Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RAMBO

423 bejegyzést írt és 4253 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szőlőművelés 2023 2023.12.25 13:05:11
Fogalmunk sincs arról, hogy milyen éghajlati változások várhatók a Kárpát-medencében. Az azonban biztos, hogy az idei év az nagyon hasonlított gyerekkorom nyaraira. Amikor nem volt evidencia, hogy bármelyik napon lehet fürödni a Balatonban májustól októberig, mert tűzni fog a nap és a tó…..
Szőlőművelés 2022 2022.12.30 22:48:09
Már csak megszokásból írok egy évértékelőt erre a blogra - nem olvasnak már ilyen hosszú bejegyzéseket az emberek. Valahogy a borászkodás is "kiment a divatból", ami azt jelenti, hogy nincs már az az izgalmas pezsgés, ami az ezredfordulón volt. A kultúráról rohamos ütemben szokik le az ország -…..
Az új szőlőkhöz fém támrendszert telepítünk, mégpedig azért, mert ezt a legkönnyebb művelni. A legnagyobb előnyt a befűzőszálak (vezetőszáltól számított) magasságának állíthatósága adja. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a szőlő növekszik, úgy lehet emelni vele a…..
RAMBO 2016.04.25 22:31:05
@Deadpoet37: no para. Ha a pálcák be vanak dugdosva, akkor meg tudod kötni a szőlőt - a többi még bőven ráér. Hacsak nem támogatásból készült, és határidőd van. Egyébként a tenyészidény végén is elég megcsinálnod.

Pont most sztem ne erőltesd, most a legsérülékenyebb a szőlő, most nagyon nem jó ötlet benne huzalokkal bénázni. Legalább júliusig várj, ha nem a támogatás függ tőle.
RAMBO 2021.03.02 16:41:32
@ardulph: Úgy kell megdönteni, hogy a végoszlopnak ( ami 3 méteres) a teteje a 2,7 méteres, függőlgesen letett közoszlop alatt legyen egy 10-15 centivel. A lekötő csiga helyét pedig a traktorforduló határozza meg, az a jó, ha kb. 2 lépésre van az oszlop tövétől.
RAMBO 2022.04.22 10:50:16
@Viski Lajos: Fonyód nekünk túl messze van.
Mostanában nagyon felvitte az isten a dolgunkat, mert már a második egymást követő héten volt a pincénk hivatalos valami olyan eseményre, ahová nagyon szerettem volna eljutni. A történet úgy kezdődött, hogy két éve a Káli Kövek Borászat tulajdonosa, Szabó Gyula vett tőlem furmint szőlőt, aztán a…..
Pár héttel ezelőtt levelet hozott az outlook, hogy van pár üres hely a Borjour Magnum rendezvényen, és ha jó ütemben jelentkezünk, akkor biztosítanak nekünk egy helyet a kiállítók között. Sok-sok évvel ezelőtt voltam ilyen rendezvényen, akkoriban mint bor iránt érdeklődő fogyasztó, és kellemes…..
Egyik kedvenc sorozatom a River Cottage (mind az eredeti angol, mind az ausztrál), ahol a helyi gazdák minden közösségi alkalmat megragadnak arra, hogy bemutassák terményeiket. Különösen Angliában van nagy hagyománya az efféle falusi termék versenyeknek, ahol a legfinomabb csokitortáktól a…..
A kocsiban fogható rádióadások megszűntetése és a rövidhullámú tartalom lebutítása elhozta a podcastok előretörését: lényegében csak ilyesmit hallgatok, ha egyedül utazom. (Ha a fiam is velem van, akkor jobbára zenét - azt is a Spotify-ról.) Az egyik ilyen podcastban szerepelt Pallagi Ferenc, akivel…..
Szőlőművelés 2021 2021.12.26 10:18:04
A tavalyi év végén minden okom megvolt az optimizmusra: szép borokat készítettünk az előző évben, amelyeket örömmel fogadtak a vevők, jó alapanyagok indultak erjedésnek a pincében, amelyek bizakodásra adtak okot, kialakulóban volt egy szövetkezeti társulás, amelyben csak dolgozni kellett volna, és…..
Tavaly tavasszal kint felejtettem az udvaron egy pár üveg rozét, amit elfelejtettem betenni a kocsiba. A nap sütött, a borban pedig felhőszerű, opálos fehér csapadék jelent meg, ami egy idő után valamelyest ülepedett, de a bor egyértelműen eladhatatlan volt ebben a formájában: klasszikus…..
Divatba jött a "petnat" pezsgő készítése - ahogy azt többször ki is átkoztam ezen a blogon. Lényegében palackozott kotlósmustról van szó, annak minden kellemetlen, összevissza ízével, esetenként direkt túladagolt durvasöprőjével együtt - hogy még hitelesebb legyen a sur lie, azaz a seprőn tartás…..
A szénsavmacerációs eljárás felfedezése Michel Flanzy nevéhez fűződik, aki az 1930-as években a szőlőfürtök széndioxidos tartósításával próbálkozott. A kísérlet nem sikerült, de ha már ott volt a megcsiccsent szőlő, bort készítettek belőle, amely megdöbbentette a kor borbírálóit, akiket alig…..
A tavalyi évben a szüret borzalmas veszteségekkel járt: kb. a must fele veszteség lett, ami elfogadhatatlan. Ha a pektines mustot hűtve  ülepíteni kezdjük, ami a következőképpen frakcionálódik: a fölső 50% a színmust a további 40% a pektines, ám tiszta must az alsó 10% saras,…..
RAMBO 2021.11.18 08:38:47
@csite: A must kóstolgatása után bátran állítom: semmilyen "kilúgozódást", "kiüresedést" nem éreztem. Az örökség ugyanolyan kerek, ízgazdag bor, mint lenni szokott.
RAMBO 2021.11.21 15:00:26
@kunzoo: Nem minden szőlő pektines, de a muskotály néha, a furmint meg mindig igen. Mitől? Nem tudom. Talán ilyen a fajtajellege.
Ez a képsorozat 2006-ból való. Azóta rengeteget változott nálam a feldolgozás menete, de érdekes végiggondolni, hogy ha ma ugyanezek az eszközök állnának rendelkezésemre, miként változtatnám meg a feldolgozást úgy, hogy a jelenlegi tudásom szerint a legjobb minőségű mustot indítsam forrásnak. Nem…..
RAMBO 2019.10.07 06:01:28
@kunzoo: A zsákos préselés nem ülepítésével kapcsolatban megegyeznek a tapasztalataink, javítottam a cikket, köszi a kommentet.
RAMBO 2021.11.16 23:24:44
@regruta: Az úszófedőt 15-20 centire a bor fölött fújd fel, hogy a tartály falához szoruljon, és úgy tedd bele a kotyogót!
Szőlőművelés Közlemény 2021.09.21 21:32:00
Van az úgy, hogy akármennyire jól is alakulnak a dolgok, elérünk egy üvegplafont, amin nem tudunk áttörni. Ha szenvedélyesen üldözzük a minőséget és igyekszünk egyre szebb és jobb borokat készíteni, akkor egy adott ponton túl már nem lehet ‘ösztönösen’, ökölszabályok alapján borászkodni - szükség…..
RAMBO 2021.11.16 23:23:32
@kunzoo: Szia! Minden fasza. A technológia működik, két post is van a fejemben, egy a mustaljderítésről, egy a szénsavmacerációról, csak kicsit sok a dolgom. A borok szépek, nagyon sikerült megőrizni az illatokat, ügyesen használom a prést, a hűtőt, szép rend van a pincében, mióta megint magam vagyok. A vártnál sokkal könyebb az átállás, borász cimbik segítenek tanácsokkal.
Vannak azok a nemszeretemposztjaim. Biztos ez is olyan, pedig ebben még nem írtam többet mint tizenhat szót. Most már huszat. Mostanra pedig már huszonnégy az. És még mindig nem szeretem. Valószinüleg ez a végégig így is marad, hehe. Ááá, én is tudom, ti is tudjátok, hogy csak húzom itt az időt, de…..
RAMBO 2021.11.16 23:20:47
Mivel a szőlő növényvédelmében kiemelt szerepet kap a megelőzés, a növényvédelmi sorozat utolsó bejegyzésében a permetezések ütemezéséről lesz szó. Először azonban az alapelvek:1. Ne gyilkoljuk meg a szőlőskert ízeltlábúit! A szőlőnk a természet része. A rovarok és…..
RAMBO 2017.05.14 22:49:30
@aaabor: Nézd, nem akarlak tévútra vezetni, de a permetezést az időjárás függvényében javaslom elvégezni. Amíg nincs különösebb fertőzés, addig NE használj felszívódó szert. Tudom, ezt mondják - de ők permetszert akarnak eladni, persze, hogy ezt mondják.

Amíg esik az eső májusban, permetezz simán Thiovit + Champion kombóval, és virágzás előtt mehet neki a Cabrio Top vagy a Quadris+Thiovit.

Ha látsz itt-ott olajfoltot a levélen, vagy lisztszerű bevonatot egy-egy szőlőszemen, akkor menjenek neki a vadabb felszívódó szerek júnus-júliusban. De május elején felszívódóval permetezni szerintem felesleges.

A Faster nevű szert nem ismerem.

Ne parázd túl! :)
RAMBO 2017.06.09 12:01:16
@bakatorro: Szabad.

Vannak, akik "tapadásfokozót" használnak, ez valami csirizes szarság, ami - lényegében - lemoshatatlanná teszi a permetszert. (Apósomnál láttam ilyet, még mielőtt segíteni kezdtem neki, onnan tudom.) Na ilyen izét ne tegyél bele, mert az leragasztja virágzatot. Azon kívül mormális töménységben lehet permetezni.

Kénnel külön vigyázni érdemes, hogy nagy melegben ne égesse meg a virágzatot, mert az érzékenyebb, mint a levélzet.
RAMBO 2021.09.09 10:04:05
@regruta: Javaslom, hogy vegyél fajtaélesztőt valamelyik borászati boltban, és tegyél mellé tápsót is, mert idén borzalmas aszály volt, ilyenkor kevés a N a mustban.
A HNT Különlegesen Lassú Reagálású Hadosztályának is feltűnt, hogy milyen csúnya dolog egyes felvásárlóktól, hogy "[a felvásárlási] ajánlat olyan kirívóan alacsony árakat jelöl meg, amelyeket szakértők véleménye szerint a piaci helyzet nem indokol". Nézzük, mit mondanak erről a helyzetről a…..
Szőlőművelés Szarból várat 2021.08.27 12:14:18
Hírek a világból: Hallgatom ma reggel a híreket, ahol a mezőgazdaság biztató eredményeiről számolt be a bemondó: mennyiségben és minőségben is jó évet zárnak a szőlészek. Néhány napja beszélgettem egy helyi termelővel, aki mesélte, hogy eligazítást tartottak a konténereket szállító…..
Úgy tűnik, leesett a tantusz, hogy a felvásárlók elé konténerszám leborított szőlő nem megoldás semmire. Gondolom az év végi elemzésekben megvizsgálták a stratégiai célkitűzéséket mérő mutatók közül azokat, amelyek a “hiteles minőség” elérését célozzák, és nem igazán juthattak más eredményre, mint…..
Az idei Furmint Fesztiválra idegállapotban érkeztem, az idei rendezvényre egy ultra béna internetes kereskedési felületről kellett letöltenem a jegyemet. A bejáratnál nagyon jó poharat adtak, és elsőként a Balaton környéki furmintokkal barátkoztunk.   Úgy általánosságban azt vettem észre,…..
Egyik délelőtt láttam egy filmet, ami arról szól, hogy palagázt találnak Amerika egy poros kisvárosának farmjai alatt. Elindulnak a felvásárlások, és a gázkitermelő mamutvállalat minden eszközt bevet a föld megszerzésére. Az elszegényedő farmerek alól megvásárolják a területet azért, hogy a…..
Az első perctől kezdve teljesen világos volt, hogy a HNT által készített szőlőfelvásárlási rendszer életképtelen. Erről itt írtam cikket, volt is komoly felháborodás belőle. Aztán a tavalyi évben már hallatszott a morgás, hogy nem megfelelő áron sikerül értékesíteni a szőlőt, mert mégsem sikerült…..
Mostanában egyre több jel mutatja, hogy lassan megtalálom azokat az embereket, akik tényleg velem akarnak dolgozni (mind az „igazi” munkahelyemen, mind a szőlészetben). Ezek a jelek csak pillanatnyi felvillanások, de megvan az a kép, amikor a nyári éjszakán olyan sűrűn követik egymást a villámok,…..
Ritkán van az úgy, hogy ott vagyok valaminek a kezdetén, de a Köveskáli furmint napok első sétáló kóstolója egy ilyen rendezvény volt. A szervezők tökéletesen választották meg a helyszínt, ami 16 kilométerre van Dörgicsétől, így egy negyed órás vezetéssel oda lehet érni. Persze kocsival, hiszen a…..