Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valezius

26 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Idén szeptemberben 30. születésnapját ünnepelte a Star Trek: The Next Generation (TNG), ami 1987-ben debütált, és egy új korszakot nyitott a Star Trek történetében. Egyrészt száz évvel későbbre helyezte a cselekményt, másrészt teljesen új karaktereket vezetett be. A sorozat az első két évben…..
Nincs olyan nyelvtanulással foglalkozó oldal vagy fórum ahol ez a kérdés ne bukkanna fel újra meg újra.Itt egyből beleütközünk abba, hogy mit is jelent tudni egy nyelvet. Míg egy jó ismerőssel el lehet beszélgetni hiányos tudás mellett is, egy munkainterjún ez még édeskevés. Ha…..
Először röviden, sikerült a vizsga mindkét része. Kicsit hosszabban: Írásbeli 81%, Szóbeli 65% Részletek: A szóbelit már leírtam, a magnós részre az elvárásoknak megfelelően 12 pontot kaptam a 20-ból. Az OECONOM nyelvvizsgához két felkészítő könyvet adtak ki. Az egyik a…..
Valezius 2013.02.05 00:47:28
Szia!

Torrentről töltöttem le ezt-azt. Igazán jó oldalt nem találtam, isohuntról töltöttem le, amit találtam.
Nagyon örültem, hogy Star Trek mozifilmek fenn vannak, 7-8-9-est már a tanulás kezdetén megszereztem.
Próbáltam a Dr House-t és Lostot is, előbbivel az volt a baj, hogy az első évados részekből kevés dologra emlékeztem. A Lostot pedig magyarul is kb 10 részig bírtam. A következő próba a Csillagkapu Atlantis volt, ez jó, mert magyarul és angolul is néztem már, de ebből 10 részt találtam összesen. Végül a Smallville-nél kötöttem ki a teljes 2. 3. és 4. évad fenn van. 4. évadhoz valamiféle felirat is volt.

Összefoglalva volt egy szűk kínálat (pl sok Dr House, Lost epizód) a keresletet pedig a kedvenc sorozataim jelentették, amiből olyan sok azért nincs, így sokára találkozott a kettő. Felirat meg luxus lett volna bármihez :)

Nem jártam tanárhoz egyszer sem. Viszont van 3-4 anyanyelvi ismerősöm a hobbimnak köszönhetően. (Arról a Merj megszólalni! cikkben írtam.)
Néha cseteltem velük, sajnos rendszeres levelezés nem jött össze részben az én lustaságom miatt, de ami késik nem múlik. Mindenképp szeretnék kicsit szorosabb szálakat velük, ami később személyes látogatásokká fajulna. :-)

Ugyanakkor magyaroktól is kaptam segítséget, olyan emberektől, akiket személyesen nem is ismerek, de megtaláltam őket valamilyen oldalon, vagy ők találtak meg engem.
Ezúton is köszönöm nekik.
Hányszor, de hányszor hallom ezt a mondatot, amikor valakinek egy időigényesebb módszert ajánlok a szavak megtanulására, mint amit eddig használt. Időigényesebbet, de hatékonyabbat. Mégis rögtön jön ez a válasz. Olyankor mindig eszembe jut, amit Deli Éva Tanulástanítás című…..
Valezius 2013.02.03 11:19:29
A4-es lapokat vágtam nyolcfelé, így csináltam szókártyát, amit utána még hosszában félbehajtottam. Felülre került a magyar mondat, alulra az idegennyelvű.
Az idegennyelvű mondatot angol esetében egynyelvű szótárból másoltam ki, így garantáltan helyesen volt összerakva. A magyar fordítást magam írtam, legtöbbször próbáltam szó szerint fordítani, hogy az angol mondat logikája szerint haladjon. Gyakorlás során általában a magyar mondat első 2-3 szavából már a teljes angol mondatot vissza tudom mondani. Ezért nem fontos, hogy tökéletes legyen a magyar változat, mert a mondat szavai nem ahhoz kötődnek, hanem egymáshoz és egy képhez, amit látok közben magam előtt. A magyar mondat azért van ott, hogy a képet felidézzem, a képből pedig jönnie kell az angol mondatnak.
Később ugyanezt használtam az olasz nyelv esetében. Tankönyv alapján haladtam, az ismeretlen szavakat tartalmazó teljes vagy félmondatok kerültek a kártyákra. Ez sokkal gyorsabb módszer, mint minden szóhoz szótárból mondatot keresni, olyankor igyekeztem olyan mondatokat választani, amiknek teljesen biztos vagyok a jelentésében. Egy tankönyvben szándékosan olyan mondatok szerepelnek, hogy a tanuló garantáltan megértse. Ráadásul ezekhez a mondatokhoz nem csak egy kép társul, hanem egy teljes sztori.

A szókártyák pont elférnek a tenyeremben és a zsebemben, így magammal vihetem és séta közben is gyakorolhatok, ami egy szótárfüzettel nem igazán lehetséges. Miután a megtanult állapotba került egy-egy kártya begépeltem a tartalmát az ANKI nevű programba, ami abban segít, hogy később se felejtsem el.

Az ismeretlen kifejezések kitalálása sajnos nálam nem működik. Szótár alapján fordítom a mondatokat.

Angol tanulásnál azt vettem észre, hogy a megtanult mondatok paneleiből építkezem beszédnél, így jóval gyorsabb az egész, mint szavakból külön-külön összerakni a mondandómat. A mondatokban rengeteg present perfect és passive szerkezettel találkoztam így ezeket egy idő után ösztönösen is előjönnek, míg korábban ezeket csak akkor használtam, ha nagyon muszáj volt.

Összefoglalva a szókártyás, mondattanulós módszernek sok előnyét látom. Ebbe is sok időt kell fektetni, de talán még az is igaz, hogy szórakoztatóbb, mint szavakat magukban magolni.
A szóbeli vizsgára utolsóként került sor a mai napon, azért ezzel kezdem, mert ennek meg is mondták az eredményét. 52 pont a 80-ból. A magnós részen további 20 pont gyűjthető, 40%-os alsó küszöb mellett. Vagyis ha magnón hozom a kötelező 8 pontot, akkor a szóbeli rész sikeres…..
Sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek! Magam részéről egy igazán sikeres évnek nézek elébe. :-) Úgy is mondhatnám, hogy 2012 az elrugaszkodás éve volt, 2013 pedig a felemelkedés éve lesz. Jó lenne egy sikeres nyelvvizsgával kezdeni az évet, de 4 nappal a vizsga előtt…..
Ez a blogbejegyzés is a nyelvvizsgám jegyében íródik. A jó hír az, hogy a szénszünet miatt egy héttel el lettek tolva a vizsgaidőpontok, így nyertem pár napot. 27 nap van hátra. És 476 óránál tartok. Vagyis napi 79 perc kell az 500 órás célkitűzéshez, ami elég kényelmes.…..
18 nap telt el a tanulás újraindítása óta, ez elég idő, hogy a számokat megnézve újraértékeljem a helyzetemet. Mivel én csak a számok nyelvén értek, ezért a következő bekezdés kissé száraz lesz :) A napi tanulási átlag 175 percen áll, ami fölötte van a minimális 150…..
Kihirdetésre kerültek a jövő évi nyelvvizsga időpontok. Január 3-25 az első vizsgaidőszak. Ami sajnálatos módon előbb van, mint a 2012-es jan. 22-es dátum, de ennek ellenére erre fogok elmenni. (Dec. 17-éig lehet dönteni a halasztásra, úgyhogy nem teljesen 100%.) Az elmúlt 6…..
Valezius 2012.11.04 20:31:25
Lehet, tudni, mert már megírtam. :-) Egy szerény szakmai középre, itt: szaknyelvvizsga.hu/

A becélzott B2-es szint az 500 óra tanulás. Most vagyok 350 óránál, ami 70%-ot jelent. Vagyis egy erős A2, gyenge B1 környékén lehetek. Nagyjából én is ilyennek érzem a tudásomat. A szókincs és nyelvtani ismereteimet. Aztán lehet, hogy lesznek még meglepetések nyelvtan terén a második könyvben :)

Köszi, egyelőre még elérhetőnek tűnik a cél, remélem pár hét múlva is így fogom gondolni. :)
Az elmúlt pár hétben nem volt bejegyzés, mivel kicsit hanyagoltam a nyelvtanulást. Mégpedig, mivel egy versenyen vettem részt Horvátországban. Egy hónappal ezelőtt még úgy gondoltam, hogy úgysincs esélyem egy jó eredményt elérni, ezért teljes erőbedobással folytatom az olasz…..
Az alábbi írás a bevésésen alapuló szótanuló technikám kiegészítése. 1. lépésben meghallgatom háromszor a 10 szót, ami után begépelem számítógépbe. Persze ekkor még nem tudom mindet, különben egyből mehetne az Ankiba. Nagyjából 4-5-et sikerül bepakolni a rövid távú…..
Szórakoztatás nyelvtanulás, írja az Öt év - öt nyelv szerkesztője. Egyelőre én még nem tartok itt, de nem áll szándékomban megszakadni a nyelvtanulástól, vagy gyötrődni a könyvek fölött. Szépen nyugodt tempóban is elérem a célomat. Ha elég napi 20 szót átvenni, akkor…..
Akik olvasták a korábbi bejegyzéseket már tudják, hogy a szótanulási technikáim mindig két résből állnak. Valamilyen módszerrel megtanulni Beírni az Ankiba, és onnan nem elfelejteni Biztos vagyok benne, hogy a folyamatos ismétlést nem lehet megspórolni. Ismétlés a tudás…..
Az olvasó biztos kíváncsi egy kis számvetésre. :-) Mivel remek táblázatokat vezetek, ezért egy ilyen posztnak nincs is semmi akadálya. :-) Hivatalosan május 21-én indult az olasz tanulási program. És júl. 29-én ért véget a 10. hét. (A múlt hetem lazsálással telt.) Szóval a…..
Az előző posztból szándékosan kihagytam ezt az oldalt. Katt az Ingyenes szókincsfejlesztő feliratra/ikonra. Ahogy látható 5 nyelvből kerül publikálásra 3-3 szó, illetve mondat. Valamint hanganyagot is tartalmaz az oldal. Mint tudja az olvasó szeretek teljes mondatokat tanulni. Ezen…..
Az olvasó talán úgy érzi, hogy ezzel a tanáccsal kellett volna kezdenem, és nem csak 4 hét után előjönni vele. De mivel eleve úgy terveztem, hogy az olvasók száma elég csekély lesz eleinte, így még pont időben vagyok ezzel a poszttal :-D Azt tanácsolom, olvass nyelvtanulással…..
Ez a leggyakoribb kérdés, amivel találkozni szoktam. Sajnos a válasz kissé kiábrándító, mert szerintem sehol. Ennek ellenére hatalmas mennyiségű segítséget talál az érdeklődő, ha keresgél egy kicsit. Magam részéről a nyelvkönyveket tartom a legjobb megoldásnak egy nyelv…..
Ezúttal mutatok egy másik módszert, amivel most kezdek ismerkedni. Kezdjük ott, hogy az Anki az SRS rendszerre épül. Vagyis a megtanult dolgokat újra és újra át kell ismételni, de egyre hosszabb szüneteket lehet hagyni két ismétlés között. A wikipédia cikkből: The intervals…..
Néhány érv, hogy ne szavakat, hanem mondatokat tanuljunk: Egy mondatban több ismeretlen szó lehet, amit így egyszerre tanulunk meg. A régi szavakkal újra és újra találkozunk, így könnyeben rögzülnek. Ugyanazzal a szóval különböző használat közben is találkozhatunk. A…..
Nemrég vittem a hatéves lányomat kötelező védőoltásra. Szegény, előtte napokig erről beszélt, és mire bementünk a rendelőbe, már szó szerint rettegett az oltástól, pedig mindent okosan elmagyaráztam neki. A végén már sírt a félelemtől, aztán a doktor néni belebökte a…..