Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csak Egy Makett

15 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap láttam egy TED előadást egy inverz-Dawkinstól, aki a "Science delusion"-nek nevezett könyvével turnézik. Ez a fickó azt állítja, hogy a tudomány erőszakosan nyomja ránk a materialista világnézetet, pedig az csak egy világnézet a sok közül. Nos, valóban, egy világnézet a sok közül, de a…..
Ezt a logikai hibát előszeretettel veséztük ki hittanórákon. Ez volt az ateisták "legklasszabb" érve, amit olyan jól ki lehetett nevetni. Mert hiszen ott van a Szabad akarat és hát emiatt van a rossz. Mert ha Isten nem engedné meg a rosszat, akkor nem volna szabad akaratunk, de Isten jó és…..
  Jó adag kárörömmel olvastam, ahogy egy rabbi kiakad a Rabbiképző melletti nyíló muszlim imaház miatt: a muszlimok valószínűleg balhézni fognak. Persze, nem azért mulatok ezen, mert örülnék, ha bárkinek baja esne a konfliktus miatt, hanem azon, hogy milyen szépen példázza az ábrahámi vallások…..
Isten csak jót akar. Szeretné, ha empatikusabbak, elfogadóbbak lennénk. De sajnos direktben nem tud erre senkit megkérni (de miért is nem?) ezért kénytelen bizonyos embereket megnyomorítani, hogy mi, normális emberek a bűntudatunkon keresztül észhez térjünk egy kicsit. Nem? Az volna az igazi…..
Szintén katolikusból lett ateista ismerősöm mesélte, hogy olvasott egy keresztény regényt, amiben két ateista volt (egyikük sem meggyőződéses), akik megsértődtek Istenre mert történt valami rossz az életükben, amit aztán csak nem értettek, ugye, de végül látnak egy csodát és megtérnek. Nos, annyira…..
Az alul megosztott linkből idézem Brian Hoyt-ot, aki a Krisztus Követői fanatikus keresztény szektába született. Ez a szekta abban hisz, hogy ha bajod történik, akkor imával és hittel tudod csak meggyógyítani - orvoshoz menni Isten akaratával való szembeszállás. Én becsülöm őket. Ők nem válogatnak…..
Amikor régen hallottam arról, hogy tudományos alapossággal vizsgálják az ima csodálatos erejét betegségeknél először felháborodtam; hogy mernek az emberek ilyen szent témához nyúlni? Persze aztán rájöttem, hogy valójában a nagy felháborodásom mögött az volt, hogy féltem tőle, hogy lehet vizsgálni,…..
"Isten szeretné, ha megismernénk." De még direktben nem beszélt senkivel magáról. Vagy azokról kiderült, hogy skizofrének. De akkor most tényleg szeretné? Mert nem hiszem, hogy akkora probléma lenne egy univerzum (vagy multiverzum) létrehozásához képest az, hogy meggyőző legyen. Nem? De...
A jó nagy vallások szerint Isten elég aljas játékot játszik. Persze, ezt nem így mondják, hanem, hogy aki hallgat a Szeretet Istenére és követi Őt, az megüdvözül. A kérdés nem az, hogy ha követed, akkor megüdvözülsz-e. Hanem az, ha nem. Jó sok időre volt szükségem az…..
Prológus Tegyük fel, hogy Közép-Kína egy kisvárosából egy ember, aki életében nem hallott semmilyen természetfelettiről, összeül egy kávézóban egy katolikussal, egy muszlimmal, egy zsidóval, meg egy hinduval. Vajon melyikőjük tudja meggyőzni arról, hogy az ő vallása és…..
Tegnap meséltem a rocker-identitás konfliktusáról egy keresztény közegben, ahol mindenkit szeretünk, de azért jobban tennéd, ha nem hallgatnád többet azt a szart. Ami egyébként a kamaszkoromban az énképem meghatározó része volt. A vallástól ekkor még (19 éves koromig kb.) nem…..
14 éves koromig eléggé hadilábon álltam a zenével - aztán egy mindenféle vegyes felvágott számítógépes zenék közt rátaláltam egy rohadt jó zenekarra. Odáig voltam meg vissza, hogy mennyire nem arra hajtanak a zenéjükkel, hogy népszerűek legyenek, a teljes üres szerelmes…..
Képzeljük el egy pillanatra, hogy a Flat-earth Society tagjainak valaki bemutat egy videót egy rakétakilövésről; a videón az látható egy rakétára rögzített kamerából, ahogy felmegy az űrbe a rakéta. Vágás nélkül. Látszódik a Föld kereksége. A következő beszélgetés…..
Csak Egy Makett 2015.12.27 17:29:00
Valami olyasmi volt a magyarázat, hogy a Bűnbeesés után a Gyarló Ember nem érett meg eléggé, hogy rögtön a Szeretetről halljon - (be kell valljam, egyre kevésbé emlékszem a nem-logikus magyarázatokra :D).
www.hittansuli.hu/dokumentumok/tanuloknak/az-o-es-ujszovetseg-istenkepe

[i]"A bibliai „Isten” szó nem a különböző vallásokból kialakított istenfogalom, hanem Isten tárta fel fokozatosan önmagát az ember előtt a történelemben."[/i]

Meglepő módon azt hittem, hogy ez alapján tudok neked választ adni. De nem! Olvasom tovább:

[I]"Az Ószövetség Istene teremtő és gondviselő Isten Isten közvetlenül nem ismerhető meg: távoli, rejtettségben levő Isten, aki mégis közel van az emberhez."[/I] Egy mondattal később: [I]"Az Ószövetség tanúsága szerint Isten élő Isten, aki megszólítja az embereket, kinyilatkoztatja magát annak ellenére, hogy léte és tevékenysége a természetből is kiolvasható."[/I]

Nem kellett sok az ellentmondáshoz :D. És akkor utána magyarázzuk, hogy Isten a szeretet istene + ószövetségi idézetek. Amelyek közül egyik sem vonatkozik arra, hogy hogyan koncolja fel a Választott Nép a legyőzötteket.
szentiras.hu/SZIT/Sz%C3%A1m31

[I]Így szólt az Úr Mózeshez: 2„Állj bosszút a midiánitákon Izrael fiaiért! Aztán meg kell térned törzsed tagjaihoz.”

15Mózes rájuk förmedt: „Csakugyan életben hagytatok minden asszonyt? 16Épp ők voltak azok, akik Bileám biztatására arra csábították Izrael fiait, hogy Peor kedvéért hűtlenül elhagyják az Urat, azért érte utol a vész az Úr közösségét. 17Tüstént öljétek meg az összes fiúgyermeket, s ugyanígy öljétek meg az összes olyan asszonyt is, aki már volt együtt férfival. 18De a fiatal lányokat, akik még nem voltak együtt férfival, hagyjátok magatoknak életben. [/I]

Ezek a részek az Ószövetségből és a fenti hittani magyarázkodás, olyan mintha egy családban, ahol mindenki a gondoskodásról beszél éhen halt volna a hörcsög, de ezt senki nem akarná tudomásul venni: néha érzik a bűzét, de senki nem beszél róla. Ha valaki jön látogatóba és szóváteszi, akkor vehemensen lehordják, hogy az különben sem úgy volt.

--------------------

"Vagy ha mégis allegória Ádám és Éva, a törzsfejlődés melyik lépcsőjében melyik egyed kapta meg először a lelket?"
Oh, hát igen, veszélyes kérdés! Ilyeneket nem tettünk fel, ahogy mondtam, ott voltak a logikai egérutak erre, meg az "odatartozás" érzése... Ezekre nem lehet válaszolni, hiszen semmi nincs a Bibliában erről. Tehát két lehetőség van: magánmagyarázatok, aminél a kételkedő hívőnek nincs ott az opció, hogy "ezt mondja a Biblia", vagy a Biblia 100% egy-az-egyben értelmezése: és akkor Isten azért tette a dinoszaurusz csontokat a földbe, hogy próbára tegye a hitünket (de persze ez is magánmagyarázat - nincs ilyenről szó a Bibliában).

"Isten nem tudott minket elsőre értelmesnek csinálni?"
Hát dehogynem! Csak a bűn miatt elfordultunk tőle és jó ideig tartott, amíg újra sikerült kapcsolódni! Vagy nem? Vagy mi? Összezavarodtam... -.-
Csak Egy Makett 2015.12.27 17:30:57
@Csak Egy Makett: Tudod mit? Ebből csinálok egy posztot később. Most fogom lezárni a visszaemlékezéseimet, aztán már csak az ilyenekkel foglalkozom :).
Kb. 9 éves voltam, amikor új plébános érkezett hozzánk: egy vidám, fiatal, energikus pap, aki értett a társaság csinálásához. Megnyitotta a plébánia ajtaját és gyakorlatilag a semmiből csinált társasági életet: gyerekeknek hittanórát és ministrálási lehetőséget,…..
Igazából lehet nem is kell. Hátha érdekes lesz valakinek. Esettanulmány vagy valami. Már évek óta gondolkodtam arról, hogy valahol leírom, hogy mégis hogyan lettem egy minden vasárnap ministráló római katolikus kölyökből humanista ateista. Úgy, hogy még hitvédelmet is…..