Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gottesmann Viktor

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hangosfilm Isten embere 2015.09.22 08:58:47
Van, létezik. Empirizmusra épülő világunkban persze egy ilyen kijelentés már önmagában viharos, de most olyasvalakiről mesélünk, aki az. Isten elhelyez, nevet ad, irányítja az utat, környezetet, hivatást ad (ezt nevezhetném Sorsnak, Gondviselésnek, véletlennek is, én a…..
Gottesmann Viktor 2016.01.12 00:59:37
Kedves Deák Tamás!
Gottesmann Viktor vagyok, Ernő fia.
Köszönet a megemlékezésért! Igazán hálás vagyok érte!
Egyuttal- bátyámat követve, - pontosítanék néhány dolgot,-legjobb tudomásom szerint, apám elbeszélései alapján- mert talán ez ad néhány adalékot filmgyártás belső történetéhez. Tehát:
1.Re: Magyar Filmiroda évek: a háború előtt és alatt: ő ott a játékfilm-gyártásért volt felelős, nem a Hiradóért, (amelyet dr.Ágotay Géza vezetett-) bár időnként "besegített" oda is, pl. aláfestő zenék kiválasztásánál. Egy esetről tudok, ahol fontos szerepe volt: a filmnyersanyagot a német Agfa cégtől vásárolták mindenhez. A háború alatt azonban a németek -háborus nehézségkre hivatkozva- erősen csökkentették az utánpótlást. Apám szerint politikai nyomásról volt szó, a németek szerint a Magyar Hiradó
nem az ő szájuk ize szerint prezentálta a rájuk vonatkozó eseményeket. A dolog odáig fajult hogy más nyersanyag-forrás után kellett nézni, ami a háborús évek alatt nem volt egyszerű. Megkeresték az olasz Ferrania céget, akik elvben hajlndóak lettek volne szállítani, de ezüst nyersanyag hiányban szenvedtek. A Hiradó fontossága miatt a kormány úgy döntött hogy a Nemzeti Bank ezüstkészletéből áldoznak a célra. Ennek az ügynek a Ferraniával való megtárgyalásával apámat bízták meg, aki élete végéig örömmel emlékezett vissza az ezzel kapcsolatos olaszországi utazására.
A háburú után -a Magyar Filmiroda megszüntetett, de onnan apám mint nyugdíjas tudott eljönni.
Még a Rákosi években "csempészték vissza" a filmiparba, mégpedig a Hunnia Filmgyárba, ahol szintén a játékfilmgyártáshoz került (ott nem volt hiradógyártás).Miután nem lépett be a pártba így nem lehetett "Gyártási Főosztályvezető"(ezt az állást egy volt eszergályos elvtárs töltötte be), igy aztán kreáltak neki egy "Gyártásfőirányító"-címet (jóval szerényebb fizetésért). Innentől kezdve valóban "főirányitotta" a játékfilmgyártást (miközben igazgatók jöttek és mentek),ami akkoriban csak a Hunniában létezett.
Mindennepi munkájáról naplószerű bejegyzéseket vezettett, amiből tudni lehetett mikor mit és hogyan gyártottak éppen..
A Kádár korszakban aztán "átfúrták" a régi munkahelyére, a volt Filmiroda épületébe ami Budapest FIlmstudió ill.később mint a Mafilm "2-es telepe" néven a Hiradót és dokumentum -ill.egyébb kisfilmeket gyártott. A felsőbb hatalmaknak (Filmfőigazgatóság ill. a minisztérium) ez kapóra jött és megbízták hogy ott is szervezzen egy "játékfilmstúdiót", ami megtörtént és ott is beindult a gyártás. Egy napon "out of blue" megjelentek nála a Walt Disney cég emberei, akik egy dokumentunfilmet akartak produkálni a magyar táncfolklórról, és előzöleg a Hunniából kapacitáshiányra hivatkozva elküldték őket. Apám kapott az alkalmon, a filmet leforgatták (a legjobb magyar táncegyüttesek részvételével.) Ez volt az egyetlen film -a háború után-ahol apám közvetlenül mint gyártásvezető is fellépett. A film "nemzetközi koprodukció" címen jött létre, gyakorlatilag "bérmunka" volt, és utánna apám egy kövér dollár(!)-csekket adhatott át a minisztériumnak. A dolog nem maradt következmények nélkül, apámat visszahelyzték a Hunniába, keze alá szerveztek egy külön, független osztályt "Nemzetközí Stúdió" cimen, (további dollárok reményében), ezt vezette aztán -üzletileg és gyártásilag- igen sikeresen, a nyugdíj határt is túllépve.
Más...a fenti -forgatáson készült- régi képek közül az első kettő különösen kedves nekem, mert az apám mellett látható bajszos öreg úr a fentebb említett nagyapám, id. G.E. nyug. huszárezredes, akiről csak kevés fotó-anyag maradt rám..!
Mégegyszer köszönöm a cikket!
Baráti üdvözlettel: Gottesmann Viktor