Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DDQ

613 bejegyzést írt és 222 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hétvégére újra sikerült összehozni egy nagyobb kirándulást, igaz a hazaút elég kalandos lett. De minden jó, ha a vége jó! Az első megálló a Tiszánál, egészen pontosan Kiskörén, a zsilipnél volt. A zsilipen átvezető út után, a hallépcsőt elhagyva érkezünk meg a Jóreménység-szigethez.…..
DDQ 2024.04.19 20:27:56
@F.M.J.: Nincs mit, szívesen! Örülök, hogy tetszett!
A Káli-medence közepén található, autóval, gyalog jól megközelíthető templomrom...
DDQ 2024.03.19 15:00:17
@gigabursch: Nincs mit, örülök ha tetszett. Megéri felkeresni, tőle kb 300 méterre van a Pusztapalota romja, tavaly rendbe szedték a környzetetét. A környéken szinte minden település határában van egy rom , egy nap alatt nem is lehet megnézni mindent....
Egyik kirándulásunk során pár éve véletlenül egy kisebb karneválba botlottunk Keszthelyen. Úgy gondoltuk, hogy idén visszatérünk és az elejétől fogva részt veszünk a rendezvényen. Kicsit távolabb, Hévízen találtunk szállást, és egy nappal korábban mentünk le, kiegészítve egy kis pihenéssel a…..
MENETSZÉL2016 Fotósarok IV. 2024.02.11 12:52:32
Fém és üveg Folytatva a megkezdett sorozatot, kalandozzunk el a múltba, a fém és üveg világába. Amikor azon ügyködtem, hogy az objektív parkomat szélesítsem, hozzám került egy igen masszív objektív. A Pentacon 200 mm , f4 objektív már ránézésre is tekintélyt parancsol. Kézbe véve már a…..
MENETSZÉL2016 Gyöngyös 2024.01.30 18:34:47
Elérkezett az idő, hogy foglalkozzunk végre Gyöngyössel is itt a blogon. Az elmúlt évek során visszatérő vendégek lettünk itt, s egyre jobban megkedveltük. Gyöngyösre tartva az első, ami szembe tűnik az a toronyház, melyet 1971-ben építettek. Minden irányból jól látszik, látványos, de igazán…..
DDQ 2024.01.31 09:24:28
@Pályamágus, a sínész: Nem veszi trollkodásnak senki, minden érdekes amit írsz. Itt is jó helyen van?
MENETSZÉL2016 Fotósarok III. 2024.01.14 12:10:47
    Nádlevél és esőcseppek ( macro lencse + 2x zoom + S 21  Galaxy) A fotózás lehetőségei napjainkra hatalmas átalakulásokon mentek át, s az egyik vitatott szegmens a mobilos képalkotás. Van aki zsigerből elutasítja, van aki megtűri, s széles körben vannak azok, akik napi szinten használják. Mára…..
DDQ 2024.01.15 18:52:43
@gigabursch: Örülök, ha tetszett! Jó szórakozást kívánok hozzá!
MENETSZÉL2016 Fotósarok II. 2024.01.02 18:51:29
  Következzen a sorozat következő része : Samyang Tilt-Shift 24mm, 1:3,5 ED AS   Számos könyvet elolvastam a fotózásról, valamint naphosszat bújtam a netet különféle technikákat megismerve. Az egyik fotós oldalon megláttam pár makett hatású képet, amelyek rögtön rabul ejtettek. A valóság ilyetén…..
A (szokatlanul enyhe) télből és a karácsonyból tegyünk egy kirándulást a forró és kegyetlen sivatagba, ahol megismerhetjük egy nem éppen " jó kislány" sorsát! - DDQ A képen egy B-17-es látható A  Lady Be Good történte 1958-ban a líbiai sivatag legelhagyatottabb részén egy kutatócsoport…..
DDQ 2023.12.28 16:10:29
@kilencfan: igaz, jav. Köszi
MENETSZÉL2016 Fotósarok 2023.12.05 15:45:41
  Elindítok egy új sorozatot itt a blogon, kitekintve egy kicsit a fotózás világára. De senki ne várjon profi mélyenszántó elemzéseket, fényképezni sem akarok megtanítani senkit. A fotózás szeretete arra ösztönöz, hogy bemutassam az általam használt eszközöket, hátha valakinek segítséget nyújt.…..
DDQ 2023.12.06 14:04:36
@gigabursch: A felső kategóriás mobilok, periszkópkamerás megoldásal tudnak zoomolni, ha jól tudom 6 szoros nagyításig. Amúgy szoftverrel oldják meg ezt, elég szűkös a hely egy mobilban.Azt nem tudom, hogy a periszkóp kamerás megoldás hova fog fejlődni.
A telefonra szerelhető, a telefon kamerája elé helyezhető lencsék igen változatosak. Van belőlük "tele" is, 22-szeres nagyításig. De ezekből még nem találkoztam igazán jó minőségűvel, imkább kreatív felhasználásra jók, mint madárlesre pl. De vannak szuper előtétlencsék makrózáshoz, akad halszem optika is, szinte minden, ami a rendes gépeknél is előfordul.
DDQ 2023.12.07 10:12:16
@gigabursch: Nos, nem tudom milyen telefonnal nyomulsz, vagy mit szeretsz. Ha telefonban gondolkodsz, kiegészítő nélkül : Samsung Galaxy S 21 és azt ezt követő mobilok jók lehetnek. Kivéve az FE jelzésűek. iPhone-t én kerülöm, nem is ismerem, de ettől a 12-től felfele jó lehet. Huawei, Xiaomi és társai is jó fényképeket készítenek, de engem irrítál a menürendszer. Még a Goggle mobilok is jók lehetnek.
Amúgy agy Galaxy S21-nek már lent van az ára, 64 Mp-en is fotóz, sok funkciója van, és a zoomja 4x ig ok, de még a 6x is elmegy. Sok képet lőttem ilyennel, kiállításra is ment belőle.
Ha mobil + kiegészítő, akkor csak előtét lencséből tudsz válogatni. Én az Apexel egyik készletét (is) használom, ebben vaqn egy 22x-es Zoom optika. A telefon zoomjával párosítva egész jól lehet vele vadulni. DE! ormótlan a telefonra biggyesztve, kézből nem, inkább állvánnyal használható. A képek leginkább a közép részen lesznek élesnek mondhatók, a széleket erősen húzza, torzítja. Alappól vignettál mint a barom, de ezeket betartva, némi utómunkával jó szórakozás.
Általánosságban ennyi, de ha konkrét paramétereket adsz, lehet tudok szűkíteni egy készülékre...
DDQ 2023.12.07 11:45:31
@gigabursch: www.kamerapro.hu/mobilfoto-technika/mobiltelefon-lencsek-es-objektivek?infinite_page=2

Szerintem a fenti linken a Kamerapro oldalán nézz körül, ott kit-ben is van minden, s szerintem a POCO-hoz is jó lehet. Én az Apexel lencséi közül többet is használok, macro, tele, cpl, és a többi. ( Star filter csapnivaló).
Igen, bármilyen hihetetlen a Ritkán Látható Történelem blog szinte napra pontosan 10 éve indult! Születésnapi különkiadás! Már az első évben tömegek álltak sorba a vasárnap déli Napi érdekesre várva :)..
  Pár héttel ezelőtt folytattuk a szélmalmok felkutatását, dokumentálását. Egy kis kitérő után Kiskunfélegyházán kerestünk fel egy szélmalmot, amely különleges helyen található. A városban már többször is jártunk, a múzeum udvarán álló áttelepített malmot már ismertük, de most a kórházba mentünk…..
DDQ 2023.11.25 20:26:48
@gigabursch: egy 2005- ben készült felmérésben már így nézett ki, azóta nem sokat változott, egész jól bírja. Bár ez szerintem már menthetetlen...
MENETSZÉL2016 Dunaújváros 2023.11.10 18:37:08
    Sokszor felbukkan mostanában a város neve a hírekben, a Vasmű körül kialakult helyzet okán, de a problémák helyett ez a poszt szóljon inkább arról, miért érdemes idelátogatni! Egy fél évszázaddal ezelőtt ebben a városban láttam meg a napvilágot, s a közeli településen tettem meg az első…..
DDQ 2023.11.13 08:26:18
@Pályamágus, a sínész: Ez megint egy nagyon érdekes infó, köszi! Sosem gondoltam volna, hogy ez lehet a háttérben!
MENETSZÉL2016 Az Északi 2023.11.03 16:37:24
  Jelenleg a Közlekedési Múzeum kiállítási anyaga, akár az egykori PECSA területén lévő repüléstörténeti kiállítás darabjai  - az ismert okok miatt - jórészt raktárakban pihennek, legnagyobb sajnálatomra. A Közlekedési Múzeumban állandó épület híján sem állt meg a munka, rendre érkeznek hírek a…..
  A válasz elsőre olyan nyilvánvalónak tűnik, hogy a kérdést sem értjük, de amit megoldásnak vélünk, valójában csak biztosíték. Nagyon sokszor van szükség erre a biztosítékra, de attól még az. Hogy megértsük az iménti kijelentést, alaposan meg kell vizsgálni a vasúti járművek kerekeit. Bár úgy…..
DDQ 2023.10.20 09:58:44
Sikerült úgy alakítani a dolgainkat, hogy ismét részt tudjunk venni a Szegedi Repülőnapon, rövid nevén: „SZIA”.  A kezdőnapon, pénteken reggel keltünk útra elkerülve minden forgalmasabb útszakaszt. Szegedre beérve rögtön a szálláson kezdtünk, mert a repülőnap programjait késő délutántól indították.…..
DDQ 2023.10.20 09:34:22
@Rollende Landstrasse: Megyünk még arra, mert akad felfedezni való bőven. Majd egyeztetünk :)
  Uzdpuszta, Szent-László kápolna Évekkel ezelőtti Dombóvár környéki kalandozásunk során egyszer már kísérletet tettünk arra, hogy az említett kápolnát felkutassuk. Próbálkozásunk akkor nem járt sikerrel, a szántóföldek között vezető felázott, hatalmas sártócsákkal tarkított traktornyomokon nem…..
Elérkezett az idő, hogy folytassam a drónos történetet. Mire minden együtt állt a repüléshez és fotózáshoz, sikerült annyira leharcolni a gépet, hogy eljött az ideje egy nagyobb generálnak. Körbe néztem itthon az elérhető alkatrészek között, de kissé sokaltam a látott árakat. Tágítva a keresési…..
DDQ 2023.09.25 18:54:36
@F.M.J.: Aktív internet kapcsolat kell majd hozzá, mert a Mydronespace -en be kell jelentkezni, azon be kell jelölni a repülési területet. Azt ellenőrzik, és üzenetben értesítenek, ha minden ok, vagy esetleg nem.
A pusztában meg freewifi ritkán terem sajnos.
A dronpilóta jogsiról se feledkezz meg, kellhet az A1-A3 kategória bizonyos esetekben.
DDQ 2023.09.27 09:25:32
@F.M.J.: Sajnálom, nem az volt a számdékom. Van egy EU szabályozás, nálunk csináltak egy szigorúbbat...
Ha van géped, regisztráltad, van jogsid, netán biztosításod, és mindent szabályosan csinálsz, az ország nagy részén mégsem repülhetsz. Lakotterület feletti repüléshez engedélyt kell kérni, előre bejelentve, teljesítve jópár feltételt. Természetvédelmi területek nagyrésze is engedélyköteles - plussz illeték is persze. Történelmi emlékhely felett nem lehet repülni, vannak katonai tiltott légterek, repülőterek környéke szintén aggályos. ( Van egy rakat repülőtérként jelölt terület, ahol évek óta csak a gaz nő. Elvileg annak kezelőjével egyeztetve lehetne repülni ott, de persze nem lehet elérni.) Igazából vadészni kell, hogy merre lehet hobbiból fotózni...
Én megcsináltam mindent hozzá, ahol lehet, repülök, videózok. Sajnos ez van...
Születésnapi utazás    Augusztus második felében feleségemtől egy utazást kaptam közelgő, 50. születésnapomra. A kerek évszámhoz méltó, régi vágyamat teljesítő utazás vált valóra. Vasútbarátként nagyon kíváncsi voltam a Semmeringi vonalra, így a cél ennek a híres vasútvonalnak a felkeresése volt.…..
  Vajon biztonságos? Ki szavatolja? Néha siklik, miért?  Amikor történik valami esemény a vasúton, úgy elszaporodnak a "hozzáértők", hogy még a futballszakértők számát is képes meghaladni. Na de vessünk egy pillantást a valóságra. Vajon honnan tudjuk, hogy a vasút biztonságos, és nem lesz baj, ha…..
  A vasúti pálya elengedhetetlen része az alj. Valamikor a vasúti ősidőkben a sínek is fából voltak, természetes volt hát, hogy a párhuzamos fa, vagy pántolt fa síneket kereszt irányú vaskosabb fákra szegezték. Ezek voltak a talpfák. Mivel ezek az ősvasutak bányákban működtek, és hamar…..
Örménykút ismertebb szélmalma a Bakulya sori malom, amely sokkal jobb állapotban van, mint az itt látható. Ez a szélmalom torzó Örménykút felől érhető el, a Mozzarella üzem felől...
Az idei pécsi kiruccanásunkat sikerült úgy időzíteni, egybe essen a Zsolnay Fényfesztivállal. Régóta szemezgettem az eseménnyel, így nagyon örültem, hogy megvalósult ez a terv is. Természetesen kedvenc városunkba nem nyílegyenesen mentünk el, hanem a hátsó úton, Komló érintésével. Eddig a régi…..
  Mindenek előtt tudnunk kell, hogy közlekedni kell. Közlekedni sokféleképp lehet, és kell is, ha nem akarunk egy helyben létezni. A réten való szaladgálástól az ösvényeken, dűlőutakon, kavicsos-, és kövesutakon keresztül hosszú út vezetett a vasúti pálya megalkotásáig.  Egészen az azt megelőző…..
MENETSZÉL2016 Vasúti mozaik IX. 2023.08.08 13:06:54
Filmforgatás a Keletiben   Mozgalmas időszakát éli a vasút, rendre a hírek főszereplője. Mostani válogatásunk igyekszik a vasút békésebb, szebb világáből szemezgetni. Börgönd bejárat Dunaújváros, Búvárból lett Bölény Székesfehérvár Nagy a mozgás a Lajosmizsei vonalon, Ócsa előtt a…..
MENETSZÉL2016 Szimpla 2023.07.25 19:10:45
Furcsa, meghökkentő, elrugaszkodott, polgárpukkasztó, rendezetlen, már-már trash-be hajló miliő...múltunk jellegzetes tárgyaival, melyek kikacsintanak a művészi káoszból s lassan egy inspiráló egésszé állnak össze.     Pár hónappal ezelőtt szembe jött velem egy hirdetés, egy zsibvásárról, s…..
DDQ 2023.07.26 10:59:41
@gigabursch: Van még pár ilyen a városban, de ezt látva úgy döntöttem, azokra már nem vagyok kíváncsi.
Biztos van az a mennyiségü és minőségű pia, amitől itt is jól érzik magukat a hely kedvelői. Fotótémának viszont igencsak jó volt :)