Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lengyel Orsolya

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KultOnline Csehov - Sirály 2017.04.23 13:35:33
   “Ha valaha kell majd neked az életem, csak gyere érte és vidd.”    Anton Pavlovics Csehov Sirály című színműve az első a szerző azon művei közül, melyek szakítottak a klasszikus drámai hagyományokkal. A szinte eseménytelen drámaiatlan dráma műfaja lehetőséget ad arra, hogy úgy jelenítsen meg…..
KultOnline Wajdi Mouawad: Futótűz 2017.01.14 17:00:56
     „Hatalmas a szavak ereje”        A 2017-es év első bemutatója a Radnóti Színházban a Futótűz című dráma Alföldi Róbert rendezésében. A mű egy libanoni származású drámaíró és rendező, Wajdi Mouawad tollából származik, aki gyermekkorában a családjával együtt menekült a hazájában dúló…..
   Sacha Batthyány, a Svájci Újságíró-iskola docense, magyar származású washingtoni újságíró-tudósító neve - ha más nem is, a vezetékneve- minden bizonnyal ismerően cseng a hazai fülnek. A nagy múltú, grófi családból származó ifjú Batthyány egy nap szörnyű titkot tud meg családja múltjáról, mely nem…..
KultOnline Bűn és bűnhődés 2016.11.22 23:53:47
        Mindannyian bűnösök vagyunk?    Minden filozofálásra hajlamos ember a szó pozitív értelmében véve felszisszen, ha szóba kerül Dosztojevszkij halhatatlan műve, a Bűn és bűnhődés. Az orosz irodalom megkerülhetetlen regényét színpadra állítani már önmagában is merész vállalkozás, kivégezni…..
KultOnline Iván, a rettenet 2016.10.20 00:05:22
     Groteszk álom a Radnótiban     Társasházi science-fiction tényleg találó műfaji megnevezése annak a Bulgakov-műnek, melyet Vecsei H. Miklós átiratában és ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében láthat a közönség a Radnóti színpadán. Már a színlapot látva elfogja a nézőt a gyanú, hogy szürreális…..
KultOnline Három nővér 2016.10.16 08:27:46
   Csak az álmainkat ne     Anton Pavlovics Csehov egyik legkomorabb drámája a Három nővér, mely 1901-es bemutatója óta számtalan feldolgozást ért meg.  Szükségtelen modernizálni: az orosz szerző olyannyira megragadta az egyébként szinte megfogalmazhatatlant, magát az életet, hogy sem hozzátenni…..
KultOnline Egy nő 2016.09.27 07:49:49
„Esterházy regényével a magyar irodalom egy nagy könyvvel lett gazdagabb, és végre nagykorú.” (Nádas Péter)      Felnőni EP-hez   A húszas éveimben komoly félelmeim voltak azzal kapcsolatban, hogy valaha elérem-e az irodalmi érettségnek azt a fokát, hogy értsek és élvezzek egy Esterházy-művet. A…..
   Alvó szegek a jéghideg homokban. Végtelen tér, időtlenség. Minden kihalt és ember nélküli. A nap már rég lement, a kis gyereklábnyomok a forró tengerparti homokban, a strandon ottfelejtett puha fedelű regény, a félig lerombolódott homokvár csak álom, a valóság a fagyos éj. A mozdulatlan, kimért…..
KultOnline Amiről lehet 2016.07.17 00:33:12
   "-Van pálinkád?      -Nem.     -Így nem lesz könnyű ..."    Németh Gábor ötletétől vezérelve született meg ez a beszélgetéskötet a kortárs irodalom két megkerülhetetlen alakja között, akik közt több évtizedes barátság áll fenn. A beszélgetés 2006-ban kezdődött, 2007-ben folytatódott, majd…..
KultOnline Hitler lánya 2016.06.26 20:16:51
    Hitlernek volt lánya? – tehetné fel a kérdést az olvasó, elbizonytalanodva történelmi ismereteinek mélységében. A meghökkentő cím már az első sorok elolvasása előtt kérdések sokaságát vetheti fel. Csaplár Vilmos nem történelmi regényt írt, azt azonban elérte, hogy egészen különleges…..
   Ünnep a Nemzeti Stúdió megalapításának 50. évfordulója alkalmából      Jubileumi megemlékezést tartott a Magyar Színház és a Pesti Magyar Színiakadémia 2016. június 11-én.  A Magyar Színház épületében megrendezett partin színészek, műsorvezetők, Kossuth-díjas művészek és a sajtó képviselői…..
KultOnline Psyché 2016.06.05 12:21:45
A nő százezer arca PSYCHE CONFESSIOJA.Buda, 23. Oct. Anno Domini 1814. Bolond Atyám hívott Psychének,Ez harmadik kereszt-nevem.Mindég Ámor karjában égek,A Lélek és a Szerelem Külön nem válható sohsem.Míg másúlásiban reménylek,Hívságos forgalomban élek,Tarka s vidám az életem; S ha majdan eggyszer…..
     "Szarkasztikus és provokatív"    Martin McDonagh, az ír-angol származású kortárs drámaíró A párnaember című műve kisebb érzelmi-intellektuális sokk azoknak a nézőknek, akiket nem hagy hidegen a gyermekbántalmazás, a testvéri kapcsolat mibenléte, vagy az önmegvalósítás – márpedig valószínűleg…..
KultOnline Rosalie elmegy meghalni 2016.05.14 15:36:06
    Bevallom, kissé kétkedve foglaltam helyet a Stúdió K színház parányi nézőterén, miután elolvastam a darab szinopszisát. Rosalie, az idős hölgy rövidesen bekövetkező halálának tudatában Zürichbe indul, hogy elbúcsúzzon az élettől – felkészültem egy közhelyes carpediemezésre, ehelyett úgy jöttem…..
KultOnline Csongor és Tünde 2016.05.06 10:00:56
“A sötétben szikra is világít, Jó reményem, el ne hagyj.”    Vörösmarty Mihály jól ismert drámai költeménye mindig feladja a leckét a rendezőknek, nem véletlenül. Ennek legfőbb oka az a csaknem kétszáz évvel ezelőtti nyelvezet, mely már saját korában is sokkal inkább líra volt, semmint színpadra…..
KultOnline Anyegin 2016.05.03 14:14:39
    John Cranko / Pjotr Iljics Csajkovszkij / Kurt-Heinz Stolze: Anyegin     Balett az Operaházban    A világirodalom egyik legismertebb hétköznapi tragédiája Puskin Anyeginje, mely nemcsak irodalmi műként szembesít minket a legesendőbb emberi tulajdonságokkal, a tánc nyelvén is képes közvetíteni…..
KultOnline A bolond lány 2016.04.30 15:35:48
   Időutazásra hív a Karinthy Színház egyik legnépszerűbb darabja, A bolond lány. Marcel Ashard vígjátéka nem először kerül színre az itthoni deszkákon, olyan nagy színészek előadásában láthatták a hatvanas évek nézői, mint Domján Edit, Márkus László vagy Garas Dezső. Az évtizedekkel ezelőtti…..
KultOnline A vége 2016.04.25 19:22:54
         „És minden mostban benne van a hajdan.”     A regény, amit kis szünetekkel kell olvasni, hogy percekig belebámulhassunk a semmibe. Amit időnként le kell tenni, mert égetnek a lapjai. Mintha egy szürreális fotóalbumot nézegetnénk, ami mégis mindennél életszerűbb. A szó szoros értelmében…..
KultOnline McDonagh - A párnaember 2016.04.18 16:58:25
   Előzetes    Nem mindennapi élményben lehetett része annak, aki részt vett április 16-án a Radnóti Színház nyílt próbáján. Izgalmas dolog betekintést nyerni a színészi és rendezői munkába, kiváltképp, ha egy olyan lebilincselőnek  ígérkező darabról van szó, mint A párnaember.   A fiktív totális…..
KultOnline A kaukázusi krétakör 2016.04.15 18:05:15
     „Szörnyű, amikor megkísért a jóság"     "És monda a király : Hozzatok nékem kardot! És mikor odahozák a kardot a király elé , monda a király: Vágjátok két részre a gyermeket, és adjátok az egyik részt egyiknek, a másikat pedig a másiknak. Ekkor monda az az asszony, a kié vala a gyermek, a…..
„Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.” (József Attila)  április 11-én született József Attila, akinek születésnapját 1964 óta a magyar költészet napjaként ünnepeljük. Talán kevesen tudják, hogy 5 évvel az…..
“mert annyit érek én, amennyit ér a szó versemben s mert ez addig izgat engem,  míg csont marad belőlem s néhány hajcsomó” (Radnóti Miklós: Tétova óda)    1999 óta minden évben március 21-én, a tavasz kezdetén ünnepeljük a költészet világnapját. Én pontosan 10 évvel korábban, gyerekkoromban…..
KultOnline Turandot 2016.03.19 15:05:44
   A kegyetlen kínai hercegnő története elsősorban Puccini operája révén ismert, a Radnóti Színház közönsége azonban a 18. századi Carlo Gozzi színművének adaptációját láthatja a színpadon újraértelmezve, 21. századi közegbe helyezve.    A mese a perzsa Ezeregy napok könyvéből származik és 1833-ban…..
KultOnline A Glembay ház 2016.03.07 00:36:17
   A 20. századi irodalom nálunk talán kevésbé ismert, de a horvátoknál ikonikusnak számító Miroslav Krleza nevű drámaíró, költő és esszéista A Glembay ház című művét a Radnóti Színház 2015 decemberében vette fel a repertoárjába Valló Péter rendezésében.    A mű a klasszikus polgári dráma jegyeit…..
KultOnline Mész 2016.02.26 00:02:25
    Az Ahol megszakad című kötete után Závada Péter tavaly újabb költeményekkel jelentkezett, Mész című műve pillanatok alatt beszédtémát szolgáltatott a kortárs magyar líra illetve a slam kedvelőinek.    Elszakadva a klasszikus versformáktól, rímtől, metrumtól, hagyományoktól, Závada ezúttal a…..