Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Objektív Igazság

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1861-65 között lezajlott amerikai polgárháború története itthon nem túlságosan ismert, két okból is érdemes pedig a figyelemre: ebben a háborúban mutatkozott be a XX. századi hadviselést meghatározó legtöbb találmány, és ezek az események a mai napig alapvetően…..
Objektív Igazság 2016.03.31 23:44:02
@Minorkavidor: a fő kérdésekben szerintem azt az - eltorzított - szemléletet írod meg, amit a győztesek írtak, írtak át.
"A déliek viszont hibás számításukra alapozva április 12-én kirobbantották a polgárháborút. " - írod. De:

1. Nem polgárháború volt, hanem függetlenségi háború. A Dél célja nem az volt, hogy a teljes USA területén megszerezze a hatalmat és azután a saját szempontjai szerinti gazdasági-uralmi rendszert vezessen be. Hanem csak az volt a céljuk, hogy nyugodtan, egymást békén hagyva élhessenek külön az Északiaktól. Önként társultak velük, hát önként el is válhatnak, ha úgy érzik, elnyomják őket. Akkor lett volna polgárháború, ha az első mondatban foglaltak lettek volna igazak. Az Észak viszont elhatározta,hogy a különválást bármilyen eszközzel, gazdasági kényszerrel ill. akár háborúval is, megakadályozza. A Függetlenségi Nyilatkozat és az Alkotmány szellemének biztosan nem az Észak, hanem a Dél céljai feleltek meg. A józan észnek és természetes jogérzéknek is. Az Északiak viszont földrészállamot, hódító nagyhatalmat akartak létrehozni, és a Déliek törekvéseiben ennek nagy akadályát látták. A rabszolgatartás kérdése kitűnő mozgósító-ideológiailag magyarázó faktor volt abban, hogy a renitens Délieket megrendszabályozzák és a központi kormányzat szolgálatára kényszerítsék.

2. Az Alkotmányban úgy van, hogy azok a jogkörök, amiket nem delegálnak explicit a szövetségi kormányzathoz és nem tiltanak, a tagállamoknál maradnak. Ilyen a kiválás is. Nincs az alkotmányban olyan, hogy a szövetségi kormányzat, kongresszus dönthet a kiválás kérdésében és olyan sincs, hogy meg van tiltva. Ergo a tagállamok maguk dönthetnek róla - és a Déliek csak ezzel akartak élni.