Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DuricaKatarina

70 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  2019 december 14 TEDx az esemény Facebook oldala ITT  jegyvásárlás ITT   SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM - TEXTÚRA - ELŐADÁS   A nagy sikerű összművészeti előadássorozat 2019-ben is folytatódik, és visszatér a megújult Szépművészeti Múzeumba!A TEXTÚRA képzőművészet, irodalom és színház találkozása…..
Régóta fejedben motoszkál egy töréténet, de nem tudod hogyan kezdj bele? Tervezed, hogy egyszer majd regényt írsz? Felpörgetnéd a blogodat? Szeretnél frappáns közösségi média posztokat írni? A kreatív írás workshop két napos, 2019. február 23-án és 24-én tartom, 10 – 14 óra közt mindkét nap. Kis…..
  2018 nyarán, a budapesti könyvhétre megjelent "A rendes lányok csendben sírnak" c. regényem. Fél év alatt négyszer nyomtatta újra a kiadó, sokan írtak róla, végigsöpört a médián, hetente kétszítettek velem interjút a témával kapcsolatban. Egészen elképesztö, hogy az a történet, amire annyira…..
Durica Katarina Írók és traumák 2018.09.03 17:22:50
Pár évvel ezelőtt, amikor elhatároztam, hogy regényt írok a dunaszerdahelyi maffia áldozatairól, nem gondoltam, hogy maga a folyamat ilyen őrült nagy erővel kihat majd az életemre. Tudtam, hogy kemény történeteket hallok majd, de eltökélt voltam, mert meg voltam győződve róla, hogy ezt az időszakot…..
    A könyvbemutató a Gombaszögi Nyáti Táborban igazán jól sikerült, annak ellenére, hogy olyan érzésem volt, hogy már milliószor válszoltam a sok hasonló, gyakran ismételt kérdésre, ott mégis, barátok és ismerősök közt több más megközelítés felől is vizsgáltuk a kort és a…..
  Holnap indul a felvidéki könyvturné, telipakolom a koffert könyvekkel, nagykamba veszem a régiót és irány Pozsony, Somorja, Gúta és végére marad a legérdekesebb város, a regényem cselekményének helyszíne. A Kortárs Magyar Galériában (Vermes villa) mutatjuk be, ez az épület szerepel a könyvben…..
A szerelmi szállal átszőtt regényben a 90-es évek dunaszerdahelyi maffiauralmának eseményei elevenednek meg. A történet három nő életútján keresztül bontakozik ki, akik ugyanabban a nyolcemeletes panelházban laknak.   Júlia fodrászként dolgozik. Látszólag gondtalan életet él rendőr férjével és…..
Hamarosan a nyomdába kerül a 3. regényem, a könyvhétre jelenik meg a Libri kiadónál.  A dunaszerdahelyi maffia áldozatainak története, 90-es évek, Meciar rendszer, terror és a mindent elsöprő szerelem... ..
Elkészült a harmadik regényem, kinyomtatva itt hever előttem. Dunaszerdahelyen játszódik a kilencvenes években, a maffia áldozatairól szól. Jó pár évig gyűjtöttem a beszámolókat, interjúkat készítettem érintettekkel, áldozatokkal és az elkövetők hozzátartozóival is. Kimerítő időszak volt ez, főleg…..
Összejöttünk és beszélgettünk identitásról, kisebbségi létről, Felvidékről a Szlovákul szeretni c. regényem kapcsán Galán Angélával, Bodó Marikával és Kerekes Vicával, aki pár részletet fel is olvasott. Teltház. Még az ajtóban is álltak. Iszonyatosan meghatódtam. Köszönöm! Sorolhatnám, hogy kinek…..
Dunaszerdahely. 90-es évek.  “Nők? Hát azokkal keményen bántak. Voltak a ringyók, a kis lotyók, ezek még szinte gyerekek voltak, 16 – 17 évesek. Naivak volták, buták. Azt hitték, ha az egyiküknek (a banda egyik tagjának) kelletik magukat, akkor azok majd meghívják őket vacsorázni meg…..
A dunaszerdahelyi járásban a 90-es évek traumái máig nincsenek kibeszélve. Akkoriban a maffia uralta a környéket, a rendőrség és senki más sem tett semmit. Teljhatalmú urak voltak, bármit megtehettek. Legendák terjengtek arról, hogy a szerdahelyi egészségügyi szakközépiskola nagyszünetéből lányokat…..
Felvidék Szépe. Egy szépségverseny, amit az egyik barátnőm szervez. Kiss Kósa Annamária álmodta meg, hogy gyönyörű (értsd: a kor társadalmi normáihoz leginkább igazodó) felvidéki lányok egy esten mutassák meg magukat, a KOKA kollekció egyik nagyestélyiében vonulva vagy épp népviseletben. Lehetőséget…..
Megjöttem Afrikából és megírtam három riportot az ottani élményeim, tapasztalataim alapján. Mind a 3 írás a WMN -en jelent meg és lesz még több is Afrikáról, talán egy kis epizód bele kerül a harmadik regényembe is. Addig is, a linkre kattintva tudjátok elolvasni. A FALU, AHOL BRUTÁLIS MÓDSZERREL…..
  Részt vettem a DemNet Alapítvány közel 2 hetes újságíróknak szervezett afrikai tanulmányútján Kenyában és Tanzániában. Az utam során a Facebook oldalamra posztoltam a történeteket találkozásokról, kulturális különbségekről, szegénységről, gazdagságról, sikeres fejlesztési projektekről, erős…..
15 nap van az indulásig. Felhívtak a fiam óvodájából, hogy pár kiütést találtak rajta és nyugtattak, hogy ne ijedjek meg, bár ők nem orvosok, de bárányhimlő járvány van, nem lenne meglepő, ha Farkas is elkapta volna. Délután már a gyerekorvosi elkülönítőben vártuk a diagnózist. Miközben egyre több…..
Február végén utazom Afrikába. Elnyertem a DemNet Alapítvány tanulmányútját, így két másik újságíróval utazom Tanzániába és Kenyába, tizenkét napra, isztanbuli átszállással. A napokban megújítottam a szükséges oltásokat, előkerestem a fiók mélyén lapuló oltási kiskönyvem – hello baby, újra együtt!…..
Az M1-en hajtottam Komárom felé. A fűtés túl gyorsan beindult, meleg volt a kocsiban. A kabátban izzadtam, mégsem akartam megállni és perceket veszíteni az esti koncertből. Ezer éve nem mentem bulizni csak úgy, magáért a szórakozásért. Az advent  teli volt karácsonyi partikkal, de oda mindenki…..
OLVASS BELE! Szlovákul szeretni 199 oldal Amikor a szökés gondolata megfogalmazódott Károlyban, eszébe jutott a parancsnok. Meg kellene keresnie, egy próbát megér. Hátha azóta még magasabb beosztásba került. Elmondaná neki, hogy Bécsbe menne, hogy egy rég nem látott ismerőssel…..
Ma nem elvitelre kértem a kávét. Leültem az egyetlen szabadon maradt asztalhoz, és elővettem a számítógépem, hogy ma írni fogok. Megnyitottam egy üres word dokumentumot, de nem bírtam koncentrálni a hangzavarban. Ingatlanügynökök… A mellettem levő aztalnál két fickó ült, öltönyben, harmincasok…..
Szeretem a punci. Nemcsak a semmihez sem hasonlítható és semmivel sem felcserélhető érzést, amihez juttat engem, hanem azt is, ahogy kinéz. Szeretem nézegetni. Kívülről a tükörben.   Így kezdődik Szőcs Henriette új könyve a A hűseg kutyáknak való - egy szexturista feljegyzései. Az ilyen…..
Wellness. Jakuzzi. Nagyhasú vendégek frotírköpenyben csoszogtak a medence szélén, unatkozó gyerekek nyomogatták az ipadjeiket a nyugágyakon és egy szerelmes pár csókolózott a bugyborékoló  klóros vízben. Itt ismerkedtem meg Deniszával. Egy vidéki csallóközi nagymedencéjében úsztam, miközben ő és…..
  A regény sajtómegjelenése. Noymtatásban. A blogok, online felületek posztjait elmentem és kiteszem a facebook oldalamra is, de magazinok, hetilapok cikkeit néha nem is én szerzem  be, hanem családtagajim. "Jééé, láttalak az újságban, megvettem, elhoztam!" Annyira örülök a visszajelzéseknek,…..
  A felvidéki Gombaszögi Nyári Tábort semmi pénzért nem hagynám ki egyik évben sem. Még akkor sem, ha két kicsi gyereket nevelek épp és a nagyszülők sem tudják vállami őket pár napra. Így idén maradt a teljes felállás, anya – apa – két gyerek, mindeki fesztiválozik. Ez a fesztivál, szabadegyetem…..