Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lilyhammer

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most nem a személyes következményeiről lesz szó, hanem arról, mit jelent Magyarország számára a kivándorlás. Vajon annak mértéke tényleg békeidőben példátlan mértékű és mennyiben van hatással a magyar gazdaságra?..
lilyhammer 2018.03.24 12:57:11
@Arthamyr: Szerintem nincs igazad abban hogy a külföldön élő magyar ne szavazhasson. Tudod miért? mert lehet hogy pont az aktuális hatalom üldözte el.
Az viszont hogy trianon utáni külföldi magyar ne szavazhasson aki nem a mai magyarországon él az már más téma, ő szavazzon abban az országban ahol él most az aktuális politikáról, és ezt nem bántásként mondom a határon túli magyaroknak akik nem csak magyarok. Aki minden nap a bőrén tapasztalta az élet viszontagságait magyarországon annak legyen szavazati joga, úgy ahogy az angoloknál németeknél osztrákoknál legtöbben élő magyarok is, persze a többi országban élő is. Én például utoljára szavazok magyarországon valósznű hogy egy fel nem soroltban fogok a jövőben és azt hogy utoljára azért mondom mert nem hiszek a magyar választások hatásának jelentős változásában bármi is történik.
lilyhammer 2018.03.24 14:01:20
@Arthamyr: egyáltalán nem lényegtelen a véleményed pont hogy a tiéd fontos mint nem itt élő és az indokaiddal együtt. Még nem jöttek rá a politikusok hogy egyszer mikor vesztenek elszámoltathatják őket és milyen fontos minden egyes szemlélet pláne olyanoké akik tettek vagy tudtak tenni azért hogy lelépjenek ez elől @LepesMez:
Ahogy mondtam én a politikai változásban nem hiszek mert az csak akkor valósulna meg ha európai bérek lennének amik a közel távoljövőben is szinte lehetetlenek ilyen politikai hozzáállással.
Te csak a lapra írnád Orbán nevét és a többiekét talán én nem csak oda:)
lilyhammer 2018.03.24 17:36:16
@Arthamyr: Nem szeretem, hogy mások beleszólnak az életembe, és sajnos, mivel magyarországi adózó is vagyok, a magyar kormányra szavazók beleszólnak. Amivel nincs nagy gondom addig, amíg önmaguk sorsára is szavaznak és ők is raknak a közösbe (tehát az ő pénzüket is pazarolja/lopja a kormány), de nem örülök neki, ha valaki teljesen "tét nélkül" beleszól, pl. érzelmi alapon.
Pont erről beszéltem én is.
Ebben abszolút egyetértek, de szerintem te azt nem veszed figyelembe hogy jó részük azoknak akik külföldre menekültek dolgozni azok jó része haza akar menni ha meg tudna élni otthon pont hogy nekik jár a szavazat, de ezen kívül egyet értünk, nem kell a tét nélküli vagy az érzelmi szavazó csak az aki magyarországon képzeli jövőjét ha későbbiekben is.
Mindig örülök, amikor egy blog hosszú hallgatás után életjelet ad magáról. Pláne, amikor egy olyan érdekes összeállítással teszi, mint a Müncheni kisokos, melyben részletes leírást olvashatunk arról, mi is történt az elmúlt időszakban. Emellett autót veszünk Luxemburgban és felelevenítjük DJ Bobo…..
lilyhammer 2018.03.18 10:10:46
en.wikipedia.org/wiki/Easytronic
Ez az Opel Corsa váltója ami egy mechanikus váltó elektronikával vezérelve, tehát nem hagyományos automata. Szerintem ilyen kis autóhoz jobb ez, csak a váltóelektronika ami érzékenyebb pont. Amúgy én szerettem ezt a váltós autót használni, igaz csak rövidebb ideig volt alkalmam több autóban is és autópályán is. És igen ez mechanikus váltó elven működik, nem veszi el a motor erejét semennyire sem a hagyományos automatához képest.
Az ember életét sok minden megváltoztathatja, jellemzően valamilyen trauma szokta leginkább. Azért olyan történet alighanem elég kevés magyarral fordult eddig elő, mint amit Zoli átélt Chilében. Nem akármilyen sztori következik. Nem, ez nem a Mars, hanem az Atacama-sivatag..
A címben feltett kérdés megválaszolása több szempontból is komoly nehézségbe ütközik. Az első, és alapvető probléma, hogy azt sem lehet megmondani (csak megközelítő találgatások vannak), hogy egyáltalán mennyi ember ment külföldre. Ebből következik a második nehézség: ha nem tudjuk, mennyi ment el,…..
lilyhammer 2018.01.24 20:30:28
@Határátkelő:
Csak az érdemes külföldre menni autószerelőnek hírmondó kiszámolósdiához szólok.
Máshol nem mondok országot, épphogy 1 milla alatt van a belépő fizetés bruttoban,
tudom próbáltam.
Németországban tényleg nem túl jók a fizetések egy külföldinek, ezt is próbáltam, és volt német kollégáim is ezt szajkózták.
Aki így általánosít az nem tudja milyenek a valós körülmények a szakmában vagy ahhoz közel mostanában.
Még mindig sokkal jobbak mint alkalmazottnak Magyarországon.
Vállalkozóként akinek van ügyfélköre az itthon is tud most (is) jól élni ha ügyes. Persze kérdés mi lesz pár év múlva..
lilyhammer 2018.01.24 22:21:54
@Buchhalter: mert ilyen a magyar aki németet tanult és még be is van kattanva rá.
A német nyelvű még be is eteti hogy miért nem jössz ide, eljátsszák neki a világ közepe érzetet az über érzést ha ott van, de az épeszűeknél kipukkad a lufi vagy kap jobb ajánlatot vagy lelép másik német nyelvterületre mert csak ezt a nyelvet ismeri meg mert viszonylag közel van és autóval nem nagy ugrás.
Magadra ismersz kis német könyvelőcske.
Lelépni nem a szomszédba kell menni. Amúgy jobbik, nem ... fityesz és nem mocskolom be a kezem a magyar politikának mondott alja szeméttel.
lilyhammer 2018.01.24 22:22:04
@Pink Petsch:
Jó irányból közelíted, sok német, lengyel, román, szlovák(kollégát) ismerek, törököt, görögöt ...a többiekről nem nyilatkozom mert épp benne vagyok majd meglátjuk, de eddigiekhez képest pozitívabb.
Persze kár általánosítani mert mindegyikük között vannak jobbak rosszabbak. Viszont a munkahelyek között van azért különbség szépen.
Ha azt írom, Belfast, akkor a legtöbb embernek még ma is egy etnikai, vallási és mindenféle konfliktusokkal terhelt, finoman szólva sem túl biztonságos város jut az eszébe. Pedig a mai Belfast nagyon messze van a két évtizeddel ezelőttitől, olyannyira, hogy nyugodtan London olcsóbb, és sok…..
lilyhammer 2017.09.27 19:27:02
@DánBrünhilda:
Na és Norvégia vagy Svédország miért nem?
lilyhammer 2017.09.28 00:21:08
@DánBrünhilda:
Lehet hogy igazad van, de ha tudsz társalgási dánul rokon nyelvek a vikingek.
Én svédről mivel unio-s hallom az infokat hogy a bevándorlás nagy gond, stb stb, de a norvégokról kevesebbet.
Én ez utóbbiban nézegelődök épp most is.
Talán érdemes lenne futni egy kört neked is ebben az irányban, hiába az olajpénztől tele vannak.
Főleg északabbra gondolnék hogy hiány alakul ki emberi erőforrásból főleg a hidegebb éghajlat végett. Errefele a skandinavisk spr(a)k-nak óriási előnye van az angollal szemben mivel rengetegen járnak még mindig ide dolgozni a szomszédokból, amúgy is befogadóbbak ezekkel a nyelvekkel. Én úgy gondolom hamarabb találnál jobb akár jó pozíciót is ha alapból így pályázol és nem mész el takarítónak.
Ha valaki gyerekkorától a külföldi életre vágyik, ráadásul össze is jön neki, és „csak ide, a szomszédba” Bécsbe költözik, akkor az ember azt gondolná, különösebb probléma nem adódhat. Pedig bizonyos szempontból, szinte mindegy, hogy 200 vagy 20 ezer km-re költözöl, a…..
Tipikus határátkelős történet Nóráé és párjáé, akik nem szerettek volna semmi mást, csak saját családot, és egy normális, nyugodt életet. Meg is találták – csak éppen nem Magyarországon. Te hol érzed otthon magad? És miért ott? Esetleg több helyen is? Írd meg a…..
Vallomással kell kezdenem, ugyanis elgyengültem picit, és bár másik posztot terveztem mára, nem tudtam megállni, hogy ne változtassak. A magyar parlamentben ugyanis vitanap zajlott, aminek a témája egyébként a határátkelők szempontjából nagyon érdekes volt, de aztán menet közben kiderült, hogy nem…..
lilyhammer 2017.04.12 20:01:14
@Pink Petsch:
sajnos errefelé az aktuális sztárszakma fut a cnc esztergály
meg a hozzá köthető gépszerelők hada akiknek bármikor ott figyel az olcsójános fizetési lehetőségű munkahely majd minden sarkon mint a ...váknak, na persze hazai viszonylatban lehet vele jó helyen szakítani is. Pláne ha van üzleti érzék jó induló tőkével nyelvtudással, vállalkozói szellemmel. Amióta Kína drágább lett fut a szekér az ilyeneknek mint a ...vaannya. Majd egyszer ez is lefut.
Az építőipar virágzik mert vannak páran emészthető építhető kereseti pozicióban. de lesz ez még így se én úgy érzem.
Autószerelő meg csak az igazán fos helyekre kell, na nem mintha eddig bármelyik maszek szalon is a zsebébe nyúlt volna bejelentett fizetés, vagy akár robotteljesítményfizetés hatására sem. Ez az egyik halott szakma ha nem vagy maszek mehet betanított munkásnak mert az is fizet úgy mint a rabló márkaszalon és haverjai. A nagy BP-n is ez van.
lilyhammer 2017.04.12 23:28:40
@Pink Petsch:
Nagyobb a szakadék a melós meg a vállalkozó között mint gondolná a sok ember.
Sokkal nagyobb a szar Magyarországon mint azt gondolják.
Kegyetlenül elszegényedik a tömeg egy jó része, úgy hogy észre sem veszi ha nem figyeli az árfolyamokat.
Erre jó a fidónak a rezsicsökkentés hogy behazudja hogy jól élsz közben ez csak ideiglenes megoldás lehet mivel te azt valójában máshol pl üzemanyag megfizeted.
lilyhammer 2017.04.12 23:28:50
@graphics:
Ha visszaolvasod láthatod hogy a drága Audiról írtam és megvásárolt egyetemükről, tehát a nagyrabecsült jólét megyéjében nagyok a szakadékok de rohadtul, mégis vannak akik idejönnek jöttek szerencsét próbálni a keleti megyékből, sőt mindenhonnan, még a nagy BP-ről is. Aztán legtöbbjük vagy továbbmegy ausztria felé vagy vissza ahonnan jött.
Teljesen egyedül, vagy családdal sem olyan könnyű nekiindulni, de egyedül, két gyerekkel pláne nem az. Márpedig mai szerzőnk, bj így vágott bele a franciaországi életbe, de úgy érezte, muszáj megpróbálnia. Te is hasonló helyzetben vagy, társ nélkül vágtál bele, esetleg gyerek(ek)kel a külföldi…..
Talán emlékeztek még Gábor (aki a posztban egészen sajátosan jelenik meg) kalandjaira, aki nem is olyan régen osztotta meg bejrúti élményeit itt, a Határátkelőn. Az a poszt meglehetősen nagy tetszést váltott ki, úgyhogy most itt a nem kevésbé egzotikus folytatás, ezúttal is jó…..
lilyhammer 2017.03.31 19:02:31
Na ez az igazi rabszolgasors nem az ami tegnap jelent meg itt.

index.hu/gazdasag/allas/2017/03/31/tobbet_keresnek_mar_a_kinai_munkasok_mint_a_magyarok/

köszönjük meg a kormányainknak, most már biztos hogy lelépek ebből a nyomorult magyarisztánból.
Mindannyian gondolkodtunk már el életünk során (akár többször is) egy-egy sorsforduló kapcsán, hogy „mi lett volna, ha…”. Mi lett volna, ha nem indulunk el külföldre (vagy mi lett volna, ha elindulunk), vajon boldogabbak lennénk-e, hogyan alakul az életünk. Persze azt szokták…..
lilyhammer 2017.03.04 14:10:12
@Golf2:
Ezt nehéz megmondani hogy mi jobb, de abban biztos lehetsz hogy ha veszel egy 4,5 éves autót ilyen drágán kérdés meddig eladható ennyire magas áron, egyáltalán eladható lesz-e még a dízel használt pár év múlva, nem első tulajdonostól, mégha végig is lesz ugyanott szervizelve.
Lefogadom azt a s-maxot 3 vagy alatt számolta be a Petrányi.
Látom japánokat nézegetsz még, 6,2-től Xtrail benzin163Le 1,6-os is van. Nekem ez is bejön.
Helyedben nem gondolkodnék használton ha már van 3,8-ad inkább várnék és raknék hozzá bármi újra mert az garantáltan nem lutri, mégha alaptípus de gyári légkondival akár utólagos tempomattal akkor is.
lilyhammer 2017.03.04 17:04:56
@gabors:
Mi európai használatról beszélünk, főként magyarország, ráadásul vannak már távolságtartós tempomatok is.
Igaz utána már csak Európában.
Ha összesen 2-szer használnád, ahelyett hogy lezsibbadna a lábad már megérte, autóértéktartás szempontjából meg pláne jó.
Én is használtam már 20 éve is, pont akkor nincs amikor tényleg kellene.
lilyhammer 2017.03.05 00:24:27
@gabors:
A tempomat nem fogysztáscsökkentésre van, de mielőtt azt hiszed európában csak magyarország van el kell hogy keserítselek, sokan járnak külföldre ausztria németország de akár skandináviába dolgozni, akár 10 órákat is pályáznak mint én is régebben.
Amúgy nem minden autótípusnál jellemző hogy többet fogyaszt tempomattal, főleg hogy nem pumpálja a gázpedált mint a láb, de ez persze sofőrfüggő is.
Én azért megnézném hogy a te lábad mennyire zsibbadna el ha állandóan a gázpedálon kellene tartanod hosszú ideig.
Amúgy meg ha jól hallottam Florida egy elavult hely ahol folyamatosan fékezgetni meg gyorsulgatni kell az autópályákon.
Egy ismerősöm mesélte pár éve, hogy Franciaországban járva az ott élő barátaik útközben megmutatták az egyik nagy nemzetközi édességgyár két egymás mellett lévő gyártócsarnokát, mondván: az egyikben Nyugat-Európába, a másikban Kelet-Európába gyártják a terméket, ami ugyanolyan márkanévvel,…..
lilyhammer 2017.02.25 12:02:28
@diggerdriver:
Részletekre nem emlékszem, nem ismertem azt aki ezt állította, de úgy rémlik itt a ha-n nyilatkozott erről.
Hihetőnek tűnt amit írt, akkoriban össze is hasonlítottam ízre az osztrákot és a magyart és valóban én érzek állagra, kicsit ízre is különbséget.
Igaz ez már régebben volt sacc 5 éve. Akkoriban még Lindt csokit is szoktam venni Parndorfban mert az régebben árban nagyon kedvező volt és hát kicsit jobb is, ezért annyira nem foglalkoztam vele hogy Ausztriában Milkát vegyek.
lilyhammer 2017.02.25 17:41:48
@diggerdriver:
Gondolom csak a töltelék nélküli, a luft és a mogyoróssal lehet egyszerűbben ezt megcsinálni mondjuk úgy hogy fel lesz olvasztva, szűrőn keresztül átfolyik.
Arányaiban ha kevés másfajta belekerül az sem nagyon téríti el az ízét színét.
A színezékekről ízfokozókról meg nem is beszélve, mert nem hiszem hogy eredeti kakaóport sok mindent tartalmazhat.
Amúgy meg az olcsó ká európai munkaerő az ilyen olyan mórokkal együtt akár egyenként is kicsomagol.
Úgy másfél héttel ezelőtt jelent meg Aurum írása, akkor még Budapestről, melyben a bermudai indulást tervezgették. Nos, jelentem, nemrégiben meg is érkeztek, úgyhogy most lássuk, miként zajlott az út (működött-e dobozos megoldás…), illetve mik az első benyomások. Az biztos, hogy drága helyről van…..
Ma folytatódik az a sorozat, melyben azt próbáljuk meg a szerzőkkel körbejárni, mikor jön el a pillanat, amikor az ember először otthon érzi magát választott országában. Ma a blog történetének egyik „ősszerzője”, bandi republic erről szóló posztját olvashatjátok. Mikor érezted először úgy…..
Ma folytatódik az ügyintézős sorozat, Norvégiába látogatunk, és ott nézzük meg, milyen ügyeket kell intéznünk, ha úgy döntünk, megreszkírozzuk az ottani munkavállalást. A kockázatokat már csak azért is fontos hangsúlyozni, mert elképesztően drága országról van szó,…..
lilyhammer 2016.01.30 21:44:29
@wuaaa: Megdöbbentem, más európai országokról is tudsz ilyen történeteket, vagy csak a norvégoknak borult meg az agyuk?

Át kell értékelnem bizonyos régóta aktuális terveimet az országgal kapcsolatban, legalábbis a Norvégiába élek majd a családommal lehetőséget.