Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Békési Kálmán oktatási blogja

27 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Enzimek 8.-ban: tanterv, órai feladatok és segédanyagok rendszere. (12 évesek, 8. évfolyam)   Flickr Creative Commons   Iskolafejlesztőként, kutatóként és gyakorló pedagógusként a Londonban és környékén eltöltött évek alatt (2017-ig) természettudományos órák százait volt alkalmam megfigyelni,…..
Az általam legtöbbet látott óravázlat-típust ismertetem röviden. Ez a típus kiválóan kifejez néhány kulturális különbséget a magyar és az angol rendszer között. Az "óravázlat" mint műfaj több dokumentumot tartalmaz egyszerre. A "lesson plan" az, amit mi óravázlatként ismerünk. Ehhez rendszerint…..
Honnan indult Jodie Foster és Scott Baio pályafutása? Egykor gyerekfilm, ma tananyag a legtöbb angliai iskolában. Idén 40 éves a Bugsy Malone: a gengszterfilm szving zenével, sok tánccal, kizárólag gyerek és kamasz szereplőkkel. A felnőttek is imádják: a világ nyugati felének leghíresebb…..
Miközben az angolok oktatási módszereikben - a nyugati világ többi országához képest - nagyon is tradicionálisak, az oktatási tartalmak tekintetében rugalmasan modernek.  A fiatalabb, 14 év alatti korosztály történelemtanításában nem riadnak vissza attól sem, hogy kevés tényadatot és inkább…..
Angliában is elkezdődött a nyári szünet - számomra, a blogíró számára is. Ezért szeptember közepéig, az iskolakezdésig csak rövid, színes híreket, érdekességeket tartalmazó bejegyzést fogok írni - eltérően az eddigi bejegyzésektől. A zenetanítást igyekeznek a lehető legfelszabadítóbb, a zenei…..
Jól neveltnek lenni: az iskolák szerepe a racionalitásra és intellektualitásra épülő európai civilizáció fenntartásában. Kitört a nyári szünet – s így legfrissebb pedagógiai élményeimet a hétköznapi, utcai életben szerzem. Ezek az élmények azonban nem kevésbé relevánsak iskolai tanítás-nevelés…..
Hallgasson-e egy király mások véleményére? Kulturális minták, különbség kelet-európai, ázsiai, afrikai és angliai diákok (sőt: pedagógusok!) felfogásában. King John signs the Magna Carta   London, történelem óra. 12 éves diákok, 7. osztály. - Válaszoljatok az alábbi kérdésre: milyen a jó…..
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.07.16 20:58:15
@Apa(fej): Leírtam egy jelenséget, s megállapítottam, hogy a két tipikus választ jellemzően nemzetiségek, származási régiók szerint csoportosulva adták a tanulók. Lehet, hogy ez csak a véletlennek köszönhető - nem tudjuk, mivel ez nem reprezentatív kutatás, hanem személyes megfigyelés. Az én pedagógiai praxisomban azonban több, egymástól független esemény megfigyelése alapján azt állítom, hogy az autoriter, vagy a másokat meghallgató döntéshozatalnak vannak nemzetenként, régiónként eltérő mintái. Aztán ez az állításom vagy igazolható empirikus módszerekkel, vagy nem :)
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.07.16 21:06:53
@Frady Endre: Most képzeld el, ha végül Jézust szabadon engedik és nem valósul meg az, amit Isten jósolt és ő is hirdetett nem sokkal a halála előtt. Hitelét vesztett prédikátorként élt volna még néhány évig és ma mind zsidók, buddhisták, Juno-hívők vagy materialisták lennénk... :) A közösségi döntés nem arról szól véleményem szerint, hogy egyfajta intelligencia szerint az emberek "helyesen" döntenek-e, hanem hogy minden embercsoport érvényesíteni tudja az érdekeit. Ennek elitista vagy szellemi elitista korlátozása, a platóni állam - nem biztos, hogy jobb lenne, mint ami most van. Mindenesetre a cikkben nem mentem ilyen messzire, csupán egy pedagógiai helyzetet írtam le. Örülök, hogy gondolatokat generált :)
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.07.17 00:02:48
@Frady Endre: végül is minden helyzetet ki lehet fordítani és manipulatív, önös érdekekre használni. A kérdés az, hogy a tanulókat (és felnőtt szavazókat) hozzájuttatjuk információkhoz és ezek értelmezésére való készségekhez - vagy valakik, valamilyen alapon korlátozzák a véleménynyilvánítási jogaikat? Csak az elsőt tartom humánus és fair útnak.
Amikor egy probléma megoldása egyszerűbb, ha elfelejtjük, amit tanultunk. Photo: Flickr Creative Commons Matematika óra, számtani sorozatok. Egy biciklista 100 km-re van otthonról. Az első nap teker 8 km-t, majd minden nap 6 km-rel többet, mint az előző napon. Hány nap alatt ér haza? Hány km-t…..
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.07.08 08:50:31
@ppppalika: köszönet az észrevételért, javítom
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.07.08 23:33:50
@bloglegelő: Megkérem, hogy az agresszivitást és durva szavak használatát mellőzze. Köszönettel: Békési Kálmán
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.07.09 13:25:10
Angol járókelők hajlamosak kiállni a nyilvánosan zaklatott emberek, csoportok mellett. Hogyan kezdődik mindez az iskolai nevelés során? Mit tanulnak bántalmazásról és bátorságról az iskolákban? Terry Freedman: Bully. Flickr Creative Common A Brexit kapcsán több hír is szólt emigránsokkal szemben…..
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.07.02 00:19:31
@Tristee: a belinkelt oldal teljesen irreleváns, semmit nem ír bystander témában.
Már 7 éves korban tanulják, hogy az érzelmek helyett hogyan alapozzák a véleményüket megbízható információkra. A választás és vélemény szabad, de tudni kell megbízható információkat felsorakoztatni az érvelés mögött. Flickr Creative Commons - Nekem még egy fogam sem hullott ki! Tom nemsokára 7…..
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.06.26 14:36:38
@agent007: otthonról talán nem látszik, de mindkét oldalon komolyan vehető érvek hangzottak el.
Hogyan integrálódik a brit társadalomba egy muszlim lány testnevelésórán, Londonban? Flickr Creative Commons "A fiúk nem jöhetnek oda, ahol a lányok fociznak!" Suva nagyon szeret focizni. A fiúkkal azonban számára "tilos", vallási okokból. A 11 éves lány szülei  igyekeznek minél több,…..
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.06.17 16:51:13
@Frady Endre:
Nem hittem, hogy fradi-drukker
Billent ki a megszokás
ból, hogy a blog művészibb le
gyen, s kevésbé "iskolás".
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.06.17 18:07:16
Hogyan legyünk britek? Nevelés osztályfőnöki órán: sorbanállás.Photo: Andy Matthews, Flickr Creative Commons Az Egyesült Királyságban nyilvánvaló, hogy bevándorlókból nem válik angol, skót vagy ír nemzetiségű. Az ide vándorló népek új identitása "brit": nem angol, de "közénk" tartozik. Melyek azok…..
Hogyan tesszük áldozattá a "rossz" gyerekeket? Hogyan csinálunk a bolhából elefántot és a kezelhetően agresszív viselkedésből "beilleszkedni képtelen" gyerek-áldozatot?Forrás: Flickr Creative Commons Feszült voltam már a vizsga előtti estén is. Minden, Angliában tanító pedagógusnak kötelező két…..
Angol szabályok, magyar gúny és megszégyenítés. Kapcsolat a jogállam, sikeresség és az osztálytermi kommunikáció között.   A kép forrása: Flickr Creative Commons   Felnőttektől és diákoktól gyűjtöttem össze néhány száz negatív mondatot. Mondatokat, melyekkel angol és magyar pedagógusok okoznak…..
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.05.20 13:21:54
@eo: Angliában valóban gyenge a vertikális mobilitás. Én olyan gyerekeket tanítok és nevelek, akiknek többsége hátrányokkal indul a társadalmi versenyben - mégis elsajátítják az érdekérvényesítés, együttműködés, kritikus gondolkodás készségeit és sokat fejlődnek a brit kulturális kódok és szabályok megértésében és követésében. Tehát ezeknek a készségeknek az elsajátítása nem anyanyelv, szociális vagy pénzügyi körülmények kérdése.
Engem is meglepett: londoni osztályom 27 tanulója 26 eltérő nemzetiségi háttérrel rendelkezik.   Ms E. migrációról, bevándorlásról beszélgetett az osztályommal. Iskolánk kevert, bevándorló környéken található. A szomszédos kerületet (Southall) egyenesen "Kis Indiá"-nak, Little India-nak hívja a…..
Békési Kálmán oktatási blogja 2016.05.13 16:16:41
@Könnyen elkaptuk, uram!: A 13 éves briteket a T-modell nem köti le, a hanglemez és kazetta iránt viszont érdeklődnek - ezekre lehet építeni.
Tantárgy és óraszám - az iskolák döntik el. Tanulni képes, együttműködni tudó, gyakorlatias szakemberek a kimeneten - az angliai szakképzés néhány jellemzője. --- Nagy port kavarnak a szakképzés átalakításáról kiszivárgott információk: a közismereti, például természettudományos tárgyak óraszámának…..
Üzleti szemlélet, környezettudatosság, társadalomkritika és rendszerben gondolkodás: a gyakorlatias angolok többek között ezt tanítják a földrajz tantárgy keretében.  A napokban a médiában nagy visszhangot kapott a földrajz tantárgynak a középfokú szakképzésből való kivezetése - kivéve a…..
Mit mond egy angliai pedagógus a káromkodó tanulónak? S mit egy magyar? Az iskolai káromkodás kezelésének kultúrája. Mikrofelmérés összehasonlító eredményei. Steve Rotman, Flickr Creative Commons - Ezen a héten az kapja a "star of the week" címet, akit még sosen hallottunk káromkodni - az…..
Mi vált ki ellenállást, közösségi fellépést az autoriter vezetéssel szemben egy angol iskolában? A demokrácia megvédésének mikrokultúrája. A "Győztes csapat" sorozat folytatása helyett, a téma magyarországi aktualitása okán, pedagógus érdekvédelmi megmozdulásról olvashatnak, Londonból.  Photo:…..
A svéd oktatás erőssége a céltudatosságra, önszabályozásra és önkontrollra nevelés - többek között. A pedagógus irányítja-e, mikor figyel és tanul egy gyerek? Az eredményes csapat, amely önálló döntéseket hoz és önállóan cselekszik. Angol együttműködés, svéd önszabályozás és a szabályok magyarosan…..
Angol együttműködés, svéd önszabályozás és a szabályok magyarosan rugalmas értelmezése. Az osztályom sorra nyerte a csapatversenyeket az elmúlt évben. Véletlen? Pedagógiai eredmény? A következő három cikkben: csoportmunka, együttműködés, önszabályozás és magyar rafinéria. Photo: Sun Valley Group…..
Szociális készségek és kultúra tanulása: szolgálat, csapatmunka, jótékonyság, szabálykövetés és humor. Photo: Hammersmith and Fulham County.  Creative Commons Flickr   Keresztény ünnepek vallás nélkül Multikulturális iskolánkba keresztény, muszlim, szikh, hindu és buddhista családok gyerekei…..
Hogyan neveljünk kritikus gondolkodásúnak tűnő konformista, önző és manipulálható embereket. A kritikus gondolkodás és az erkölcs összefüggései: gyakorlati példa és kutatások. Fizessen-e Britannia jóvátételt az egykori rabszolgák leszármazottainak? A gyarmatosítás korszakának tanításakor szánt a…..
Elsőre furcsának tűnhet, hogy mi köze a blog.hu-nak és a Facebooknak egymáshoz, de ha jobban belegondolsz, akkor a két szolgáltatás sok helyen csatlakozik egymáshoz a Like gombokon túl is. Sok bloghoz tartozik már Facebook rajongói oldal, ahol megosztjátok posztjaitokat, teszitek…..