Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kövendy Katalin

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Manapság a gyermekkatona kifejezés hallatán legtöbbeknek az Afrikában lejátszódó fegyveres konfliktusok fiatalkorú szereplői jutnak eszükbe. Pedig gyermekek már az első világháborúban is részt vettek. Közülük a Monarchia legifjabb katonáját már bemutattuk. A Nagy Háborúban szolgáló legfiatalabb…..
A Nagy Háború Újranyert élet 2019.08.23 07:20:00
„Hefty Frigyes tábori pilótánkat, aki légigyőzelmeivel szerzett hírnevet, a Piave frontszakaszon a Nervesa hidak felett egy ellenséges raj légiharcban égve lelőtte. Hefty 5000 méter magasban kiugrott ejtőernyővel s könnyebb sérülésekkel simán leszállt. Hőfer s. k.” A cs. és kir. hadsereg…..
Kövendy Katalin 2019.08.28 10:14:01
"— Mindenhatóm! — Ez az őrült engem támad... a védtelen, magával tehetetlen, ázott madárként alácsüngő áldozatot. Mentőöv helyett golyót küld a hajótöröttnek a lovagiasság?"

Nagyon érdekes olvasni ezt, ahogyan a lovagiasság alapján őszintén meglepődik, és őszintén elvárná azt, hogy az ellenség, miután ő ártatlan emberek sokaságát lődözte le (gyilkolta le, csonkította meg, sebesítette meg) a magasból, rá, a védtelenre ne lőjön. Ez a lovagiasság a repülősökre, mint valami külön kasztra volt némileg jellemtő; tudom, hogy sokaknál érvényben volt, valamilyen le nem írt lovagiassági megállapodás alapján. Azt is tudom, hogy más erkölcsök, más viselkedési szabályok voltak akkor érvényben. De miért is kellett volna elvárni ezt a lovagiasságot a levegő bajnokaitól, ha a szárazföldön minden elképzelhető szörnyűséget, a légierőt is bevetve (!) mészárolták le egymást az emberek? Minden lovagiasság nélkül, ahogyan azt számtalan, csalárdságot, átverést alkalmazó történet leírásából is ismerhetjük? Ha elképzelem az olasz "lovagiatlant", akinek előtte lőtte halommá a bajtársait a magyar pilóta, akkor megértem, hogy meg akarta semmisíteni, a további mészárlás elkerülése, és valamiféle bosszú indokán a gyilkos ellenséget. És nem a régi lovagiassági elvek kerekedtek felül benne, hanem az érzelmek, az indulata és a háborús öldöklés kényszere. "Ha nem én ölöm meg, ő öl meg engem és az enyéimet" alapon. Mindenesetre érdekes a csalódottságát olvasni. (Megjegyzem, hogy felmenő rokonomat repülőről lőtték le az olaszok, amikor mérnök társaival együtt egy autóban mentek bizonyára valami fontos mérnöki feladat miatt egyik helyről a másikra a harctéren.)
„Csak kevesen tudják, hogy a volt osztrák–magyar hadsereg aránylag gyengén felszerelt 75 repülőszázada az ellenség jóval nagyobb és sokkal jobb gépekkel felszerelt légi haderejével szemben az összes frontokon majdnem a háború végéig tartotta a légi fölényt” – írta Boksay Antal Egy repülőstiszt…..
Kövendy Katalin 2019.07.26 10:18:08
@magyaros17: ???
Ugye az én hozzászólásomból is kiderül, mire utaltam? A kommunista diktatúra hosszú évtizedeire, amikor más előéletű, más "szakképzettségű" katonák/vezetők nyilvánították a hajdaniakat "horthysta-fasiszta" elemeknek, és merőben más okok miatt támadtak szomszédos országokra... :-)
Kövendy Katalin 2019.07.27 18:20:55
@bloggerman77: ??? :-)
Az, hogy 4 elemivel és bádogosi, szabósegéd és egyéb "képzettséggel" lettek magas rangú, akár katonaTISZTEK is emberek, a kommunista diktatúra időszakára volt jellemző. Ha Magának az, hogy érettségi volt szükséges ahhoz, hogy valaki tiszt lehessen, nem éppenséggel a nívót, a szakmai nívót (!) jelenti...
Kövendy Katalin 2019.07.28 12:08:46
@bloggerman77: Látom, élvezi a kötekedést. Keressen más, magához méltó és illő partnert. :-) Én, részemről befejeztem, kedves bloggerman77 a magával való diskurzust. Méltatlan ugyanis ennek a blognak a fórumához. Esetleg kössön bele a "méltó, illő", vagy más szavakba, de ne várjon a továbbiakban választ.
Az úzvölgyi temetővel kapcsolatban közzétett román nyelvű levéltári dokumentumok áttekintése Az elmúlt hónapokban az úzvölgyi temető ügye mind Romániában, mind Magyarországon jelentősen felkavarta a kedélyeket. A temetővel kapcsolatban már mi is közöltünk néhány írást, amelyek az ott nyugvó egyes…..
Kövendy Katalin 2019.07.21 11:13:46
@PintérTamás: Az olvasó is! :-)
A caporettói áttörés után az osztrák–magyar hadsereg egy része az Isonzó és a Piave folyók közötti területen megszálló, vagyis rendőri feladatokat látott el. Ekkor találkoztak azokkal a művekkel, amelyeket Olaszországban az irredentisták hatására készítettek Ferenc József…..
A caporettói összeomlást követően, 1917. november 9-én közölték a hírügynökségek és az újságok, hogy III. Viktor Emánuel király Diaz tábornokot nevezte ki az olasz haderő vezérkari főnökének. A hír meglepő volt, mert a tábornok korábban nem állt a közfigyelem fókuszában, sokan a nevét se ismerték.…..
Kövendy Katalin 2018.03.26 11:15:36
@HorváthJenő: @Kövendy Katalin: Lemaradt fentről, hogy a hozzászólást Horváth Jenőnek küldtem.
Kövendy Gyula, a m. kir. debreceni 2. honvéd huszárezred tisztje a Nagy Háborúban Kövendy Gyula fiatal ludovikás tisztként 1914 decemberében került a frontra. Számos kitüntetést kiérdemelve hadnagyi, majd főhadnagyi rangban, századparancsnoki beosztásban 1918 őszéig részt vett a küzdelemben. A…..
Kövendy Katalin 2018.03.02 13:46:42
@PéterVirág: Köszönöm az információt! Akkor biztos, hogy nem az olasz fronton készült a kép. A MEK-ben megnéztem a közölt lapszámot, nagyon érdekes a kontextus is. A Wiki (és forrása) kis tévedését elnézem, mert a közkinccsé tett kép minden szempontból kitűűűnőőő. Még egyszer köszi szépen.
A Nagy Háború Őrállók 2017.11.23 07:10:00
A reformáció 400. évfordulója a Nagy Háborúban A magyarországi evangélikus és református egyházak 1917-ben emlékeztek meg a reformáció kezdetének 400. évfordulójáról. Az első világháború mindennapi megpróbáltatásai közben ezt nem volt könnyű megszervezni. Az egyházi gyűléseken mégis többször…..
Száz évvel ezelőtt, 1916. július 8-án a volhíniai csatatéren szerzett halálos sebesülésébe Werchy kórházában belehalt Békessy Béla huszárszázados, a magyar királyi debreceni 2. honvéd huszárezred tisztje, vívó, nyolcszoros magyar bajnok, az 1912-es stockholmi olimpia ezüstérmes kardvívója. A…..
Kövendy Katalin 2016.09.04 21:29:32
@ToporIstván:
Szép írás; örömmel kerestem elő az ismerős névhez - emlékeim szerint - kötődő mondatokat. Kövendy Gyula életútját az emlékiratai alapján én egy írásomban (Valóság, 2011/1) feldolgoztam, s a nemfelejtjuk.hu blogon is írtam róla az öccse, Kövendy Ferenc hősi halála kapcsán. Voltam a H. Levéltárban, megnéztem az Ezredtörténetet; láttam a kitüntetéseit. Valamennyi kitüntetését a hadi díszítményekkel és a kardokkal kapta meg: hadi tetteivel érdemelte ki őket. Az emlékirataiban keveset ír a háborúról, katonai dolgokról. Szívesen elküldöm azokat a részeket, amelyek a háborúra vonatkoznak, biztos találna adalékokat, megerősítéseket benne. És lenne még más is, amiről szívesen konzultálnék Önnel, a korszak, a debreceniek szakavatott kutatójával. Privát levelet hogyan tudunk írni?
Kövendy Ferenc hősi halott nyughelye   Kövendy Ferenc (1895. Székelykövesd – 1916. Gyimesközéplok) Kövendy Gyula (1892. Székelykövesd – 1979. Debrecen)   Családom története, a családi legendáriumban a felmenőkről megőrzött különböző történetek kiskorom óta mindig érdeklődéssel töltöttek el.…..
Kövendy Katalin 2016.01.15 11:39:50
@Bánkuti Ákos:

Köszönet és hála!

Holló altábornagy és a hivatal ígéretéből "hivatalosan" semmi, de semmi nem lett.

Kizárólag csakis azoknak a neve került fel az ünnepségekkel felavatott gyimesbükki emlékműre, akik ott, hivatalosan csakis abban a faluban lettek halottá nyilvánítva és lajstromozva. Az, aki ugyanabban a háborúban, ugyanott, ugyanazon ügyért, ugyanazt a magyar határt védve, ugyanazon a hegyen-dombon, ugyanazon hadsereg katonájaként fél km-rel odébb lett "hivatalosan" eltemetve, mert esetleg a hegyről máshova vitték le, már nem érdemelte meg a márványtáblákra való felvésést.
Köszönöm Bánkuti Ákosnak, hogy a linken látható fakereszten, az ő és a társai jóvoltából, nem a "hivatalos" intézkedéseknek és hiábavaló ígéreteknek "köszönhetően" (!) ott lehet a fiatalon hősi halált halt Kövendy Ferenc neve.

Az, hogy két szomszédos, gyakorlatilag egybeépült falu képes hősi halottak nevét lehagyni egy központi emlékműről (s a HM ebbe belemegy) a mai vetekedések vagy nyomorult fillérek miatt, szánalommal tölt el...