Regisztráció Blogot indítok
Adatok
holt költő

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Természetesen folytatom a már néhány hete elkezdett sorozatot, amiben a 60-as, 70-es és 80-as évek gyerekeknek készült műsorait veszem sorba.Voltak már a visszaemlékezésben oktató és ismeretterjesztő műsorok, fiataloknak szóló magazin műsorok, vetélkedők és néhány külföldi filmsorozatot is…..
Ötven millió forintot lehet nyerni az ATV-n hamarosan bemutatkozó, 500 - Az ország géniusza című vetélkedőjében, ami a TV2-n frissen besült Legyen ön is milliomos!-hoz hasonlóan tudásalapú, és ha csak az amerikai eredetiből indulunk ki, eléggé megizzasztja a játékost. Mert hát, 500 kérdés, baszki...
holt költő 2019.02.13 17:03:04
@sixx: dv79 helyett: Nekem is körülményesnek tűnt a bemásolt rész, de nem kötözködni akarok. Talán:
"... ha eljut az 500. kérdésig úgy, hogy nem ront zsinórban háromszor egymás után. Ha mégis, a harmadik hibás válasz után kiesik."

On.
A formátum amúgy 1G (ha már...). Nemhogy 500, de 100 kérdésig eljutni is igen széles ismeretanyagot, asszociációs készséget, stressztűrést igényel. A körönként 30 kérdésből 20-22 helyes már szép eredmény, és az akkor "csak" egy millió. Persze sok függ a kérdések szintjétől, ahogy más vetélkedőknél is, de a nagyjából lineáris növekmény és a végcél gyakorlati elérhetetlensége miatt szerintem kevésbé tudja felépíteni a feszültséget, mint a "milliomos" vagy a "Maradj talpon".
Ha valakinek hozzám hasonlóan rémálmai vannak a legutóbb, mozis verzió óta, amiben Russel Crowe, Annme Hathaway és Eddie Redmayne is énekelt (jó, Hugh Jackman is, de ő tud), VAGY volt annyi esze, hogy messze elkerülje az országos giccset, DE maga a történet érdekli, az most örüljön de nagyon, mert…..
Sokan sokszor mondták már, hogy a popzenében eljátszottak mindent, amit csak lehet. Ettől még lehet azért egymástól eltérő dalokat írni, de olyan esetek is akadnak, amikor szinte egyértelmű két dal között a hasonlóság. Tavaly A Dalból kizárták a Jetlag nevű zenekart, és bár a kizárást a sajtó felé…..
Mi a szerelem? És a vonzalom? Hogyan képes egyáltalán kialakulni ez a mindennél erősebb kötődés egy addig teljesen ismeretlen ember iránt egyik pillanatról a másikra? Kémia? Vagy összeillés? Netán épp az ellenkezője, merthogy az ellentétek elvileg vonzzák egymást? Ezekre a kérdésekre nem egy…..
holt költő 2017.09.12 23:19:56
Nem egészen így volt, megnéztem az eredeti tanulmányt (journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0146167297234003). 3 x 12 kérdés volt, és 15 perc után át kellett ugraniuk a következő csoport első kérdésére. Így a lassabban haladók is eljutottak a mélyebbre hatoló harmadik csoporthoz. A párok meg nem teljesen véletlenszerűen álltak össze, előszűréssel a nagyon össze nem illőket nem párosították. Talán érdekes lehet még, hogy a tanulmány 1995-ös, és a kísérletben (a jelentkezők aránya miatt) több nő-nő pár is volt, a "módszer" tehát általában az emberek közötti mélyebb kapcsolat gyors felépítésére alkalmas.
Nyilván a szerelemre is valami ilyesmi :-)
holt költő 2017.09.12 23:35:36
@Mountain Dew: Én nemrég óta élek külön 19 év után, és nem gondolom, hogy "idegenként" egymás mellett kéne élni. Miért késő, és miért gondolja, hogy ez kényszerűség? Anyagiak? Gyerekek? Vallás? Megér az ok még legalább 16 év "idegenséget"? Vagy jobb így, mint egyedül lenne? Szerintem vagy rendbehozni, vagy kilépni, hogy később ne utálja meg magát. A maga élete, irányítsa.
Az előző posztban az önfényezésről is szó esett, és arról, hogy a dicsekvés, az érdemek, javak felnagyítása milyen pozitív hatást tud gyakorolni; ahogy említettem, pl. énvédő hatása van. Már ott volt szó arról, hogy a hencegés számunkra antipatikus, részben a kultúránk és a neveltetésünk miatt -…..
holt költő 2016.01.21 14:56:53
@napiszichomenoseg: Hosszú ideje zavar, hogy akik a "miniszoknyás lány" példáját használják, csak a szélsőséges értelmezéseket látják. Leszögezem, az erőszakoló természetesen bűnös, és büntetést érdemel. Az áldozat viselkedése, ruhája stb., nem csökkenti a tett súlyosságát. De miért jelenti ez rögtön azt, hogy az áldozatok mind egyformán ítélendők meg, és felelősségük mindig abszolút nulla? Miért felháborító az, hogy "lányom/fiam, ne idd tökrészegre magad, mert bajod eshet"? Igenis felelősségel tartozunk tetteinkért, és elvárható, hogy csökkentsük a kialakuló kockázatot magunk, és a társadalom érdekében is. Ahogy a biztosító sem fizet lelkesen, ha az ajtót tárva-nyitva hagyjuk az esetleg arra járó tolvajnak (pedig lopni feltétel nélkül bűn!), az ittas lány, aki három fiúval incselkedik a sötét folyosón, maga lép le az ösztönök szintjére a gondolkodó emberéről. Aki az ő felelősségét ugyanúgy nullának tekinti, mint a parkban fényes nappal bántalmazottét, és ezzel az elemi óvatosságot, az arra való felhívást lesöpri az asztalról, az pont azok ellensége (lesz a jövőben), akiket ezzel védeni szeretne.
holt költő 2016.01.21 15:53:33
@napiszichomenoseg: Igen, külön tárgyalandó. Engem pont az zavar, hogy mindkét oldalon leegyszerűsítés, a kettő összemosása történik. "Megerőszakolták, biztos ő is hibás." ill. "Nehogy már hibás legyen, mert felvágott szoknyában vonaglott a fiún." Van a büntetőjogi felelősség, meg a saját életünkért való felelősség. Ha valaki az elsőben ártatlan, a másikban nem feltétlenül az. És fordítva, ha a másodikban hibázott, az elsőben nyugodtan lehet ártatlan. Az egyikből a másikra nem szabadna következtetni, mégis nagyon sok írásban megjelenik ez a "logikai ugrás" (mindkét oldalról).
holt költő 2016.01.21 18:32:38
@Ready2: Az emberi társadalom elvárja tagjaitól, hogy gondolkodó lényként viselkedjenek. Kezdjük elfelejteni, hogy milyen kevés kell ahhoz, hogy eltűnjön a civilizációs máz, és előtérbe kerüljön az ösztön. A beszűkült állapot lehet állandó pszichés zavar, de átmeneti is, valamilyen tudatmódosító (alkohol is) hatása, életveszély vagy akár a "csürhe" bátorítása. Elítélni valakit tettéért mindig csak utólag lehet (és kell). Előre csak az indokolt óvatosság marad.
@Benedith: Nem hagyjuk figyelmen kívül az erőszaktevő felelősségét. Legalábbis szerintem mi itt nem tesszük. Hogy sokan mégis miért, arról szól a fenti írás egy része, ill. kutatják a szociálpszichológusok ("igazságos világba vetett hit", tágabban pedig kognitív disszonancia).
Számomra érdekesebb, hogy ezek az ismert társadalmi csapdák miért nem kerülnek be az iskolai oktatásba.