Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harmath Árpád

6 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat olvasni manapság a Star Warsról, mondhatni egy ideje még a csapból is ez folyik. Tény, hogy milliók kedvence a filmeposz, ugyanakkor van egy olyan masszív réteg is, mely egyszerűen nem érti mi ez az egész őrület. Nos, megpróbálom az ő számukra is megvilágítani a dolgot. De előbb pár szó –…..
Harmath Árpád 2015.12.23 21:37:25
@Levisomnus: ... na, erre írtam én, hogy ennyire azért nem vagyok fan. De a mozifilmes egész estés alkotások mindegyikét szeretem néha megnézni!
Harmath Árpád 2015.12.24 14:30:02
@Pervenimus: igen. Khm. ... ez kábé rám is igaz :-)
Harmath Árpád 2016.01.02 10:33:35
@Gerberus: Köszi! Jango és Boba Fettet illetően igazad van. Ám a galériát nme tudom sajnos javítani. (Ez már így marad.) Ami a másik dolgot illeti, a 10 000 évről: én nem így tudom.
Nem fér a fejembe, miért okoz egyesek számára bizarr kielégülést, ha belerondíthatnak mások szórakozásába. Az elmúlt hetekben-hónapokban az írott és elektronikus médiától kezdve a bevásárlóközpontokig életünk valamennyi színterét eluralta a Star Wars-láz. Aki tíz…..
Itt a téli szünet diákoknak, tanároknak és a táli szabadság mindazoknak, akik "megtakarítottak" pár napot az év végére. Ilyenkor jön az örök kérdés: mit nézzünk a TV -ben? Persze nyilván ott van a milliónyi csatorna kínálata, de lehetünk azért kicsit kreatívabbak is és a kalandor szellem "nevében"…..
Harmath Árpád 2015.12.24 22:25:40
@Pervenimus: Igen, egyetértek veled. Hitler egészségi és személyiség változását szépen végig lehet követni a különböző archív felvételeken. Mindez a filmben is látszik, igaz kicsit tévesen mutatják be a demencia fokozatait. Leépülése ugyanis 1944 végétől már rohamosan folyik. Kézremegése megállíthatatlan és dühkitörései mindennaposak. Később, 1945 januárjától már képzelt hadosztályokról fantáziál. Mindezzel együtt a film több helyen jól tárja elénk a folyamat állomásait.
Harmath Árpád 2015.12.26 10:29:58
@VBasil: Köszi az infót. Javítottam a dolgot!
Az 1999-ben alapított, de saját földrajzi területet csak 2014-ben szerzett Közel-keleti terrorszervezetet, melyet a legtöbb híradás Iszlám Államnak, vagy ISIS –nek nevez, sokan nem tekintik valódi, klasszikus értelemben vett szuverén államnak. Bár van saját fővárosa, hadserege,…..
Power kritikáját itt olvashatjátok J.J. Abramsnek nem volt szerencséje abból a szempontból, hogy eléggé kifáradt a 2015-ös nosztalgiavonat, mire az ő filmjéhez ért. Természetesen nem profitszerzési és hisztikeltési lehetőségek szempontjából (sőt, így nézve most van csak igazán elemében), hanem…..
Harmath Árpád 2015.12.24 11:06:30
Harmath Árpád 2015.12.24 11:07:04
@danialves: Oké, haver ide se jövök többet!
SPOILERVESZÉLY! „A spoiler irodalmi művekre, filmekre, videojátékokra stb. vonatkozó információ: leggyakrabban a végkifejlet elárulását jelenti, de kulcsfontosságú pontok (főleg hosszabb alkotások esetén) nem csak a mű végén találhatók.” Igen, én is nagyon vártam.…..
Harmath Árpád 2015.12.23 13:39:26
@scal: Ennek elolvasását még bevállalod?
filmworlds.blog.hu/2015/12/23/a_star_wars_eleterzes
Harmath Árpád 2015.12.23 22:03:32
@scal: ... nem kell egyetértenünk. :-) Egyébként mindenki azt hisz reálisnak amit akar. Ha neked ez a kőkemény valóság a sivatagban rohangáló kiscsajjal, hát legyen meg az örömöd haver! :-) Amúgy meg Boldog Karácsonyt! Az erő legyen veled! :-)
Harmath Árpád 2015.12.24 10:55:01
@scal: Fura, de ezzel amit írtál egyetértek. Pontosan így van. Viszont az, hogy kinek meddig terjed a realitás, már változó. Nem rég láttam az Indexre felrakva egy posztot, amit egy orvos írt és azt boncolgatta benne, hogy orvosilag mi reális és mi nem a Stra Warsban. Tetszett a cikke. Például mennyire lehet reális egy dokinak az, hogy a nyersen megégett Anakinra ruhát tesznek, mindenfajta sebkezelés, fertőtlenítés nélkül. Ez például nekem még "átment" az ingerküszöböm felett (túl magas szinten nem értek az orvostudományhoz, bár a legelső végzettségem szerint agrármérnök volnék és így az átlagnál többet tudok az anatómiáról) de egy orvos az más. Nála a realitás szint máshol van ebben a dologban.

És mindez igaz mindenre. Nálam például fontosabbak a karakterek, mint nálad (legalábbis így tűnik) mert számomra a fekete srác, a kiscsaj és az emós Kylo Ren messze nem ment a át a vizsgán. Ugyanakkor a régi gárda igen. Ennek oka pedig tényleg nem a színészi teljesítményeikben felmutatható hatalmas különbség, hanem a kisugárzás és az egyes figurák felépítettsége. A motivációk hiánya. Hant a pénz motiválta arra, hogy az első részben kiszabadítsa Leiát. Ez tök rendben van nálam, hiteles is. Luke motivációja is pipa: a Tatuinhoz már semmi nem köti, mikor kinyírják nevelőszüleit. Ez is oké tehát. De az Ébredő erős srácok-lányok nagyon gázosak számomra. Egyszerűen nem hittem el amit csináltak. Ennyi.

Ami írtál: hogy vársz más posztok alá is, az vicc volt ugye? A szarba kívánsz gondolom :-) DDD De mindegy én szívesen beszélgetek ilyesmikről, bár ezt sokan kötekedésnek vélik. Apropo ezt olvastad: filmworlds.blog.hu/2015/12/23/a_star_wars_eleterzes
Ha valaki van olyan botor, hogy ilyen címet választ pont karácsonykor, arra a következő sors vár a csak a címet olvasó nagyérdemű kommentelőktől: "Köcsög, akkor fogj kezet Sivával, van neki fél tucat.", vagy: "Akkor nyitogass kínai szerencsesütit, te nyomorult." esetleg:…..
Alec Cawthorne barátom kritikáját olvasva sokáig gondolkodtam rajta, hogy megéri-e nekem is írni egy újabb bejegyzést a Star Wars legújabb epizódjáról, mert bár engem sokkal inkább elvarázsolt, mégis szinte kivétel nélkül egyetértek észrevételeivel. Ennek ellenére viszont…..
Harmath Árpád 2015.12.22 21:35:52
Érdekes, hogy a premier utáni napokban már-már udvariatlanság számba ment bármi rosszat írni az Ébredő erőről. Az Index és néhány más nagy oldal megadta az alaphangot és érzelmes, fennköltséggel beharangozták, hogy a Star Wars VII. maga a csoda. Az új rész szerintük egy költemény, egy szuperlatívusz tökély, és csoportos, eksztatikus orgazmusra számíthat aki csak megnézi. Ehhez az érthetetlen tömjénezéshez aztán sokan igazodtak és tömegesen fogadták el azt az alapvetést, hogy a Star Wars rajongók alapvetően két táborra oszlanak, és aki most valamire való oldcshool rajongó és star wars fan, az elájul az eredeti részeket idéző Ébredő erőtől. Pedig ez többszörös hülyeség, mert egyrészt az Ébredő erő messze nem egyenlő az eredeti részekkel (bár tényleg érezhető némi törekvés erre), másrészt rengetegen vannak olyanok, akik bár oldschool rajongók, azért tudnak rangsorolni az új részeket illetően is (vagyis képesek értékelni dolgokat az újonnan készült trilógiában is). Önmagamat a régi táborhoz sorolom (nem is tartozhatnék máshová a magam 42 évével) de nem vagyok vak az új részekre sem. Meg is néztem a filmet december 20-án, majd rögtön utána (aznap este) megírtam rövid kritikámat is, saját filmes blogomon. Nem tömjéneztem, nem rajongtam csak leírtam amit gondolok. ... Kaptam is hideget, meleget rendesen. Mert micsoda dolog az, hogy az Ébredő erő látványvilágát az új részek mögé teszem és lehúzom Daisy Ridleyt több szempontból is. Pedig nem egészen ez történt. ... Csak kimondtam: a legújabb rész látványtechnikailag kevésbé színes, hiszen a hangsúly sokkal inkább a tartalomra tevődik, amivel az eredeti kánontrilógiát akarták követni. (Aztán a tartalom sem igen lett annyira nagy szám, mint előzetesen hittük.) És az is igaz, hogy bár Daisy Ridley csinos nő, valahogy nem az a rohamosztagosokat lenyomó, akciózós, sportlady. Ez van. De a posztomban leírtam azt is, hogy mi jó az Ébredő erőben. Nem sok minden, de az a helyzet, hogy messze nem is a legjobb Star Wars rész. A Filmworlds blog 6,9 pontra értékelte. Ennyi.
A többit itt:
filmworlds.blog.hu/2015/12/20/ebredo_ero_szendergo_lelkesedes
SPOILERES IROMÁNY! Miután J.J. Abrams sikeresen életet lehelt két eltévelyedett franchise-ba, és Joss Whedonnal osztozva geekkirállyá koronázták Hollywoodban ("mondtam anya, hogy egyszer még haszna lesz annak, hogy kiskoromban egész nap a TV, meg a képregények előtt görnyedtem"), a…..
(SPOILERES KRITIKA!) Szomorúan kell bejelentenem: a Jedi ezúttal sajnos nem tért vissza. J.J. Abramsszel kapcsolatban sokszor elhangzott, hogy a Star Wars-saga azért van jó kezekben nála, mert ő maga is fanatikus rajongója a szériának. Vagy ha úgy tetszik, elkötelezett híve egy…..
Amikor a Disney megvette a Lucasfilmet és vele a birtokába jutott minden idők legértékesebb sorozata, az internetet elárasztották a mémek, melyekben az egeres cég rajzfilmhősei eluralták a Star Wars univerzumot. A poénok mögötti aggodalmon sokan osztoztak, pedig nem attól kellett volna félni, hogy a…..
Kevesen várták nálam jobban a Star Wars 7-et, és megkockáztatom: azok sincsenek túl sokan, akik az elmúlt 36 évben, - vagyis a Star Wars első, 1979-es magyarországi megjelenése óta - annyiszor látták volna az egyes részeket és annyit foglalkoztak volna a történettel illetve szereplőivel, mint én.…..
Harmath Árpád 2015.12.21 15:21:36
@Filantrop: Bennem is felmerült ez az opció! Az biztos, hogy Rey különleges szereplő, akivel a készítőknek még komoly terveik vannak. Áthatja az erő, és a film egyik utolsó mondatában Leia is ezzel a szöveggel köszön el tőle. Jadi ivadék, ha pedig így van nem nagyon lehet más, mint Luke leánya.
Harmath Árpád 2015.12.21 18:29:28
@kulcsar2011: nem "kötekedés" hanem kritika :-)
Azt gondolom, hogy a történelmi témákat feldolgozó filmek éppen annyira képesek véleményt formálni, tájékoztatni vagy tanítani, mint az iskolai töri tanárok, vagy a történész portálok. Sőt. Bizonyos kasszasiker kategóriába kerülő „csúcsfilmek” jóval inkább hatnak az emberekre és fiatalokra, mint…..
A filmben megjelenített érdekes történet eredetileg Stephen King 1982-ben megjelent, kisregényeket tartalmazó könyvében, a Different Seasons -ben került a könyvesboltok polcaira. Akkoriban még a következő címet viselte: "Rita Hayworth and the Shawshank Redemption." Rita Hayworth az 50-es és 60-as…..
A Filmworlds blog 2015 decemberében jött létre (két nappal a Star Wars - Ébredő Erő premier bemutatója után), mégpedig három olyan írni szerető, grafomán fickó összefogásában, akik mozimániás életmódot folytatva, krónikus "filmfüggésben" szenvednek! Vannak bizonyos kommentelési szabályaink,…..