Regisztráció Blogot indítok
Adatok
varnasrama

278 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi három lépésből álló meditáció segít abban, hogy még mozgalmas, zaklatott életkörülmények közepette is közvetlen kapcsolatban állhassunk az Úrral és békét és erőt érezzünk.  Első lépés: Alapozás Meditáció Sríla Prabhupáda szavain "Meg kell értenünk, hogy senki sem független, mert minden…..
Óh, Vidura! Dévahúti bensőségesen, nagy tisztelettel, szabályozott érzékekkel, szeretettel, kedves szavakkal szolgálta férjét. MAGYARÁZAT: Két szónak különösen jelentősége van ebben a versben. Dévahúti kétféleképpen szolgálta férjét, s erre a visrambhéna és góravéna szavak utalnak. Mindkét módszer…..
Ma kaptuk a hírt, hogy úton van hazafelé a kormányzói karaván, Madra hercegnőjével együtt.Sikeres volt a lánykérés, mivel abba bátyja, Salja király beleegyezett.Bhísma tengernyi kincset hagyott Madrában, hogy a hercegnőt Pándu számára - második feleségnek - elvihesse. Emlékezetes, hogy Pándu első…..
Itt állunk Hasztinápurá főkapujánál, a tömeg becslések szerint eléri az 50 ezer főt.Rengeteg színes lobogót, és mennyei füstölő-illatot lengedez a szél. A városfal tövében ezernyi gyermek játszik, mind izgatottan várják a mennyei szépséggel megáldott Gándhári hercegnő érkezését. Dhritarástra…..
Kérlek, áruljátok el, hol az a szépséges hölgy, aki mindig megment, amikor a veszély óceánjában fuldoklom! Minden lépésnél megment azzal, hogy jó intelligenciával lát el. MAGYARÁZAT: Nincs különbség a jó feleség és a jó intelligencia között. Aki jó intelligenciával rendelkezik, az képes arra, hogy…..
Noha nem szokott hozzá ezekhez a nehézségekhez, Arcsi királynő követte férjét, s ő is betartotta azokat a szabályozó elveket, melyek az erdőben élő nagy szentekre vonatkoznak. A földön aludt, és csak gyümölcsöt, virágokat és leveleket evett. Mivel nem volt alkalmas az efféle életre, elgyöngült és…..
Sötét hajfürtök ékesítették, és mintha szégyenlős lenne, elrejtőzött. Amikor az aszurák megpillantották, mindannyiukat megrészegítette a nemi vágy. MAGYARÁZAT: A démonok és a félistenek között az a különbség, hogy egy démon elméjét egy szép nő nagyon könnyen elcsábítja, egy szent jellemű emberét…..
Hiába tett meg mindent Szatjavatí annak megelőzése érdekében, hogy a dinasztia hírnevén csorba essen!Hiába próbálta elejét venni annak a jóslatnak, hogy a Kuru-család palotájában alkalmazott hajadon szolgálólány szégyenbe essen egy súlyos átok miatt, most úgy esett, hogy Ambiká bizalmas…..
Ambiká szolgálólánya nem ad hírt sem magáról, sem a palotaeseményekről. Ambiká Maháráni közel 1 évvel ezelőtt biztosította az általa hitelesnek tartott szerkesztőségünket arról, hogyszolgálója révén első kézből ad hírt, amenyiben valamilyen fontos esemény történik. Eleddig úgy tűnik a palotában a…..
Ambiká hiába készítette fel húgát Vjászadéva illő fogadására, tökéletes gyermek mégsem fogant a tegnapi napon a bölcs Dvajpájanától. Ambáliká egyhónapi vezeklése, és ráhangolódása után Szatjavatí úgy látta, megidézheti fiát, hogy együtt háljon Kási királyának legfiatalabb lányával. Ambáliká, akit…..
Az Ambiká-interjú A Kuru-táj vezetői és papi tanács ma a Királyi Kuril-Közlönyben hivatalosan kihirdette, hogy Ambiká fiúgyermeket vár, aki vakon fog megszületni. Hírszerkesztőségünk megkereste a kormányközeli hivatalos társ-hetilapot, de több információt nem közöltek. Viszont elfogadta…..
Óh, Krisna, óh, Vrisni leszármazottja! Amikor a családban a vallástalanság kerül túlsúlyba, a család nőtagjai beszennyeződnek, ha pedig a nők rossz útra térnek, az nem várt utódokat eredményez. MAGYARÁZAT: Az emberi társadalomban a béke, a jólét és a lelki fejlődés alapját a jó népesség jelenti. A…..
A műveltséget, az adományozást, a lemondást és az igazságot a vallás négy lábának tekintik, s hogy az ember mindezt megtanulja, négy életrend segíti őt hajlama alapján a különféle kasztokban. Brahmá meghatározott rend szerint hozta őket létre. MAGYARÁZAT: A négy társadalmi rendnek — a…..
Ambiká lehet, hogy nem halni, hanem hálni fog! Az udvarból kiszivárgott hírek szerint az anyakirálynő lebeszélte a máglyahalálról a királyi özvegyeket. Sok találgatás látott napvilágot arról, hogy ez csak egyet jelenthet, Bhísma véget vet cölibátusának.Ennyi önmegtartóztatás után minden bizonnyal…..
Elfogadom ezt az erényes leányt feleségemnek, azzal a feltétellel, hogy miután testem magját kihordta, életemet az odaadó szolgálatnak fogom szentelni, amely a legtökéletesebb emberi lények útja. Erről a folyamatról, mely mentes az irigységtől, az Úr Visnu beszélt. MAGYARÁZAT: Kardama Muni…..
A halálos betegséget az uralkodó orvosai sem tudták meggyógyítani Hol vannak azok a boldog idők, amikor Szatjavatínak és Szantánunak megszületett két fia, a dicső Csitrángada, majd a hős királyunk, Vicsitravírja! Most harmadszor öltözött fehérbe Hasztinápura lakossága, de még Bharata népe is…..
B R E A K I N G  N E W S ! - Dévavrata rettenetes fogadalma! Szantánu legidősebb fia, a trón várományosa végleg lemondott a királyi fényűzésről, sőt még a gyermeknemzésről is, nehogy sarjából király lehessen, mindezt apja kedvéért! Meg nem erősített hírek szerint virágeső hullott az égből,…..
Ágnídhra fiai anyjuk tején nőttek föl, ezért mindannyiuk teste erős, jó felépítésű volt. Apjuk mindegyiküknek adott egy-egy királyságot Dzsambúdvípa területén, s a birodalmakat fiairól nevezte el. Így uralkodtak Ágnídhra fiai az apjuktól kapott birodalmak fölött. MAGYARÁZAT: Az ácsárják kiemelik,…..
Kedves fiam! A védikus utasítások tulajdonságaink és tetteink alapján mindannyiunkat a varnásrama csoportjaihoz kötnek. Ezeket kikerülni rendkívül nehéz, mert létük tudományos alapokon nyugszik. Eleget kell hát tennünk a varnásrama-dharma szerinti kötelességeinknek, miképpen a bikák is abba az…..
Bhagaván Nárada könyvében, a Nárada Panycsarátrában szemléletesen leírta, hogyan kell úgy cselekednünk, hogy a tudáson és a misztikus jóga gyakorlásán keresztül elérjük az élet végső célját, az odaadást, és beszélt az Úr, az Istenség Legfelsőbb Személyisége dicsőségéről is. A nagy bölcs azért adta…..
Azok, akik az emberiség alját képezik, a Legfelsőbb Úr illuzórikus energiájától megtévesztve feladják az eredeti varnásrama-dharmát és annak szabályait. Nem fürdenek meg naponta háromszor, és nem imádják az Urat. Mellőzve a tisztaságot és megtagadva a Legfelsőbb Urat, ostoba elveket fognak…..
Úr Visnu folytatta: Drága Prithu királyom! Ha továbbra is megvéded alattvalóidat, követve a tanítást, melyet a bölcs bráhmanák adtak át neked, s melyet ők maguk a mesterek és tanítványok láncolatától, hallás útján kaptak, valamint ha betartod az általuk lefektetett vallásos elveket, s nem…..
Az Istenség Legfelsőbb Személyisége, az Úr Visnu így folytatta: Kedves Prithu királyom! Amikor a mesterségével járó kötelességeit végrehajtó ember szerető szolgálatomhoz lát, s nem vágyik semmilyen anyagi nyereségre, lassanként nagy belső elégedettség tölti el. MAGYARÁZAT: Ezt a verset a Visnu…..
A nagy bölcs, Maitreya így folytatta: Kedves Vidurám! Akkoriban, amikor a kiváló bölcsek és bráhmanák trónra ültették s a nép védelmezőjének kiáltották ki Prithu királyt, az embereknek épp nem volt elég gabonájuk. Az éhezéstől lesoványodva a király elé járultak hát, és elpanaszolták helyzetüket.…..
Noha az Úr Risabhadéva tökéletesen ismerte a bensőséges védikus tanítást, amely a különféle mesterségbeli kötelességekről szóló tudást is magában foglalja, mégis ksatrija maradt, és követte a bráhmanák utasításait az elme és az érzékek szabályozásával, a türelemmel és a többi tulajdonsággal…..