Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MerényiM

258 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Birtokba vett helyi önkormányzás - ez a címe a kutatásnak, melyben 64 önkormányzati és civil szereplővel készített interjú segítségével vizsgáltuk helyi érdekvédő csoportok és önkormányzatok együttműködéseit Magyarországon, Lengyelországban és Romániában. A kutatási jelentés esettanulmányai és…..
Részvételiség, közösségi kapcsolatok, társadalmasítás, bevonás: ezek manapság divatos fogalmak, amikor a hétköznapi emberek problémáira fittyet hányó politika megreformálásáról van szó. Ám azzal, hogy azonos értelemben használjuk őket, fennáll a veszélye, hogy lózungokká válnak. Elveszítik…..
A "kétharmados" NER rendszerének évről évre elfogadott költségvetése régóta nem több bűvésztrükknél. A dokumentum hozzáférhetetlen az adófizetők számára és lényegében semmilyen korlátot nem szab a kormány számára, hogy az úgy költse a közpénzt, ahogy akarja. Az ideihez még a választókat elvben…..
Szomszédsági szemétszedő akcióhoz gyűjtenél elhanyagolt helyeket? Önkormányzati jelöltként szeretnéd felmérni a körzeted égető problémáit? Bővítenéd a céged szolgáltatásait, de nem tudod, hol van rájuk valós igény?   Civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, helyi szolgáltatást nyújtó cégeknek,…..
Bő egy éve szúrtuk ki, hogy Varga Mihály Pénzügyminisztériuma (PM) a karácsonyi időszakban milliárdokat szórt ki egyedi gazdaságfejlesztési támogatásként haveri cégeknek ásványvízüzemre, varrodára. Mivel legalább öt másik minisztérium felelős a gazdaság fejlesztéséért, és ilyen célra soha korábban…..
A mai napon a Korrupcióellenes Munkacsoport elfogadta a korrupciós kockázatokat ismertető és a korrupcióval szembeni fellépésre vonatkozó javaslatokat tartalmazó első jelentését. A Munkacsoport alulírott nemkormányzati tagjai nem szavazták meg a jelentést. A K-Monitor tavaly december elején lett…..
A magyar és lengyel EU-s "jogállamisági vita" keretei között a helyi önkormányzatiság jellemzően kevesebb figyelmet kap, mint a demokratikus intézményrendszer más elemei, például az igazságszolgáltatás vagy a média. A Covid-19 válság viszont újfajta kihívások elé állította a helyi önkormányzatokat…..
A törvény szerint tegnap éjfélig kell a költségvetési szerveknek teljesíteniük az első kéthavi közzétételüket a tavaly november 29. óta kötött szerződéseikről a kormány új közpénzes adatbázisban. Kipróbáltuk az oldalt, ami lesújtóan rossz lett. Mészáros Lőrinc szerződéseit továbbra se fogjuk tudni…..
In the landscape of democratic institutions and especially within the context of democratic backsliding in Hungary and Poland, local governance generally receives less attention than other elements of a  democratic society, such as the judiciary or the media. The Covid-19 crisis presented new kinds…..
After a bitterly fought election campaign overshadowed by Russia's invasion of Ukraine, the EU’s less than transparent and democratic financial conditionality mechanism took effect in Hungary. There was plenty for the corruption watchdog K-Monitor to do in 2022! In an environment where the most…..
Valami megváltozott azóta, hogy miután Orbán Viktort lefotózták egy római étteremben feleségével és fiával, majd egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után kiderült, hivatalos delegáció keretében, kormánygéppel, de horvátországi nyaralásáról közvetlenül utazott a miniszterelnök egy katolikus…..
A Pénzügyminisztérium továbbra sem készít közérthető szemléltetést a polgároknak a költségvetéshez, sőt idén rendeletben adták ki a számokat, amihez - hiába nyújtották be később a Parlamentnek - részletes indoklás sem készült. Ez olyan furcsa helyzetekhez vezet, mint amikor a K-Monitor…..
Nektek mire elég néhány óra? Az olajozott gépezetként működő Rogán Antal-féle kommunikációs univerzumban ennyi idő alatt simán le lehet bonyolítani egy 3,5 milliárdos kommunikációs tendert. Az őszi, bombás plakátok nemcsak tartalmukat tekintve mesélnek sokat a NER működéséről, de az is beszédes,…..
8 nap állt rendelkezésre, hogy észrevételeket küldjünk az Építési és Közlekedési Minisztériumnak a tavaly beharangozott állami beruházásokról szóló kerettörvény tervezetéhez. Az EU-s nyomásra bevezetett társadalmi egyeztetéseknek ugyan eddig különösebb eredményét nem látjuk, lévén az általunk eddig…..
Sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni” - ígérte a Budai Vár átépítéséről, benne a minisztériumok ide költözéséről L. Simon László még 2014-ben. A várbeli presztízsberuházások lassan 10 éve tartanak, és annyira fontosan a kormánynak, hogy még most, az energiaválság és a közösségi…..
Feldolgoztuk a kormány által az év vége előtt néhány nappal rendeletben átírt 2023-as költségvetést. Bejegyzésünkből kiderül: Miért kirívó a rendeleti költségvetés, és miben különbözik ez a korábbi évek gyakorlatától? Mit tudhatunk meg a kormányzat idei terveiről, és mi az, ami nem derül ki a…..
44 milliárdot szórt szét a kormány a hónapok óta többletfinanszírozást követelő önkormányzatok között. 2010 után a településeket jórészt megfosztották attól, hogy a helyben élők által megtermelt jövedelemből lássák el munkájukat, finanszírozásuk a helyi ipartól és a kormányzati…..
MerényiM 2023.01.04 14:15:21
@törppicur:
Még azt esetleg írd bele a kommentbe, hogy "picinyem", attól még arrogánsabban hatna!
A választások előtti, kormánypárti bespájzolásról szóló 2021-es év után nem meglepő, hogy 2022-ben sem a közélet megtisztulása felé mentek a dolgok Magyarországon. Volt tennivalója bőven a korrupciófigyelő K-Monitor kollektívájának! Tavasszal intenzíven követtük visszaélésekben bővelkedő…..
MerényiM 2022.12.31 11:47:51
@Androsz: Mit olvasott rólunk, miről kell tudnunk? :)
MerényiM 2023.01.01 20:29:26
@Androsz: Önkormányzatokkal kapcsolatos kutatási tevékenységekre nyertünk tőlük támogatást, amiben cseh, román és lengyel partnerszervezetekkel dolgozunk, a támogatás egy része hozzájuk kerül. A programnak én nem látom, hogy mi lenne az a politikai éle, amit az általunk is bírált ellenzéki kampányfinanszírozási sztoriban a kormánymédia sugalmaz, nem Magyarország van a fókuszban, hanem a régió.

Ez a "ki pénzel minket" sztorival azért nehéz mit kezdeni, mert a sejtetésen felül sosincs semmi konkrétum arról, hogy pontosan milyen aknamunkát végzünk, mikor nem mondtunk igazat, hol tévedünk, milyen szabályokat sértünk meg. A gazdálkodásunk átláthatóságára mindig kínosan ügyeltünk, és azt meg tényleg nem értem, hogy miért ne köszönhetnénk meg az adományozóinknak, hogy támogattak minket.
Ez a korrupciófigyelő K-Monitor 2022-re visszatekintő bejegyzése az elmúlt év legfontosabb közpénzekkel és korrupcióval kapcsolatos történéseiről. Ha arról olvasnál, mit csinált a K-Monitor kollektívája a tisztább közéletért, olvasd el éves beszámolónkat is! Izgalmas éve lehetett annak, akit furdal…..
Összefoglaltunk mindent, amit a kormánygépes miniszterelnöki utazásokról tudni lehet, és amit nem. A posztból kiderül:   Milyen ítéletet hozott az Ítélőtábla a K-Monitor perében és mekkora összeget térített meg a miniszterelnök saját zsebből családtagjai utazásáért;   Mit tudtunk meg a per…..
Lehet-e átláthatónak nevezni egy olyan önkormányzatot, ahol a fő döntéshozatali szerv működéséről csak körülményesen, részlegesen és lassan lehet tájékozódni? Elvárható-e a polgároktól egy 100 ezres kerületben, hogy ha meg szeretnék ismerni a testületi ülésen elhangzottakat, akkor vegyenek részt…..
Rezsiválság sújtja nemcsak az embereket, de a minket szolgáló intézményeket is. A rezsicsökkentés alól kikerült állami-önkormányzati szervek, vállalkozások és civil szervezetek számára megfizethetetlenné váltak az energiaköltségek, így szinte már nincs olyan nagyobb település az országban, ahol ne…..
Ígérgetéssel és félmegoldásokkal nem lehetett meggyőzni az Európai Bizottságot, így Magyarország továbbra sem juthat hozzá létfontosságú uniós forrásokhoz. A K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság és a Transparency International (TI) Magyarország szerint a kormánynak meg kell ragadni az utolsó…..
Promises and half-hearted solutions have failed to convince the European Commission, and so Hungary has still no access to vital EU funds. According to the Hungarian Helsinki Committee, K-Monitor and Transparency International (TI) Hungary, the Hungarian government must seize the last opportunity to…..
Helyben aktív civilekkel, önkormányzati dolgozókkal és szakértőkkel, kutatókkal gondolkodtunk arról, hogyan lehet megszólítani a lakosokat a lakókörnyezetüket érintő ügyekben. Mi kellene ahhoz, hogy az önkormányzás ne betonról és jogszabályokról, hanem emberek valós problémáiról szóljon? Mitől lesz…..