Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ortegay

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Atomerőmű létesítési projektek során fontos, hogy a beruházó egy olyan – a biztonságot a középpontba helyező – követelményrendszert tartson szem előtt, amely kialakítása során a nukleáris energia alkalmazására vonatkozó jogszabályi követelményeket és előírásokat,…..
ortegay 2017.09.29 20:09:21
Az említett hivatkozás nem a finnországi atomerőmű építés megtiltásáról szól. Tolódnak az engedélyek.
Ha az emlékeim nem csalnak, Paks2 építése valójában az 1980-as évek közepén elkezdődött. Két 1000 MW-os blokk építéséről volt szó. A jelenlegiek elődje. És ha jól emlékszem, a Bechtel cég komplex programja alapján a megvalósítás az utolsó talicska betonig meg volt tervezve.
www.bechtel.com/
A talajcsere megtörtént a leendő blokkok helyén. Itt ért véget a mutatvány. A politika a Bős - Nagymaros körüli történések miatt visszalépett az egésztől.
Aki akár csak felületesen nyomon követte az atomenergetika történéseit, azt nem érte meglepetésként a VVER1200 választása.
Az elmúlt két héten érdemes volt folyamatosan nyomon követni a villamosenergia-ipari rendszerirányító, a MAVIR honlapján a hazai villamosenergia-rendszer terhelését, ugyanis a hazai villamosenergia-történelem legnagyobb rendszerterhelésű pillanatait élhettük át, azaz soha ekkora villamos…..
ortegay 2016.12.13 06:12:49
@backbencher: Olvasva írásod, nem csodálom, hogy szinte minden lényegi dolgot titkosítani kényszerül a Kormány. (Ahogy 2004-ben a média hülyesége miatt Hornék az államadósságot).
Nem csodálkozom, hogy ebbe a körbe került a 3-as Metró. És a fajtádnak köszönhetően lassan a komplex energetika. Mert az ilyen balfasz megközelítésekkel tömeghisztit lehet csinálni.
Az Atomerőmű turbinacsarnok képen vannak a nagy sárgák. Azok a turbinák. Mögötte a kékek, a generátorok. Az a kék azért van, hogy az előtte levő sárgát hajtsa? Számításod szerint az erőmű nem termeli, hanem fogyasztja az áramot.
Ha így folytatjuk, amit az egyetemen tanulnak energetikát, államtitokká kell minősíteni, mert a sok hülye ezekből az információkból a valótlan hírekre nagyon fogékony jónép körében hisztit kelt.
"Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa". avagy: "Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna"

És mi az, hogy önfogyasztás? A megtermelt energiából mennyit használ el működéséhez. Igazság szerint meg sem szabadna jelenni ennek a teljesítménynek, de okos módon kitalálták, hogy ami villany megjelenik a generátor kimeneten, az a megtermelt, olcsón eladott villany. A működéshez szükséges villanyt vegye meg drágán, a hálózatból. Az biznisz az Eon-nak.
ortegay 2016.12.13 15:18:15
@backbencher: Én ellene vagyok a Kormányzati titkosításnak. Csak a tömegdemokrácia vadhajtásait megéltem többször. Szakmapolitikai kérdések többsége nem tartozik az utca emberére, a hisztikeltés ellen valahogy védekezni kell. Vagy a végeredmény az lesz, mint a "Vízlépcsőt vagy demokráciát" esetén.
Se vízlépcső, sem demokrácia. Egy szakmai - vízügyes -kérdést fújtak fel, majd emeltek tömegbefolyás szintjére. A vízlépcső a megépített Duna - Rajna - Majna csatorna miatt kellett volna, hogy a Duna végig hajózható legyen. A vízerőmű, a villany itt melléktermék. Ha már duzzasztunk, a víz helyzeti energiáját használjuk ki.
Egy szó mint száz: a populista stílus használata ellen van kifogásom. És nem is kicsit.
Ha az önfogyasztásba belekevert céggel tévedtem, cáfoljanak. Nem vagdalkozom. Tényeket elismerek.
Gyakran halljuk, hogy az európai erőműpark idősödik, s ennek okán a következő években nagyon sok európai erőművet le kell majd állítani. Erre jómagam is számtalanszor felhívtam már a figyelmet az előadásaimban, interjúimban, legutóbb a Budapest Energy Summit nemzetközi energetikai konferencia…..
2016. október 27-én az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. benyújtotta a telephelyengedély iránti kérelmét az eljáró hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az engedély megszerzése egy kétlépcsős folyamat, amelynek első lépcsőjeként a Paks II. projekttársaság még 2014-ben összeállította a…..
ortegay 2016.11.29 13:33:50
@rdos: Írod: "Csak kérdezem ha a leejtett tartály vagy bármilyen hiba miatt kiszabadul a "rád jó aktív szellem a palackból", arra is adnak pénzt az oroszok a rócsájldok támogatásával?"

Te hülyének nézed az egész magyar atomenergetikai ipart, a felügyelő hatósággal egyetemben?
Ennyire felelőtlennek nézed a Rosszatomot? Paks1 teljes élettartamra vállaltak garanciális felelősséget a nukleáris technológiai biztonságra. A kettes blokki kavalkád nem véletlen technológiai rendszeren kívüli faszságból jött össze.
Az élettartam hosszabbításhoz kellett az oroszok engedélye. Alapvetően a nukleáris technológiai berendezések élettartamát a különböző technológiák ciklusszáma határozza meg, melyek tranzienseket visznek a rendszerbe. Ez olyan, mintha az autódnál meghatároznák, hányszor indíthatod hidegen, hányszor fékezel, hányszor "vész-fékezel", stb. Ezek ma már bevezethetőek - és műszaki vizsgán kiolvashatóak a központi memóriából.
A Paks1 az eddig ciklusszámok alapján még bőven meghosszabbítható a húsz éven túl újabb húsz évre. Csak az oroszok mit szólnának hozzá. Nekik azért nem biznisz, mert újat építeni a biznisz. Harminc év alatt fizette vissza az erőmű a kölcsönt, fizette be a költségvetésbe az amortizációt. Innentől igazán olcsón tud termelni (ha hagyják, mert a költségvetésnek kell a pénz).

Egy szó mint száz: szerinted beépítenének az oroszok olyan reaktort, ami nem biztonságos minimum hatvan évig? A primerkör jelenlegi tervezett élettartama ennyi, ha jól tudom.
Én annak örülnék, ha reaktorgyártó üzemágat létesítenének Magyarországon. Ez EU termék. Innentől jó eséllyel indulnának az oroszok más ország atomerőmű építési pályázatain. Mert előbb - utóbb pályáztatnak. És ha még hozzá több főberendezés gyártó üzem létesülne Magyarországon, jelentős lökést adna a hazai iparfejlesztésnek. (És megvalósulhatna a vállalt 45% hazai önrész a beruházásban.)
ortegay 2016.11.29 17:04:32
@rdos: Csernobil kérdése számtalanszor ki lett tárgyalva. Nem ez a műfaj. Szaporító reaktor. A villany melléktermék volt csupán.
Szerintem a paksi kettes blokk következményeit levonták, akire tartozik.
Ahol belenyúl az ember a természetbe, garantált a hosszú távú hatás. A legellenőrzöttebb az atomenergetikáé. Itt legalább tudni, mire kell figyelni.
Mire kell(ene) figyelni a vegyiparnál, a gyógyszergyártásnál (és gyógyszerhasználatnál)? Nincs aki meg tudná mondani. Egyedül a tőzsdei részvények árfolyama az, amire figyelnek. Senkit nem érdekel, hogy a rezisztensek lesznek a ma, a közelmúltban gyógyítható betegségek kórokozói.
Érdekes, mindenki úgy viselkedik, mintha örökké elég lenne a kőolaj és földgáz. És elégetésének hatásáról hallgatnak. Az a fránya ökológiai lábnyom.
Nem tudom, mennyire ismert számodra az extermális költségelemzés. Ahol egy folyamatot komplexen elemeznek a létrehozásának, üzemeltetésének, környezeti hatásainak, felszámolásának komplex költségeivel. Egyedül a villamosenergia iparban találkoztam ilyennel.
Ami merénylet unokáink ellen: a fosszilis anyagok, főképp a gáz és olaj eltüzelése. Azok millió egy iparág alapanyagai. Ma már realitás a grafén alapú informatika. A kompozit anyagok ott vannak a hétköznapjainkban.
Gyakran felmerül egy egyszerű kérdés: éjjel rendelkezésre áll-e a napenergiával megtermelt áram? Túlegyszerűsítve úgy is szokták ezt kérdezni, hogy éjszaka süt-e a nap, de ez félreértésekre adhat okot, így járjuk körbe ennél alaposabban a témát. Ennek során többek között szó esik napelemekről,…..
ortegay 2016.10.25 12:31:55
@szocske_: Legyen teljes az ivóvíz aktivítás norma:

ahol
Ci (obs) = az i radionuklid megfigyelt koncentrációja
Ci (der) = az i radionuklid származtatott koncentrációja
n = észlelt radionuklidok száma
5.2.2. Származtatott radioaktivitás-koncentrációk az emberi fogyasztásra szánt vízben (1)
A B C
1. Származás Nuklid Származtatott koncentráció
2. Természetes U-238 (2) 3,0 Bq/l
3. U-234 (2) 2,8 Bq/l
4. Ra-226 0,5 Bq/l
5. Ra-228 0,2 Bq/l
6. Pb-210 0,2 Bq/l
7. Po-210 0,1 Bq/l
8. Mesterséges C-14 240 Bq/l
9. Sr-90 4,9 Bq/l
10. Pu-239/Pu-240 0,6 Bq/l
11. Am-241 0,7 Bq/l
12. Co-60 40 Bq/l
13. Cs-134 7,2 Bq/l
14. Cs-137 11 Bq/l
15. I-131 6,2 Bq/l
(1) Ez a táblázat a leggyakoribb természetes és mesterséges radionuklidokra vonatkozó értékeket tartalmazza, melyek 0,1 mSv dózisra, 730 liter éves vízbevitellel és a munkavállalók és a lakosság egészségének az ionizáló sugárzásból származó veszélyekkel szembeni védelmét szolgáló alapvető biztonsági előírások megállapításáról szóló, 1996. május 13-i 96/29/EURATOM tanácsi irányelv III. melléklet (A) táblázatában meghatározott dózisegyütthatók alkalmazásával kiszámított pontos értékek. Ugyanezen a módon a más radionuklidokra vonatkozó, származtatott koncentrációk is kiszámíthatók.
(2) Ez a táblázat kizárólag az urán radiológiai tulajdonságait veszi figyelembe, kémiai toxicitását nem.
ortegay 2016.10.30 10:32:20
@szocske_: "Ezért vezettem le, hogy bőven túlbiztosítva is 20M beruházással megoldható ugyanaz, függetlenné tenni egy átlagos családi házat.

Ha valakinek tényleg függetlenség kell, mert pl. tanyán lakik, neki elég lenne 2-3M beruházás, mert hajlandó lesz arra a kompromisszumra, hogy ne a legborúsabb téli napon menjen a mosó és mosogatógép, nem aznap fog vasalni és porszívózni, hanem 1-2 nappal eltolja, amikor kisüt a nap."

Nem tudom hova tenni egész éned. Te nem a ma Magyarországán élsz.
Mi kell, hogy motiváljon egy átlagos családot, hogy napenergia által független legyen a villamosenergia hálózattól - húszmillióért? Az átlag családot az is megterheli, ha soron kívül hatvan - nyolcvanezer forintos kiadás esik be. A tanyán lakó, akinek nincs, eddig is szeretett volna villanyt. azért nincs neki, mert nincs és nem is lesz rá pénze.
Van jogosultsága a napelemnek - de nem ebben a villamosenergia rendszerben. Állami támogatás nélkül valóban csak hobbi szinten élne meg. Ezt viszont az adófizetők fizetik.

Hogy milyen lesz tíz év múlva a villamosenergia rendszer, nincs, aki megmondja.
Nem véletlen utaltam egy helyen energetikai alaptanfolyam szükségességére.
A kiinduló pont a nemzet primer energia szükséglete. Az az energia mennyiség, ami a társadalom működtetéséhez kell. Hogy ne haljunk éhen, hogy ne fagyjunk meg, hogy tudjunk közlekedni, működjön a gazdaság, stb. Primer energia adott esetben a szén, a fa, az olaj, a szél, a napenergia, az urán, stb.
Ezek egy un. energiamixet alkotnak. Nem a primer energiát, hanem az ebből előállított szekunder energiát használjuk adott funkcióra. Ha elterjed a villanyautó, az ország primerenergia szükséglete nem változik, csak az energiamix összetétele változik meg. A kőolaj részarány csökkenése miatt.
Az energiát sokan azért azonosítják a villannyal, mert a villany univerzálisan felhasználható, könnyen szállítható, csak az előállítás helyén szennyező energia. (Az elektroszmog kapcsán vitát nyithatnák saját magammal, de ezt most hagyjuk. Ez még nem vonult be a köztudatba, pedig sejtszintű energiakötésekre van hatással)

Jelenleg a hidrogéncella - villamoshajtás látszik a közlekedés perspektívájának. A hidrogéncella folyamatos üzemével tölti az akkumulátort, és plusz teljesítmény igény esetén az akkumulátor is besegít. Addigra lehet, hogy az autó egész karosszériája is napelem lesz, ami szintén tölti az autó akkumulátorát.
Este a garázsban rádugjuk a hálózati töltőre az autót, és a rendszerünk kétirányú forrásként működik. Beállítjuk a fedélzeti számítógépén, mikor kívánjuk levenni a töltőről, és hol feltölt a hálózatra, hol a hálózatról tölti magát, de egy töltöttségi szint alá nem megy le akkor sem, ha ép a hálózatot támogatja. Viszont amit beírtunk, hogy kell az autó, teljesen fel van töltve. Hónap végén, lehet, hogy még fizetnek ezért, mert úgy jön ki az energia egyenlegünk.

Aki azt hiszi, hogy az ország energiafogyasztása csökkenthető, az téved. Új szokások, új technológiák jönnek folyamatosan. Elég csak a klímára utalni. Csupán azért nem nőtt radikálisan az ország energiafogyasztása, mert gyakorlatilag nincs iparunk.
Ha sok lenne a villany, olcsóbban lehetne adni a termelőknek, nőne az ország gazdaságának versenyképessége.
Rendszerszabályozáshoz tározós erőművet mindenképpen építeni kell. A fél Alföld már sivatag. A tározós erőművel egyben megoldható az Alföld vízpótlása. De ez hatalmas érdekeket sért Nyugaton, azoknál, akik jó pénzért, az általuk gyártott napelemeket akarják nálunk eladni.
Az Energiaklub anélkül döntött a Paks II Projekt 120 oldalas környezetvédelmi engedélyének megtámadásáról, hogy elolvasta volna azt és megértette volna annak tartalmát 2016. szeptember 29-én a Baranya Megyei Kormányhivatal - mint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező környezetvédelmi hatóság…..
ortegay 2016.10.09 22:00:44
Aki nem érti meg a kognitív folyamatok lényegét (maga az élet is ilyen, éled, és a tapasztalatokat hasznosítod), az nem csak az atomenergetika területén osztja az észt értelmetlenül
.
Találtam egy érdekes oldalt.

"Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (World Association of Nuclear Operators WANO) 1989-ben alakult meg.
A fukushimai balesetet követően a szervezetnek újabb kihívásokkal kellett szembenéznie. A tanulságok levonását követően a
WANO úgy döntött, hogy a tagerőművek hatékonyabb támogatása és a szervezet működésének átláthatóbbá tétele érdekében
megújítja a programjait. "
nuklearis.hu/sites/default/files/nukleon/Nukleon_7_2_162_Hadnagy.pdf

A Japánok miért nem hallgattak a figyelmeztetésekre? Bármit csinálsz, alkalmazkodsz a felszínre került új követelményekhez - pénzbe kerül. Az az adott cég (atomerőmű) profitját csökkenti. A japán atomerőművek a Westinghouse típusúak, amely cégnek részvényei döntően japán tulajdonban vannak, atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/uj-tulajdonosa-lehet-a-westinghouse-nak

A paksi 2-es blokk-i üzemzavar-hoz: a nagypolitika balfaszkodásai ellen annyit tudott a szakma elérni, hogy a kazetták tisztítását technológián kívül végezték. Mert az bizony a politika holdudvarának üzleti köreinek érdekeltségi sorozatai miatt jutottak oda, hogy tisztítani kellett.
Így a 2-es blokk köszöni szépen, ma is jól van.

Szeretném látni, Pakson WANO - és egyéb biztonságnövelő intézkedésekre mennyi pénz fordítottak.
Sokszor felhívtam már rá a figyelmet, hogy az egyes európai országok megújulós energiapolitikái nincsenek összehangolva, és hogy nem követheti mindenki a német példát. Olyannyira így van ez, hogy még a németek is módosítják a saját mostani rendszerüket, bizonyos korlátozásokat vezetve be a megújulók…..
ortegay 2016.09.06 18:45:39
@Silcon:
"Ma egyre kevésbé érvényesülnek a műszaki szempontok, minden más fontosabb lett. "A műszakiak arra valók, hogy megvalósítsák amit a marketingesek kigondoltak." Erről már csak az elektronokat kell meggyőzni..."

Kedves Silcon! Ha akarnék, sem tudnék a leírtakkal vitatkozni. Sajnos annyira igaz.
30 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az atomenergia békés célú alkalmazásának legsúlyosabb balesete az egykori Szovjetunió (a mai Ukrajna) területén, a csernobili atomerőműben. A balesetnek nagyon jelentős hatása volt a nukleáris energetikára, mind a technológiát, mind a szabályozást, mind…..
ortegay 2016.05.09 10:18:29
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Én pont az említett űripar fejlődésétől várom az un. áttörést. Gravitáció mentes környezetben érdekes anyagokat lehet előállítani.
Pár évtizede ki gondolta volna, hogy fémek közel a vörösizzás állapotához megőrzik még tulajdonságaikat. Erre példa található a gázturbinák világában.
ortegay 2016.05.09 13:56:35
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Talált - süllyed.
De maradok továbbra is optimista.
5 éve történt a nagy Tohoku földrengés és a fukushimai atomerőmű vesszőfutása az idővel, a természeti kihívásokkal, és a biztonsági hiányosságok következményeivel. Mindnyájunknak az agyába égtek azok a képsorok: hatalmas, hömpölygő árhullám, ami nem kímél házat, iskolát, magával sodor autót,…..
A HVG.hu arról írt a napokban, hogy nőtt Magyarország energiafüggősége. A témával ma a portfolio.hu is foglalkozik hasonló tartalmú cikkében. Valójában itt nem energiafüggőségről, hanem az importált energiahordozóktól való függőségről van szó, amit a szakma energiaimport-függőségnek hív; de ne…..
ortegay 2016.02.15 16:24:15
Érdekes kérdések merülnek fel bennem. És jön a gyermeki félelmem, hogy nem tudom rá a választ.
Itt van ez az Energiaklub nevű csipet - csapat, akik szerintem az életben nem képesek érvényesülni, így modern ludista (gépromboló) eszközökhöz nyúlnak.
Érdekes, nem halottam tőlük soha összefüggéseiben a villamosenergia rendszerről. Pl. én szélerőmű ellenességem ökológiai okokra vezetem vissza. A lapátokról leváló infrahang a környék élővilágát elűzi. A rovarvilágot ledarálja, aki bekerül a szívókörébe. Mekkora mennyiségű (tonnában - ezer tonnában kifejezhető rovar esik áldozatául). Ennek mekkora az ökológiai és nemzetgazdasági kára? Ezek a rovarok nem porozzák be a növényeket, terméskiesés. Ugyanakkor a természetes légáram megváltozásával elsivatagosodást okozhat.
Na ennyit a környezetbarátságról.

Egész Európa gyakorlatilag egységes villamosenergia rendszerben működik. Elnevezése: Az európai rendszerirányítókból álló szövetség, az UCTE (Union for the Coordination of Transmission of Electricity).
Viszont az ehhez a rendszerhez tartozás kemény követelményeket támaszt. Például az ország beépített villamosenergia kapacitása a max fogyasztást meg kell haladja. Rendelkeznie kell gyorsan (pár perc alatt max teljesítményre nulláról felfutó erőművel - mely teljesítménye a rendszerben levő legnagyobb teljesítményű egység teljesítményével kell megegyezzen - ezért épült, és évente üzemel pár órát Litéren és Sajószögeden található nyílt ciklusú gázturbinás - rendszermentő - erőmű)

A nemzeti független energiaellátás alapkövetelmény. Nemzetbiztonsági okok felől kell a kérdést megközelíteni. Az UTCE is képes szétesni, és előállhat, hogy egész Európában elmegy a villany. Itt egy példa, amikor nem sokon múlt.
hadmernok.hu/archivum/2008/3/2008_3_kormendi.pdf
Ha nem építik meg Paks2-öt, és kifut a Paks 1-4, gyakorlatilag nincs saját erőművünk. Illetve gázerőmű hamar felépíthető, és okoskámék előrevetítik, hogy olcsóbb az a villany mindennél. Ahogy a KGST 1970-ben megmondta: az olajválság nyugati hülyeség. Nálunk három forint marad a benzin.

Honnan fogunk tudni gázt venni. A Déli Áramlat, Nabucco, a Török lehetőség a közvetlen orosz gázbeszerzéshez elhalt. De a Németek rafináltan megépítették az Északi Áramlatot közvetlen orosz - német végponttal, alig van rajta forgalom, de gőzerővel építik az Északi Áramlat2-öt.
Majd a németek építenek itt gázerőművet, hoznak hozzá gázt is, és hazautalják a "realizált nyereséget".

Szerintem simán erre megy ki a zöldek hisztije. Nem környezetvédelmi kifogásokkal jönnek, hanem kofaszemléletet próbálják egy nemzetbiztonsági iparágban meghonosítani (idegen pénzzel támogatva), hogy az idén sok a krumpli, olcsó, és ugyanígy olcsó lesz jövőre is. Arról nem beszélnek, hogy lehet, hogy nem is lesz krumpli, mert a földben, betakarítás előtt valamilyen baktériumfertőzés elviszi a termést. És az import krumplit egyből aranyáron árulják itthon.
ortegay 2016.02.16 16:34:02
@incze: ilyeneket írogat az, akinek elgurul a gyógyszere. Nem szégyellem, tisztes szegénységből indultam, eredeti végzettségem mezőgazdasági gépszerelő, és dolgoztam is a szakmámban. Mindig is nyitott voltam a világ dolgaira, így van némi fogalmam az energetikáról is. És a társadalom dolgairól
Imádom, amikor Ortega y Gasset igazát bizonygatják egyesek, tudatlanul. A tömeglélek érdekes húrokat penget. Halvány fingja sincs miről van szó, de zsigeri gyűlöletből bizonygatja a nem tudja miről szóló igazát.

Klinikai eset a hozzászólásból "... atomerőmű olyan kevés van a világban, hogy a bekövetkezett néhány katasztrófa is jelzi, egy nagyon kockázatos és vezélyes technológiával van dolgunk, amelynél a legkisebb baj is tömeges pusztítással jár. a ma látható, de következményiben fölbecsülhetetlen veszélyforrások (pl. informatikai, nanotechnológiai eredetű) ellen semennyire sincs védelem..."

Kezdek félni. Na nem a modern technika vívmányaitól, hanem az emberi butaságtól. Félek, hogy tömegessé válik az agyhalál lábon kihordása.
Cikked alapján ez a diagnózis állítható ki.
Ahogy korábban írtam róla, a Rothschild nemzetközi bankház vizsgálta a Paks II projekt megtérülését, jelentésében a korábbi gazdaságossági számítások megközelítését és megállapításait is értékelte. A Rothschild angol nyelvű jelentéséből részletes összefoglalót közöl a Magyar Idők mai száma.…..
ortegay 2016.01.29 23:28:47
@Mészáros Laci:
- Kérlek engedd meg, hogy a Duna alacsony vízszintjére más irányból kérdezzek. Az tény, hogy egyre gyorsabban mélyül a Duna meder Bős megépítése óta. Bős - Nagymaros építése egy összeurópai beruházás része volt, a Duna - Rajna - Majna csatorna megépítéséé. A cél az volt, hogy az évben háromszáz napon keresztül hajózható legyen a Duna mélytengeri uszályokkal közvetlen a Fekete-tenger és az Atlanti Óceán között. A beruházás vízügyi szakmai kérdésként indult. Érdemes elolvasni Moldova: Ég a Duna című művét. Abban mondja az öreg vízügyes szaki: ha egy folyóra valahol gátat tesznek, előbb - utóbb a folyón végig, a torkolatig gátakat kell rakni, mert a folyó elveszítette az önszabályozó képességét. Szerintem idő kérdése a Fajszi illetve Mohácsi vízlépcső megépítése. Mélyül a meder, a nyárai alacsony-víz egyre kisebb, csökken a talajvízszint, egyre nagyobb területeket fenyeget az aszályosodás.
Az Atomerőműnél - mint más erőműnél a külső hűtőrendszer a hűtőtorony. Építése nem gond. Fajlagos beruházási költsége nem égbekiáltó, viszont az erőművi körfolyamat hatásfoka ennél az üzemmódnál kisebb, tehát kevesebb villanyt ad ki az erőmű.
- Tározós vízierőmű: Nemzet elleni bűncselekmény, hogy eddig nem épült meg. A filléres éjszakai árammal fel lehet tölteni, és csúcsidőben jó pénzért eladni.
A másik vetülete: A Homokhátság gyakorlatilag elsivatagosodott. Víz kellene. Ennek a magas ponton levő tározós erőmű tározójából "csurdalék vízzel" öntözhetővé lehetne tenni az Alföldet. Magasabb hozzáadott értékű mezőgazdasági termékek jelennének meg, jelentős munkaerő igénnyel.
- távvezeték. A napokban olvastam, hogy a kormány három pályázatkiírást állított le. Ez egyike az a távvezeték hálózat tervezése, amely az ezred blokkok villanyát elvitte volna.
- írod "az 1000 MW blokkok rendkívüli üzemszünete esetére 1000 MW tartalék kapacitást kell lefoglalni (a tartalék átviteli hálózati kapacitásokkal együtt)"
Azzal, hogy kapcsolódtunk az európai villamosrendszerhez, előírásait is kell teljesíteni. Előírják, hogy az országnak a villamosenergia rendszer teljes összeomlásából saját lábon kell tudni felállni.
Ehhez kell építeni gyorsan indítható, gyors teljesítményváltozásra képes erőműparkot, melynek nagysága akkora kell legyen, mint a legnagyobb beépített teljesítményű egység. Ma az ötszáz Megawatt fedezete meg van. Litér, stb. Ezek nyíltciklusú gázerőművek. Évi pár órát ha üzemelnek.
Az említett pályázat felfüggesztés ilyen erőművek telepítésének vizsgálatáról szólt.

- Az elektromos autó kérdését szerintem lépjük át. Ne a régi, hőtárolós kályha felől közelítsünk.
Nem tudni, pár éven belül mit hoz a jövő. Az USA egyes államaiban vezető nélküli villamos autót használnak uber szolgáltatásban.
Az autozásban a hibrid (akkumulátor-üzemanyag(hidrogén) cella látszik realításnak. A közeljövőben nem kizárt, hogy az autós hazaér, rádugja az autó töltőjét a hálózatra, és programot választ. Van a cellával - akkumulátorral együtt mondjuk 60 KWh teljesítménye. Feltöltik első lépésben az akkumulátort, majd részt vesznek a hálózat teljesítményszabályozásában, úgy, hogy az akkukulátort nem engedik mondjuk 70%-nál soha jobban lemerülni, mert bármikor kellhet. És ha reggel hat órára adta meg a tulaj, hogy rajta lesz a rendszeren, akkor 100% töltöttségen az autó. A mérőről leolvassa: az éjjel pénzt keresett, avagy csak az autót töltötte a rendszer, tehát neki van pénzben.
ortegay 2016.01.30 18:40:04
@Mészáros Laci: A síkvízi duzzasztás szükségességét más szemszögből próbáltam megközelíteni. Mélyül a meder, a növényzet számára szükséges talajvízszint csökken.
Ha duzzasztunk Fajsznál (száz éve kiszámolták, hogy ott ideális), nincs alacsony vízállás, mert visszaduzzad a Duna. És természetesen a talajvíz sem süllyed a növények számára elérhetetlen mélységbe

A villamos autó kérdésében egy lehetséges jövővíziót, az intelligens hálózat elvére utaltam. Ha nekem valaki azt mondja harminc éve, hogy mesterséges intelligencia kutatáshoz felajánlhatom szabad számítógépes kapacitásom, valószínűleg a búsba küldöm.
Az általad javasolt - tisztán elektronos meghajtás töltés - ma is létezik. Éjszakai áram formában. Döntően erről mennek a villamos bojlerek.

A villamosautó nálunk nem lesz a közeljövőben annyira népautó, mint annak idején a Trabant volt.
Drága.
Számomra minden idők legjobb energetikai tárgyú reklámja a Nissan Leaf-é, ami kiválóan érzékelteti, hogy milyen nagy szerepet játszik a villamos energia a mindennapi tevékenységünk, eszközeink lokálisan tiszta áramellátásában. Nem szabad azonban elfelejtenünk: ahhoz, hogy ezek a járművek…..
ortegay 2016.01.13 23:57:52
@Arcade Macho: Vagy a nagypolitika háborús övezetet csinál belőle. De remélem, ez nem következik be. Ámbár az arab világot - az olaj szemszögéből nézve, érdekes következtetéseket vonhat le az ember.
ortegay 2016.01.27 15:52:13
@boom2: Érdekes kérdést feszegetsz. A negyedik generációs erőmű segít abban, hogy az un. nagyaktivítású hulladékokat ne tízezer év nagyságrendben hagyjuk az utánunk következő generációkra.
Ez a gyorsreaktor. Működési elve teljesen más, mint a nyomottvizes _paksi - .

Az elvről egy cikk: www.origo.hu/idojaras/20110117-negyedik-generacios-atomeromu-gyorsreaktor-vilagelso-kiserleti-atomeromu-epulhet-magyarorszagon.html

Épülő 4. generációs erőmű: Harminc év után újabb 4. generációs blokk Belojarszkban atomenergiainfo.hu/orosz-atomenergetika/harminc-ev-utan-ujabb-4-generacios-blokk-belojarszkban

és még egy cikk: atomenergiainfo.hu/tudastar/bn-800-ujgeneracios-reaktor

És egy nagyon jó prezentáció a Blog írójától: www.reak.bme.hu/fileadmin/user_upload/felhasznalok/aszodi/letoltes_eloadasok/Aszodi_ETESenior_Bp_20090212_.pdf
"Az Európai Bizottság közel két éves előzetes egyeztetést követően a paksi kapacitás-fenntartási beruházás nagyságára és jelentőségére tekintettel 2015. november 23-án úgy döntött, hogy további mélyreható versenyjogi vizsgálatot folytat le annak megállapítása…..
ortegay 2016.01.05 10:47:30
@rdos: Minden tiszteletem a Tied. Én nyugdíjas vagyok, egyetemista a lányunk.
Nálam az Ő jövőjük féltésének listáján ez a kérdés nem fér be az első tízbe, de talán százba sem. Ez túl frekventált kérdés ahhoz, hogy ne kapjon kellő figyelmet. Kockázatot hordoz, nem keveset, nem kicsit, nem rövidtávút.
De erkölcstelenség volt az emberiségtől, hogy az évszázmilliók alatt keletkezett szénhidrogéneket jó egy évszázad alatt elégette. Pedig az olaj mindenre jó. Pl. ebben látják az informatika előre lépésenek lehetőségét (atomi méretek miatt elérték a korlátot) a grafén formájában.
Amikor a világ dolgaiban jártas, mértékadó embertől megkérdezik, hol fog tartani az emberiség tíz év múlva, azt válaszolta: azt sem tudná megmondani, hol fog tartani három év múlva. Elég példának felhozni a vezető nélküli autót, amit már uber megosztással használnak, elektromos hajtással. Mit kezdenek az emberek tömegével, ha az informatika, robotika átveszi a szerepet?
Hogy öröklődnek így a hagyományokon, értékrendeken alapuló emberi értékek, közösségek.
A katonai repülésben nem a drón (a földről irányított, pilóta nélküli repülő) a meghatározó, hanem a pilóta nélküli, önállóan döntő repülő. 15 éve a nagyaktivítású hulladék azért volt gond az USA-ban, mert a 90-95% dúsítottságú robbanófejek egyrészét végleg kivonták, más részét cserélni kellett. Ezt az uránt kellett "felhigítani" max 5%-os, energetikában felhasználható uránra. Két éve központi kérdés volt az amiknál - hatalmas pénzt öltek bele, hogy az önrepülő katonai gép a repülőgép hordozó anyahajóra leszállva funkcionálisan, saját igényei szerint ismerje fel a különböző színbe öltözött kiszolgáló személyzetet, hogy ne csökkentse a flotta kihasználási tényezőjét.
És itt a nyakunkon a probléma, amikor az USA demokratikusra bombázta az arab világot, Jugoszláviát. Mi lesz, ha az 1920-ban egységes nemzetben élő (Kurdisztán) harmincmillió kurd újból egységes nemzetben akar élni?
Sorolhatnám aggodalmaim.
Tiszteletben tartom, hogy Nálad ez a kérdés szerepel az első helyen. Reménykedem, hogy valamilyen módon megnyugtató választ kapsz, találsz a kérdésre.
Köszönet a türelmedért. Jó egészséget, sok munkasikert kívánok.
ortegay 2016.01.07 14:58:24
@rdos: Semmi gond a hangnemmel. Itt kezdődik valahol a demokrácia. Szakmáját ismerő ember szakmai érveket hozva kifejti aggályait az atomtemető létesítése ellen, a másik oldalról más meg mélyebb összefüggésekbe ágyazva érvelek a szükségessége mellett. Ez kellene, hogy természetes legyen minden területen, nem az egymás minősítése, kommunistázás, zsidózás, fasisztázás és sorolhatnám a ma tudományos viták hozzászólásainak fő érveit.
Milyen vita folyhat Amerikában a Szent András-törésvonal okán? Milyen kockázatot képvisel egy 0-tól 10-ig terjedő skálán az atomtemető és a Szent András-törésvonal.
hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Andr%C3%A1s-t%C3%B6r%C3%A9svonal
Tudatosan vállalják a kockázatot az ott élők.
Kockázat mindenben van. Kezelni kell megtanulni.
ortegay 2016.01.10 12:33:47
@rdos: A repülésben van kockázat? Hosszú út vezetett a mai biztonságos légi közlekedés kialakulásához.
Hord kockázatot a nagyaktivítású hulladék tárolás. Igen. Milyeneket? Ezek feltárása az első lépés. Minél szélesebb körűen.
Ezt követő feladat, hogy a kockázatok közül mit tudunk teljesen kizárni, illetve melyek azok amelyeknek a minimalizálására törekedhetünk csupán.
Tisztán kockázatelemzés figyelembevételével legelőbb a közúti közlekedést kell megszüntetni, betiltani. De azonnal.
A 2015. december 6-án, Mikulás napján megfigyelhető időjárás megint egy olyan tipikus helyzetet teremtett (hasonlóan az egy hónappal ezelőtti szmogriadós időszakhoz), amikor a villamosenergia-rendszerben lévő időjárásfüggő nap- és szélerőművek semmit, de semmit nem érnek. És…..
Egy karácsony előtti rádióinterjúban a Greenpeace egyik munkatársával kellett vitatkoznom a Klubrádió élő adásában. A felvétel itt érhető el a rádióadó weblapján, érdemes meghallgatni a 4-14. perc közötti szakaszt, különösen a 9’27”-tel kezdődően, melyben az alábbi…..
ortegay 2015.12.30 18:21:16
@ptarjan: Józan paraszti ésszel próbálom megfogalmazni: Az összes energia ami a társadalom működtetéséhez szükséges. Juli néni rőzsetüzelésű kályhájától a vegyipar villamos, hőenergia igényén át az autódba tankolt benzinig.
Bogarásztam a megfogalmazásról a neten. Egy helyen így írják:
"Teljes primer energia bevitel (TPES): a nyersanyag forrásokból az gazdaságba betáplált összes energiahordozó energia egyenértéke [Mtoe].
Ehhez jön az energiahasznosítás hatásfoka: "Teljes végső fogyasztás (TFC): a fogyasztókhoz eljuttatott (rendelkezésre bocsátott, felhasználható) energia, Mtoe egységben kifejezve"

A kettő viszonya "TFC / TPES : azt mutatja, hogy az átalakítás, finomítás, szállítás során fellépő „belső” energia felhasználás, illetve veszteség következtében, a betáplált nyers (primer) energiamennyiség hány százaléka jut el a tényleges felhasználókhoz, fogyasztókhoz.
Ezért a veszteségért és az ebből adódó ÜHG kibocsátásért valóban az energiaipar felel.
A többi, a fogyasztók „bűne”.

Az atomenergetika egy szelete csupán a nemzeti energiagazdálkodásnak. Ahogy a villany is csak részben fedi le az energiaszükségletet. Részaránya viszont nő. Elég az elektromos autóra gondolni. Vagy a lakossági szokások változására, például a klíma megjelenése jelentős plusz villamosenergia forrást igényel.