Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Laksmi

25 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
régi kerámiák Ide tűntem… 2019.01.16 12:05:59
Nyáron jelentkeztem utoljára, utána inkább csöndben maradtam. Sokan írtatok, örültetek a blognak, biztattatok és burkoltan azt kérdeztétek: ugye nem hagyod abba? Hát nem! Folytatom – viszont megváltozott körülmények között, máshogy. És ez most pont így van jól!!! Mert… … a jövő hónapban végre…..
Amikor bemész az Ikeába, hogy az albérletedbe, vagy a munkahelyedre megvedd a legszükségesebb porcelán tálakat, ösztönösen úgy gondolkodsz, ahogy egy átlag finn állampolgár a második világháború után. Csak néhány tányérra van szükséged, ami bírja a strapát, egyszerű és…..
Alapvetően én nem vagyok gyűjtő. Tavaly viszont, miután megörököltem a nagyanyám retro Alföldi porcelán kannáját, eldöntöttem, hogy ennek a Bella-207 nevű készletnek a többi darabját is beszerzem. (A tervezőjéről és a tervezés körülményeiről itt olvashattok.) Most itt tartok:  Kép: saját. Azaz,…..
Laksmi 2018.04.19 07:28:52
@Imre Csicsó: Na most már aztán nagyon várom a képnézegetős linket! Amúgy ahogy én látom, Bella-207 nagyon sokféle mintával létezett... Viszont már csak azért is érdekelne majd az Önök linkje, mert só és borsszórót még nem láttam!!! Gratulálok, csak így tovább! Pár perce én is leütöttem a tányéraimat a Galérián. :)
Laksmi 2018.06.09 19:34:31
@Picur1966: Kedves Éva! Én is nagyon örülök, hogy ide talált! A blogra a hosszabb lélegzetű írásaimat teszem fel, a bloghoz tartozó facebook oldalon viszont rövid, kisebb terjedelmű történeteket teszek fel a porcelánokkal, régiségekkel kapcsolatban. Ha gondolja, kukkantson fel néha oda is!! De! ajánlok egy másik oldalt is (amit egy kedves gyűjtőtársam csinál), ahol csak és kizárólag Alföldi porcelánnal foglalkoznak: menzaminta.wordpress.com/ Meglátja: isteni!
Laksmi 2018.06.10 20:25:47
@Picur1966: A válasz a kérdésedre: véletlenül. Kattintgattam a neten ide meg oda. A google képkeresője nagyon sokat segít minden ilyen helyzetben. Meg szerencse is kell. De az a tapasztalatom, hogy ha az ember elindul egy mellékszálnak hitt vonalon, előbb vagy utóbb választ kap. Alföldi készletekkel kicsit bajban vagyunk. Nagyon kevés a nyilvános infó.
Nyár van, süt a Nap. A téma kicsit „elmúlós”, de pont ilyen szép időben merem Nektek elmesélni. Szóval az történt, hogy a héten a napi munkahelyi rutin közepén kezembe került egy régi fotóalbum. Tulajdonosa a húszas évektől kezdve gyűjtögette benne egészen a második világháború első bombázásaiig a…..
Van értelme csinálnom, amikor azt írjátok, hogy örömmel jöttök fel az oldalaimra. Van értelme csinálnom, amikor olyan visszajelzést kapok, hogy többet tudtok már egy témáról a blogomnak köszönhetően. De van értelme csinálnom azért is, mert nagyon élvezem, hogy úgy és arról írhatok, ami…..
Hetekkel ezelőtt keresett meg két gyűjtő ismerősöm a következő problémával. Egyikük nem olyan rég vette meg az alábbi, hatvanas évek után gyártott Herendi szobrocskát. Tette mindezt úgy, hogy nem is gyűjt Herendit, de ezt a darabot mégsem tudta a bolhapiacon hagyni. (Megértem.) Mivel nem tudott…..
Van ez a babaporcelánom, aminek ugye se jelzése, se semmije, de mégis mindenki úgy gondol rá, mint Zsolnay termékre. Engem kifejezetten idegesített, hogy nincs rajta semmi, így pedig nem is voltam hajlandó elfogadni, hogy ez Zsolnay. Kép: saját. Tegnap viszont őrült nagy szerencsém volt…..
Mivel egy ideig még nálunk van az az Árverési közlöny, melyet a BÁV előzményének számító Postatakarékpénztár adott ki Ernst Lajos hagyatékának árveréséről, van időm egy kicsit foglalkozni a benne szereplő tételek későbbi sorsával. A dolgot az is érdekessé teszi, hogy a katalógusban ceruzával az…..
Az előző részben a BÁV elődjének számító Postatakarékpénztár árveréseiről írtam. Itt szóba került az is, hogy az egyik nálunk lévő árverési katalógus pont Ernst Lajos gyűjteményének felszámolásáról szól. Leütési árakkal. Az egyik facebook csoport tagjai elolvasván az írást nekem szegezték a kérdés:…..
Kezdődött azzal a történet, hogy hetekkel ezelőtt megnéztem Bánó András Licit c. műsorából pár részt. Érdekes volt, szerettem, már csak azért is, mert az egyikben volt egy bejátszás egy régi magyar filmben látható árverésről. Később bekerült hozzánk néhány Árverési közlöny, melyet a BÁV…..
    Nekem ez a rész a kedvencem, mert szó esik benne arról:   Kovács Károly független becsüssel, a http://mutargyklub.hu/ szerzőjével készült interjúm utolsó része következik…   https://www.pinterest.com/pin/250583166751354383/ Régi kerámiák: Nagyon őszintén írod a blogod. Nem félsz…..
 Mi a helyzet a hazai műtárgypiacon? És mi van a bolhapiacokkal? Hol és hogyan lehet használható információkat szerezni ahhoz, hogy az embert ne vágják át se az otthonában(!), se úton-útfélen az Ecserin és a régiségboltokban? https://www.pinterest.com/pin/717127940638915661/ Kovács Károly…..
Ne tévesszen meg senkit, ha egy fűszertartó ütött-kopott, felhólyagosodott és a dekor sem túl eget verő rajta. Ha esetleg Neked is van egy ilyen henger alakú, holland szélmalmos, hajós konyhai tárolód, és eddig semmit nem tudtál róla, akkor lehet, hogy most tudok egy kicsit segíteni… Az én…..
 Mi a manó lehet az a trifle? Régi, hagyományos angol desszert, ami piskóta, krém és gyümölcs rétegzéséből áll. A trifle szó jelentése: csekélység, semmiség. Brit földön nagyon népszerű télen-nyáron, hétköznapi és ünnepi alkalmakra. A rétegezett desszertek több nép konyhájában megtalálhatók,…..
Van az úgy, hogy valamit nagyon szeretnél. Mindent megteszel érte és a körülmények is tökéletesnek tűnnek. De Te mégsem kapod meg azt a valamit. Próbálod ismét és megint. De a vége mégis újra és újra ugyanaz. Évekig küzdesz érte. Az is lehet, hogy közben sokat sírsz és nyavalyogsz a barátaidnak. És…..
Laksmi 2018.01.13 22:26:49
@Mitzi von Küche: Szia! Tök komolyan: kíváncsi vagyok rá, hogy miért nem akarod elővenni? Komolyan érdekel a válaszod! :) Nem tetszik? Vagy félsz, hogy baja esik? Vagy nem illik a lakásba? A mintával kapcsolatban nekem is vannak fenntartásaim (és nem azért mert rossz lenne). De láttam már vele terített asztalt és tud az jó lenni!
Nyár. Őrség. Nyaralás. Bringa. Szabadság. Vadon. Hosszú idő után biciklire ülök. Az Őrségben aztán lehet tekerni. Spontán edzőtábor. A szállásunk a fazekas falunak nevezett Magyarszombatfán van. Kaja nélkül indulunk el az egész napos tekerésre. Majd biztos lesz bolt a szomszédos falvakban. De…..
  A közönség majd azt fogja akarni, amit én csinálok. (Gorka Géza) A blog miatt nagyon sokszor forgatom a Művészet c. folyóirat hatvanas, hetvenes években megjelent számait. Az elmúlt időszak egyik legmeghatározóbb meglepetése számomra az volt, hogy szinte minden második kerámiával…..
  Egyetemi kollégium. Nem most, hanem lassan tíz éve. Az egyik szobatársam Bizottság számokat emleget. Kisgyerek korában ő ezeket hallgatta (ti. neki OLYAN haladó szülei voltak, akik fiatalon ILYEN haladó koncertekre jártak). Megtudja, hogy szentendrei vagyok. Úton van a számomra ciki kérdés: hogy…..
De gyűjteni kényszer. Hajt valami, hogy kirakj egy teljes sorozatot a kedvenc bögrédből, plakátodból, egy könyv összes külföldi első kiadásából. Ha sikerül, a saját magad által alkotott miniatűr világ láttán elégedetten felsóhajtasz. Van, aki külön lakást vesz, hogy legyen hol tárolnia a…..
A téma iránti érdeklődésem valahol a tavalyi, Magyar Nemzeti Galériában bemutatott, igen jó avantgárd kiállítástól eredeztethető. Ezek után még idén kezembe akadt a New York-i Sotheby 1979-es aukciós katalógusa, mely az orosz és európai avantgárd művészeti élet alkotásait kínálta eladásra.[1] A…..
Az Aquincum Porcelángyár kezdetei, azaz a Hüttl Porcelángyár története   Az Aquincum Porcelángyár 1948-tól elsősorban porcelán szobrocskák gyártásával foglalkozott. Az itt gyártott kisplasztikák szinte minden háztartás vitrinjét díszítették, egyben a rendszerváltást megelőző időszak…..
Nagy sokára osztom most meg a herendi porcelánfestő rokonsággal készített interjú második, egyben befejező részét. A válaszoknál azok a részek, amik nem dőlt betűkkel vannak szedve, a herendi manufaktúrában aranyozóként dolgozó apósomat jelölik, aki 1970-től a kétezres évek elejéig dolgozott a…..
régi kerámiák Árverésfigyelő 2017.04.02 14:43:41
Tegye fel a kezét az, aki nem akart még régi (azaz nagyon régi), ismeretlen házban téblábolni, fiókokat kihuzigálni és mindenféle furcsa, érdekes tárgy között bogarászni! Még ha a fentiek csak keveseknek is adatik meg, az élmény talán pótolható azok számára, akiket valóban hajt a vadászszenvedély.…..
Gyümölcs tál Zoba-dekorral. Fotó: https://www.herendexperts.com A művészettörténészek, történészek sokszor morzsolnak el egy könnycseppet amiatt, hogy mi mindent nem tudnak többé kideríteni. Rengeteg történet marad titok, hiszen leégett a levéltár, elöntötte az irattárat a szennyvíz, szőrén-szálán…..
Rosszul indul ez az év. A nagymamám elment, az autónkat tropára törték, az utak a hótól/jégtől járhatatlanok, nem tudok futni, amikor már lehetne, akkor meg beteg vagyok. Nem merek ráállni a mérlegre. Úton van a hiszti. Szóval a nagymamám meghalt, és ezzel együtt a jól megszokott rendszer…..