Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyetván Csaba

78 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nyár egyik nagy kérdése: Hova menjünk nyaralni? Maradjunk itthon, vagy bevállaljunk egy külföldi utat? Magyarkanizsa azért tűnhet kézenfekvő megoldásnak, mert igazából egyik sem és mégis mindkettő. Végtelen pusztaságok jellemzik a környéket Hol járunk? A térség, amit bemutatok, a Vajdaság…..
Biztosan többen vágynak rá, hogy élőben lássák az Eiffel-tornyot, a riói Megváltó Krisztus szobrot, vagy akár arra, hogy végigmenjenek az El Caminon, mint ahány embernek ez élete során megadatik. Pedig a világ nagy csodái közül néhány itthon is rendelkezésre áll. És nem is feltétlen fapados…..
"Az én Balatonköröm" alapvetően videónak indult, de olyan sok kérdés, hozzászólás érkezett akár a videókhoz, akár más csatornákon, hogy arra gondoltam, megér egy írásos bejegyzést is a téma. Ha már épp szezon van... Az északi part látványosabb, de nehezebb is. A Balatonkerülők és a Balatont…..
A Maldív-szigetekről általában a hófehér a homok és az utánozhatatlanul kék tenger ugrik be mindenkinek, pedig van más különlegessége is az országnak: a legnagyobb tengerszint feletti magassága például mindössze 2,5 méter, ennél tehát tényleg nem nagyon van lejjebb. Kék ég, kék tenger, fehér…..
Ausztrián át Németország felé autózva nehéz nem észrevenni Tirol határában, az autópálya mellett magasodó impozáns várat. Ez a Kufsteini vár, a híres-neves várbörtönnel. Kufstein városa Ausztria észak-nyugati részén fekszik, szinte pont az osztrák-német határon. Az Alpokban nehéz természetileg…..
Salzburg nevében a só szerepel, az idelátogatók kedvence mégis egy édesség, a Mozart-golyó. Amiből egyébként Mozart sosem evett. Sietve leszögezem: nem ez a legrészletesebb és legmélyebb Salzburgot bemutató leírás, de akinek csak egy napnyi ideje van Ausztria negyedik legnagyobb városára (Bécs,…..
Hogy melyik a legszebb magyar vár, azt nehéz megmondani, ám ha a legszebb fekvésű magyar várat keressük, akkor Boldogkő vára bizonyosan az élmezőnyben végez. Sőt, talán az első helyen. A vár ősszel Maga a vár is nagyon impozáns, de a környezet, amiben található méginkább az, úgyhogy kezdjük a…..
Prága a világ egyik legszebb városa és mivel közel van, sok magyar volt már (akár többször is) a cseh fővárosban. Újat mondani Prágáról épp ezért nem könnyű, új nézőpontokat viszont mindig lehet találni. Közel van Kilométerben tényleg nincs messze, a Budapesttől mért 530 kilométeres távolság…..
Két veszélye biztosan van annak, ha részt vesz az ember az Oktoberfesten: egyrészt rá lehet kattanni, másrészt innentől kezdve minden hasonló rendezvény piciny "falunapnak" tűnik majd. A világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet először 1810-ben rendezték meg, persze akkor még nem…..
Ha "csak" Európa legnagyobb termálfürdője lenne Erdingben, már attól is érdekes lenne a város, de itt van Bajorország második legnagyobb sörfesztiválja is. Látnivalóiban tipikus német kisvárosnak mondható Erding, ám a fürdő és a sörfesztivál mellett az is különlegessé teszi, hogy 15 kilométerre…..
A repterek világát nem csak a repülők teszik fantasztikussá, hanem az a háttér is, amitől a legjobban szervezett és legnagyobb hangyabolynak tűnik a világon a repülőtér. Nemrég körbejárta az internetet a hír, hogy a Flightradar adatai szerint 2018. június 19. volt a repülés történetének…..
A letűnt korok emlékeinek talán a legfőbb "bája", hogy a megmaradt objektumok között járkálva szinte megelevenedik a történelem. Pláne igaz ez, ha a "letűnt kor" alig 25 éve ért véget. Bár a Tisza-tó és a Hortobágy között található és Berekfürdő is a szomszédban van, Kunmadaras nem egy tipikus úti…..
Zadar az egyik legfelkapottabb horvát település a magyarok körében, ezért nem szorul különösebb bemutatásra. De közben lehet, hogy mégis. Zadar Budapesttől 620 kilométerre található Dalmácia északi-középső részén. Ha a főszezonban utazunk Horvátországba, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy egyre…..
Horvátország egyik legnagyobb üdülőközpontja tudja mindazt, amit egy tengerpartnak tudnia kell, de emellett rendelkezik "aquaparkos" adottságokkal is. Így nem csak a gyerekes családoknak kézenfekvő,  de azoknak is, akik a tengerpartot a nyaraláson inkább csak díszletként kedvelik. A Zaton…..
Pici is, csendes is, viszonylag eldugott helyen van, mégis sokaknak a kedvence Murter. Mostmár egy kicsit nekem is az és ebben nagy szerepe van a Kornati-szigeteknek. Az 5000 fős Murter Horvátország középső részén található, 670 kilométerre Budapesttől, Sibenik és Zadar közelében, Dalmáciában. Az…..
Nem biztos, hogy mindenki top 10-es bakancslistáján ott szerepel Ráckeve, de ha egyszer ide tévedünk - például wellnessezni - mindenképp nézzünk szét a városban, sokkal több a látnivaló, mint elsőre esetleg gondolnánk. Ráckeve egy  nagyjából tízezres lélekszámú város Pest megyében, a…..
A Balaton látképe a Badacsony nélkül nem lenne az igazi, a Badacsony tetejéről lenézve pedig csakis a Balatonnal teljes a panoráma. Vagyis a hegy és a tó összetartoznak, de mi is az a Badacsony, azon túl, hogy egy koporsóra emlékeztető hatalmas sziklatömb? A tanú A Badacsonyt tanúhegynek hívják,…..
Pag Horvátország egyik legfelkapottabb szigete, de már az volt ezer éve is, igaz akkor nem a tengerpart, hanem a tengeri só miatt. Pag Dalmácia északi részén található, leegyszerűsítve azt is mondhatjuk: Dalmácia ott kezdődik, ahol az A1-es autópályán a Sveti Rok alagútból kibukkanva…..
Csongrád nem feltétlen van ott mindenki fejében mint nyári, vízparti úticél, pedig a Körös-torok homokpadja a helyiek szerint vetekszik bármelyik homokos tengerparttal. De nem csak ezért érdemes ide eljönni. Csongrád - a fekete vár A monda szerint Árpád fejedelem 896-ban a mai Csongrád környékét…..
A Balaton-felvidéken található Káli-medencét magyar Toszkánának is mondják, erre egyébként meditárrán klímája, tájképe, szőlőültetvényei, kacskringós útjai és úgy általában a hangulata miatt rá is szolgál. A Káli-medence régi neve Kállai-medence volt, a kálla elnevezés egyes települések nevében…..
Észak-Amerikát egyetlen posztba sűríteni elég reménytelen vállalkozás, de talán nem lehetetlen. Mindenesetre fix támpont, vagy vezérelv nélkül nem érdemes nekikezdeni, én most azon a 23 városon keresztül probálom bemutatni az USA-t és Kanadát, amelyek a Budapestről legnagyobb utasforgalmat bonyolító…..
Liszt Ferenc azon művészek közé tartozik, akiket nem csak haláluk után "fedeztek fel", hanem már kortársaiktól megkapták az elismerést. A páratlan Liszt-életút a raidingi szülőházban elég részletesen bemutatásra kerül. Liszt Ferenc vagy Franz Liszt? Liszt Ferenc 1811-ben született az…..
Lássuk be, Makó nem feltétlen szerepel mindenki top 10-es utazós bakancslistáján, megfontolásra viszont érdemes, az alábbiakból szerintem kiderül, hogy miért. forrás: termalfurdo.hu A  25 ezres lélekszámú Makó Csongrád megye déli részén található, a román határ közelében, Budapesttől mintegy 200…..
Mindegy, hogy már jártunk Fertődön, vagy még csak készülünk oda, az alábbi történetek ismeretében sokkal "érthetőbbé válik" az ország talán legszebb kastélya. A fertődi Eszterházy-kastély Magyarország legnagyobb barokk kastélya, pompája a versailles-i és a schönbrunni kastélyok pompájához…..
Ismertségét tekintve gyaníthatóan az első tízben sincs a Siroki Vár a magyar várak között, ennek azonban csak egy oka lehet: erős a mezőny. A falu Sirok valahol a Mátra és a Bükk határán, Egertől kb. 20 kilóméterre található. A nagyon takaros kis falu túl sok látnivalót nem tartogat, viszont a…..