarnak :) Íme egy anyuka jó sok petével a hasában (reméljük…..
Szaporodott a garnéla álomány. Látok néhány kis garnit :))..
Az új lakók (garnélák) rendkívül jól el tudnak bújni. A 17-ből látok vagy ötöt... Azért remélem jól vannak :) És ha esetleg lesznek kis RC-k, akkor hátha ők is el tudnak bújni, és nem végzik haleledelként... Amúgy neonból is csak 13-at látok pedik ők biztos, hogy 17-en érkeztek... Rejtély.....
Rakok fel pár képet az aksiról is. Jelenleg így néz ki, hát ezeken a garnik nem nagyon látszanak :)..
Újra megpróbálkozok a garnélákkal. Most már a hőmérséklet nem lesz akadály. Tegnap vettem 7 amano-t, és ma még megtoldottam az állományt 10 red cherry-vel, valamint vettem még 3 helénát is. Képek: Illetve adok egy kis kraftot a CO2-nek és a világításnak, mert láthatóan csúnyábbak a…..
egy akvárium története Black-Out 2017.02.16 14:41:22
Kezdtek nagymértékben elszaporodni az algák az aksiban, ezért úgy döntöttem csinálok egy black out-ot (sötétkúrát): Az indítás előtt egy órával etessük meg a halakat. Ezután ők pár napig koplalni fognak. Tilos a szokásos adagnál több haltápot adni nekik - ja, és semmi nasi! Ezután végezzünk egy…..
Az elmúlt héten ketten távoztak a hal-mennyországba (egy panda és egy oto). Nem tudom, hogy mi volt az bajuk... Ma csináltam egy részleges vízcserét (30%), kimostam a szűrőket és most tettem be plusz egy szivacsot és egy phorax-ot is, most jól meg van tömve a szűrő... És átprogramoztam az…..
A másik csigaevő csiga is megmutatta magát, így az ünnepek alkalmával: A tapasztalat az akváriumtető toldásról: nem világít a szemembe a neon tévézéskor, viszont +1 fok az akvárium vizét tekintve (25 C). Ez még nem extrém magas, de a 24 jobban tetszett. De mindenre van megoldás, még ha nem is…..
Megvolt ma a heti (~30%-os) vízcsere. Ezúttal nem cicóztam, a vízcserélővel 60 liter le, majd 60 liter vissza csapvízből (persze adtam klór-semlegesítőt a vízhez). Csak reméltem, hogy nem nyírok ki mindenkit karácsony alkalmával... De szerencsére jól viselte minden lakó :) És eszkábáltam egy kis…..