Regisztráció Blogot indítok
Adatok
thyles (törölt)

0 bejegyzést írt és 135 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
VENDÉGPOSZT Vorák Anita, az eMaSa munkatársának írása. Temesi Ferenc kortárs magyar író, aki legismeretebb, Por című regényével „létrehozta a »szótárregény« műfaját", Szóbánya címmel a Magyar Nemzet hétvégi számában publikál szómagyarázatokat.…..
Mi is régóta tervezzük megírni, és az index.hu megmondom-a-tutit-a-művészetről blogja is megtalálta a Dob utcai új beépítést, majd írt róla egy roppant színvonalas cikket. Szeretjük az illeszkedik-nem illeszkedik, régi-új hiriget, igaz? Sokan reflexből görcsöt kapnak, ha…..
  Feltételezem nem csak az. Kellett hozzá egy luxus módon helyreállított palota is (a Palazzo Dorottya ugye), de mindenesetre a környék sem elhanyagolható. Valószínűleg a Vörösmarty tér 1-ben árult penthouse sem csak azért 2 millió/négyzetméter, mert egy dizájnos épület…..
Budapesten Idén és jövőre is bővül az Andrássy úti luxus (bp butik) Kálvin téren épül Budapest legszebb várója  (bkv-figyelő) Hat funkció egy helyen: Millennium City Center (éf) Mégis épül a csepeli olimpia színhelye? (index) Nem lesz vasfüggöny…..
Ha azt hallom, hogy ingyenes öltözködési tanácsadással csábít vevőket egy bolt, óhatatlanul is a "Jó napot kívánok, Önnek szerintem a legdrágább öltönyünk állna a legjobban, kérem fáradjon a pénztárhoz" jut eszembe. A Weiner Leó utcai Mr Sale ajánlata ennél…..
thyles (törölt) 2009.05.07 20:59:03
@~dá~:

én simán kinézem ezt az ausztrálokból:)

Egyébként manapság minden öltözködési szabályt lehet lazán értelmezni, feltéve, h az emberfiának van ízlése.
Ja, és persze ha vki nagyon jól néz ki, akkor több mindent megengedhet magának.
Ehhez a 'kalózoshoz' amúgy feltűrt ingujjat és némi borostát is elvárnék:)

(előző két kommentemet köszönettel kéretik törölni)
Ingatlanos falfirka. ismertek furcsa hirdetéseket Lesley a 8ker bloggere (és az Urbanista egyszemélyes író-olvasó találkozója) ezúttal egy furcsa lakáshirdetést talált. Nem a neten, ahol a gyarló ember ugye ilyesmit keresni szokott, hanem kinn, a való világban. Mint írja: "A…..
Említettük már, hogy Budapest egy nagy játszótér? Akkor pénteken usgyi a Kolosy térre délután 3-ra (bringásoknak Gödörhöz 2-re), hogy újból elfoglaljuk a rakpartot, most épp a 4k! szervezésében. Kaja-pia, majális. Este 7-től pedig gyilkolós-kiabálós Keresd a zászlót…..
Amikor rákattintottam Budapest Jövőjének posztjára, először is nem tudtam mi van a képen. Másodszor: amikor már tudtam, akkor sem értettem igazán, hol vagyok. Alant az első kérdés megfejtése, illetve tippek a másodikra: Nos a képen a Skála Metró alapozása látható. Csak nem…..
thyles (törölt) 2009.04.30 16:52:58
itt egy légifotó ahol jól látszik a csízió:

retronom.hu/files/images/kepek/7/nyugati.preview.jpg

ahogy Toymao is utalt rá, a szemközti ház nem lakóház, hanem a Nyupu régi indóháza, amúgy a bal fölső sarokban látszik az egykori Westend szálló maradéka. A zebra pedig minden bizonnyal a MarkóXBajcsy torkolatot jelzi
Nagy taps az V. kerület főépítészi irodájának, akik megkeresésünkre egy egész kis találkozót szerveztek, hogy mindent elmeséljenek nekünk az - egyébként már beindult - főutca projektről. Mi pedig leszünk olyan kedvesek nektek elmesélni! Több fronton támadunk, hogy eloszlassuk…..
Korábbi IVS elemzések: Erzsébetváros ; Terézváros ; Újlipótváros ; Hegyvidék Rég volt már, hogy kedves olvasóinkat az IVS-ek tartalmával, illetőleg annak emészthetővé tételével szórakoztattuk. Többen kérték akkor, hogy az V. kerületit is vesézzük ki, mert ők azt nem…..
El kellett mennem Szegedre, és ha már arra jártam, megnéztem a helyet. Jó volt, ami önmagában még nem újság, viszont egy csomó dolog szöget ütött a fejembe (haha), ami érdekes lehet innen Pestről; ha Bogotáról is szó volt, miért ne beszélhetnénk erről a meglepően…..
thyles (törölt) 2009.04.15 22:19:04
@aesculus:

a szocreál nem értelmezhető így, ugyan sokban azonosult a urbanizmus modern, konstruktivista, stb. újraértelmezésével, azonban nem ettől lesz szocialista realizmus.
A szocreál épületek - amik egyébként gyakran hajaztak a helyi ép. hagyományra, azért sokfélék - a szocializmust realista formanyelvvel idealizáló, ideologikus esztétikai elvnek a hordozói. Enélkül nem beszélhetünk szocreálról.

A nagy bécsi szociális lakásépítési kampány modern, szocialista elvek alapján, szocdem vezetés alatt futott, de a 20-as évek legmodernebb elvei szerint, a Bauhaus előtti legmodernebb modern ("korai modern", ha úgy tetszik) forma-, tömegképzéssel, dekorációját stb. tekintve pedig a német expresszionizmusból táplálkozik (a német kultúrtérben az art deco elég gyenge volt).

A fentiekből következően pedig a szocreál fogalma nem szocialista országokban csak nagyon nehezen értelmezhető, ha pedig a Te meghatározásodat követjük, Le Corbusier-től, a korai szovjet konstruktivistákon keresztül, az izmos munkáslegényeket, és olajkutakat ábrázoló amerikai art decós murálokig minden szocreál.
A két témát nem sok minden köti össze. Leginkább talán az, hogy néhány napja alig félóra különbséggel landolt a levelesládámban két levél, az egyik egy Tabánt bemutató virtuális térképre, a másik egy 160 éves manhattani fotóra mutató linkkel. Lássuk milyen volt a két…..
thyles (törölt) 2009.04.15 16:19:07
@~dá~:

érti a franc, mégis csak ők a helyiek, de ez mindenképpen irreális. Havi 70K-ért neós/szecessziós szuperlux megaloftokat, komplett townhouse-okat lehet bérelni.

Gyorskereséssel a legdrágább amit találtam az Upper Westen 12,500, csakhogy az az Ansoniában van és kb 200 nm (2300 sqf)
Tessék csak elképzelni, hogy a kilencvenes években a Universal Studios Star Trek Adventure nevű programja a következő lehetőséget biztosította négytagú családok számára: beöltözhetnek Star Trek-szereplőnek, majd kék háttér előtt eljátszhatnak pár jelenetet egy nem hivatalos…..
Urbanista Mit ábrázol a kép? 2009.04.07 08:54:00
  Nem szeretnék sorozatot csinálni a kitalálós képekből, de ez a fotó, amibe a Dark Roasted Blend legfrissebb posztjában akadtam, annyira érdekes, hogy nem hagyhattam ki. Ki tudja mi látható a képen? Én nem jöttem volna rá, sőt a képet közlő bloggerek sem, csak az olvasók…..
Érdekes falfestés egy kutyák lakta környéken Borzalmas rumli egy II. kerületi konyhában Egy kissé furcsa homlokzatú pomázi ház (bár a boltív alatti rész is érdekes) Szép régi lakás a várban Házhoz tapasztott magasles Hangulatosan kusza alaprajz +tipp…..
Figyeljétek a lányok markáns alakítását és ahogy átérzik a szerepüket. Ennél már csak a frizbis baleset tűnik életszerűbbnek. A férfi egy igazi Shakespeare színész lehet. ..
Urbanista Mit ábrázol a kép? 2009.03.28 13:51:00
  Egy laza szombat délutáni posztba gondoltam belefér ez a kép, amit Sadia küldött az Urbanistának. Bevallom pár pillanatig én sem tudtam hová tenni. Nagyításért katt a látványtervre, megfejtésért alant kifehérítve! Nos ez a Gellérthegy átalakításának terve a…..
thyles (törölt) 2009.03.30 23:48:20
a megvalósuláshoz legközelebb került Medgyaszay-féle pantheon:

epiteszforum.hu/imagelist/gallery%26nid=2473%26img_id=11577

pár éve Makovecz is tervezett a Gellért-hegyre vmi ilyesmit, persze azért szerényebbet
Szeretem a Kálvin teret, és nem tudnak meggyőzni az új épületeket támadók. Nem hibátlan a tér, de apró bicsaklása szerintem nem az állítólag túl nagy, a teret elnyomó, sokak szerint gagyi üvegpalotáknál jelentkezik (főleg tudván, hogy elődjeik sem voltak kisebbek;…..
thyles (törölt) 2009.03.29 07:24:52
@promontor:

az mindig jó, ha egyetértünk az egyet nem értésben:)

A nagy figyelmet és hökkenetet azzal váltotta ki ez a két szerencsétlen, h túl fontos helyen, és túlságosan műemléki közegben vannak. Persze, h a Váci úton senkit nem zavarnának, csak hát az egész belváros szem előtt van, tele jó és rossz "régi paradigmás" házzal, ezért lenne sikongatás, h nem illik oda, bármi új is épült volna a Kálvinon.
Mekkora ricsaj volt a Sajtóház bontása, és az új építése miatt a Blahán, holott csak az egyik semmilyent váltja a másik semmilyen.

A Kálvin téri telkek évtizedekig álltak üresen, és sztem a két új ház elfogadhatóan játssza a töltelék szerepét (bár nem ez a vita tgya ;) Jellemző, h még a későkádári pucér nőhát elfalazása miatt is ment a vernyogás.
Persze ha mondjuk bontottak volna miattuk, ahogy az pl. NY-ban, HK-ban, Shanghajban szokás, jogos lenne a fölháborodás.
thyles (törölt) 2009.03.30 23:10:32
@promontor:

lehet, bár nem vagyok annyira biztos benne, h ezeket csak úgy elfogadták az emberek, az ING legalábbis vitatott, még a saját köreimben is sokféle véleményt halottam, ráadásul az semmiképpen nem egy igazi műemléki közeg, a ház nincs is annyira szem előtt, a Hősök tere pár száz m-re van, és az egy levegős, a belvárostól eltérő léptékű városi környezet, sok minden elfér.

A Hiltonról fogalmam sincs, ki mit gondol, szóval hiszek neked:)

(Sztem amúgy ha ésszel bontanak, nincs gond, sokkal több minden bontásra érdemes Pöstön, mint azt gondolnánk)
Köztér Buhera-analitika 2009.03.30 07:00:00
Képzeljük el a boldog békeidőket, amikor 1. nem voltak büdös autók. 2. mindenki aránylag csinosan öltözködött. 3. a körutak a korzózást jelentették. Adott volt egy szerethető, olykor nagyvárosi, sőt helyenként mondén környezet mint a városi élet platformja. Ez a hangulat…..
Mostanában szinte csak ezzel a tereppel foglalkozunk. Megírtuk, hogy a legdrágább Európában, megírtuk azt is, hogy miért, most meg azzal került a hírekbe, hogy brutálisan olvad. Mint az  Index-Paradicsom írja, "a globális felmelegedés következtében olyan ütemű olvadás…..