Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tomanovics Gergely

86 bejegyzést írt és 146 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A parizer vagy párizsi fogalom a felvágottak  között. Már a 19. században írnak “parizer”, “parizerwurst”, “pariserwurst” vagy “párizsi kolbász” elnevezéssel a mai párizsi őséről a magyar gasztronómiai könyvekben. Lássuk, hogy az elmúlt 150 évben hová fejlődött a parizergyártás, következzen a 16…..
Tomanovics Gergely 2021.05.28 17:30:16
@para_noir: én szeretem a párizsit :) Nyilván nem olyankor eszem, amikor valami különleges ínyencségre vágyom, hanem ha csak gyorsan bekapnék valamit. Friss, ropogós héjú kenyérrel, vastagon vajjal, kígyóubival és majonézzel feldobva kifejezetten kedvelem az ízét.
Az olvasóink már kívülről fújják, hogy a jelenleg zajló koronavírus-járvány az elsők között vágta földhöz, sőt, nullázta le az élőzenét. A kötelező távolságtartás bevezetése mellett teljesen ellehetetlenültek a koncertek, fesztiválok, illetve minden olyan esemény, ahol sok ember gyűlik össze egy…..
Tomanovics Gergely 2020.04.18 15:14:28
@ttc: aki csinál valamit (bármilyen szart is, de el tudja adni, meg tud élni a piacról) annak én nem kívánnék ilyet. Kis Grofo "zenéjét" például rühellem, de van rá kereslet, ő csak kielégíti azt, ez kizárólag az ő dolga és a rajongóié. Viszont nagyon szeretném végre a falábú magyar válogatott tagjait látni almát szedni Szabolcsban, de méginkább a Blahán csövezni, ha nem tudnak valami értelmes és társadalmilag hasznos munkát találni. Amikor nincs válsághelyzet, akkor is vérlázító ilyen piócákat eltartani, most viszont konkrét hazaárulás minden egyes focira költött fillér.
Karácsony Gergely mától hivatalosan is Budapest új főpolgármestere, a háta mögött biztosnak tűnő közgyűlési többséggel. Ám helyzete korántsem egyszerű. Egyfelől az őt hatalomra juttató ellenzéki konstrukció egyes szereplői nyilván ellentétes pártérdekeket (is) képviselnek, Karácsony dolgát pedig a…..
Az elmúlt 2-3 évben rengeteget fejlődött az elektromos gördeszkák piaca, mind minőségben, mind kínálatban. Kialakultak a kategóriák, a felszereltségek, alaptípusok, a vásárlók könnyen összehasonlíthatják a különböző gyártók termékeit és van már tapasztalat a hosszú távú ügyféltámogatással…..
Tomanovics Gergely 2019.10.28 13:45:55
@Eugene Horse: kevés értelmetlenebb kreténség van, mint városban egy 5*2 méteres dobozba ülve közlekedni, majd ott hagyni foglalni egy csomó helyet.
  Legutóbb júniusban szörnyülködtünk egy gyanús Adidas webshopból érkezett cipőn (azóta az az oldal szerencsére az enyészeté is lett), de az a Kínában postázott példány - bár nem volt szép, és pláne nem volt Adidas - semmi  az alábbi képeken szereplő darabhoz képest. Igen, a nyitóképen balra a…..
Ahogy az előző posztunkban ígértük, ezen posztunk témája a hanyatló, ateista, nihilista Nyugat-Európa - ahol a templomok üresen állnak; ellentétben Közép- és Kelet-Európával, ahol még a régivágású kereszténység dívik. Itt, mifelénk, az emberek ismerik a valódi értéket (értsd: utálják a melegeket,…..
Tomanovics Gergely 2019.08.06 14:32:02
@liberalnazi dickheads: te vagy az, Bircaman? Pro tip: hiába váltasz nevet, ha nem változtatsz azon is, hogy mindig a tied az első valláskárosult komment az összes Index-címlapos poszt alatt.
Nagyon nem szeretem az ilyen felkapott látszat-akciókat, mint a "kapcsold le egy órára a villanyt", vagy a mostani "műanyagmentes július" kezdeményezés, amik elhitetik az emberekkel, hogy minimális erőfeszítéssel is tehetnek valamit a Föld, vagy legalábbis a bébifókák megmentéséért. Arra…..
  Sokat fejlődött a MÁV, mióta gyerekemberből felnőtt lettem, és dagasztja is keblem honfibüszkeség, mikor az internet csodájának segedelmével csak úgy, otthonról vagy telefonról veszem a vonatjegyet, s nem mint nagyanyáink idején, mikor jegypénztárak előtt még…..
Mostanában lett divat az úgynevezett "bar chart racing" típusú adatvizualizáció, ami könnyen befogadhatóvá tesz hosszú időintervallumokat felölelő nagy adatsorokat, ezáltal látványosan képes bemutatni különféle trendek és tendenciák változását. Talán már te is láttál ilyet az utóbbi néhány hónapban,…..
Tomanovics Gergely 2019.06.03 17:12:13
@Minden ballib bérretteg: köszi, nem is gondoltam volna, hogy ezt a borzalmat ennyien nézik :)

Viszont rákerestem, 2012-ben már felkerült szinkronosan is a YouTube-ra ez a jelenet, szóval még mindig nem tiszta, hogy 2018 végén hogyan került elő...

www.youtube.com/watch?v=RpQonna4YkU
Tomanovics Gergely 2019.06.04 11:54:25
@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: az emberi ostobasággal és a közönnyel szemben, amik miatt demokratikusan ilyen pocsék kormányt választ a nép.

@Nyulak lezúzása: @szamaritánus: @Visceroid: próbáltam másképp, de nem volt benne köszönet. Volt például egy "Racionálisan" sorozatom egy másik blogon, egyedül a melegházasság-téma kapott nagyobb figyelmet, de valószínűleg az is csak azért, mert a Pride hetére időzítettem, amikor egyébként is pörög a téma, de amúgy a többi poszt kb a kutyát nem érdekelt.

racionalistapart.blog.hu/tags/r:racion%C3%A1lisan_aktu%C3%A1lis_k%C3%A9rd%C3%A9sekr%C5%91l

Én is jobban szeretném, ha a tárgyilagos, érvelő írásokat keresnék többen, de ehhez komoly szemléletformálásra van szükség. Erről itt írtam 2 éve elég hosszan: racionalistapart.blog.hu/2017/11/30/tenyszeru_ujszeru_latvanyos_es_hatasos_kampanyra_keszul_a_racionalista_part
Tomanovics Gergely 2019.06.04 14:29:32
@kiskutyauto: "Megfigyelnek minket, adatokat gyűjtenek rólunk úgy hogy nem is tudunk róla és pláne nem egyeztünk bele" - de, az "elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót" jelölőnégyzet bepipálásával (ami minden regisztrációs felületen ott van) beleegyezel. Ha nem tetszik, hogy adatokat gyűjtenek rólad, akkor ne használd az adott szolgáltatást, vagy ne adj meg valós adatokat.

Egyébként nem értem, amikor hétköznapi átlagemberek paráznak azon, hogy megfigyelik őket. Szerinted bárkit érdekel, mit csinálsz? Csak egy statisztikai szám vagy, egy sor egy többmilliós adatbázisban, senki nem fog kifejezetten utánad kutakodni, mert önálló entitásként abszolút nem vagy érdekes.

@Gleccsertetű: inkább azt jelenti, hogy jobban kell csinálni, például valóban nem írni kell, hanem inkább videókat nyomni, pont ezért kezdtem el programozást is tanulni, hogy automatizáltan tudjak érdekes mozgóképes tartalmakat (főleg adatvizualizációkat) előállítani. Ezt a 2010-es videót (aminek készítésében én is részt vettem) például több, mint félmillióan nézték meg 2 hét alatt, pedig semmi extra, csak KSH statisztikák látványosan tálalva: www.youtube.com/watch?v=2cX80z6TRc0 - ha ilyesmit tudnok majd futószalagon, egyes történésekre azonnali reakcióként előállítani, azzal biztosan többre megyek majd, de ahhoz még sokat kell tanulni-gyakorolni. Ez a mostani videó is főleg ezt a célt szolgálja, de ez még csak a kezdet... :)
A 2018-as országgyűlési választáson az Indexet és az Origót nézegetve az jutott eszembe, hogy érdemes lenne valamilyen módon egymás mellé tenni ezt a két párhuzamos univerzumot, végigkísérni a két újság (vagyis az újság és a propaganda) egy napját, miként változik a címlap egy rendkívüli…..
Tomanovics Gergely 2019.06.01 10:24:04
Tomanovics Gergely 2019.06.01 11:17:10
@MAXVAL bircaman közíró: ok, ha lesz egy kis időm, megpróbálkozhatok vele, végülis ha sikerül tanulmányozni a két XML fájl struktúrájának különbségeit, akkor utána egy max fél órás meló.

@dr. mesterséges színezék: igen, fideszes múltamból kifolyólag úgy érzem, hogy valamelyest értem a fideszesek lelkivilágát, szóval még velük is szoktam vitatkozni :) Nagy szívfájdalmam, hogy manapság nem lehet értelmes, konstruktív vitát folytatni semmiről, mert vallásos fanatizmus uralkodik minden párt környékén, de azért megteszem a tőlem telhetőt. Ha kiutat akarunk mutatni a NER-mátrixból azoknak, akik még benne sínylődnek (ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egyszer a Mátrix elpusztuljon) akkor megértéssel kell fordulni hozzájuk, különben nem fogják kérni a piros kapszulát, sőt: ha Morpheus azt mondta volna Neo-nak, hogy "te ostoba mátrix-hívő birka", akkor már csak dacból is a kéket veszi be. Nem véletlenül választottam a fideszes éveimről szóló könyv borítóképének is ezt a jelenetet :)

Erről írtam bővebben 2 éve: tomanovicsgergely.blog.hu/2017/03/12/a_kozeleti_felvilagosodas_programja_konkret_gyakorlati_peldakkal_es_otletekkel

Megnézem ezt a Zabbix-ot, meg utánaolvasok annak, akit írtál.
Tomanovics Gergely 2019.06.01 11:23:32
@wmiki: az Index szerkesztői is csak emberek, akiknek van álláspontja és saját világnézete, szerintem ez teljesen természetes. Az Indexről mégis többé-kevésbé megtudom, hogy mi történik az országban és a világon, ez az Origóról nem annyira mondható el.
A MÁV időkaput működtet Pécelen? Vagy inkább az automaták nincsenek felkészítve arra a helyzetre, hogy ha nem állítunk be kézzel intervallumot, akkor a 4 órás érvényesség egy retúr jegy esetében a visszaútra is a vásárlás pillanatától ketyegjen. Gyakorlott automatás vásárlók csak legyintenek, mi?…..
"Lesznek tüntetések. Lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek" A fiatalabb olvasóim kedvéért: ezt Gyurcsány Ferenc mondta közel 13 évvel ezelőtt miniszterelnökként, amikor megszorító intézkedéseket (vagy ahogy ő akkor nevezte őket: reformokat) terveztek…..
Tomanovics Gergely 2019.03.20 10:45:23
@232323: igazad van. Én is sokáig ellenálltam, de 2018. április 8. bebizonyította, hogy értelmetlen erőfeszítéseket tenni, ennek a barom országnak ez kell, aki egy jobb országban szeretne élni, az keressen egyet, és költözzön oda.

tomanovicsgergely.blog.hu/2018/04/09/elkurtuk_873

(Én Bécset választottam, kellően közel van ahhoz, hogy ha nagyon gyötörne a honvágy, Railjettel könnyen enyhíthetem egy-egy hétvégére, viszont kellőképp távol van ahhoz, hogy már nyugat legyen)
A  fenti képen Európa első hegyi vasútja, az 1848 és 54 között épült semmeringi vasút egy szakasza látható. Az elképesztő helyeken haladó pályát már építésekor is tájépítészeti objektumnak tekintették, vagyis fontos szempont volt, hogy a műszaki alkotás harmonikusan illeszkedjen természeti…..
Tomanovics Gergely 2019.02.04 11:54:43
@Tron65: nem kisvasútról van szó, a Bécs-Graz vonal Railjetjei hasítanak keresztül a hegyeken kb félóránként, köztük rengeteg személy- és pár tehervonat. Mi is voltunk, bár nekem eszembe nem jutott volna utazási irodával menni ilyen helyre (se)
A 444-nek már a második olyan, vágatlan videót juttatta el  a Kunigunda úti Mély Torok, ami egy normális országban simán alkalmas lenne arra, hogy vizsgálat induljon, és fejek hulljanak, mármint abban az értelemben, hogy a közszolgálat és a hiteles tájékoztatás szemen köpése miatt valakinek felelnie…..
Szűk egy évvel ezelőtt, 2018  elején  év beharangozó írásunkban azt írtuk, hogy 2017 végére, 2018 elejére évek, sőt évtizedek óta nem látott állapotba kerül a világ zeneipara. Valami hasonlóba, mint amilyenben utoljára az előző évezredben, még az „átkozott” Napster megjelenése előtt volt. A…..
UPDATE! 2019. szeptember 9-től az Index címlapján régi-új nevén Blogketrec, tőle jobbra Blog.hu Címlap néven működik, ami korábban i2 volt. A névváltáson kívül minden maradt a régiben! Veled is biztosan előfordul néha, hogy az Index-címlapi vitrinünkben vagy az i2-n Blog.hu Címlapon találkozol…..
Csillogó szemű tizenhét éves. Tizenhét, talán tizennyolc. Az voltam, amikor először átléptem az épület küszöbét, amikor bebocsátást nyertem a birodalomba, ami utána sokáig a fellegváram volt. Válogatásra mentem, castingra, egyáltalán nem hittem el magamról, hogy kelleni fogok a tévének, a királyi…..
Tomanovics Gergely 2018.12.18 03:51:09
Ez most szíven érintett rendesen, köszönöm, hogy megosztottad.

Sorstársak vagyunk, az én történetem nagyon hasonló a tiédhez, és 2007. február 26-án hétfőn (amikor először léptem át a Képviselői Irodaház detektoros kapuját csillogó szemmel) magam sem gondoltam volna, hogy életem mindezidáig legcsodálatosabb négy éve következik, ami alatt (tudtomon kívül) valami olyasmi felépítéseben veszek részt, amit 10 évvel később minden erőmmel elpusztítanék.

Én is leírtam a történetemet a blogomon, igaz, kicsit hosszabb, mert engem elég durván érintett ez a 12 év. Én nagyon mélyről jövök (a 2007 február 26 hétfőt megelőző pénteken még reménytelen mókuskeréknek tűnő 14 órás műszakban dolgoztam egy kézi autómosóban) utána nagyon magasra jutottam (ezért rengeteget tanultam, és próbáltam kihozni magamból a maximumot, hogy elismert tagja lehessek a közösségnek) hogy aztán a NER letrejöttét nem sokkal követő vakmerő kiugrásom után hatalmasat zuhanjak vissza abba a posványba, ahonnan elindultam, és ahonnan egyre fogyatkozó erőmmel reménytelenül próbálnék újra visszakapaszkodni a felszínre a saját két kezemmel, és eddig totális kudarcnak tűnik az egész.

Egy a baj, örök hibám, hogy olyan vagyok, mint a Zootropolis nyuszija: nem tudom, hogyan kell feladni, ezért életem végéig küzdök az álmaimért és az álomgyilkosok ellen, többek között az abban a 4 évben és az utána megszerzett tudást felhasználva fogok bosszút állni.

Tervezek amúgy egy új "királyi" (vagy inkább csak simá király) tévét. Ez is le van írva, és az is, hogy egyszer, abban a bizonyis 4 évben már majdnem sikerült megcsinálni, egyszer talán lesz majd egy ilyen, és akkor talán - ha érzel hozzá kedvet és elhivatottságot - neked sem kell hiábavalónak érezned azokat a beszédtechnikai órákat. :)

tomanovicsgergely.blog.hu/2016/09/29/mi_ez_a_konyv_miert_irtam_meg_kinek_szol
Mivel már más blogokon részletesebben kiértékelték a dolgot, továbbá az egész annyira szánalmas, hogy nem igazán jön komoly szó a szánkra, ma kicsit lazább bejegyzéssel kommentáljuk az eseményeket. Röviden ugye arról van szó, hogy a MÁV-Start weboldalán megjelent egy…..
Tomanovics Gergely 2018.11.19 15:43:20
Az összehasonlítás nekem - minden igyekezezetetek ellenére - kicsit alma a körtével típusú, hiszen két teljesen eltérő gazdasági fejlettségi szinten levő régió, mint ha azt kérnétek számon, hogy Budapest és Bécs között miért jár óránként egy Railjet, bezzeg Erdély felé csak napi 3 pár vonat, amiből egy csak Kolozsvárig megy.

www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/nagyvarad-kolozsvar-marosvasarhely

Az egy dolog, hogy ugyanannyi ember él ott, de ők is tényleg ugyanúgy el akarnak jutni A pontból B-be, mint a nyugati példánál? A nyugati határszélről elég sokan ingáznak Bécsbe és más határközeli osztrák településekre, Romániába nyilván jóval kevesebben járnak át, a LEGO gyárban dolgozó román és ukrán vendégmunkások meg bizonyára nincsenek annyian, hogy egy Flirt-et akár félig megtöltsenek.

@barna86: "ha van jó közlekedési lehetőség, akkor nem kell Fehérgyarmat, Mátészalka környékéről beköltözni pl. Nyíregyházára, Debrecenbe, hiszen mondjuk 40-50 perc alatt be lehet érni kényelmesen, ergo a népesség nem fog csökkenni"

Szőrös szívű leszek, de hol érdekel engem, hogy Kocsord 2878 fős népessége mondjuk 2500-ra csökken, miért közérdek mesterségesen életben tartani egy életképtelen településszerkezetet? Akinek van esze és megteheti, az a Budapest környéki településekről is beköltözik a városba, például Gödöllőn és Hatvanban is csökken a népesség, pedig innen 40-50 perc alatt nem Nyíregyházára érsz, hanem a Keleti pályaudvarra.

(én is alig várom, hogy léphessek innen, 2*50 percet vonatozni naponta nagyon nem pálya, pláne, hogy most a felújítás miatt másfél-két óra közötti random időtartam az út, a rekord 2 óra 20 perc volt, ráadásul Hatvanban rohadtul nincs semmi, ami miatt érdemes itt élni - pedig Kocsordhoz képest ez egy valóságos metropolisz)
Ennyi asszem belefér pénteken. A balos tévé egyik darlingja, Kálmán Olga, aki az ATV után egy elég határozottat fordulva a HírTV-n folytatta, annál a Simicskánál, akit az atv-n még nem szeretett annyira (itt egy interjú, erről is beszélt); szóval miután Kálmán Olga a Visszarendeződés Napján megkapta…..
Tomanovics Gergely 2018.11.16 14:32:16
@Esélyengyenlőnség: inkább az a vad húzás, hogy az alapcsomag része egy fizetős csatorna, ami a prémium árazás ellenére egy nézhetetlen fos, és akkor is fizetned kell, ha nem nézed. Kíváncsi lennék, ha az M1-nek előfizetői díjakból kéne megélnie, akkor a 80 milliárdból mennyit tudnának összekaparni...
Tomanovics Gergely 2018.11.17 20:49:28
@R O B I: És az nekem miért is jó, hogy több csatornán is tolják az ótvar goebbelsi propagandát az adómból? Még az elvileg sportcsatornaként funkcionáló M4-en is sikerült az 1984-ből ismert két perc gyűlölet műfaját meghonosítani a foci VB meccsek félidei szünetében, hát a faszt erre 80 milliárd, foci VB-t közvetíteni az RTL Klub is tudna piaci alapon, másra meg az egész kóceráj nem jó.

(És a 80 milliárdhoz számold még hozzá azt a pénzt, amit a Fidesz máshol költ propagandára)
A Nyugati-pályaudvar közvetlen közelében található az Új-Házi vendéglő, mely az all you can eat üzleti modellt viszi. Ez itt a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vendég befizet 1350 forintot, és 60 percen keresztül annyit eszik, amennyi csak belefér.   Nem tisztünk megítélni, mennyire etikus eljárás…..
Szeretné minden / Nő itt hogy innen / Hatalmas erő / Ragadja ki. Ő  / Vergődne persze / Hogy kérem tegyen le / Vár engem otthon / A családom, hát hagyjon  /  De a bikini-felsőt már lazán dobja hátra / A vitorláson amin elmegy  / Afrikába / Szeretné minden / Férfi, hogy innen  / Ne vigyék a nőket…..
Tomanovics Gergely 2018.06.10 20:31:38
@Antlfinger Edvárd: birca és az értelem ugye irónia akart lenni? :)
Tomanovics Gergely 2018.06.11 09:28:07
@maxval balcán bircaman: még mindig csak a te gazdáid utaltak nekem valaha is :)
 Közeleg az adóbevallási határidő, 2018-ban ez május 22-ére esik. Jó hír, hogy az idei évtől már a NAV megcsinálja helyettünk, emiatt viszont bizonyára sokan nem tudják, hogy az alapítványoknak felajánlható 1%-ról miként lehet rendelkezni – a korábbi években (amikor még levelet kaptunk erről a…..
Tomanovics Gergely 2018.05.17 11:29:59
@math0: Az jó rég volt, és 2016-ban leírtam a sztorit az elejétől a végéig, azóta lezártnak tekintem az ügyet: tomanovicsgergely.blog.hu/2016/09/29/mi_ez_a_konyv_miert_irtam_meg_kinek_szol
A választási rendszerünk több sebből vérzik. Az, hogy aránytalan és igazságtalan, vitathatatlan tény - viszont ez csak egy a problémák közül, hiszen vannak nálunk fejlettebb demokráciákban a miénknél aránytalanabb és igazságtalanabb rendszerek is, például Nagy-Britanniában a Fidesz nem kétharmadot…..
Tomanovics Gergely 2018.05.06 23:49:24
Tomanovics Gergely 2018.05.07 11:00:40
@midnightcoder2: két éve kezdtem el a racionalistapart.blog.hu-n írogatni az ötleteimet egy jobban működő demokráciáról, de ez nem nagyon érdekel senkit, az általam legjobbnak tartott posztot is kb huszadannyian olvassák el, mint egy közepesen jól sikerült videót. "Elkúrtuk" című legutóbbi posztomban írtam erről is:

tomanovicsgergely.blog.hu/2018/04/09/elkurtuk_873

A videó nekem hobbi is, szeretek újabb és újabb technológiákkal és megoldásokkal kísérletezgetni, ez a videó is egy kísérleti projekt, ami egyébként jó lesz referenciaként, ha valakinek meg akarom mutatni, mit tudok.

@droid_: a "találmány" lényege az, hogy egy éles projekten keresztül tanuljak meg komolyabb szinten programozni. Egyszer majd szeretnék eljutni arra a szintre, hogy ebből éljek meg, addig csak hobbi ez is. Bár végülis 2010 előtt a mostaninál sokkal gyengébb színvonalú cuccokal sikerült munkát találnom, miért ne jönne be mégegyszer ugyanez úgy, hogy egy kicsit emeltem a lécet azóta.
Tomanovics Gergely 2018.05.07 16:33:11
@meszena: a videó 12. perce környékén tértem ki arra, hogy a Fideszre szavaznak a legtöbben, akárhogy is csűrjük-csavarjuk a statisztikákat.

www.youtube.com/watch?v=BVGArvq-7mE&feature=youtu.be&t=715

@Ballib vagyok rettegek: ebben teljesen igazad van, nem is mondtam egy szóval sem, hogy jobb lett volna az MSZP-DK-akármi kormány, a legjobb az lenne az országnak, ha legalább ez a két párt eltűnne végre a süllyesztőben.