Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pill

0 bejegyzést írt és 84 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Ha azt mondom legalább négyszáz éve nem épült mecset Magyarországon, biztos nem lövök nagyon mellé. Érdekes kanyar, hogy az Állatkert egyik legizgalmasabb épületének, az elefántháznak minaretet formázó tornyát 1915-ben lebontották, mivel a török diplomáciának nem…..
pill 2010.05.13 15:50:32
@peetmaster:
Szerintem meg ez is egy demagóg csúsztatás lenne. És nem szeretném, azt hallani majd a gyerekem osztályfőnökétől, hogy az oszálykiránduláson nem lehet megnézni a bazilikát, mert az egyenlő a gyerekmolesztálással.
pill 2010.05.13 16:03:08
@Cesare:
Sztem meg nem akarod érteni.
Bármilyen államvallás és valláson alapuló törvénykezés ellentétes a modern európai értékekkel. Akkor is felháborodnék, ha a buddhisták kerülnének hatalomra, pedig ők igen békések, de ha a saját vallási előírásaik szerint törvénykeznének nálunk és pl soha többet nem ehetnék húst, elég ideges lennék.
És most direkt nagyon enyhe és semleges példát hoztam, remélem ezt látod.
pill 2010.05.13 16:37:50
@Cesare:
Az első kommentben megmondtam: azért mert a jelenlegi törvényeink szerint joguk van ilyet építeni.
nem tudom mi ezen olyan bazi rejtélyes.
Ha már mi hozzuk a saját szabályainkat tartsuk már be őket könyörgöm. Senki nem kényszerített minket, hogy itt vallásszabadság legyen... de ha az van, akkor már nem lehet azt mondani az apróbetűben, hogy de ez csak arra vonatkozik aki nekem szimpatikus.
Gondoltam én is megosztom veletek a tapasztalataimat. A fejvadász cégek még csak nem is ismerik a végzettségeimet, nem hogy azt hogy mit tanultam, mihez értek. Szerintem, ha valaki HR-es pályára adja a fejét, akkor az minimum, hogy legalább a felvi.hu-t megnézi és elolvassa, hogy melyik…..
pill 2010.05.13 11:20:50
@Dike: "Ezt soha nem fogom megérteni, hogy egy jelölt, pláne a mai munkaerőpiaci viszonyok mellett hogy engedheti meg magának, hogy nem jelez, ha nem tud/akar elmenni egy interjúra. Bár ez gazdasági helyzettől függetlenül taplóság szerintem. "

Taplóság, de simán megengedheti magának egy csomó pályázó. Mondok egy példát: Most végzek az egyetemen közgazdászként, jó hírű egyetem, jó hírű szak. Júliusban lesz diplomám, már március óta keresetem munkát. Volt karrier expó, mindenhol otthagytam egy szép kis önéletrajzot, ahol csak szóba jöhetett, hogy elemző kell nekik. Visszahívtak három helyről interjúra, meg még voltam pár másik helyen, amire nem az expón pályáztam. Az expón X vállalat láthatóan komolyan érdeklődött, és jó eséllyel indultam a kiválasztásban. Csakhogy a kiválasztásuk 3 körös volt (2 szóbeli interjú + AC), és nagyon lassan ment. Bejutottam az AC-re, meg is ígértem hogy elmegyek. Közben több interjún is voltam. Y cég 2 forduló után (egy írásbeli teszt, egy szóbeli) után azt mondta, hogy felvesz. Kaptam azonnal szerződést, meg minden. Ilyen helyzetben simán megtehetem, hogy nem szólok vissza X-nek, hogy mégse megyek az AC-re.
Miután nem őket választom, úgyis elég valószínűtlen, hogy valaha felvennének, ha később pályázok hozzájuk - vagyis tényleg csak a saját hozzáállásomon múlik, hogy szólok-e nekik.
Egy csomó cég baromira elhúzza az új munkatárs kiválasztását, én is másfél hónapig voltam pályázó X cégnél. A másik cég 2 hét alatt eldöntötte. Így simán előfordul, hogy a pályázót másik cég elhappolja a lassabb elől. Nem olyan nagy veszteség ez szerintem ilyen túljelentkezési arányok mellett. De persze mindig lesz, akit már nem érdekel az állás, mire eljutna az utolsó fordulóig.

Amúgy szóltam.

Engem amúgy kiakaszt, hogy egy sima pályakezdő állásra 3-4-5 forduló van, és a végén AC. Nem hiszem el, hogy ha egy helyet hirdettek meg, akkor muszáj nekik 150 embert végiginterjúztatni 3szor. Azt se hiszem, hogy nem lehet önéletrajz, 1 írásbeli teszt és 1 szóbeli interjú után kiválasztani a jelöltet. Nekem az az érzésem, hogy sok helyen a hr-es direkt túlbonyolítja a felvételi eljárást, hogy legyen mit csinálnia, és igazolja saját szükségességét. Pont azért hr-es, hogy 200 nap közös munka előtt is jó eséllyel ki tudja választani a megfelelő munkatársat. Ez a munkája.
Itt például 3 vagy 4 jelöltnek akartak AC-t szervezni. Egyébként elég erős ellenérzésem volt az AC-vel kapcsolatban: 6-8 ember ott ül, bámul és figyel minden mozdulatunkra egy napig. Mi meg 4-en mint a kísérleti egerek, ugrálunk egész nap a ketrecben, hátha mi kapjuk a sajtot. Szerintem 4 embernek AC-t csinálni tök fölösleges. Örülök, hogy nem került rá sor. Bár ha muszáj nyilván végigcsináltam volna.
pill 2010.05.13 12:55:41
@Male39: Én csak arra válaszoltam, hogy "hogy teheti meg a pályázó ilyen munkaerőpiaci helyzetben, mint a mostani". Simán, úgy hogy már van másik állása.
És igen igazad van, pont ugyanolyan, mint amikor a cégek nem értesítik a sikertelen pályázót, mert hát már megtalálták a szerencsés nyertest és szarnak a többire.
És igen, nem korrekt, szerintem sem.
Magyaridióta Vesárnap* 2010.05.05 14:10:00
Alig két hete jelent meg egy cikk az indexen arról, hogy immáron uniós projektté vált az üzletek vasárnapi zárva tartása. Nem véletlen, hogy éppen a KDNP (KiDerült, hogy Nincs is Párt) állt politikai értelemben a kezdeményezés élére hazánkban, mivel az egész ötlet…..
Ősi marketinges alaptétel, hogy jó nővel mindent el lehet adni. Nos, mivel a kampánycsendig hátralévő órák száma már csak kétszámjegyű, sok újdonság az első fordulóig már nem nagyon várható, így azt hiszem, most már nyugodtan osztályozhatjuk a pártok plakátjait ebből a…..
Jobb sorsra érdemes sportunk mélyreható elemzésénél mindig arra a következtetésre jutunk, hogy valami nagyon el van rontva a fiataloknál. A legtöbben az iskolai testnevelést okolják mindezért. Tényleg ennyire hiányos és korszerűtlen a lurkók oktatása? Ismét kérni fogunk az…..
pill 2010.04.25 14:19:12
@lamed: Szerintem, ha a gyerekeket nem stresszeli a folytonos teljesítménykényszer a tesiórán, akkor érdekli őket a gerenda meg a gyűrű is. És ha mondjuk látja az olimpiai közvetítésben, hogy a tornászok látszólag milyen könnyeden csinálnak ott lenyűgöző dolgokat, akkor nagy tapasztalat az is, ha csak végigsétál egy gerendán. Amúgy nem fontos, hogy bukfencezzen rajta, de bizony, a végigsétálás sokat fejleszti a koordinációt. Persze ezt a megfordított padon is meg lehet csinálni, csak pont hogy a gerendán nagyobb élmény. Csak el kéne felejteni, hogy annak adunk ötöst, aki tud bukfencezni is a gerendán, az ügyetlen gyereket meg egyessel terrorizáljuk, az nem motiválja őket, és nem kelti fel az érdeklődésüket.
Vagyonőr és kormányőr összehasonlítás. A Vastagbőr megint remek cikket közölt le, mely szerint vannak olyan nyugdíjasok ma Magyarországon, akik 36 évesek, és a nyugdíjuk 154000 Ft havonta. Megtudták, hogy sok ezen fiatalemberek közül pl. kormányőr volt, így kerülhettek ilyen…..
pill 2010.04.24 14:44:07
@recommented: A tűzoltóknál pl. gyakran feltáll a permanens életveszély, a rendőröknek csak egy kis részénél. A katonáknál nincs permanens életveszély, de ha változik a helyzet (pl háború) akkor nincs semmilyen mérlegelési lehetőségük.
A munkáltató, az állam, ezt a kiemelt kockázatot a korai nagy összegű nyugdíjjal kompenzálja. (nem pedig mondjuk normális fizetéssel, lásd a tűzoltóknál. A vagyonőrök munkáltatója nem kompenzál, piaci verseny van, kompenzáció nélkül, is annyi biztonsági őr van, hogy ma már nem találsz kisboltot sem szinte ahol nincsen. A munkáltató így is talál alkalmazottat, nem fog kiemelt juttatást adni, az államnak meg nem kiemelten fontos terület, hogy a dm-ben ne lopjanak parfümöt.

Az igazságtalan keményen, hogy a fegyveres erőknél dolgozó raktáros meg irodista is ugyanolyan feltételekkel mehet nyugdíjba, mintha valaha is bármi veszélyeset dolgozott volna. ennek célja valszeg a belső rivalizálás megelőzése, és az hogy a tíz évente egyszer előforduló problémás esetekben stratégiailag fontos háttértámogatás lojális legyen. Ettől még ez gáz.
48 éves középvégzettségű vagyok, egy éve nem találok állást. Minden bátorságomat összeszedve jelentkeztem a többek által sem kedvelt multihoz.Összeszerelés 8 elemivel. Elérkezett az "állásinterjú" napja.Az interjúztató kiosztott lapokat melyben töltsük ki…..
pill 2010.04.22 19:08:00
@nyíregyházi betti:
A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer a jelenlegi demográfiai trendek mellet bedölős. Az állami nyugdíjrendszerünknek az a működési elve, hogy a fiatal korosztály jelenkori befizetése a jelenkori idősek nyugdíját fedezi, és amikor mi megöregszünk, a mi nyugdíjunkat a következő fiatal generáció fizeti. Ez a rendszer nem tartható csökkenő születési szám, és kiugróan nagy létszámú évjáratok (lásd Ratkó-gyerekek) esetén. Ez nem Magyarország -specifikus probléma amúgy, de ez minket nyilván nem vigasztal.
Állami nyugdíjrendszer lehetne persze egyéni számlás is, és még számos köztes megoldás is van, de a reform nagoyn drága lesz, mert ha még a jelenlegi társadalom összetételéhez megfelelő rendszert is sikerül választani, a régi rendszer deficitjét akkor is ki kell fizetni. És ez még a jobbik verzió.

Az állami nyugdíjrendszer betölt jövedelemújraelosztó funkciót, de pl egy csomó ember jut el nemsoká az öregségi nyugdíjkorhatárig, akinek nincs meg a nyugdíjjogosultsághoz szükséges munkaviszonya (ez a korábbi generációknál nem fordult elő, mert még az előző rendszerből volt akkor is elég szerzési idő, ha azóta esetleg munkanélküliek voltak) és ők semmilyen nyugdíjat nem fognak kapni.
Amúgy az egyéni számlás nyugdíjredszere, a magán nyugdíjpénztásrak is újraelosztanak, csak sokkal kisebb mértékben, én nem egészen megfelelő irányba
Ugyanis mikor eléred a nyugdíjkorhatárt megnézik mennyi pénzt gyűjtöttél össze, és azt hogy várhatóan mennyi ideig élsz, és azt szépen elosztják annyi időre. Aki rövidebb ideig él, nem használja el a teljes tartalékot és ezeket azokhoz csoportosítják át akik az átlagosnál tovább élnek. Férfiakra és nőkre végzettség figyelembevétele nélkül azonos halandósági táblákat használnak, az pedig köztudott, hogy a nők tovább élnek a férfiaknál és a magasabb iskolázottságú embereknek is magasabb a várható élettartamuk az iskolázatlanokénál. Ezért az átcsoportosítás lányegében a férfiaktól a nők felé, az alacsony iskolai végzettségtől a magasabb felé történik. z utóbbi lényegében a szegényektől a gazadagabbak felé irányt is jelzi. A rendszerből az egyetemet végzett nők nyernek a legtöbbet (az más kérdés, hogy az egyetemet végzett nőknek van a legnagyobb bérhátrányuk az azonos végzettségű férfiak keresetével szemeben)
szóval nem olyan fekete fehér ez
pill 2010.04.22 19:35:38
@miriamele: Nem gondolom, hogy bárkit a másik ellen kéne fordítani. Sőt. De fontos ismerni a nagy elosztórendszerek mechanizmusait, pontosan azért mert konkrét emberek egyszeri és megismételhetetlen életét befolyásolják.
Az öngondoskodásre épülő pillérben sem azt kapod amit befizetsz, de minden biztosítás alapvető lényege, hogy megosztja a kockázatot. mindenki fizet azért, hogy aztán senki ne koppanjon nagyon nagyot. A kockázatot elosztja időben és a közösség tagjai között. Ha ezen felül van szisztematikus torzítás a csoport tagjai között, az nem baj. Csak nem árt megfontolni, és úgy paraméterezni a rendszert, hogy ne mondjuk az amúgy is nagyon kis összeg után nyugdíjt kapó 8 osztályt végzett munkástól csoportosítson át az ügyvédnőkhöz.
A nyugdíjkorhatár emeléssel nagyon sokan járnak rosszul. Részben szükséges volt, részben pedig azért emelik a nyugdíjakat az égbe, mert nem sikerül más megoldást kitalálni a halódó állami rendszer finanszírozására, minthogy próbálják akadályozni a nyugdíjasok számának növekedését. Ez igazságtalan és rossz megoldás. Reform kéne mihamarabb mindenki érdekében. De egy átgondolt reform
pill 2010.04.22 19:38:31
@Ladyb: A Ratkó gyerekek nyugdíjazásának nincs meg a fedezete, ezért nem akarják őket elengedni nyugdíjba, húzzák amíg lehet. ez nagy szerencsétlenség nekik (pl a párom édesanyjának is).
Más oldalról viszont szerencsétlenség ez a járulékfizető aktív generációknak is, ugyanis jön az új generáció, nincs munkahelye, a pályájuk közepén tartók jó része nem tud feljebb jutni a ranglétrán, jellemzően akkor kerülnek feljebb, ha az előttük lévő generáció nyugdíjba vonul.
Ellenőrző Jó-e a Waldorf? 2010.04.20 08:00:00
Elod72 kisebbik lánya iskolaválasztás előtt áll és elgondolkoztak azon, hogy egy Waldorf iskolába íratják. Szimpatikusnak tartják, hogy rögtön két idegennyelvet tanulnak az elsősök és fontosabbak az értékelésnél a tánchoz, vagy képzőművészethez kapcsolódó képességek.…..
pill 2010.04.20 18:38:52
én nem tudom, hogy jó-e a Waldorf iskola. 8egy ismerős tanár ment át az én régi sulimból egy Waldorfba tanítani, mert szerinte az jobb gyereknek-szülőnek-tanárnak ... de saját tapasztalatom nincs).

Én csak annyit szeretnék felvetni, hogy a nagybetűs élet kemény elvárásainak megfelelést nem csak úgy lehet elérni, hogy már az oviban/iskolában is kemény elvárásokkal nyomasztjuk a gyereket. Ha az élet majd megpofozza a kölyköt az-e a megoldás, hogy már előre vered?

Azt gondolom, bármilyen elvárással szemben jobban meg tud felelni egy egészséges lelkivilágú magabiztos ember, aki tudja miben jó és mik a céljai.
A poroszos oktatásból is kikerült sok zseni meg sok lelki sérült. Ma már az általános iskolák amúgy nem igazán poroszosak, de ez más kérdés.

Én például nagyon jól teljesítettem a hagyományos iskolarendszerben, mindjárt le is diplomázom az egyik neves egyetem jó kemény szakán. Biztos lesz majd állásom is előbb utóbb, meg jó fizetésem. De 24 év alatt nem lettem se magabiztos, se sem jöttem rá milyen foglalkozás nyújtana nekem igazán örömet. És persze társadalmi megítélés alapján sikeres vagyok, de közben érthető okból nem érzem magam annak.

Én azt akarnám, hogy a gyerekem boldog legyen és sikeres. Abban legyen sikeres, ami őt érdekli. Ehhez kell lexikális tudás, de kell önismeret, kreativitás, és önbizalom is. Ha a gyerekem olyan teljesítmény-kényszeres lesz, mint amilyen én voltam 6 évesnek is, akkor alternatív iskolába kell íratni ahol a személyiségét erősítik, ha olyan mint az öcsém, aki okos, magabiztos és lusta, akkor olyanba ahol őt motiválni tudják. Ha a gyerekem céltudatos lesz és magabiztos, akkor a tudásanyagra kell koncentrálni. azt kell szem előtt tartani, hogy a sikeres boldog élethez szükséges képességek közül melyiket kéne erősíteni nála. És sikeres az aki olyat csinál amit szeret és meg is él belőle. Nem kell hogy matematika professzor legyen mint a nagyapja, ha színész akar lenni. Ismerje a saját érdeklődését, lehetőségeit és korlátait. Én 14-18 évesen pont az elsőt nem ismertem, és azt gondolom, ha egyszer elnyomják benned, azt a legnehezebb pótolni.
pill 2010.04.21 11:45:16
@Mamakata: Ez sajnos maximum a felső-középosztálytól fölfelé igaz.
Nálunk a két diplomás szülővel esélytelen lett volna csak az apám fizetéséből élni hárman, pláne nem amikor már volt egy öcsém is négyen. Apám testnevelés-matematika-számítástechnika szakos tanár (nyilván a számtech az már másoddiploma volt) kiegészítve egyetemi szintű rendszergazdai képzéssel, ezzel keres kb 110ezer nettót (mostani árakon számolok) egy főre ez 27500Ft, és egy waldorfban mondjuk még hozzájárulást is illene fizetni (tudom, mondjátok, hogy adnak engedményt a szegényeknek, de ha nőne a szegények aránya akkor ez egy idő után nem menne ugye)
Szóval igen, ha az anyának kiesik a keresete 8 évre a gyerek születése utána (és akkor még csak másodikos) akkor a legtöbb család lényegében éhen hal. És igen, a waldorf ilyen körülmények között, egy kétkeresős modellre építő társadalomban mégiscsak úri szórakozás. Örülj neki ha szerinted olyan jó a gyereknek és ha te megteheted, de ne mondd, hogy csak prioritás kérdése mert a napi betevő és a számlák befizetése áll sokszor szemben az anya otthon marad verzióval, nem pedig a tengerparti nyaralás.

Az önmagában nem probléma, ha vannak olyan iskolák amik csak a társadalom egy bizonyos rétege vagy afölötti anyagi helyzetből érhetőek el. Csak ne csináljunk úgy, mintha ez egy közjószág lenne, amihez mindenki egyenlően hozzáfér, ha nem az.
Tegnap éjjel  történelmi választási eredmény született: a Fidesz minden eddiginél nagyobb támogatottságot kapott, az MSZP csúnyán elbukott, a Jobbik és az LMP váltja a parlamentből kihullott MDF-et, SZDSZ-t. Minden újság, minden tévé a politikusokat leste, tele a net…..
pill 2010.04.13 19:18:08
@Jurganov:
Orbán is tud baromi idegesítően a semmiről beszélni, de inkább az volt a jellemző pl a kampányban hogy hárítja a kérdést, és nem áll le nyilatkozni sem. Ez taktika, és azért volt, hogy ne kelljen semmit mondani a programról, nehogy számon lehessen kérni aztán valamit. Ez sztem a választók semmibevétele. Alapvetően nem stílusbeli probléma. Nagyban fogadnék rá amúgy hogy Orbán beszédeit mások írják régóta, fogalmam sincs milyen a saját stílusa.
Bajnai nem beszélt sokat, alig nyilatkozott, és nem vett részt a kampányban. Sok mindent fel lehet róni, de pont a bunkó nyilatkozást nem.
Arra, hogy xy bunkó módon viselkedik, és nem tud vitázni, sem nyilatkozni amúgy nem válasz az, hogy de a többiek sem. Elég sajnálatos ha bármelyik párt megelékszik azzal, hogy ne legyen sokkal rosszabb mint a többi. Az hogy a többi is gáz, nem ad felhatalmazást, különösen nem egy olyan pártnak, aki arra apellál, hogy az ő politikusai tiszták, szebbek, jobbak, mint a többi (ez itt a jobbikra és az lmp-re is igaz, mindkét párt ezzel kampányolt részben)
Az hogy valaki nem válaszol a kérdésre, azért problémás, mert nem lehet első kézből információt kapni tőle. Lehet hogy büszkék vagytok rá, hogy visszavág, de sosem lehet tudni mi lenne a válasza, pedig néha nem ártana. például akkor, amikor más embereket meg kell győzni. Egy politikusnak nem csak befelé kell kommunikálni, hanem azok felé is, akik nem őt, vagy még nem őt választották. Különben nem lehet bővíteni a bázist.
Amúgy a Kósa csinálta ugyanezt a félrebeszélést a kubatov lista ügyében, csak ő halkan és tanácstalanul, Krisztike meg hangosan és támadóan. Tudod a kutyák közt is van olyan, ami félelmében is ugat. Krisztikéről sajnos ez jut eszembe, hogy azért támad, mert nem mer válaszolni.
A jobbikot azért tartom náci pártnak, mert a kisebbségek elleni érzelmekre épít, összefonódik a cigány és zsidóellenes kuruczinfóval, és azt hangoztatja, csak az az igazi magyar, akik velük egyetért, agresszív és a politikai megfélemlítés eszközével él (magyar gárda, a párhoz kapcsolódó félkatonai szervezet) és erősen autoriter, antidemokratikus jegyeket mutat. Jellemzően egyébként a kelet-európia orosz orientációjú szélsőjobboldali kapitalizmusellenes pártok jegyeit mutatja.
Én ezt látom a párton, és én ezért hívom őket nácinak (ami nyilván nem felel meg a nácik tankönyvi definíciójának, de ha a magyar kommunista munkáspártot komcsizza le valaki, akkor sem szoktunk felháborodni azon, hogy nem hisznek a proletárdiktatúrában és a permanens forradalomban, pedig a töri tankönyvek szerint ez a kommunizmus egyik alapja ... biztos érted konyhanyelvről van szó)
pill 2010.04.13 19:55:10
@Quain: a 30-as évek Berlinjének is voltak előzményei. Nem mondom, hogy a jobbikból az lesz, mint a német nemzetszocialista pártból (nem lehet mindenki olyan sikeres), de a berendezkedésük és az elveik hasonló mintát követnek.
Szted csak az a kommunista aki elveszi a házadat és beköltözteti a nagyszobába a proletárokat, vagy az is, aki szerint ez lenne a helyes? a magyar kommunista munkáspárt sem államosít, és főleg nem küld senkit gulágba. Meg lehet, hogy Lenin forogna a mauzóleumban, ha meghallja, hogy ezek kommunistának merik nevezni magukat. Mégis azt gondolom, hogy a ma egy piacgazdaságban élő demokratikus államban komcsinak lehet őket nevezni nyugodtan.
'napot Röviden a sztori. Édesanyám általános iskolai tanárnő kb. 30 éve. Számtalan generáció hagyta már el a kezét, a tanítványai közül sokat mai napig ismerek és elég jó emlékeket őriznek róla. Megadta a szükséges alapokat neki, mert anno meg volt a lehetősége rendesen…..
pill 2010.03.26 10:41:30
Tudomásul kell venni, hogy jelenleg sem a törvény sem a társadalom nem engedélyezi a gyerekek testi fenyítését az iskolában. Ez nem volt mindig így, és ez a tanárnő is más körülmények között kezdte pályafutását. Megértem a problémáját, a saját szüleim is hasonló helyzetben vannak. Amikor apámat felvették az általános iskolába, ahol 25 éve tanít, akkor külön előny volt az erős jó kiállású testnevelés-matematika szakos tanár testi ereje. Akkor is volt problémás osztály, olyan ahol a túlkoros gyerek megfenyegette a tanárnőt, aki félt hogy a gyerekek megverik, és nem mert bemenni órát tartani hozzájuk. Ezeket az agresszív fiúkat összeszedték egy osztályba, délután jártak iskolába a többivel ellentétben az utolsó két évben, és csak férfi tanárok tanították őket. És igen, azért, hogy a tanár legyen erősebb, és ezt az elején meg is kellett mutatni ahhoz hogy tanítani lehessen. A különbség az volt, hogy akkor a szülő bejött, és megköszönte a segítséget. most meg a szülő bejön és feljelent. Meg persze a gyerek is máshogy áll a tanárhoz, ha a szülő az ő pártját fogja a tanárral szemben.

Tudomásul kell venni, hogy a társadalom megváltozott, többet törődik a gyerekek jogaival, és elítéli a testi fenyítést. Egy olyan tanárnak akit más helyzetre képeztek ez hatalmas feladat, főleg a pályafutása közepén vagy végén, mikor már kezd amúgy is belefásulni a sok pofátlan gyerekbe, a szélmalomharcba, a tanszerek hiányába, a megalázóan kis fizetésébe, abba, hogy hivatásának társadalmi elismertsége hatalmasat esett.

A testi fenyítés tiltása helyes, de nem adtak a pedagógusok kezébe más eszközt, nem tanították meg őket, hogy kezeljék úgy a gyereket az óvodától, hogy ez ne forduljon elő... ha 16 évesen kerül hozzád a szemtelen kamasz, akkor egy jó pedagógus is eléggé kényszerpályán mozog. Az iskolai problémák mutatják az egész társadalom problémáit.
Nem testi fenyítés kéne, hanem minőségi pedagógusképzés, és továbbképzés, a hivatás társadalmi és gazdasági elismertsége, a szülők és a pedagógusok együttműködése és esetleg korkedvezményes nyugdíj a befásult, idegbajossá váló tanerőknek (igaz, hogy ez pénz, de magától más pályára elmenni már nem fog,nem is tud és a mi gyerekeinknek lesz rossz ha ottmarad)
Levélírónk érdekes cikket talált az óvodáskorú gyerekek nevelésére vonatkozóan. Új irányelv jelenik meg, kerülni kell a nemi szerepek megjelenését, meggátolva ezzel a társadalomra ezek szerint káros hagyomásnyos nemi szerpek beidegződését. Nagy szerencséjük van a…..
pill 2010.03.02 11:08:37
Nagyon helyes lenne a nemi sztereotípiák kerülése az óvodában. Dolgoztam óvodában Németországban, pár hónapja jöttem haza. Nem tudom, ott ez a kérdés szabályozott-e, de tény, hogy a helyzet az, amit itthon is kívánatosnak tartanék:
A gyerekek a szabad játékidőben olyan szerepjátékokat játszanak, amilyeneket akarnak - és itt is jellemző amúgy a papa-mama-gyerekek szerepjáték, de emellett nem okoz megrökönyödést az sem, ha az összes kiscsoportos a lányokkal együtt építőmunkást játszik, vagy hogy az egyik bölcsődés korú fiú kedvence a játékkonyha.
A nemi szerepeket nagyobb részt a családból hozzák, és ezt nem rombolja le az óvoda. Egyszerűen nem diszkriminálják a gyerekeket nemek szerint, és nem magyarázzák azt, hogy a lánynak kell ügyesnek lenni, és a fiúnak bátornak, és erősnek. És a lányt is megdicsérik, ha a játszótéren fel tud mászni a kötélre, és a fiút is, ha szépen fest.

Ma már nemtől függetlenül szinte minden szakma elérhető ha kellően tehetséges és elszánt vagy - de ha nőként akarsz informatikus vagy buszvezető lenni, vagy férfiként tanító, akkor sokkal több ellenzést kell elküzdened mire ide jutsz (és ezek nagyon nem voltak szélsőséges példák) rossz esetben eltérítenek a célodtól, és nem abban a szakmában fogsz dolgozni, amiben tehetséges és boldog lennél.
Az nemi sztereotípiákat lebontó óvodai nevelés lényege annyi, hogy lányt és fiút is abban támogassunk, amiben tehetségesek és ami érdekli őket. A gyerekek fantáziája olyan nagy, később mérik csak fel a realitásokat, a tényleges lehetőségeket... ilyenkor még nem szabadna lekorlátozni az álmaikat.

Emellett bőven megfért az, hogy az egyik csoportban egy kislány és kisfiú szerelmesek voltak, és megkérték az óvónénit, hogy had játszanak el egyik nap egy esküvőt. Egyik délelőtt feldíszítették a termet, és belebújtak az óvodai jelmezekbe (függönyből fátyol és hasonlók). Nem a nemi szerepekkel van a baj, hanem a nemekkel kapcsolatos negatív, korlátozó előítéletekkel.
pill 2010.03.02 15:11:41
@Yasashi Tanuki: Alapvetően egyetértek, ezért nem is értem, miért kellett ekkora hisztit csinálni ebből az egészből, amikor egy a rendeletben egy olyan félmondat szólt a nemi sztereotípiákról, ami érdemi változást amúgy sem okoz sehol, másrészt meg az óvodák nagy része meg eddig is megfelelt ennek a követelménynek.
Csak magyarul beszél a többség - Ezzel a címmel jelent meg az egyik napilapban egy cikk a magyarok nyelvtanulásának eredményéről - pontosabban eredménytelenségéről-, illetve a felnőtt lakosság idegennyelv-tudásáról, összehasonlítva a világ más népeinek  hasonló…..
A klasszikus viccben emberünk vízbe esik, és közben kiabál: halászok, halászok! Egy közeli csónakból visszaszól egy borízű hang: mi is, csak mi közben nem kiabálunk. Mi viszont úgy tűnik, ezúttal okkal kiabálhatunk farkast, feltűnt ugyanis a Facebookon egy Fan Check nevű…..
 Csókcsata, meg az egyetlen erogén zóna. Sziasztok szakítósok! Tudom, hogy kiakadtok, de nem érdekel, olvassatok ilyet is. Esetleg nézzetek át a megcsalós blogra. Én fiú (35) éves, Lány 18 éves. A történet idején volt feleségem, igaz enyhén frigid , és egy csodálatos 5…..
Bikiniszezon Időben kapj észbe! 2009.06.06 19:05:46
Egy csomót gondolkodtam mostanában azon, hogy vajon hol volt az a pont, amikor ez az egész súlynövekedés-dolog elkezdődött. Igazából sohasem voltam csontsovány, de abszolút nem lehett mondjuk ducinak hívni. Semmi extra, max annyi, hogy gyerekkoromban nem volt fontos nálunk a sport.…..
pill 2009.06.06 23:16:29
@Gogolákné: Nyilván az ember felnőtt korában saját magárét felel, és az ő dolga hogy a rossz szülői minták ellenére legyen okos/egészséges/sikeres/művelt ember. A szülői minta nem predesztinál, csak segít vagy hátráltat bizonyos dolgok elsajátításában. Tudod, a gettóból is jönnek egyetemre néha, csak ritkábban és sokkal több nehézség árán.
Az olvasás és műveltség sztem jó példa. Ha valaki otthon nem lát könyveket, akkor is lehet hogy elmegy a könyvtárba, hiszen megtanult olvasni az iskolában, és ha érdekli akkor könnyen lehet olvasó ember. És ha a szülei olvasnak, akkor is lehet hogy egész nap csak videójátokot akar majd játszani. De ha otthon "jó példa" van előtte, akkor valószínűbb, hogy ő is azt követi, könnyebb lesz neki.
Egyébként nem hibáztatta senki a szüleit, az a megállapítás hogy sok múlik a gyerekkoron még nem hibáztatás. De jó ezt észrevenni, már csak azért is, mert lehet hogy ő a sportoló ember példáját akarja majd továbbadni a saját gyerekeinek.
pill 2009.06.07 15:29:00
@Fusi: Sztem se gáz - na persze ezt szoktam meg :) - főleg hogy nem mindenhez azt használ. De fura is lenne disznóhúst sütni olivaolajban :D
De van akiknek ez már nem fér bele, sőt a disznó sem egyáltalán.

Amúgy a gyerekkori étkezési szokásokról a kedvenc sztorim:
a párom unokahúga óvodás korában meglehetősen kövér kislány volt. Az anyukája meglepő módon ezt nem letagadta, hanem elvitte gyerekekre specializálódott étkezési tanácsadóhoz. Ott a tanácsadó jól kikérdezte a kislányt, hogy milyen ételeket szeret.
gyerek: - a fehérhusit az szeretem.
tanácsadó: - ó az nagyon jó, azt lehet enni, egészséges.
gyerek: - tecciktudni, ami ott a husi szélén van fehérhusi, és úgy remeg.
:D:D:D
A család egyébként nem igazán szereti a nehéz kajákat, szóval különösen meglepő volt a kislány ízlése. Azóta is kövér mondjuk, bár ő is főleg a mellén hordja a plusz kilóit.
Bizony, itt is nagy különbségek vannak. Az első, és legynagyobb különbség, hogy inkább az előadásra járnak, mint a gyekorlatokra, de úgy általában azért mindenre bejárnak. Mi egy szót sem szólhatunk, hiszen mi azért a legtöbb órán ott vagyunk, de a magyar átlaghoz képest a…..
Inzert történetéből kiderül, van még mit tanulnunk a külföldi példékból.Bár magyar vagyok, de Magyarországon egyszer dolgoztam! Amikor kisbabát vártam, azt mondták nekem: találunk helyetted mást, nagy a sorbanállás. Ennyi.Amikor kisfiam 2 éves volt, egy orosz céghez mentem…..
I. küldte nekünk az alábbi kis történetet, akit felesége csalt meg több ízben, de nem tudja megmagyarázni tettét.10 éve élünk együtt feleségemmel jó anyagi körülmények között, és van egy gyönyörű 6 éves kisfiunk, aki mindkettőnkhöz egyformán ragaszkodik. A házasságunk…..
Bikiniszezon Fuss örömmel? 2009.06.04 12:47:04
Én annyira futnék örömmel, de olyan nehéz! Igen, most jöhetnek a jó kis beszólások, de hadd nyüszögjek már, ha egyszer tényleg fárasztó. Okosan csinálom pedig a Robzontól kapott terv alapján, és be is melegítek előre, és nem a lábammal van a baj, hanem a tüdőmmel.…..