Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NTF

25 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zrufkó Réka Ahogy arról korábbi írásunkban is volt már szó, az ókori egyiptomi temetkezésben bevett szokás volt a halott számára biztosítani a túlvilági élethez szükséges tárgyakat. Ezek mennyisége és minősége általában társadalmi szereptől és rangtól függően…..
 Zrufkó Réka Az évezredek során az emberek sokféle módszerrel kísérleteztek az elhunytak maradványainak megőrzésére. Egyes helyeken a földrajzi és éghajlati adottságok már önmagukban lehetővé tették a halottak konzerválását. A homok, a levegő hiánya, a szélsőségesen…..
Bern Andrea  1940. július utolsó napját írták. Az Atlanti-óceánon, ahogyan nyár eleje óta szinte minden nap, brit és német tengeralattjárók és hadihajók vívták egymással tűzharcaikat. Ezúttal a Jamaica Progress és a Jersey City gőzösöket süllyesztette el a Reich U-99 nevű tengeralattjárója az ír…..
Zrufkó Réka A hatvanas évek első felében egyre elterjedtebbé vált az amerikai ifjúság egy bizonyos rétegére vonatkozó hippi elnevezés. A kifejezés akkor vált igazán közismertté, mikor a Ramparts folyóirat 1967 márciusi számában cikket jelentetett meg A hippik…..
Perényi Károly Történt, hogy 1459. februárjában magyar főurak egy Mátyással szemben kritikus csoportja III. Frigyesnek tett hűségesküt. A német-római császár felvette a magyar királyi címet, majd serege nemsokára a Dunántúl nyugati peremén nézett farkasszemet Mátyáséval. Ennek eseménytörténeti…..
Zrufkó Réka Az egyiptomi királyok az i.e. XVI. századtól Théba városával szemben, a ma Királyok Völgye néven ismert sziklás vádit (vízmosás, aszóvölgy) szemelték ki temetkezési helyül. A kisebb-nagyobb sziklasírok több évig tartó kialakítása miatt folyamatosan…..
Szerző: Krajcsír Lukács Pár héttel ezelőtt nagy vitát kavart Egyiptomban annak a 292 fegyveresnek a pere, akik a vádak szerint meg akarták ölni az ország jelenlegi elnökét, Abdel Fattáh al-Szíszít.[1] Két merényletet terveztek ellene: egyet a mekkai zarándoklat (hadzs) alatt; a másik merényletet…..
Bern Andrea 1944. október 15-én Horthy Miklós fegyverszüneti proklamációt tett közzé. Széles körben ismert a kiugrási kísérlet napjának története. Máig vitatott azonban, hogy létezett-e egyáltalán az odavezető út legelső kockaköve, egy szovjet ezredesnek tulajdonított, moszkvai tárgyalásokra…..
Szerző: Krajcsír Lukács 1970. november 13-án teljesen „megszokott” események játszódtak le Szíriában: a hadsereg Damaszkusz utcáira vonult, megszállta a fontos tömegközlekedési csomópontokat és körbe vette a kormányzati épületeket. Egy újabb katonai puccs zajlott az országban, amelyet Háfez…..
Alábbi cikkünk a Missiles, a 16-17. század hétköznapi történelme - Várháborúk kora blogon megjelent cikk változatlan formában való újraközlése, amelyhez a szerző hozzájárulását adta. Magyarország török kori hadtörténetében nem példa nélküli a végvárak sikeres megvédése, vagy a tragikus, de hősies…..
Kiss-Kozslik Eszter A mai posztban a Sáros vármegyei Keczer család 17. századának történetéből három nőt próbálunk megismerni végrendeleteken keresztül. A végrendeletek alapvetően sok személyes benyomást nem tudnak biztosítani, hiszen a bevezető szöveg is egy-egy formula használata szerint került…..
Rajkort Miklós 1956. október 23-án egy új fejezet kezdődött a magyar történelemben: egy diáktüntetésből egy országos forradalmi hullám terült szét, az ország nagy- és kisvárosaiban, községeiben, valamennyi településén az ott élők összefogtak egy cél érdekében: kiharcolják a maguk és Magyarország…..
Müller Gabriella Emlékeztek, mikor a tanítónő azzal a megjegyzéssel javította ki a dolgozatot, hogy a gyöngybetűkhöz még gyúrnotok kellene? Vagy mikor a padtársatok munkafüzetében megpillantottátok a tökéletes „K” betűt? És amikor az első személyi igazolvány igénylésékor azon gondolkodtatok, hogyan…..
Kiss-Kozslik Eszter A kora-újkori Magyarországon az ünnepek, családi események, mint amilyenek például a keresztelők, temetések, mind társasági találkozásra adtak alkalmat, amelyeken lehetőség nyílt arra, hogy a közösség kötelékeit is újra és újra megerősítsék. Ezeket az alkalmakat a vallási…..
Szerző: Schreiber-Kovács Gergely Mód Aladár 400 év – Küzdelem az önálló Magyarországért című műve számtalan kiadást megért. A kiadások közül többet is kézbe vevő olvasónak azonban azonnal feltűnik, hogy az 1950-es években megszületett kiadások alapjaikban különböznek az 1943-as első kiadástól.…..
"Többször elmondtam: jegyezzék meg, az Úristennek van humora! A Szovjetunió tíz évig mindent megtett, hogy tönkretegyen. Én mégis itt vagyok 91 évesen, de hol van a Szovjetunió?" Oloffson Placid, 2007 Bencés diák, szerzetes-pap, tábori lelkész, politikai elítélt, festő, faipari segédmunkás,…..
NTF 2016.07.26 13:37:20
@MR2 Sándor: Magyarország Alaptörvénye
IX. cikk. (5)
A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére. Az ilyen közösséghez tartozó személyek - törvényben meghatározottak szerint - jogosultak a közösséget sértő véleménynyilvánítás ellen, emberi méltóságuk megsértése miatt igényeiket bíróság előtt érvényesíteni.

Ezen felül a Napi Történelmi Forrás szerkesztőinek, szerzőinek szellemiségét sérti más emberek méltóságának, vallásának a megsértése. Ha véleményét kulturált formában fejti ki, azt nem töröljük, ellenkező esetben viszont nyilvánvalóan kénytelenek vagyunk.
Szerző: Macher Péter „Kis Amerika”. A metaforát Kónya Lajos felsőgallai születésű író jegyezte le önéletrajzi regényében (Kónya 1970, 177.). Elbeszélése szerint édesapja katonatársai ezzel csábították bajtársukat Tatabányára 1912 táján. Írásomban az első…..
A Molotov-Ribbentrop paktum értelmében Sztálin szabad kezet kapott Hitlertől, hogy a Finnország rovására terjeszkedjen. 1939 október elejétől megindultak a tárgyalások Finnország és a Szovjetunió között, azonban Sztálin olyan követelésekkel állt elő, amelyek Finnország számára elfogadhatatlanok…..
NTF 2016.07.18 10:04:29
@a BircaHang Média szerk.:

1939-ben 5000 orosz élt ekkor Finn-Karéliában, ami azt jelentette, hogy a lakosság kevesebb, mint 1%-a. Az Ön adatai a teljes Karéliára vonatkozhatnak, amibe beletartozik az 1940 márciusa előtt is a Szovjetunióhoz tartozó karél terület is.

Továbbá: a finnek nem átvándoroltak, hanem áttelepítették őket, az áttelepítés költségeit a finn állam állta.
Müller Gabriella Moszkva, és egész Oroszország számára az egyik legnagyobb állami ünnep a Szovjetunió második világháborúban aratott győzelme Németország felett. Ennek alkalmából minden év május 9-én hatalmas ünnepségeket, katonai parádét rendeznek, ahol a legújabb…..
Rapali Vivien Folytatódik A Hunnia Rivaldafényében című sorozatunk, amelyben kevéssé ismert beszámolók, újságcikkek és fényképek segítségével a két világháború közötti magyar sztárvilágba látogatunk el. A sorozatban megismerhetjük a Hunnia Filmstúdió és a korabeli…..
Mivel Budapest fejlődése a 19. században rendkívül felgyorsult, a század vége felé a lakosság száma rohamos növekedésnek indult, és így a város képe jelentős változásokon ment át. A város terjeszkedése során olyan területeket is bekebelezett, amelyek korábban jóval a városon kívül estek,…..
NTF 2016.04.11 15:23:04
@Albu: Nem is állítottam, hogy az a végállomás lett volna 1888-ban. :) A vasút ekkor még - ismerteim szerint - a Pálffy térig (ma: Bem tér) közlekedett.
Magyarország az 1930-s évek elején rendkívül kedvezőtlen külpolitikai helyzetben volt. Olaszországgal a kapcsolatai ugyan kedvezőnek voltak mondhatóak, de az együttműködés még nagyon az elején járt. Németország még nem lábalt ki a válságból, Hitler pedig még nem nem tört ki a külpolitikai…..
NTF 2016.04.10 16:06:14
@Kopó: Történész nehezen válaszol arra a kérdésre, hogy "mi lett volna, ha" - de kérdésedre a válasz:

Igazából meg se próbálta Magyarország. Feltehetően Németország (Hitler) haragját váltotta volna ki a dolog, ugyanis Romániának nem lett volna esélye Magyarország, Bulgária és a SZU ellen. Egy potenciális német szövetséges (Mo.) német segítség - beavatkozás nélkül rendezkedett volna Németo. szomszédjában egy másik potenciális német csatlóssal (Bulgária) egy harmadik csatlóssal (Ro.) szemben. - Feltehetően ez is a magyar külügy előtt lebegett az anti-bolsevista propagandán kívül, mármint, hogy annyira nem is érdemes szovjet segítséget kérni - szerintük legalábbis. Hosszútávon jobban jártunk volna, mert így 1944-45- után megtarthattuk volna a visszacsatolások egy kisebbik részét.
Szerző: Kanyó Ferenc IV. István (1163-1165) ellenkirályként nem hagyott különösebben mély nyomot a magyar történelemben, leszámítva a királyok számozásának személye miatti időnkénti bizonytalankodását. A történeti emlékezet úgy tartja nyilván, mint gátlástalan törtetőt és sikertelen uralkodót. A…..
Gellért Ádám              Az ismeretlenség homályából felbukkanó Donáth György meghiúsított szoboravatása ismét felszínre hozta azt a kérdést, hogy miként ítéljük meg történeti alakjainkat. A Hóman Bálint ügy után lecsillapodni látszó vita azonban ismét elemi erővel tört ki. A Donáth-szobrot…..
Georgiát, oroszos nevén Grúziát, 1801-ban annektálta az Orosz Birodalom. A 19. század folyamán számos változás következett be az ország fővárosának, Tbiliszinek az  életében, mert míg annak első felében egy több mint 70%-os örmény többség alkotta a város legnagyobb etnikai csoportját, a század…..
NTF 2016.02.26 08:55:22
@¿Qué tapas hay?: Ahol volt, ott átvettem a hivatkozott intézmények/múzeumok képaláírásait. Ezek persze tévedhetnek, de én nem ellenőriztem, csak abban az esetben, ha valami nagyon szembeötlően badarság volt. Hiba ott csúszhatott be, hogy a francia nyelvtudásom elég hézagos.