Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dorie02

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dóra nem is olyan régen írt arról, milyen is Hollandiában egyetemistának lenni és mivel a kommentekben is elég sok kérdés felmerült, most írt egy posztot arról, hogyan is telnek a napjai és merre tovább. Mint a cím is mutatja, úgy érzi, körülbelül félúton jár, és az is…..
Dorie02 2016.01.25 12:28:06
@FeketeMacska73: Én nem is várok semmilyen busás fizetést és hasonlókat, csak egy normális megélhetést fedező összeget, gyakornoki pozícióba legalább minimàlbért!

@Gerusz: Szaktòl függ hogy féléves vagy blokkos a rendszer. Van egy barátnőm szintén itt Tilburgban az egyetemen csak másik kar, másik szak és neki blokkjai vannak.
Amúgy a havi 300 + 550 ösztöndíjjal én is kibékülnék, max kiköltöznék a stúdióbòl valami kis 250 eurós szobába meg pár extràbb kiadást akkor megszüntetni és simán csinálhatò lenne.
Egyetemnek "dolgozok" én is, Sounding Board meg Education Committee tagként, jelképes összeg, órát nem ad viszont valami. Sajnos az egyéb munkákra nagyon nehéz bekerülni...
Dorie02 2016.01.25 15:34:29
@Praliné.: Valóban nem, de szerintem hagyjuk már a témát, a lényeg hogy az összes barátom az idősebb kategóriából való, persze megeshet hogy ez csak véletlen egybeesés, én viszont nem így gondolom. Gimnáziumból frissen kiesve nekem is hasonló volt a gondolkodásom, pár év külföld után viszont más.

@esban: Ezen a csúsztatáson én is gondolkodtam, csak ugye akkor a tandíjat is fizetni kell azért az 1 nyitva hagyott tárgyért amit kicsit sajnálnék. Erasmus még egy opció lehet viszont :)

@FeketeMacska73: Ki beszél 3-4 ezer eurós fizetésről? Én a mostani 1390 eurómból is normálisan megélek. Véletlenül amúgy pont ennyi a minimálbér itt (talán kicsit több, 1400-valahány euró havi körül mozog 23 év fölött). Én már azzal is boldog lennék gyarkonokság alatt.

Amúgy a cégek a szerződésben "önkéntesnek" vesznek fel, és konkrétan aláírod, hogy beleegyezel, hogy nem kapsz semmilyen juttatást a munkádért. A legjobb az egészben hogy nagy szervezetek is mint pl az ENSZ, nem fizeti a gyakornokait... bocsánat önkénteseit. haha
Volt tavaly egy balhé, hogy egy ausztrál srác Genevában egy sátorban lakott a gyakornoksága ideje alatt (2 hét után felmondott amúgy). Tiszta kirekesztés az egész, de nem is nekem a legjobban, én még mondjuk fogcsikorgatva összegyűjtöm a pénzt aztán fuck it, de mondjuk egy indiainak vagy afrikainak aki 1 hónap alatt keres annyit mint én itt 1 hét alatt. Na abból spóroljon valaki össze egy fél éves ENSZ gyakorlatra.
Dorie02 2016.01.27 17:28:37
@Holland Birodalmi Hivatalnok: Studiefinancieringet már évek óta kapok, de csak akkor jár ha full-time diákként a suli mellett még minimum havi 56 órát dolgozok. A fizetetlen gyakornokság pedig óraszámot se ad sajnos, szóval esélytelen.
Éppen tegnap jelent meg a Tárki kutatása, mely szerint a tanulók kétharmada külföldre menne hosszabb-rövidebb időre. (Részletesebben itt olvashattok róla.) Egy jó részük alighanem hasonló cipőben jár, mint mai posztunk szerzője, Dóra, aki Hollandiában jár egyetemre és találta…..
Dorie02 2016.01.14 15:56:32
Bocsánat a késedelemért, éppen vizsgáról jövök!
Köszi mindenkinek a kedves szavakat, kicsit féltem, hogy mik lesznek a vélemények, de örülök, hogy jórészt pozitív.

Közgazdaságtant tanulok, és a későbbiekben fejlődő országokkal szeretnék foglalkozni, nemzetközi segélykoordináció vagy mikrofinanciális hitelkezelés lenne a két ág ami jelenleg érdekel.
Az egyetemről, hétköznapokról, munkáról még készül egy poszt nemsokára. :)

@Praliné.: Nem feltétlenül az utóbbi időre értettem, hanem valamelyik nap végigpörgettem a "Hollandia" fület és az után vontam következtetést. + A Hollandiai magyarok és miegyéb facebook csoportokban is megy rendesen a negativitás mostanság.

@szakasz2: és @Hari Seldon 2:
Anglia, Németország és Franciaország is fent voltak anno a lehetőségek listáján. Angliában van ismerősőm, és habár ott is igénybe vehető a diákhitel, suli mellett részmunkaidővel sokkal nehezebb eltartani magát az embernek mint itt. Vegyük csak a londoni vagy bármelyik más nagyobb egyetemvárosbeli árakat.
Német- és Franciaországgal az volt a problémám, hogy sajnos egyik nyelvet sem beszélem annyira jól mint az angolt (jelenleg angolul tanulok), és ez eléggé limitálja a választható szakokat. Valamint hát itt az állami 550 euró az szerintem magasról veri így mindkettőt.

@Ana72: Péntek, szombat, illetve vasárnap esténként dolgozok, úgyhogy igyekszem a hét első 4 napján letudni az egyetemi teendőket, péntek reggel még berohanok előadásra/gyakorlatra, aztán irány a munka. Ha valamit nem sikerült hétközben befejezni akkor szombat/vasárnap reggel még előveszem.

@Gerusz: Azért volt megoldhatatlan a bejárás, mert au-pairként a gyerekeket délután 1 és 3 között (mikor hogy) kellett az iskolából felszednem. Na most ez akárhogy is nézem nem megoldható egyetemre ingázás mellett, még akkor is necces lett volna ha az Erasmus Egyetemre megyek. Ingyenes tömegközlekedésem van amúgy, alig használom, néha egy-egy amszterdami kiruccanásra jól jön, de amúgy Tilburg olyan kicsi, hogy biciklivel megoldható minden.

És mindenkihez aki a Tesco-t szidja: otthon diákmunkáztam másfél évet. A raktár ahol vödrök közt szlalomoznak a targoncások mikor esik az eső mert konkrétan 15 helyen beázik volt az egyik kedvencem. A másik amikor reggel minden holmimra kis tesco matricát nyomtak, távozáskor pedig ellenőrizték, hogy valóban mindenen van-e és nem e loptam valamit... Mikor jegyzőkönyvbe vették majdnem a kollégámat mert az uzsonnás dobozában maradt egy kockasajt, és nem volt lematricázva az külön hanem csak a doboz kívülről... Még mindig rossz érzésem van ha otthon be kell mennem, mondjuk úgy.