Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Indie Crawford

39 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Schrödinger macskájának példázata közismert: amíg ki nem nyitjuk a dobozt, nem derül ki, hogy a macska él-e vagy meghalt. A történet a kétállapotú kvantumrendszerek (azaz qubitek) paradox működését illusztrálja, makroszkopikussá nagyítja a kvantumjelenséget*. Amíg el nem végzünk egy mérést, addig…..
Az emberes űrutazás kétségkívül az emberiség történelmének egyik legnagyobb vívmánya. A hat évtized alatt, mióta a Föld légkörét elhagytuk, számos dolgot értünk el a világűrben: eljutottunk a Holdra, űrállomásokat építettünk, és (szinte) rutinszerűen juttatunk el asztronautákat ezekre. Kétségtelen…..
Azzal kapcsolatban, hogy hogyan jutottam a kriptobányászattól a gilisztakomposztáláson keresztül ahhoz az internet ökológiai hatásai miatt aggódó webfejlesztőhöz, aki ma vagyok, tudom, még tartozom egy poszttal, és hogy a WC-s játékkal most akkor végül is mi van, hát az is megér egy misét, először…..
Indie és Linda arcot kap! Valamint kiderül az is, mivel töltjük a szabadidőnket a blogolás helyett.....
Majd 7 hónappal ezelőtt – szinte napra pontosan legutóbbi bejegyzésem születésekor hagyta el a kilövőállást A NASA InSight nevű szondája, hogy aztán a mai napon várható izgalmak közepette küldetése következő fázisába lépjen. Elhihetitek, nem a drámai hatás véget szünetelt a posztírás, de ha már így…..
Engedjétek meg, hogy prezentáljam nektek Kozma Andrea, festőművész nézhető projektjét! A Reaction Paintings nevű munka nem csak a különböző elemeket és vegyületeket, de az agytevékenységet is katalizálja, a nagyban mutatott színes-hangos kémiai reakciók ugyanis kiváló hangulatfokozóként hozzák azt,…..
Ha azt hittétek volna, hogy pont a jó öreg Indie Crawford fog kimaradni a kripto-őrületből, és nem pakolja tele a szobát ventilátorokkal, kábelekkel és bikaerős videokártyákkal, hát nem is tévedhettetek volna nagyobbat. Bányanapló következik, első kézből, csak erős idegzetűeknek!..
SIKERÜLT NEKIK... Mint arról korábban már beszámoltam, a SpaceX úttörő modelje a Falcon Heavy (avagy a Súlyos Sólyom) végre beérni látszik. Olyannyira, hogy a mai napon meg is próbálkoznak űrbe bocsátani azt, sőt mind a három egymáshoz csatolt Falcon 9 rakétával igyekeznek majd végrehajtani a…..
Egy laptoppal jó esetben hosszú távra tervez az ember, és nem szeretne fél-egy évente újat venni csak azért, mert az előzőről kiderült, mégsem olyan jó, mint amilyennek elsőre gondoltuk. Illetve jónak jó, csak épp nem elégíti ki az egyéni felhasználói igényeket. Éppen ezért jöjjön most öt olyan…..
Zsoldos Péter Régóta tartozom már magamnak és nektek is ezzel a poszttal... A science-fiction soha nem látott népszerűségnek örvend, a fantasy-val karöltve mondhatni, hogy meghatározzák a korszakot. A sci-fi a szingularitás felé való rohanás az újabb és újabb technológiai forradalmak…..
"Na szia, szevasz, van ez a feladat, de csak annyi az egész, hogy a negyedik képernyőre valahova egy mezőt gyorsan fel kéne rakni, érted, megvan az egész egy óra alatt, még egy kávé is belefér cigivel! Mindegy hova, tökmindegy tényleg. Mondjuk oda, középre, ott nézne ki a legjobban, kicsit a…..
Indie Crawford 2017.11.02 22:25:31
Csak a jövő maradt: programozási nyelvekről szóló sorozatom lassan kiteljesedik... Az ezoterikus programnyelvekről két posztra is futotta, írtam továbbá azokról, melyeket tanuláshoz ajánlhatok jó szívvel kezdők számára. Most néhány olyan nyelvet szedtem csokorba, melyekben a programozás jövőjét, de…..
Indie Crawford 2017.10.10 19:21:12
@.Petya.: Köszi a hozzászólást!

Igen, ez gyakori kérdés, szerintem rossz megközelítés azt gondolni, hogy a programnyelvekre, vagy általában a technológiákra való igény pusztán az alkalmazási területből következik. Sokszor ez az igény magából az alkalmazóból fakad, illetve e kettő összessége szüli meg az igényt akár több hasonló, de mégis eltérő megoldásra is, attól függően pl., hogy maguk az alkalmazók, a programozók igényei mennyire sokrétűk. Az absztrakció formáinak a halmaza meglehetősen nyitott. Az alkotók egoját sem tudná hizlalni a dolog, ha nem lennének emberek (tehát igény) az új nyelvek használatára.

És még egy nagyon fontos dolog tartozik ide véleményem szerint: a fejlődés, az evolúció. Új és új technológiák és nyelvek születésével rajzolódik ki a fejlődés iránya és mozdul előre az egész iparág, vagy akár az egész emberiség, és ez az előremozdulás aztán újabb kérdéseket, igényeket és válaszokat, technológiákat hoz létre. Ez tehát egy dinamikus, oda-vissza ható fejlődési folyamat, aminek következtében a technológiák és a tudás fa szerűen ágaznak szerte, akár csak a beszélt nyelvek esetén.

A programnyelvek nagy részének meg van vagy meg volt a maga helye és szerepe, mind a gyakorlati felhasználásban, mind pedig az elméleti fejlődés irányának az alakításában.

Az emberi kommunikációra elég lenne egy nyelv is, de nem jobb-e, hogy létezik angol humor, amerikai hip-hop, kínai bölcselet vagy magyar költészet, francia sanzon vagy német filozófia? Az űrbe fel lehet juttatni dolgokat egyféle rakéta segítségével is, mégis a fejlődésnek sokkal inkább kedvez a kísérletezés és a verseny. A művészeteknek, vagy a kultúrának pedig semmi gyakorlati haszna nincs sokak szerint, nem is beszélve a biodiverzitásról, mégis minden jel arra mutat, hogy egy rendszer annál gazdagabb, annál életképesebb, annál fejlődőképesebb, minél sokszínűbb. Az élet egyik definíciója valahogy úgy szól, hogy azt a folyamatot tekinthetjük élőnek, amely bővíteni igyekszik saját jövőbeni lehetőségeinek a körét. A technológia eszerint tehát él! :)
Manapság a csapból is az folyik, hogy kevés a programozó, hogy a programozók rengeteget keresnek, mégis alig találni embert. Valószínűleg a te fejedben is megfordult már, hogy programozást kéne tanulnod. Vagy azért, mert kecsegtető mindez, vagy mert unod a munkádat, keveset keresel, vagy éppen a…..
Több szempontból is rendhagyó poszt következik. Egyrészt – és azt hiszem ez sokatok megelégedésére szolgál majd – nem kell szembesüljetek a grafomániámmal az alábbiakban, ugyanis ez a bejegyzés főleg képekből fog állni. Majdnem sárkány.....
Indie Crawford 2017.09.22 19:00:17
@Digitális Dzsihád: Igen a Trónok Harca ez egy sorozat, most a hetedik évadnál jártunk éppen, és elég sokféle helyszínen játszódik, így hát elég sok helyen vettek-vesznek föl jeleneteket szerte a világ körül. A fenti poszt helyszínén a sorozatbeli Essos egzotikus kontinensének egyes helyszíneit vették föl, különös tekintettel Astapor városára.

@morpheus.: Sajnálom, most ennyire futotta, legközelebb igyekszem többet leközölni!
Indie Crawford Ott vagyunk már? 2017.08.19 20:01:49
A poszt nyitó és záróképe a National Geographic vonatkozó sorozatából származnak Eltelt némi idő, mióta utoljára űrkutatással és/vagy Mars-utazással kapcsolatban írtam, és persze történt azóta egy s más a témában, illetve fontos mérföldkövek tornyosulnak előttünk a következő hónapokban is.…..
Indie Crawford 2017.08.20 12:40:37
Szerintem is komoly fellendülésnek vagyunk tanúi, a magánszektor belépésével és egyfajta felemás űrverseny újraindulásával, részben ezért is foglalkoztat engem is a téma annyira, hogy posztoljak róla.

A "miért foglalkozunk nagyra törő dolgokkal, miközben más dolgokat nem sikerül megoldanunk" érvelésre reagálnék. Szerintem ez egy alapvetően hamis érvelés, olyan dolgokat állít szembe, amik valójában egymást erősítik. Az űrkutatás, a tudományos fejlődés, az ide áramló anyagi és szellemi energiák éppen hozzásegítenek minket ahhoz, hogy itt a Földön is megoldjunk dolgokat. A globális felmelegedésre vagy az orvoslás életbevágó kérdéseire sokszor éppen az űrkutatás ad válaszokat, ez a trend pedig vélhetően erősödni fog, ez a szektor hajtja maga előtt a tudományt. A klímaváltozás megfékezésének nem az űrkutatás, vagy a tudomány szab gátat, ellenkezőleg, a tudomány teszi lehetővé, hogy megértsük és értelmes válaszokat adjunk erre a jelenségre, a gátat a gazdasági-politikai akarat jelenti.

Mars-utazás ügyben is hasonló a helyzet, épp ezért biztató, hogy ennek az új típusú tőkés modellnek a megjelenése, amiben a cég birtokosok a puszta profiton kívül, társadalmi célokat is figyelembe vesznek, nyilván az üzleti lehetőségek fényében, de nagyobb kockázatot is vállalnak, hosszabb távra is terveznek, mint régebben. Musk ezt a fajta új tőkést képviseli és a Tesla vagy a SpaceX eredményei magukért beszélnek, és mivel gazdálkodásukat kevésbé befolyásolja a politika, az adófizetők akarata, ezért képesek a piac eredményességét ötvözni, a hosszú távú, társadalmi jelentőségű célokkal.

További felvetésekre reagálva:
A Földi gravitáció harmada nem hiszem, hogy döntően gátló tényező, épp az elmúlt évek, évtizedek eredményeiből tudjuk, hogy edzéssel még mikrogravitációban is túl lehet élni évekig, a marsi gravitáció pedig már bőven nem nevezhető mikronak. Továbbá a szervezetek, főleg generációs távlatban gondolkodva vélhetően alkalmazkodni fognak, érdekes kérdés persze az emberi faj szétválása ebben az esetben.

A kozmikus sugárzást az út alatt vélhetően túl lehet élni, folynak fejlesztések komolyabb védelmet nyújtó anyagok kifejlesztésére (egy több szempontból kísérleti lakóhely pl. éppen az ISS-en van tesztelés alatt, magánszektor gyártja, BEAM néven lehet rátalálni írtam is róla), illetve szó van arról is, hogy víz-tartályokat fordítanak pl. a napszél irányába, hogy a nap káros sugárzásától védve legyenek az utazók. A Marson néhány méterrel a föld alatt, vagy megfelelő falvastagságú épületek védelmében már élhetőek a körülmények, az anyagtechnológia nyilván tartogat még megoldásokat a jövőben, én magam laikusként még lokális mágneses mezők generálásán is el szoktam ábrándozni...

Akik a Hold-bázist kérik számon: a cikk részben arról szól, hogy a Mars előtt és közben, mindenki a Holdra koncentrál, mint a Mars felé vezető ugródeszka. Szóval megint csak, a két dolog nem kizárja, erősíti egymást.

Az út időtartama nyilván rövidülni fog, de összességében nem kizáró ok, az első amerikai telepesek sem pár óra alatt szelték át az Óceánt.

A Mars és Föld közötti bázis ötletében én nem látok túl sok rációt, a bázis-pontokat szerintem az épp tervbe vett Hold-közeli állomás, illetve (az amúgy szintén tervben lévő) Mars körüli állomás jelenthetik, valamint maga a két bolygó között közlekedő jármű is, egyfajta mobil űrállomásként van jelen, pl. a NASA tervei között.

Köszi mindenkinek a kommenteket!
Indie Crawford 2017.09.21 18:32:57
@erkölcsi hulla: Gyakran előjön ez a szembeállítás, hogy az űrkutatás és a Földi ökoszisztéma megvédése egymással ellentétesek lennének, de szerintem ez alapvetően téves felfogás. Mindkét dolog egy irányba mutat, az űrkutatáson keresztül egyrészt rengeteg tudást szerzünk arról, hogyan is működik a saját bolygónk, másrészt technológiát (a zöld technológiák jó része az űrkutatás kapcsán fejlődött ki), harmadrészt pedig egyfajta látásmódot: megtanuljuk értékelni a bolygónkat, látva, hogy milyen kicsi, törékeny és egyedülálló.

Az Hold és aszteroida bányászat és a Mars meghódítása szintén egy irányba mutatnak: egy gazdaság megteremtésére a világűrben, ennek a kirakósnak ezek mind a részesei, a technológiák, a gazdaságosság és a politikai akarat is úgy működik, hogy ezek a dolgok kiegészítik, segítik, következnek egymásból.

Továbbá ha netalántán mégis balul ütne ki valami itt a Földön, akár miattunk emberek miatt, akár rajtunk kívüli okokból, akkor az emberiség túlélési esélyeit eléggé megdobná, ha a kezünkben lenne az anyaföld nélküli létezéshez a tapasztalat, a technológia és persze ha lennének emberek akik, nos, élnek még ezután, mondjuk egy másik égitesten, ami azért lényegesen jobban hasonlít pl. a Földhöz, mint a Hold, illetve, mint a Naprendszer bármely más bolygója.
élet te kibaszott norton commander hogy hozom elő a menüt– ismeretlen szvupper műve Aki hozzám hasonlóan több évtizedes, érzelmektől sem mentes kapcsolatot ápol a Microsoft termékeivel, különös tekintettel a cég zászlóshajóit jelentő operációs rendszerekre, az nyilván kevés tartozékot hiányol…..
Indie Crawford 2017.09.08 11:25:37
@cselaxi: Nem szégyen! Jó, hogy elmondtad! ;)
A Marson soha nem járt még ember, pedig a második legközelebbi bolygó hozzánk. A két égitest mozgását vizsgálva átlagosan 225 millió km -nyi távolságra van tőlünk, néha 60 millió km -re is megközelítjük egymást, - mint legutóbb 1988 szeptemberében, amikor csak 58,7 millió km volt a távolság - de a…..
A programozási paradigmák, a szoftverfejlesztés misztikus tanai közé tartoznak. Akár a mágia különböző formái, ezek is más-más megközelítéseit jelentik a számítógépek kódolásának. Bár elég jól dokumentált, komoly irodalommal bíró fogalmakról van szó, pontos definíciókról mégsem beszélhetünk, ahogy…..
Indie Crawford 2017.06.22 20:48:21
@goumideaumineaux: Köszi! :)

@Dzsontra Volta: A C# igen, javítva, köszi! A T-SQL-ről pedig keveset tudok, de valóban témába vág, utána is olvasok, köszi a meglátást!
Indie Crawford 2017.06.23 12:19:09
@Serrin: Jaja, a JS eddig sem vette félvállról a funkcionális dolgokat, az ES6-tal meg jött még pár nyalánkság. Mivel az objektum-orientáltság kizárólag protoípikus (volt az ES6 előtt), kicsit nehezen volt hozzáférhető, ellenben pl. az első osztályú funkciók mindig is ott voltak, jelezve a fő csapásirányt.

@endike: Van amiből bytecode lesz! :P
Indie Crawford 2017.06.23 15:42:28
@Serrin: Túl jók vagytok hozzám! :)

(Igen, tudom, hogy csak syntactic sugar, de mégis egy lépés az osztályok fel... De talán nem voltam pontos, igaz! :)
Nem túlzok, ha hazánk egy, a számítástechnikán túlmutató kultúrkincseként írom le a korszakot, melyről a független filmes, Matusik Szilárd legújabb alkotása megemlékezik. A Vakondok sorozat negyedik, Végigjátszás alcímet viselő tagja nem csak, hogy méltó a szintén fontos, és izgalmas témákkal…..
Indie Crawford 2017.05.21 13:10:19
@Androsz: Azt hiszem félreértettél. Az unortodoxot jelen esetben szélesebb értelemben, nem első sorban az MSZMP-re értettem, ellenkezőleg, arra céloztam, hogy míg a kommunisták számára persze nagyon újszerű volt a nyugati nyitást, az ország vezetőinek jelentősebb része kb. Szent István óta ezen az úton járt, a nyugatos politika pedig szélesebb körökben is gyökeret eresztett azóta, mint tudjuk.
Indie Crawford 2017.05.21 21:05:50
@Androsz: Hú, kicsit messzire szaladtunk, szerintem a dolog koránt sem olyan "szimpla" ahogy itt most fölvázoltad, de valóban nem szeretnék sokkal mélyebben értekezni erről itt. Azonban a jogot fönn tartom, hogy én döntsem el mi fölösleges és mi nem a saját posztomban. A hozzászólást mindenesetre köszönöm, és abban biztosan egyet értünk, hogy a régebbi gépek (is) csodálatosak! :)
Saját kezűleg elvégezhető praktikák Minden háztartásban van legalább egy laptop, amit néha többen is használnak. Ha elég sokáig használjuk a gépet, fokozatosan egyre lassúbb lesz. A felhasználók zöme beletörődik a hosszabb várakozási időbe egy-egy kattintás után, pedig csak néhány egyszerű trükköt…..
Informatikai karrierem során kettő, a programozáshoz meglehetősen lazán kapcsolódó, viszont okkal népszerű kérdéskörrel találkozom napi rendszerességgel. Az egyik a „mitől lassú a gépem?” felütésű, a másik pedig, a „hogyan válasszak laptopot” típusú. Az utóbbit próbálom tömören szakszerűen…..
Indie Crawford 2017.03.28 12:23:53
@zsoci: én az updatek és a beépített vírusirtó kikapcsolását nem javasolnám, a bloatware persze vesszen!
Indie Crawford 2017.04.01 18:09:34
@astrocsimpi: Wow!

Álmomban sem reméltem ilyen kiadós kritikát/kiegészítést a poszthoz, lehengerlőnek találtam a helyreigazításokban foglalt extra információt! Lévén nekem első sorban nem ez a szakterületem, csak reménykedtem benne, hogy eget rengető blődségeket azért nem fogok leírni a témában, és arra is számítottam, hogy fognak érkezni kiegészítések, de te felül múltad minden várakozásomat.

Köszönöm! :)

Oly annyira megszívlelendőnek tartom amiket írsz, hogy arra gondoltam, talán megérne még egy pontosító-kiegészítő bejegyzést a téma, hogy tisztuljon a kép. Ha gondolod azt a posztot akár te is jegyezhetnéd, vagy ha ehhez nincs kedved, akkor az engedélyedet kérném a kommented felhasználásához.

Ha érdekel a dolog kérlek dobj egy üzenetet a Facebook-oldal felé (www.facebook.com/Indie-Crawford-204951293177931/), vagy keress meg az indiecrawford@indamail.hu -n!

Köszi!
Most, hogy így vagy úgy, de a budapesti olimpia budapesti olimpiáról való népszavazás ötlete lekerülni látszik a napirendről, itt az idő, hogy előhozakodjak saját, alternatív javaslatommal: Olimpiai játékokat, de videójátékokat!..
Női programozó princípium sorozatom trilógiává magasztosul a következőkben, hiszen Grace Hopper ellentengernagy, vagy ahogy emlegetni szokták, Amazing Grace* természetesen nem maradhat ki egy ilyen szériából...
Indie Crawford 2017.01.23 16:58:26
@szazharminchet: Köszi a helyesbítést kedves szazharminhet, ez esetben félreérthettem kissé a dolgot, elnézést kérek, utánaolvasok kicsit alaposabban és javítom!

Köszi az észrevételt!
Indie Crawford 2017.01.24 12:11:48
@Jakab.gipsz:

Nem egészen értem ugyan, a szőrszálhasogatás mivoltát, de köszi a hozzászólást!

Úgy olvasom a wikin, hogy apja Miksa, csak Neumann születése után kapott nemesi címet, így eredeti-eredeti neve mégis csak sima Neumann. :)

Természetesen a család, ahogy a zsidóság túlnyomó többsége addigra már teljes értékű magyar identitással bírt, a zsidó-magyar származással éppen erre szerettem volna utalni.

(Továbbá a vallást, a származást, valamint az identitást én külön lapokon kezelném, én Neumann-t ateista, zsidó-magyar származású, zsidó-magyar polgári identitású személyként írnám le, apellálva rá, hogy ezzel senkit sem sértek, sértenék meg a családból. Persze a valóság nyilván összetettebb ennél, ezek a kategóriák vélhetően szűkösek a valódi személyiség számára)

Einstein-nek azért jobb a 'sajtója', mert nem ragaszkodott a származásához, ellentétben Neumannal? Ez nekem elég összeesküvés-elméletesen / sovinisztán hangzik, alapvetően szerintem mindkettőjüknek nagyszerű a 'sajtója', mert mindketten elévülhetetlent alkottak...