Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Márta Megyaszai

53 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mozgasszervi blog Fizikoterápia 2 2017.12.10 19:40:37
Egy korábbi bejegyzésem a fizikoterápiás kezelések alkalmazásáról szólt, hogy melyik kezeléstípus milyen problémák esetén javasolható. Egészségügyi szakemberek és a betegek véleménye is megoszlik arról, hogy egyáltalán használnak-e ezek a kezelések, vagy csak placébó hatásuk van. Ezért utánanéztem a…..
Márta Megyaszai 2017.12.12 08:26:53
@Szántó Gábor: Köszönöm a megjegyzést! Igen kaptak placébó kezelést, tehát a mondat így hangzik: " A betegek fele kapott kezelést a másik fele igazi kezelést nem (tehát placébó kezelést kaptak)"
Márta Megyaszai 2020.12.13 10:59:08
@selmeci: Kedves Kérdező! Nagyon jó kérdés, köszönöm! A felsorolt tudományos kutatásokból az derül ki, hogy sajnos még nincs elegendő adat azt végső következtetésként kijelenteni, hogy használnak vagy sem ezek a kezelések. Több és nagy esetszámú kutatás kellene bizonyításként. Erre még várnunk kell. Addig is amíg nem lesz elegendő tudományos adat, sok esetben alkalmazhatók ezek a kezelések, főleg olyankor, ha más módszer nem található, mely gyors megoldást hoz egy adott problémára. Reumatológusként én magam is írok ki ilyen kezeléseket, de közben igyekszem követni a tudomány állását ezügyben. A leghasznosabb és kétség nélkül legfontosabb (fizio)terápia minden mozgásszervi betegség esetén a gyógytorna. Igen, ez is a fizioterápiák csoportjába tartozik. Jó egészséget kívánok!
Márta Megyaszai 2020.12.13 17:44:04
@selmeci: Szerencsére ennyire nem katasztrofális a helyzet. A legtöbb terápia rendelkezik megfelelő bizonyítékokkal és csakis így kerülhet be az orvosi kezelések tárházába. A fizioterápiás kezelések viszont egyrészt ugyanúgy hagyományokon és tapasztalaton alapulnak, mint például a gyógynövényes kezelések (lehet, hogy nem ez a legjobb hasonlat...). Mindkét esetben utólag kezdődtek meg a kutatások hatékonyságukat és hatásmódjukat illetően. A többi egyéb kezelés addig be sem kerülhet az orvosi használatba, míg a bizonyítás meg nem történik. Másrészt a legtöbb olyan terápiát, melyre még nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű bizonyíték (így a fizioterápiát is), legtöbbször olyan betegségek, problémák esetén alkalmazzák, melyek krónikusak, nem gyógyíthatók, vagy gyógyíthatók, csak lassan gyógyulnak (itt a folyamat gyorsítása, a regeneráció javítása, segítése a cél), vagy például az idősödéssel járnak együtt, ami ma még szintén nem fordítható vissza. Mindezekkel kapcsolatosan is elképesztően sok kutatás zajlik!
Mozgasszervi blog Ülőmunka 2018.12.02 10:29:23
Manapság a legtöbb munka számítógép mellett ülve végezhető. Az állandó statikus testhelyzet azonban negatív következményekkel is jár. A hátfájás gyakori, sokak által ismert ülőmunkás panasz, de számos más probléma előfordulhat. Lássuk ezeket! És azt is, hogy hogyan lehet kivédeni őket. Az ülőmunka…..
Tudta, hogy egyes bélgyulladásokhoz gyakrabban társul ízületi gyulladás? De a pikkelysömör nevű bőrbetegség mellett is gyakori az artritisz (ízületi gyulladás). Ugyanígy érvényes ez néhány szemgyulladásra is… Hogyan kapcsolódnak össze ezek a betegségek? Erről lesz szó ebben a bejegyzésben. Nagyon…..
Mozgasszervi blog Ganglion 2016.09.11 19:55:02
Sokszor találkozom főleg a csukló környékén előforduló kis csomóval betegeimnél. Ezek leggyakrabban ganglionok. Szerencsére ártalmatlanok, és nem is mindig okoznak panaszt. Mi is az a ganglion? És mi a teendő velük? Erről írok most röviden. Mi a ganglion? Az ínhüvelyből vagy ízületből kiinduló…..
Márta Megyaszai 2018.07.29 16:46:12
@Margó Kopaszné: Kedves kérdező! Ha továbbra is ennyire fáj az ujja, érdemes visszamenni kontrollvizsgálatra, mert lehetséges, hogy valami más terápia is szükséges a jobbuláshoz a rögzítésen túl. Egy egyszerű, sima kis ganglion ennyire nem szokott fájni, hacsak be nem gyullad, vagy valami másról van szó. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Márta Megyaszai 2018.01.05 09:19:34
@rókafarka: Kedves Kérdező! Röntgen vizsgálattal ganglion nem igazolható, nem vizsgálható, viszont sok egyéb eltérést kizárt. Következő lépésként ultrahang vizsgálatra lenne szükség, hogy a dudor természetét megvizsgálják. Valószínűleg ganglion, mert az nagyon gyakori a csuklónál, de bizonyítani vizsgálattal szükséges. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Márta Megyaszai 2018.01.07 11:27:29
@rókafarka: Igen, nagy valószínűséggel csak egy egyszerű ganglionról van szó, ami egy teljesen jóindulatú és nagyon gyakori eltérés. Persze ezt látatlanul mondom, de a csukó környékén nagyon kicsi a valószínűsége bármi félelmetes, komoly elváltozásnak, főleg ha nincs is más tünete a dolognak.. Elsőként tehát nyugodjon meg, a vizsgálatok pedig megmutatják, hogy mit kell majd tenni ezzel a dudorral, ha egyáltalán szükséges bármilyen kezelés.
Mozgasszervi blog Szteroidok 2016.08.28 21:10:44
Sokan hallottak már a szteroidokról. Az internetről, a szomszédtól és a barátnőtől ijesztő információkat kapunk. Ezeket hallva természetes, hogy félünk az ilyen szerektől. Gyakran előfordul, hogy a rendelőbe belépő páciens már az ajtóban kijelenti, hogy bármi is a baja, de szteroidot azt ne… Persze…..
Márta Megyaszai 2016.08.29 22:11:18
@Éva Gajda: természetesen nem jó nagyon hosszan szteroidot szedni. Olykor azonban nagyon nehéz az RA-t szteroid nélkül kezelni, az Önt gondozó, és legjobban ismerő orvossal lenne jó a kezelést átbeszélni, ha még ez nem történt volna meg. Mindenképpen jó tudni, mi miért történik a kezelésben, és milyen egyéb megoldások lehetségesek. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Márta Megyaszai 2016.08.29 22:22:48
@Marques: Köszönöm a kommentet! Ebben a bejegyzésben a szteroidok lehetséges felhasználásáról írtam. Ez nem azt jelenti, hogy minden problémára elsőként szteroidot javasolna bármelyik orvos, hanem csupán azt, hogy mely betegségekben lehet egyáltalán adni, ha nagy a baj. Én magam is csontkovács vagyok, aki emellett a mozgást, a gyógytornát tartja a legfontosabb mozgásszervi terápiának, így elsősorban e kettőt ajánlom. Természetesen a terápia mindig a betegségtől függ. A szteroidok nem az elsőként választandó terápiás lehetőségek, hanem sokszor az utolsók... A korábbi bejegyzéseimben alig említettem a szteroidokat, mert ezek nem jönnek szóba csak ha más nem működik... érdemes a korábbi bejegyzésekbe is beleolvasni... Üdvözlettel: Dr. Megyaszai Márta
Márta Megyaszai 2018.03.11 09:54:19
@Bundica: Kedves Kérdező! Egy Kenalog injekció után általában 7-10 nap múlva már sokkal jobban kellene lennie az injekciózott területnek. ha van javulás, de nem tökéletes ha helyzet, szóba jöhet még 1 injekció, de legtöbbször az első injekció elég szokott lenni. Mivel az Ön panaszai nem javultak, ezért érdemes kontrollvizsgálaton orvosa segítségét kérni, hogy panaszai alapján meg tudja tervezni a szükséges vizsgálatokat illetve további kezelést. Ez vonatkozik a gerincére is. Meg kell jegyezzem, hogy a hát és derékfájás kezelése elképzelhetetlen rendszeres gerinctorna nélkül. Tartós javulás a gerinc izmait gyengítő tartós fűző (rögzítő) viselés és rendszeres gyógyszeres terápia mellett sosem jön létre, csakis jó tornával. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
A fizioterápia különböző fizikai és kémiai energiákkal való gyógyítást jelent. Ez lehet, hogy misztikusan hangzik, de a mozgásszervi betegségek kezelésében régóta és gyakran használjuk. Sokszor ír ki fizioterápiát a reumatológus a sajgó ízületekre, izomfájdalomra és egyebekre. Fizikoterápia vagy…..
Márta Megyaszai 2017.02.21 19:53:24
@avsk: Kedves Kérdező! Az arcideg bénulás esetén használt idegstimulációnak az arc idegekre nincsen mellékhatása. A stimuláció az ideg normál működését próbálja utánozni és így az izmok sorvadását (idegbénulás miatti maradandó károsodását)is megakadályozza. Sajnos az arcideg bénulás sokszor nagyon lassan gyógyul, hosszú hónapokat vehet igénybe a javulás. A kezelést orvosa irányítja, aki a betegség alakulásának megfelelően javasolja a további szükséges kezeléseket. Jobbulást kívánok!: Dr. Megyaszai Márta
Márta Megyaszai 2018.03.11 09:41:21
@DLA: Kedves Kérdező! A legtöbb fizikoterápiás kezelés típusnál előfordulhat, hogy eleinte nem csökkennek a panaszok, sőt olykor fokozódnak. Ezért mondták Önnek, hogy ez normális. Azonban ez a hatás nem mehet túl egy határon, ezért, ha továbbra is rosszul érzi magát, mindenképpen jelezze orvosának. A bőrpír a kezelés után átmenetileg lehet szintén normális jelenség, de ha tovább ott marad, ezt is mindenképpen mutassa meg (a bőrön nem maradhat tartós nyoma a kezelésnek). A kezelés közben jelentkező égő fájdalomról a kezelő fizioterápiás asszisztensnek feltétlenül szóljon, lehetséges, hogy lentebb kell venni a kezelés erősségét. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Szinte mindenkivel előfordul élete során, hogy valamelyik ízülete megrándul, meghúzódik. Mit lehet ilyenkor tenni és mire számíthatunk? Erről szól ez a bejegyzés. A rándulás és húzódás akkor alakul ki, ha az ízületet olyan hatás éri, ami mozgáshatárain túli elmozdulásra kényszeríti. Ez lehet egy…..
A pikkelysömör egy krónikus bőrbetegség, mely jelenleg nem gyógyítható, de karbantartható. A bőrbetegséggel igen gyakran társul ízületi gyulladás. Ennek a különleges kapcsolódásnak a jellemzőiről írok a bejegyzésben. A pikkelysömör (psoriasis=pszoriázis) kb 1% gyakorisággal fordul elő. A…..
Az előző bejegyzésből megtudhattuk, milyen edzéscélokat kell szem előtt tartani (állóképesség, izomerő, hajlékonyság és koordináció), illetve általánosságban milyen szempontokat kell figyelembe venni edzésnél mozgásszervi betegség…..
A sportolás az egészséges életmód részét képezi. Szerencsére sokan tisztában vannak ezzel, és a mozgás életük szerves részét képezi. Jogos igénye az ízületi betegségben szenvedőknek is, hogy valamit sportolhassanak a gyógytornán túl. Sokszor felmerül azonban a kérdés, hogy mit lehet, és mi ártalmas.…..
A Bechterew betegség (SPA) a gerinc érdekes gyulladásos betegsége. Különlegességét a szalagok elmeszesedéséből adódó gerinc elmerevedés adja. Súlyos esetben a gerinc végül olyan lesz, mint a bambuszbot, innen származik ez az elnevezés. Kiket érint? Honnan lehet tudni, hogy valakinél ez a betegség…..
Mozgasszervi blog Sudeck szindróma 2017.09.04 19:26:03
  A Sudeck (ejtsd:szudek) szindróma nagyon érdekes betegség. A lényege, hogy a csont anyagcseréje egy adott területen megváltozik, ha a végtagot például sérülés éri. Így létrejöhet a kézen, ha a váll sérült. De mi az oka a betegségnek? És mit lehet tenni, ha már kialakult? A Sudeck szindróma…..
Mozgasszervi blog Gyógyfürdők 2017.04.17 19:02:51
Nagyon sok jót hallunk a gyógyfürdőkről, de felmerülhet a kérdés, hogy valóban hatnak-e, és hogyan. Rengeteget olvashatunk a gyógyfürdők csodás hatásairól, de arról már kevesebbet, hogy valóban többet tud-e a gyógyvíz, mint ha egy egyszerű klóros vízzel töltött medencében áztatjuk magunkat.…..
Márta Megyaszai 2017.04.19 19:35:48
@Macskond: Köszönöm, hogy egy saját tapasztalatot olvashattam! Nagyon jó, hogy jobban lett (bárhol is tartanak a tudományos kutatások)...
Márta Megyaszai 2017.04.19 19:59:30
@cardiobascuralis 3: Köszönöm a megjegyzést. Lehet, hogy jelentéktelen a hidrosztatikai nyomáskülönbség számszerint, de élettanilag mégis működik. (Magyarul hidrosztatikai nyomás -élettan címszavakkal lehet utánajárni, angolul több minden elérhető, pl. érdekes tudományos cikk human physiology in aquatic environment (head-out water immersion=HOWA) címszavakkal).
Márta Megyaszai 2017.04.20 21:17:12
@rooklin: Köszönöm! Hasznos keresgélést kívánok!
Ijesztő diagnózis. Azonnal a deformálódott ízületek, és a nyomorékság jut róla sokak eszébe. Azonban nem törvényszerű, hogy tönkremenjenek az ízületek sokízületi gyulladás esetén. Egyrészt, ha nem olyan a gyulladás típusa, másrészt, a megfelelő terápia megakadályozza az ízületek károsodását. Mi az…..
Márta Megyaszai 2017.04.19 19:49:42
@BTW0305: Kedves Kérdező! Megértem, hogy aggódik a párjáért és hogy ő is szorong. Fontos lenne a kezelőorvossal átbeszélni, hogy mi a további teendő, ha nem érzi jól magát és a gyulladásra utaló laborértékek (süllyedés és CRP) is magasak maradtak. Mivel nem ismerem pontosan az ő (kór)történetét, és nem is vizsgáltam meg, ezért egyénre szabott választ nem tudok adni. Lehet, hogy elsőként a Trexan mellé kell egy másik bázisterápiát indítani, de lehet, hogy hamar biológisi terápiára lesz szüksége. Biológiai terápiát "arthritis centrum"-ban adhatnak. A centrumok listája a neten elérhető, így megtalálják a legközelebbit. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Mozgasszervi blog Csípőfájdalom 2016.11.27 19:50:13
A csípőízület egyszerű felépítésű, erős, stabil nagyízület. Kevésbé érzékeny, mint az összetettebb felépítésű térdízület, mégis előfordulhatnak itt is problémák. Számos eltérés okozhat csípőfájdalmat. Alapvetően három csoportra különíthetjük el ezeket: 1, a csípőízület betegségei, 2, a csípő…..
Csontjaink korántsem csak kemény tárgyak, hanem élő anyagok, melyekben folyamatosan „zajlik az élet”. A csont anyagcseréje a csontok folyamatos újjáépülését jelenti. Ez egy nagyon pontosan szabályozott egyensúly, melynek felborulása vezet a csontritkuláshoz. A csontok csodálatos belső életén túl azt…..
Egy vérvételből nagyon sok dologra fény derülhet. Segít a diagnózis meghatározásában és egyes betegségek lefolyásának követésében. Milyen laborértékeket nézünk mozgásszervi betegségek vizsgálatakor és kezelésekor? Erről szól a mai bejegyzés. Egy egyszerű sérülésnél (pl. bokarándulásnál), amikor…..
Testünkben számos helyen élnek olyan baktériumok, melyek nem kórokozók, sőt! szükséges és jó baktériumok. Ott vannak a bélben, a bőrön, a szájban, a torokban… Ezek a szervezet normál baktériumflóráját képezik. De azon túl, hogy ott vannak, és nem okoznak betegséget, jelentős hatással bírnak az…..
Sokak számára ismert, hogy a túlsúly befolyásolja ízületeink állapotát. Például gyakoribb a térdízületi fájdalom és kopás.  A zsírszövet azonban nem csupán felesleges nehezék, hanem sokkal több annál. Aktívan részt vesz a szervezet anyagcseréjében és a hormontermelésben is. Ezeken a folyamatokon…..
Mozgasszervi blog Sarkantyú 2016.09.18 18:08:34
Gyakori eltérés a sarok hátsó de még gyakrabban talpi oldalán található csontkinövés. Maga a kinövés nem fáj. De ha gyulladást okoz, akkor nagyon! Mit lehet ekkor tenni? Eltüntethető a csontkinövés? Mi az a sarkantyú? Sarokfájdalom esetén készített röntgen felvételeken gyakran látunk sarkantyút,…..
Mozgasszervi blog Porckopás 2016.09.04 20:58:44
A porcok kopása az életkorral járó természetes folyamat. Hiába természetes azonban, ha sokaknál fájdalmat és más panaszokat okoz. Mit tehetünk ilyenkor? Meg tudjuk előzni a kialakulását? Többek között ezekről írok röviden. Ahogy a bőrünk is változik az évek számával, úgy változik belső szerveink,…..
Mozgasszervi blog Pattanó ujj 2016.08.21 19:29:36
A pattanó ujj nagyon kellemetlen jelenség. Az ujj behajlításkor úgy marad, nehezen nyújtható ki ismét, sokszor a másik kézzel kell kinyújtani. Mi az oka a jelenségnek? Hogyan kezelhető? Erről szól ez a rövid bejegyzés. A pattanó ujj legtöbbször a kéz megerőltetése, sok használata után kialakuló…..
Csuklóízület körüli panaszok hátterében különösen gyakran áll ínhüvelygyulladás, de máshol is előfordulhat. Legtöbbször könnyen diagnosztizálható probléma, de a makacs gyulladás kezelése nem mindig egyszerű. Mit jelent az ínhüvelygyulladás és mit lehet tenni, ha már kialakult. Erről írok…..
Márta Megyaszai 2016.08.15 20:13:54
@farfadet: Kedves Farfadet!
Egy műtéttel sajnos mindig megváltozik valami (az a szövet amit műtöttek, vágtak). Ez a változás néha érezhető (pl. panaszt okoz) máskor nem. Panasz esetén érdemes foglalkozni vele, akár gyógytornával, további fizioterápiás kezelésekkel, lehetőleg nem gyógyszerrel. A gyógytorna az adott állapotnak megfelelően mindig változik, a módszert a gyógytornász határozza meg, de nagyon jók a különböző lágyrésztechnikák, pl. a bejegyzésben is szereplő Terrier technika. Akupunktúra, gyógynövényes krémek is megpróbálhatók. Ha a csukló pattanását a kicsi csontok eltérése okozza, manuálterápia is hasznos lehet. Mindezekhez azonban először vizsgálat szükséges, ami alapján a terápia menete megtervezhető, és így lesz egyénre szabott. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Az immunrendszer működése elképesztően összetett és érdekes. Nem csak az a feladata, hogy az ellenséggel (pl. kórokozókkal) megküzdjön, hanem az is hogy ne bántsa a test saját sejtjeit. Ehhez fel kell ismernie mi saját és mi nem az.  Az egészséghez az immunrendszer működésének nagyon pontos…..
Sokszor nehéz kiigazodni, hogy mikor kell gyógyszert bevenni, és mikor érdemes inkább más megoldást keresni. Sokan eleve ódzkodnak bármilyen tabletta szedésétől tartva a mellékhatásoktól, de vannak, akik hamar szeretnének megszabadulni a fájdalomtól, és akár enyhébb panasz esetén is a gyógyszert…..