Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zabhegyezgető

73 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zabhegyező Do it Yourself 2020.06.05 10:09:25
Magyarország évszázadok óta híres borok termőhelye. Talán nincs is a világnak olyan szeglete ahol ne hallottak volna legalább a Tokaji aszúról, az Egri bikavérről, avagy a Badacsonyi szürkebarátról. Most azonban egy igazi hungarikumról lesz szó. Mert kit érdekel a külföld, amikor van egy olyan…..
Zabhegyező Vírusmarketing 2020.05.21 14:38:57
A napokban többen a szívükhöz kaptak egy sokkoló videó és néhány fotó láttán, amelyeken a Starobrno sörgyárban épp 14 ezer liter sört engednek a lefolyóba. Legyen számukra vigasz, hogy bármennyire is szörnyű látvány, az már lejárt szavatosságú sör volt, amit a sörgyár gyűjtött vissza a sörözőkből,…..
Az elmúlt évtizedek sörforradalma – számos újdonság mellett – rengeteg olyan régi technikát, technológiát hozott vissza, ami a 20. század nagyipari sörgyártásában jórészt feledésbe merült. Egyik ilyen technológia a kézműves / craft sörfőzdékben újraértelmezett fahordós érlelés, ami újabb dimenziót…..
A sörforradalom széles sörválasztéka nem egy szakembert és amatőr gasztronautát győzött meg arról, hogy a sajt-sör párosítások sok esetben jobban működnek, mint a sokáig evidenciaként kezelt sajt és bor párok. Arról, hogy mindez nem csupán elmélet, február 13. szerdától Ogre bácsi sörözőjében is…..
Van az úgy, amikor követ kell dobni az állóvízbe, fellazítani a sörök közötti teret, néhány sör után leküldeni egy felest. Magyarországon a sör-Unicum kombó a leginkább bevált, és talán leggyakoribb párosítás, de mit isznak a csehek, ha össze akarják kapatni a sört? Csehországban alapvetően…..
Ma jelent meg a híroldalakon, hogy a kőbányai Dreher-gyárat is tulajdonló Asahi felvásárolta az 1845-ben alapított, eddig családi vállalkozásként működő Fuller's Breweryt. A hír kapcsán egy kicsit megpróbáltam rendezni a gondolataimat ezzel kapcsolatban, kitekintve, hogy milyen multik vannak/voltak…..
A kicsinek egyáltalán nem mondható csehországi Pilsner Urquell sörfőzde – amelyhez a névadó márkán túl többek között olyan sörök is tartoznak, mint a Gambrinus, a Velkopopovický Kozel, a Radegast vagy a Master – meglehetősen jól kezeli a sörforradalom kihívásait. Túl azon, hogy már több, mint tíz…..
Nap mint nap közhelyként hangoztatjuk, hogy Csehország sörnagyhatalom. És ez így is van, hiszen Csehország több sörös toplistának is vezetője, Európa egyik legjelentősebb sörexportőre. A „cseh sör” egyfajta márkavédjegy is lett az elmúlt fél évszázadban, sokak számára a „jó (és olcsó) sör”…..
Zabhegyezgető 2019.01.11 08:28:31
@zoltankiricsi: Persze, a szupermarketekben is van rendes sör. De 200 alatt nincs sör, csak sörszerű izé.
Az úgynevezett sörforradalom elsődleges kiváltó oka a jó és változatos sör iránti igény volt. Nem véletlenül kezdődött az egész rebellió az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az 1960–1970-es években sem jók, sem változatosak nem voltak a sörök, csak szimplán korrektek és egyben végtelenül unalmasak.…..
A NÉBIH a fogyasztói tudatosságot erősítő, Szupermenta projektjének keretében dobozos világos söröket tesztelt a közelmúltban. Az eredményen nem kevesen borultak ki, többek között én is. Pedig én még ott is voltam az érzékszervi teszten, miután betrollkodtam magam az eseményre. Hogy kerültem…..
Arany város, száztornyú város, városok királynője nem lehet más, mint Prága (Praha). Nevét állítólag azokról a zúgókról (práh) kapta, amelyeken nagy robajjal folyt át a víz. A cseh főváros az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, nem hiába foglal el előkelő helyet a turisták célpontjai közt.…..
Zabhegyezgető 2018.06.26 21:07:55
@Publikus Team: Lehet, de helyi szinten minimum másfélszeres, a minőség meg nem arányosan követi.
A 95 koronás Becherovka és az 55 koronás PU és Kozel pedig már a horror kategória. De nekem mindegy, mindenki ott költi a pénzét, ahol akarja.
Egyes turisztikai felmérések szerint, ha Csehország szóba kerül, az első három dolog között, ami az embereknek az eszébe villan, biztosan ott szerepel a sör. Ha sörkedvelő az illető, akkor jó eséllyel ez egy világos lágersör, leginkább egy pilseni. Ez jól mutatja azt is, hogy a „cseh sör” fogalma…..
Zabhegyező Hordárok söre 2018.03.17 13:07:15
A legendák szerint a porter a 18. századi Londonban egy sajátos sörmixből született, és egy Ralph Harwood nevű sörfőző főzte először. Állítólag azokban az időkben alapvetően háromféle sört lehetett kapni London kocsmáiban, pale ale-t, fiatal brown-ale-t és érlelt brown ale-t. Ezek minőségben,…..
Év elején ideje leltárt tartanunk, mi történt 2017-ben a hazai kézműves sörfronton, jutottunk-e előrébb, sikerül-e a jövőben a kis sörfőzdéknek a jelenleginél nagyobb piaci részesedést elérni, eljut-e végre a kézműves sör mindenhova és mindenkihez az országban?  Azt már többször leírtuk, hogy…..
Zabhegyező Kis cseh sörszótár 2017.11.11 15:55:55
A magyarországi sörisszák egy kedvelt, ha nem a legkedveltebb úti célja Csehország és az ottani sörfőzdék, sörözők. Nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a cseh kocsmai sörlapok, táblafeliratok, söröscímkék megértéséhez, mivel cseh barátaink – az angolszász és újhullámos sörtípusok…..
Az elmúlt évtized sörtípus-slágere minden kétséget kizáróan az IPA. Sokan egyenesen a sörforradalom ikonikus típusának tartják, holott az India Pale Ale valójában ennél jóval régebbi, a sörforradalomhoz pedig csak az 1990-es évek végén csatlakozott. A sörfőzők és a sörgeekek ma már nem is szimplán…..
Zabhegyező A sör fagyos lelke 2017.10.26 18:45:35
Egy legenda szerint az eisbock, vagyis a jeges baksör úgy keletkezett, hogy a feledékeny inasok elfelejtettek bevinni egy hordó sört a főzde udvaráról, így az szétfagyott az éjszakai hidegben. A dühös sörfőzőmester mérgében arra utasította a mihaszna inasokat, hogy büntetésképp igyák ki a…..
Nem egészen másfél évvel ezelőtt új szereplő jelentkezett a hazai sörforradalom színpadán, a Mad Scientist. A hobbifőzők alapította vállalkozás már az első, minden létező kategóriából kilógó söreivel olyan pályára navigálta magát, ahonnan csak előre vezet út, a közönség a minél „csavarosabb” söröket…..
Mostanában valamelyik nap betértem egy szupermarketbe, elő szokott fordulni az ilyesmi. Benéztem a sörök sorába is, ez is megesik néha. Ezúttal az olcsó sörök felől merészkedtem a polcok közé, és akkor megláttam valamit – kíméletből nem írom ide a márkát –, az egyik nagy sörgyárunk termékét, ami 86…..
Az ókori görög gondolkodó, Hérakleitosz azt tanította, hogy nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. A Magyar Sörgyártók Szövetsége most bebizonyította, hogy de igen. Magyarország 2017-es sörkorcsolyájának keresése közben sikerült nagyjából pont ugyanazokat a hibákat elkövetnie, mint tavaly. Egy…..
Bármennyire is szomorú, lassan le kell számolnunk azzal a közhiedelemmel, hogy Csehországban mindenfelé olcsón, ráadásul sokkal olcsóbban lehet sörözni, mint Magyarországon. Ez utoljára az 1980-as években volt igaz. Az azonban még most is megállja a helyét, hogy klasszikus cseh sör vonalon még…..
Zabhegyezgető 2017.07.20 17:36:30
@-kk-: Mennyiért? Kóstoltad?
Zabhegyezgető 2017.07.20 10:58:16
@-kk-: Egyszer majdnem megvettem, Zvíkovban pont lehetett kapni a főzdében, de még nem ittam hozzá elég sört... Ez 2006-ban volt, akkoriban különösen extrém árnak számított. Azóta nem láttam fizikai valójában sehol sem.
Zabhegyezgető 2017.07.20 11:37:21
@-kk-: Csapolva állítólag alapból nincs is. Évente egy főzet készül belőle, és azt mind ilyen díszdobozos izében adják el. Persze lehet, hogy sátoros ünnepeken kuriózumként csapolnak is.
A kolostorok szerepe elvitathatatlan a sörfőzés több ezer éves történetében, emellett a keresztény egyház számos olyan szentet is avatott, akiket a sörfőzők védőszentjükül választottak.   „Jobb, ha a sörházban gondolunk a templomra, mint ha a templomban a sörházra.”(Luther Márton)   Szent…..
Zabhegyező The Quays Bar, Galway 2017.07.02 11:21:49
Galway Írország nyugati részén, az Atlanti-óceán partján helyezkedik el. A kikötőváros a 13-17. században élénk kereskedelmet folytatott Spanyolországgal és Portugáliával, aminek köszönhetően az Ír-sziget egyik leggazdagabb városa volt. Mindaddig, amíg az Írországot hosszú időre lényegében angol…..
Zabhegyező Piál a Föld 2017.06.25 21:01:53
1 930 000 000, vagyis 1 milliárd 930 millió hektoliter. Globális összefogással nagyjából ennyi sört iszunk meg évente a Föld nevű kocsmában. Ennek a mennyiségnek körülbelül a kétharmadát tíz országban állítják elő a következő megoszlásban: Kína: 472 millió,USA: 224 millió,Brazília: 139…..