Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RAMBO

401 bejegyzést írt és 4253 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Tegye fel a kezét, aki tudta, hogy a sárga muskotály sokoldalú fajta! Igen, az én kezem jól láthatóan lent maradt. Idén is tettem valami új felfedezést, ami gyökeresen megváltoztatta a fajtáról az elképzeléseimet...
Élénk sajtója van a furmintnak mostanában, Ercsei Dániel pazar fajtabemutatója után a Művelt Alkoholista blog Alföldi Merlot néven publikáló szerzője írt egy elég kemény cikket egy tokaji száraz furmint kóstolóról. A cikk kulcsmondata: "a furmint mintha képtelen lenne maradékcukor nélkül megállni a…..
RAMBO 2021.04.06 09:22:49
@kunzoo: Ez a tömegbor logikája. Valójában egyre inkább azt hiszem, hogy az ország JELENLEGI szőlővel borított területének 5%-a igazán alkalmas szőlőtermesztésre, a többi tömegbor termelésre (ennek egyik fajtája az olaszrizling, a vino della casa, amit a néhai szőlőhegyek szoknyáján termelnek a Balatonnál is, mert a jó területeken fű nő, az átalakított pince előtt.) Jó kitettségű területünk kevés van, és nehéz rajta szőlőt termelni - mert meredek és köves. Ezeken a területeken a furmint minden évben abszolút kiemelkedő minőségre képes. A vino della casaba meg egyszerűen kár érte (nem azért a pezsgőszőlőért, ami leírtál, hanem a tényleg jó furmintért). A rizling termelők a kétszeri szürettel megoldják a dolgot, sőt már verjussal is operálnak.
Az új szőlőkhöz fém támrendszert telepítünk, mégpedig azért, mert ezt a legkönnyebb művelni. A legnagyobb előnyt a befűzőszálak (vezetőszáltól számított) magasságának állíthatósága adja. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a szőlő növekszik, úgy lehet emelni vele a…..
RAMBO 2016.04.22 12:06:26
@Deadpoet37: Mikor akarod telepíteni?
RAMBO 2016.04.25 22:31:05
@Deadpoet37: no para. Ha a pálcák be vanak dugdosva, akkor meg tudod kötni a szőlőt - a többi még bőven ráér. Hacsak nem támogatásból készült, és határidőd van. Egyébként a tenyészidény végén is elég megcsinálnod.

Pont most sztem ne erőltesd, most a legsérülékenyebb a szőlő, most nagyon nem jó ötlet benne huzalokkal bénázni. Legalább júliusig várj, ha nem a támogatás függ tőle.
RAMBO 2021.03.02 16:41:32
@ardulph: Úgy kell megdönteni, hogy a végoszlopnak ( ami 3 méteres) a teteje a 2,7 méteres, függőlgesen letett közoszlop alatt legyen egy 10-15 centivel. A lekötő csiga helyét pedig a traktorforduló határozza meg, az a jó, ha kb. 2 lépésre van az oszlop tövétől.
Mára már minden borász elolvasta a "Marketing for dummies" könyvet, ahol az első oldalakon írhatnak David Ogilvy örökérvényű mondásáról: "Teremts egy kategóriát és te leszel az első benne!". Ennek eredményeként pár évente előkerül valami olyan termék, ami csak néhány borásznál kapható, nagyon…..
RAMBO 2021.01.14 10:14:04
@csorsza: köszi!
Szőlőművelés 2020 2020.12.30 08:30:00
Azzal a célkitűzéssel indultam ennek az évnek, hogy megpróbálom kiépíteni a kereskedésemet. Ha úgy nézzük, hogy mekkora készlettel rendelkezem az évfordulón, nem sok okom van a panaszra - annak ellenére, hogy a kereskedelmi kapcsolatokat csak mérsékelten lehetett fejleszteni. Próbálkoztam bejutni…..
Szőlőművelés Fog ez menni! 2020.11.08 15:31:52
A tavalyi év volt az, amikor többségében olyan borok készültek a pincémben, amilyet mindig is szerettem volna. Sőt, egy-két tétel a maga nemében egészen kiválóra sikerült. A Naplemente (kékfrankos rozé), a Randi illata (sárga muskotály) és a Hattyúdal (furmint) nagyon sok rajongót szereztek maguknak…..
Szőlőművelés Ál-telepítés 2020.10.24 19:21:12
Dörgicsén egy speciális telepítési módszertan dívik azóta, hogy a gazdasági épületek építését szőlő termőhelyi kataszterbe tartozó területeken az a "korlátozás" súlytja, hogy a terület 80%-án szőlőnek kell teremnie. Ezt az igazolást a hegybírónak kell kiállítania, aki megjelenik a helyszínen,…..
A hétvégén már majdnem komoly szőlősgazdának éreztem magam, ugyanis az emberek elmentek szőlőt szedni, és gyakorlatilag egyedül kellett vinnem a pincét. Mosogatással kezdtem, mert nem voltam elégedett a bogyózó tisztaságával - ez meg is adta a hangulatot a reggelhez, hiszen nincs is menőbb dolog…..
Furcsán megváltozott a szüret mostanában. Amikor elkezdtem a hobbiborászkodást, összesen két szüretem volt, egy muskotályos és egy olaszrizling. A szüretekre néztük a szép napos hétvégéket, a szőlő csak érett, és amikor eljött a szüret ideje, a család, a barátok, és mindenki összejött, szedtük a…..
RAMBO 2020.09.25 20:45:10
@colloid: Nem is hallottam olyanról, hogy vízhordási engedély. Mi csak megtöltjük a tartályt a kerti csapról, és kivisszük a vizet.
RAMBO 2020.09.25 20:45:47
@Gabssy: Éppen akartam kérdezni, de akkor felesleges. :)
Ennek a blognak az egyik célkitűzése minden kipróbálása, aminek bármi értelme lehet a szőlőműveléssel kapcsolatban. Több helyen olvastam már a verjus-ről (ejtsd: verzsü), ami egy citromlé féle savas lé, amit olajjal összekeverve salátaöntetként használnak menő helyeken. Sőt 1 verjus : 1…..
Nem lehet eleget ismételni, mennyire fontos a talajtakaró növényzet használata a szőlőben. A múlt héten leesett olyan 30mm eső, sokan nekiestek a szőlőnek, mert ilyenkor van esete a kultivátorozásnak, tárcsázásnak. Köttött, dombvidéki talajon ez vetés és lezárás nélkül egy teljes agrotechnikai…..
A szőlészetről már egészen sokat írtam ezen a blogon, és az elmúlt tizenöt évben ki is alakult egy olyan technológia, amivel megbízhatóan csúcsminőségű szőlőt tudok termelni. Sőt, Fogl János csatlakozásával ebből az alapanyagból egészen kiemelkedően jó borok készülnek. Most pedig eljutottam oda,…..
Eljött az idő, amikor a korábbi írásoknak megfelelően leraktuk egy olyan modern szövetkezet alapjait, amely igyekszik bemutatni a Balaton-Felvidék termőhelyi adottságait a különböző fajták által. A tavalyi évben eredményes együttműködés kezdődött a Madaras Pincével, amelynek vezetőjével, Fogl…..
Ennek a blognak az egyik első bejegyzése arról szólt hogy hogyan kell kimosni a hordókat. Ez a hagyományos paraszti technológia leírása, ami a forrázáson alapul: ha egy hordóba forró vizet öntünk, majd meghengergetjük, akkor a felszabaduló gőz kilövi a dugót. Ha a dugót gyorsan újra visszadugjuk,…..
RAMBO 2020.05.18 11:19:16
@csite: Andrásék nem javítanak hordót, megkérdeztem, pedig simán igénybe venném a felcsiszolás/újrapörkölés kombót. Egy új hordó árának a gőzölés töredéke se volt, így egy próbát megért.
RAMBO 2020.05.19 11:25:51
@colloid: meg tudod adni a tótvázsonyi kádár kontaktját?
Mi választja el a feldolgozást a nyúlástól? Honnan számít valami tiszteletadásnak, s honnan közönséges lopásnak? A YouTube-videók fel- és letöltése közben gyakran összeakadunk a szerzői jog fogalmával. Ez a kifejezés alapvetően a szellemi tulajdont védi. Hiszen egy dalszöveg, vers, vagy zenemű…..
RAMBO 2020.04.23 21:23:59
@Hegge Balázs: Várj, azt MEGVETTÉK, hivatalosan - az nem nyúlás.
Szőlőművelés Jóvanazúgy! 2020.04.07 10:55:53
Sose volt még olyan jó hasonlatom, mint amikor a szőlészkedést ahhoz hasonlítottam, mintha derékig érő zselében kellene felfelé futni egy hegyre, erős ellenszélben.   Egyrészt ott vannak azok a munkafolyamatok, amiket sohasem csináltam még. Még tavaly is úgy küldtem mintát egy kóstolóra, hogy csak…..
RAMBO 2020.04.08 20:15:12
@BZoltan: Szia Zoli!

Beszéltünk talán már erről, neked és nekem egészen más elindulni a borforgalmazással. Amikor te kijöttél az első borokkal, akkor a SAP által előállított minőség fényévekkel volt az átlag előtt. Akkor volt a magyar borkultúra újrateremtésének hajnala, közös blogban írtak a kor első boros újságírói. Minden új, jó borról született cikk, és egy-egy igazán kiváló tételt sztárként ünnepeltek.

Ma ez megszűnt. A borblogolás egyszemélyes szakma lett, egy őszinte beszámolót alig lehet megkülönböztetni egy fizetett hirdetéstől. Ha ma egy borblog ír a boromról, annak nincs hírértéke.

Nekem tehát ma nem elég egy egyszerű, monokróm címke, mert ha kikerül a polcra, és nem adja el magát, akkor eltűnik a semmiben. És ezt nem én mondom, hanem a borkereskedők. Mint ahogy azt is, hogy a bort ízlésesen kell az asztalra tenni, úgy, hogy a csomagolás is azt sugallja, hogy itt minőségi termékről van szó.

Te megengedheted magadnak, hogy beleszarsz a címkébe, üveg minőségébe - egy ma induló borászat ezt a luxust már nem engedheti meg magának.

Ugyanez a helyzet a borbranddel is. Talán pont ezek a vicces(nek szánt) nevek segíthetnek abban, hogy ezt a bort válassza valaki. Mert 23 muskotály közül akkor veszik le az Aranysörte bort a polcról, ha ismerik a pince brandemet. De nem. Senki sem ismeri. Az emberek olyanok, hogy 23 muskotály közül nem a monokróm címkéset veszik le a polcról. Pláne úgy, hogy a versenytársak a régióban (Jásdy, Pálffy, St.Donát) nagyon is odafigyelnek a prémium csomagolásra.

A QR kódban ha igazad van, lehet, hogy leveszem. Eredetileg arra lett szánva, hogy a történelmi fajtákról írjak a kód végén lévő címen. Ha sikerül legalizálni a dolgot, akkor nem kell ezt forszíroznom.

A penészedő, sérülő címkés észrevételt köszönöm, már hálás vagyok a sorsnak, hogy nem sikerült felcímkézni a bort. :)
RAMBO 2020.04.08 20:21:29
@kunzoo: Szia!

Igen, spontán erjedő, bio borokat szerettem volna előállítani, tradícionális technológiával. (Kénmentes technológia helyett alacsony kén volt a tervben, teljes kénmentességgel sohasem kísérleteztem.

A spontán erjedésről akkor tettem le, amikor egy teljes évem félrement. Azt még egyszer nem tudnám elviselni. Ezért idén csak a kis tételeket (góhér) erjesztettük spontán, a nagyobbakat nem mertem. A minőség magáért beszél: igazam volt. De beszéltem erről a Jánossal, a történelmi fajtákat jövőre természethűen próbáljuk elkészíteni.

BIO: ismered a történetet - nem sikerült. Ezt sem adtam fel. Idén vettem két új területet, amelyek jó meredekek, és ott szeretném újraindítani a bio művelést. De a korábbi tapasztalatok alapján csak akkor, ha a tőkék már rövid csaposak. Előtte nem, mert addig gyenge, nem tud ellenállni a fertőzésnek.

Cél: továbbra is a legmagasabb minőség elérése. Ezért sokat vagyunk a szőlőben, és csak a talajt műveli gép, a szőlőt meg az ember. Nekem ezt jelenti a kézművesség.
RAMBO 2020.04.12 10:07:15
@BZoltan: Azt, hogy kapcsolatokat kell építeni, megtanultam tőled. Igyekszem is - hát mit ne mondjak, idén ez annyira nem könnyű - de csinálom.

Az, hogy a történetem, a hitelességem, a szívásaim közkincsé tétele, a blogon keresztül "nyitott pince" őszintesége ad nekem némi hitelt, azt mondják azok a szakemberek, akik marketingben próbálnak segíteni. Tehát ebben is igazad van.

A brandelés kérdésében nem teljesen értek egyet. Merengő, Áldás, Kutyafáját, Napbor (Boldogságos, Szeretettel, Csakegyszóval) - felismered a termelőt? Meg tudnád mondani, hogy a Napbor milyen fajtákból van? És ha véletlen levetted a Napbort, ízlett, másnap visszamész, mekkora az esélye annak, hogy félrenyúlsz, és egy másik Napbort veszel le a polcról?

A minimál cimkében is van igazság, meg abban is, amit mi csinálunk. Egyébként ez az első év. Ha nem működik, simán módosíthatunk rajta.
Szőlőművelés Symbivit 2016.06.01 22:49:07
Ahogy említettem a telepítésről szóló postban, kötött talajon előfordul, hogy az ültetőgép által húzott árok fala az oltvány behelyezése után nem záródik össze, mert az ültetőgép csak a talaj felszínét tudja összenyomni. Ilyenkor az oltvány egy üregben lebeg addig, amíg a beöntözést végző csapat oda…..
RAMBO 2017.03.16 13:10:12
@bakatorro: Viccelsz? Semmit sem ültetek már nélküle! (Komolyan!!)
RAMBO 2017.03.17 11:49:01
@bakatorro: Szerintem nem. A forgalmazó egy olyan módszert javasolt, amit nem hiszek el.

Ültetéskor kell megmártani a tőkéket.
RAMBO 2020.04.12 09:52:15
@szervezkedő: Van egy kis kanál a Symbivites zsákban. Ha visszavágott gyökérrel ültetünk, akkor egy ilyen kanállal teszünk a hidrofúró által fúrt lukba, és utána tesszük be az oltványt. Ilyenkor az oltványra kent mennyiség kevés. Ez a kanál annyit port (vagy májkrémszerűre kevert kását) tartalmazhat, mint egy púpozott evőkanál.
Körbejártam a szőlőket és összeírtam, hogy mi mindent kell tenni a napszámos csapatnak a következő hetekben. Jó sok feladat van, mivel nem csak a saját szőlőkben dolgozunk, hanem felvállaltunk néhány szőlőt bérmunkába is. A tavalyi nem klasszikus szőlőnevelő év volt - különösen nem akkor, ha…..
A Biocont nevű céggel évek óta bajban voltam. Többször beszéltem olyan emberrel, aki látott olyat, aki ismerte egyik vagy másik munkatársukat, de évekig nem sikerült eleven képviselőjükkel találkoznom. Aztán tavaly felcsillant a reménysugár, valahogy elértem egyik ott "dolgozó" embert, aki olyan…..
Megint tavasz, megint bekapcsoltuk a multitasking üzemmódot: egyszerre több szálon futtatjuk az eseményeket.    A tavaly félbehagyott talajmunkák befejezése. Most ez a legfontosabb, mert az tavaly tavaszi és őszi balfaszkodás miatt nem sikerült befejezni a talajmunkákat. Peti, a régi traktorosunk…..
Ki gondolta volna, hogy Krisztián állt modellt a "Nemzet permetező háta" c. képhez? Se ő, akit ábrázol a fotó, se én, aki készítettem. De hát ilyen ez a celeblét, hozzá kell szoknunk, hogy lövünk egy képet, amelytől aztán "elszabadul az internet", és a végén el kell költöznünk egy térerő nélküli…..
Szőlőművelés Téli szemle 2020.01.19 15:54:16
Bejártam a Kútfői dűlőt szombaton ebéd után - csodás séta volt az egyébként barátságtalanul hideg, ködös időben. A mászkálás során erős trágyaszagot éreztem, lehet, hogy valamelyik szomszédom szerves trágyázott, vagy a vaddisznók találtak új WC-t maguknak a szomszéd erdőben - de a szőlőben nem volt…..
RAMBO 2020.01.20 15:02:17
Szőlőművelés 2019 2020.01.01 12:39:00
Bevált a várakozásom, az idei év jobb lett mint a tavalyi - ahogy mondják: a mélypontban az a jó, hogy onnan csak egyfelé lehet elmozdulni. Az év első hónapjai azzal mentek el, hogy a félresikerült erjedésű tavalyi borokat mindenféle derítési eljárással megpróbáltuk kikezelni. Így szereztem meg azt…..
RAMBO 2020.01.10 08:54:10
@kunzoo: Ennyit ír a Thiovit utasítása. Nem is merem leírni mennyit akkor, ha atkák ellen is azzal akarsz menni.

Nem a géppel volt a probléma, szerintem az általad írt mennyiség tér el nagyon a gyártó által ajánlott adagtól. Én erre tippelek.

Most marad az integrált védelem 1-2 évig, amíg ki nem irtom a helyben maradó szaporító képleteket. Tiszta ültetvénnyel indulok neki újra a bionak.
Levelet hozott a posta (már egy hónapja, de nem volt időm semmire a növényvédelmi képzés miatt), amelyben tájékoztat a hegyközségem, hogy dinamizálni kívánják az ott folyó munkát, mégpedig az érintettek bevonásával. Hírt adtak az előzményekről is, röviden összefoglalva az eddigi…..
Abszurd egy hely ez a Magyarország, és tényleg itt kell élnem, hogy elhiggyem mindazt, ami történik velem. Van egy agrármérnöki diplomám, amit az 1990-es évek elején lehetett azzal kritizálni, hogy túlságosan elmélyült volt a tananyag a gyakorlati oktatás kárára, de akkor is, és most is úgy…..